Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A pénzvisszakérési folyamat teljes dokumentációja

2018. december 07. - Reformer

Előzmények:

Pénz visszakérése az egyháztól

A múltkori tájékoztató mellé itt a teljes dokumentáció - ezen a folyamaton kell lépésről lépésre végighaladnia annak, aki pénzt kér vissza az egyházhoz, és a csatolt nyilatkozatokat kell aláírnia és aláíratnia.

Talán annyi újdonság van a 225 dollár feletti követeléseket a Los Angeles-i központba kell küldeni, és tilos ajánlott levélben küldeni. Hogy miért? Mert L. Ron Hubbard szerint (idézet a szcientológia szentírásaiból, az 1965. május 26. II. számú irányelvből, mely a fenti "továbbítólap" szerint jelenleg is érvényben van):

Az orgok nem fogadhatnak el ajánlott küldeményeket.

1. Tapasztalataink szerint csak az elmebetegek és a kormányok küldenek ilyen küldeményeket.

2. Bonyolult procedúra megszerezni a postától.

Egyszerűen ne vegyétek át.

Íme itt a teljes bürökratikus akadály, amin végig kell küzdenie magát annak, aki viszont szeretné látni a pénzét:

scn_igenyek_hitelesitese_tovabbito_lap_refund-page-001.jpg

scn_igenyek_hitelesitese_tovabbito_lap_refund-page-002.jpg

scn_igenyek_hitelesitese_tovabbito_lap_refund-page-003.jpg

scn_igenyek_hitelesitese_tovabbito_lap_refund-page-004.jpg

scn_igenyek_hitelesitese_tovabbito_lap_refund-page-005.jpg

scn_igenyek_hitelesitese_tovabbito_lap_refund-page-006.jpg

scn_igenyek_hitelesitese_tovabbito_lap_refund-page-007.jpg

scn_igenyek_hitelesitese_tovabbito_lap_refund-page-008.jpg

scn_igenyek_hitelesitese_tovabbito_lap_refund-page-009.jpg

scn_igenyek_hitelesitese_tovabbito_lap_refund-page-010.jpg

scn_igenyek_hitelesitese_tovabbito_lap_refund-page-011.jpg

scn_igenyek_hitelesitese_tovabbito_lap_refund-page-012.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr4214442464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

büdös zokni 2018.12.07. 14:37:32

Plusz még a meglepi nyilatkozat az utolsó pillanatban, hogy ha bárkinek beszélsz erről a folyamatról, akkor X milliót kell fizetned az "egyháznak". Érdekes megfigyelni, hogy eközben ők nem irnak alá semmit, feléd hivatalosan nem tesznek semmilyen nyilatkozatot és az egész procedúra alatt akkor intenek be neked, amikor csak akarnak. Érted, ők tesznek neked szivességet, még örüjjé, hogy egyáltalán szóba állnak veled...

Gukker 2018.12.07. 15:03:35

Jó, hát akkor nem ajánlva kell küldeni, hanem tértivevénnyel. :)

PTS level III. 2018.12.07. 17:24:26

És akkor még a "kezelési" procedúra részleteiről egy árva szó sem esett: Agymosás 2.0, avagy ne legyél már annyira hülye, hogy a néhány millió évig tartó, egész univerzumot helyreállító és téged totálisan szabaddá tevő projektről lecsúszol, csak mert az "egyház" nyilvánvaló pénzéhségét félreértelmezted: például DM sem azért él luxusban, hogy ezzel téged bosszantson, hanem mert a világmindenség legelkötelezettebb megmentőjének a bőség és a fényűző életvitel alanyi jogon jár... :D

Viccet félretéve... egy kérdés: a blog olvasói közül ment már valaki sikerrel végig ezen a bürokratikus kálvárián? Komolyan érdekelne, hogy kapott-e már valaki (büdös zoknin kívül) pénzt vissza ettől a szervezettől?

büdös zokni 2018.12.08. 18:37:20

@PTS level III.: Féreértés ne essék, én is csak a le nem szolgáltatott összeget kaptam vissza, de az is évekig tartott és csak négyszer kellett elkezdenem a továbbitólapot. Negyedjére már csak annyi volt az indok, hogy "szerintem kezdjük újra..." Közben meg le akartak nekem szolgáltatni pár intenzivet, persze a saját pénzemen, hogy majd csak azután fizetnek, meg küldtek közjegyzőhöz, meg mittudomén. Mindezt persze kizárólag azért, hogy megmentsenek engem ettől a hatalmas hibától és az örök kárhozattól.
Már csak azért is megérte végigküzdeni, mert azóta van meg a 100%-os bizonyosságom, hogy bizony ez volt a helyes döntés.

