Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A 2018-as év áttekintése és tervek 2019-re

2019. január 08. - Reformer

A tavalyi év szcientológiával kapcsolatos eseményeinek összefoglalása következik.

Januárban megismerhettük dr. Császár-Nagy Noémi pszichológus szakvéleményét a szcientológia által alkalmazott módszerekről és tesztekről (amire később reagáltak is).

Chris Owen angol történész cikkében összefoglalta, hogy hogyan úszott meg a szcientológia egyház Görögországban a '90-es évek közepén egy komoly, több razziával is tarkított hatósági eljárást, illetve ennek tanulságait levonva összefoglalta, hogy milyen nehézségekbe ütközik a szcientológia elleni kormányzati szintű fellépés.

Január 20-án (ismét) tüntettek a szcientológusok a "vallásszabadságért", csináltak pár beállított képet a végén, majd utána fergeteges pénzgyűjtő bulit rendeztek.

Az is megtudtuk, hogy milliókat kérnek az ékszerekért (is).

Február közepén ismét lecsapott le a NAV, újabb házkutatást tartva a költségvetési csalás ügyében tavaly októberben indított nyomozás részeként. Február végén kiderült, hogy a 2017. októberi házkutatás jogellenes volt.

Márciusban, a választási kampány közepén kiderült, hogy a szcientológusok exelnöke, Weith Katalin miniszterelnök-jelölt lett a Kell az Összefogás (KÖSSZ) párt színeiben. 

Elindult a szcientológia TV-csatornája is, a fantáziadús névre keresztelt "Scientology TV". Nem meglepő módon nem tetszett.

Március végére befért még egy Lange László-interjú

Áprilisban ismét útjának indult a Drogmentes Magyarországért Maratonok nevű (ön)promóciós rendezvényük, és tüntettek a NAV egyik székházánál is. A tévéjükben pedig szerepelt egy magyar házaspár is.

Májusban megismertük vallási vezetőiket, megtudtuk, 11 évvel ezelőtt mekkorát égett a magyarországi OSA akkori vezetője Puzsér Róbert rádióműsorában, és megismertük a szcientológusok munkaszerződéseit is.

Júniusban kiderült, hogy mégiscsak jogszerű volt a 2017-es házkutatás. Megjelentek a kedvenc bolhapiacomon, és tartottak maguknak egy drogmegelőzési konferenciát is.

Júliusban ismét meg lehetett nézni egy 1997-es dokumentumfilmet Hubbard életéről. Eközben a kolumbiai rendőrség gyanús körülmények között kitüntette David Miscavige egyházfőt. Az egyház magazinjai közben áttértek a Scientologist és a Scientology megnevezések használatára a magyar nyelvben is. Tartottak egy konferenciát cégvezetőknek, illetve 4 fős közönség előtti elindult a magyarországi önkéntes lelkész túra, de még befért egy vallásközi párbeszéd találkozó is.

Augusztusban kiderült, hogy a bolygó 7.500.000.000 lakójából 67.370 embert sikerült 68 év alatt Clearré tennie a szcientológiának.

Szeptemberben 21. alkalommal is tüntettek (pont olyan sikeres volt, mint az azt megelőző 20). Először volt látható magyar felirattal az L. Ron Hubbard hanyatló világa (1968) c. klasszikus dokumentumfilm. Megtudtuk, hogy már nem szcientológusként is be lehet lépni hozzájuk "szerzetesnek". Írtam egy nekrológot még Fritzlauf Lajos emlékére

Októberben rákerültek a Kétfarkú Kutya Párt feketelistájára.

Novemberben országos pedagógus konferenciát szerveztek, majd a "könyörtelen etikusság" nevében tüntettek egyet az adóhivatalnál. Ezt egy újabb vallásközi párbeszéd követte a toleranciáról.

Elindult továbbá Leah Remini dokumentumfilm-sorozatának harmadik évada, illetve kiderült, hogy amerikai kormánytisztviselők lobbiztak az érdekükben.

Decemberben nyilvánosságra hoztuk a pénzvisszakérési folyamat teljes dokumentációját, illetve be lett jelentve az új magyar leleplező könyv a szcientológiáról.

 

2019-es tervek

A hatóságok helyett nem tervezhetek, szóval azt megtippelni sem tudom, hogy mi lesz idén a NAV, NAIH és rendőrségi eljárás sorsa.

Ami biztos(nak tűnik):

- Leah Remini dokumentumfilm-sorozatának teljes 3. évada elérhető lesz magyar felirattal
- meg fog jelenni egy új leleplező könyv a szcientológiáról
- továbbra is beszámolok a fontos aktualitásokról
- folytatjuk a Clarus Animus Alapítványban a hozzánk fordulók megsegítését

Ezenkívül még számos meglepetéssel készülünk, amelyeket majd időben bejelentek a blogon.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr8814547042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ammonia73 2019.01.09. 10:14:21

Hát, ez szuper. :)

Köszi Ref, hogy van ez a blog, és további jó munkát!

Erről a megjelenő könyvről lehet tudni valamit?

Reformer 2019.01.09. 15:04:37

@Ammonia73: egyelőre csak annyit, hogy meg fog jelenni! Amint minden végleges, ki fogom tenni.
süti beállítások módosítása