PTS level III. 2018.12.10. 21:30:08

@büdös zokni:

Gondolom, jogi úton még komplikáltabb rendezni az ilyesmit, mert hát ugye az "egyház"-ra elszórt pénz a kedves "hívő" egyéni szociális problémája.
Azon tűnődtem, hogy miért nem létezik még a valláskárosultak érdekvédelmi szervezete?

Manapság százmilliókra bírságolnak egy hipermarketet, ha az nem teszi ki a polcaira az akciós újságban meghirdetett portékát, a szci meg szinte korlátlan mennyiségű lóvét húzhat le bárkiről a szellemi szabadság ígéretével... méghozzá büntetlenül. Hol itt az igazság?

büdös zokni 2018.12.11. 18:17:24

@PTS level III.: Már felvetettem korábban Petinek, hogy közösen pereljük a szcit, de szerinte ennek nem lenne értelme és nincs olyan ügyvéd, aki elvállalná. Én benne lennék egy pertársaságban, ha van, aki intézi és elég embert tudunk hozzá összeszedni, hogy vállalhatóak legyenek a költségek.

znagy6666 2018.12.12. 07:21:49

@PTS level III.: És a többieket, akiket érint...nekem sikerült visszakapnom maradéktalanul a befizetett, de le nem szolgáltatott összegeket. Habár ez évekkel korábban történt. Véleményem az, hogy a siker nem alapvetően a papírmunkán mint inkább az elszántságon múlik. Ha bármilyen félelmed vagy missemociód van feléjük az gátolja a sikered...akkor bele se kezdj! Mentálisan le fognak nyomni míg tekergetik a figyelmes a papírokkal.

Tehát a fellépés a legfontosabb! Az erőviszonyok. Ez úgy megy mint a politikában is. Az erősebb kutya nem mindig az amelyik hangosabban ugat.

Ha kell gyakorlati tanács, kerdezzetek.

PTS level III. 2018.12.12. 17:20:36

@büdös zokni:

Peti érvelése jogos és következetes (ha jobban belegondolunk), elvégre milyen indokkal indíthatnánk peres eljárást?
Mert elhittük, hogy egy vallási köntösben tevékenykedő bűnszövetkezet pár száz millió forintért cserébe a totális szabadság és megvilágosodás állapotába juttathat minket?
A hiszékenység és a kétségbeesés állapota egy bizonyos ponton túl már az elmebaj kategóriába tartozik, és egyelőre a fajtánk számára nem hozott még létre senki hatékonyan működő jogi érdekképviseletet. :D

PTS level III. 2018.12.12. 17:50:48

@znagy6666:

Nem akarom alábecsülni az elért eredményeid, azonban emlékeztetni szeretnélek egy vitathatatlan lépéselőnyre: téged az "egyház" a remélt bevétel miatt tart távol magától, mint minden elnyomóvá nyilvánított személyt.
Fogalmam sincs, te mit vesztettél a vegytiszta erőviszonyokon alapuló egyszemélyes háborúdban a szervezettel szemben. Ami engem illet, aggódom amiatt, hogy láthatom-e a gyerekem felnőni, ha kivont karddal rájuk rontok. A kapcsolatmegszakítás intézménye gyengíti az elszántságom. Az ellopott fiatalságomért és a szeretteimtől megvont időért amúgy se várok kárpótlást tőlük...
Igazából már azzal is beérném, ha megvalósulna egy szci-mentes élet. :)

TellVilmos 2018.12.13. 12:59:37

Egy fillért sem kérek vissza tőlük. Az én felelős döntésem volt, hogy mennyi pénzt adok nekik és miért. A döntésem következménye, hogy pénzt adok ki a kezeim közül. Ha hülyeségre költöm el a pénzemet az az én hülyeségem és nem azé, aki tudva vagy tudatlanul átvert engem.
Amit kifizettem az egyháznak, az jó helyen van náluk, mivel ez volt a tanulópénzem akkor is amikor tanfolyamra fizettem be és utólag is ez a tanulópénzem, amikor már máshogy ítélem meg a szcientológia dolgait.

PTS level III. 2018.12.13. 15:50:54

@TellVilmos:

Azért azt is vegyük figyelembe, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek (például érzelmi-lelki mélyponton) nem biztos, hogy a realitásérzékük és felelősségtudatuk teljes birtokában hozzák meg a döntéseiket. Értem én, hogy soha senki se szegezett pisztolyt azok tarkójához, akik a pénzüket a szcire költötték, de például a pszichés manipulációra kiképzett regisztrátorok módszerei azért etikai-morális szempontból vitathatók adott helyzetben, nem? ;)

büdös zokni 2018.12.13. 19:30:43

@TellVilmos: Teljesen jogos a pénzt visszakérni, ha hazudtak és nem szolgáltatják azt, amit megigértek. Nem hiszem, hogy ez csak az én esetemben lett volna igy.

TellVilmos 2018.12.13. 23:32:52

@PTS level III.:

Nem voltam kiszolgáltatott helyzetben. Felelősségem teljes tudatában döntöttem úgy, hogy igénybe veszem a szolgáltatásokat. Az, hogy jól képzett regisztrátorok próbálnak rávenni valamire, az egy dolog. A döntést akkor is én hozom meg és nem ők. Én nem érzem magam áldozatnak, mert kipróbáltam, hogy valóban működik-e amit állítottak. Jó játék volt. Élveztem. Aztán amikor elég volt belőle, továbbálltam.

Szerencsére annyira megveszekedett hülye soha nem voltam, hogy a családi vagyont feltegyem, házat elkótyavetyéljek egy szellemi útért. Túl sok lehet a skót és zsidó vér az ereimben, mert a pénzzel kapcsolatban mindig tartottam magam bizonyos elvekhez. Ezeket az elveimet még a regisztrátorok sem tudták kiütni.

TellVilmos 2018.12.13. 23:50:51

@büdös zokni:

Lehet, hogy jogos visszakérni, de nem az én esetemben. Ahogy feljebb is írtam, a saját felelősségemet nem tagadom le a játékban amiben részt vettem. Ők állítottak valamit, én elhittem valamit, mert hinni akartam benne.

A pénzzel kapcsolatban meg van egy olyan hozzáállásom, hogy amit kifizettem, elköltöttem, arra a pénzre nem volt szükségem, mert különben megtartottam volna. Ezért soha nem bánom, hogy kinek mennyi pénzt adtam oda. Amit oda adtam, az oda van adva és kész. Ha több pénzre van szükségem, akkor azt megkeresem és nem kesergek a múlton. Minden kifizetés egy tanulólecke. Legközelebb jobban meggondolom, ha valamivel kapcsolatban nem tetszik az eredmény.

Azt meg, hogy adott emberek ott nem szolgáltatják amit ígértek, nem tudom megítélni. Amikor szcientológus voltam, akkor én hittem abban amit csináltam. Ezért ha valakinek ajánlottam, hogy mit kellene tanulnia azt abban a hittben tettem, hogy tényleg azt kell tanulni, azt kell csinálni. Nekem reális volt, hogy a Clear és az OT elérhető. A processzek működnek. Az öreg igazat állított a kijelentéseiben.

Amikor az orrom alá toltak egy olyan HCO PLt a Sea Orgban, amit kifejezetten baromságnak tartottam, azt megmondtam azonnal a kedves magas rangú tisztnek. Kerekedett is a szeme, hogy hogy mondhatok olyat, hogy LRH hülyeséget írt le. Biztos megnemértett szóba ütköztem valahol. Erre mondtam, hogy nem a megnemértéssel van baj, hanem tényleg baromság ez az öregtől. Ettől számított néhány hónappal később, már ki is léptem és hazajöttem magyarországra.

A lényeg, hogy nem érdekel, hogy ki mit gondol jognak. Én így érzem tisztességesnek önmagammal szembe és az embertársaimmal szemben is, hogy amit a saját döntésemből kifolyólag fizettem ki, azt vissza nem kérem.

PTS level III. 2018.12.14. 15:52:09

@TellVilmos:

Megértelek, az érveléseid helytállóak.
Velem például az volt a bajuk, hogy a havi keresetemhez képest túl keveset "adományoztam" a szervezet magasztos céljaira. Szívesebben költöttem a pénzem a modern technika legújabb vívmányaira, mint Hubi bácsi sokadszor kiadott, "ez már tényleg a sztenderd fordítás"-típusú könyveire és tanfolyamaira, mivel a pénzlehúzás szándéka világosabb volt számomra a napnál is.
A rájuk elkótyavetyélt időért valóban csak magam okolhatom, mert éveken keresztül nem voltam hajlandó tudomást venni a bennem üvöltő, kézzel-lábbal hadonászó és tiltakozó, kíméletlen racionalitásról: sokáig vívta harcát a mesterségesen létrehozott szci-bűntudat érzésével, míg végül győzni tudott.
A rájuk költött pénz mellékes és elhanyagolható, legalábbis az én esetemben. Meg aztán vegyük figyelembe, hogy nem mindenki ennyire szerencsés, mint te vagy én. Még mindig élnek a földön olyanok, akik potenciálisan veszélyeztetett balekok: egymilliárd évre szóló szerződést íratnak velük alá, hogy aztán napi 16 órában robotoljanak az "emberiség jövőjéért", vagy akikkel jelzáloghitelt vetetnek fel, hogy szabaddá váljanak az "egyetlen működőképes technológia" által.
A blog célja is ez: nem hagyni újra és újra megtörténni valamit, ami törvénytelen és erkölcstelen, csak mert azt oltalmazó "vallási" burokban követik el...

Gyaloghuszár 2018.12.14. 23:42:19

@TellVilmos: Én mindenképp vitatnám az érvelésedet. Nem a döntésedet, de az érvelésed eltántoríthat másokat, ami nem lenne helyes.
Szóval azt mondod, hogy fizettél valamiért a saját döntésed alapján. Ez igaz. Viszont átvertek, becsaptak és hülyének néztek. Ez beugratás. Ne essünk az áldozathibáztatás hibájába, még magunkkal szemben sem.
Nem emlékszem, de meg van adva, hogy melyik szinten milyen rendkívüli képességgel rendelkezik aki befizet és elvégzi. Ha ez nem teljesült, a szolgáltatás nem történt meg. A pénz visszajár. Nem csak a fel nem használt, hanem mind.
Ez egyszerűbb mint a devizahitelesek esetében - ott aláírtak egy magyarul írt szerződést és be is tartották. Őket mégis meg akarjuk folyton menteni, mintha árvízkárosultak lennének.

TellVilmos 2018.12.19. 19:03:31

@Gyaloghuszár: Ha valakit eltántorít az érvelésem, akkor meg is érdemli. Amúgy meg nem érzem úgy, hogy átvertek volna. Lehet, hogy te áldozat voltál, de én nem voltam áldozat. Mivel a belépésem is a saját döntésem, saját kalandor jellemem volt, ugyanúgy a kilépésem is a saját döntésem és szintén a saját kalandor jellemem volt.
Amikor belekezdtem a Szcientológiába, megvoltak az óvó és figyelmeztető üzenetet hozó emberek, hogy vigyázzak, mert átverés áldozata is lehetek.
Amikor kiléptem, akkor is megvoltak ugyanezek az óvó és figyelmeztető hangok. A kettő esemény közti különbség az volt, hogy belépésnél kívülről óvtak, kilépésnél belülről óvtak. Mindkét esetben jogosan, a saját tudásuk és ismereteik alapján a legjobb szándékkal óvtak. Mindkét esetben az ismeretlennek indultam neki és mindkét esetben jól jártam. Jobban megismertem a világot ott is, aztán kint is. Mivel számomra egy izgalmas játék az élet, olyan dolgot meg nem teszek amit meg kellene bánnom, ezért ahogy haladnak előre az évek, egyre jobban érzem magam a bőrömben. Amikor meg nem érzem magam jól, olyankor elkezdek kutatni, hogy mi történt. Az egyházban is sokáig jól éreztem magamat, de aztán jöttek olyan történések, akár velem, akár másokkal. Falsnak tűnő igazolások Sea Org tagok részéről, amikor már nem tűnt olyan jónak a játék, akkor meghoztam a döntésemet és kívülről néztem körbe. Ekkor összeállt bennem egy új kép, ami azóta is alakul és változik bennem, ezért új utakat kezdtem el járni. Mindegy. Nem akarlak meggyőzni a nézőpontomról. Csak rámjött az osszuk meg a gondolatainkat időszak.

TellVilmos 2018.12.19. 19:23:41

@PTS level III.: Igen, tényleg szerencsés voltam. Nem költöttem rájuk minden pénzemet. Elképzelhetetlennek tartom, hogy csak a hídon való haladás miatt seggére verek háznap, paripának. Családtagom volt bent, de ez családi vonás úgy látszik, hogy ő sem vesztette el teljesen az eszét. Aztán finoman megközelítve a témát, sikerült kimozdítani abból a gondolatból, hogy szcientológusnak képzeli magát.
süti beállítások módosítása