Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Reagált az egyház a róluk készült pszichológiai szakvéleményre

2018. február 20. - Reformer

Előzmény:

Klinikai pszichológus igazságügyi szakértő szakvéleménye a szcientológiáról

Itt lehet elolvasni az egyház hivatalos oldalán:

A szcientológia egyház válasza dr. Császár-Nagy Noémi szakvéleményére - miazigazsag.hu

TL;DR (azaz röviden): vallás vagyunk, ezért 1) minket nem vizsgálhatott volna és 2) ránk nem vonatkoznak az adatvédelmi és egészségügyi jogszabályok. Árulkodó jel, hogy az érdemi megállapításokkal szemben ellenérveket igazából nem hoztak fel.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr4713684328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Damiel 2018.02.20. 15:18:17

Hmmm... a szakvélemény szerintem is több helyen kifogásolható, azonban ez nem értékeli át a helyzetet és a szci sem kerül kedvezőbb megvilágításba.
Azonban egy momentum megmosolyogtatott:
"Nem találkozott ténylegesen azokkal a szcientológusokkal, akiknek az anyagait olvasta, mégis így ír több ezer hívőről egyetlen általános pszichológiai szakvéleményt."
Azt hiszem nagy bajban lennének, ha tényleg fel kellene mutatni hazánkban azt a több ezer hívőt. Hamarjában még ezret sem találnának. Ám ezen a barokkos túlzáson mégsem inkább mosolyogni, hanem sírni kell...

Gyaloghuszár 2018.02.20. 18:01:35

Fúúúú, ez egy nagyon klassz írás a szcirmiktől, imádtam.
Szerkesztési, helyesírási anomáliák, nincs aláírás, és minden mondata süt ettől szcirtózatos önteltségtől ami a sajátjuk. Olyan fapofával hazudnak össze bármit, ami a pszichopaták önkontroll nélküliségét idézi.
Zseniális. Láthatólag a felső vezetés munkája.

Néhány kiragadt gyöngyszem (lusta vagyok minden mondatot idézni):

"Pszichológus vallásos gyakorlatokat nem vizsgálhat."
Ezt honnan szedik? :-D külön tudományág a valláspszichológia.... Most meg kiderül, hogy nem szabad?

"A Szcientológia nemzetközileg elismert vallás. "
Hát idehaza meg nem az. Öngól.

"A Szcientológia gyökerei a buddhista hagyományokhoz, sőt bizonyos elemeik tekintetében a Védákhoz nyúlnak vissza. Ezek sokkal-sokkal régebbi időkből való tanok, mint a pszichológia. Megkérdőjelezhető az az álláspont, hogy a klinikai szakpszichológia, ami egy teljesen más szakterületen működő, meglehetősen fiatal eszmerendszer, szakvéleményt alkosson egy sok ezer éves bölcseleten nyugvó vallásos filozófiáról."

:-DDDD Ez kész, itt már tényleg felnyerítettem. Az hogy nem a korai értékesítési és szervezetfejlesztési eszmékből eredeztetik a tanfolyamaikat, csak a kezdet. De ha valami meg régi, milyen alapon vizsgálja bárki is.... Aha, tényleg.

„4.6. Olyan pszichológiai tevékenységek, mint, pl. diagnosztizálás, terápia,
szakvélemény-készítés csak a klienssel való személyes vizsgálatban szerzett
eredmények alapján végezhetők.”
Azt tessék megérteni, hogy nem az hangzott el, hogy személy szerint hülyének tetszik lenni (jelzem ez tagadva sem lett). Hanem, hogy az egyesület tanfolyamai egy merő hülyeség. Mivel nem személyt vizsgáltak, nem lehet vele találkozni....

"A Szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard jól ismerte a hipnózissal való visszaélés lehetőségét, ezért szigorúan megtiltotta a hipnózis használatát a Dianetika és a Szcientológia alkalmazásakor. Már a legelső, konkrét eljárásokat tartalmazó írásában, a Dianetika könyvben leírta, a 70. oldalon: „A Dianetika terápiában ez az eljárás [hipnózis] nem használatos.”, 312. oldal: „Mi semmi szín alatt nem alkalmazunk hipnózist.”"
Igen, ő ezt mondta. De egy beteges nagyzási hóbortban szenvedő hazudozó volt, mint ismeretes. Itt, a valóságban nem azt vizsgálják, hogy Lafayette miket beszélt, hanem hogy alkalmaznak-e a tudat beszűkítésével operáló eljárásokat. És igen, alkalmaznak.

"Kiterjedt szakirodalmunk van az E-méterről. Forrás: szcientologia.org.hu/faq/scientology-and-dianetics-auditing/what-is-the-emeter-and-how-does-it-work.html, http://tuddmegazigazsagot.hu/tévhitek/mi-az-e-méter.html"
Az egyik link 404 - es hiba, nem található. A másikban a működés taglalása így kezdődik: "Nagyon kis elektromos áramot (körülbelül másfél voltot) bocsát át a testen." Nos, az áram mértékegysége Amper. Ami meg Volt (és nem "volt" majmócáim), az a feszültség. Általános iskola 5. osztály, technika óra. Elégtelen. Leülhetsz.

Még sokáig sorolhatnám, de szerintem idáig is kevesen olvastátok el :-)

Jól sejtem, hogy ez az anyag csak a tagság számára íródott igazából? Más célját, szerepét nem látom.

Rodrigez 2018.02.22. 08:01:20

Egyetértek az előttem szólóval, de a pontosság kedvéért:
www.ameganet.hu/wp-content/uploads/2015/04/Amega_2015_3_Szamok_net.pdf
„... azoknál a származtatott mértékegységeknél, amelyek személyről kapták a nevüket (pl. kelvin, pascal, farad, volt) a mértékegység rövidítése (jele) mindig nagybetűs, a mértékegység neve azonban (mivel köznevesült) kisbetűvel írandó: kelvin, volt. (Arra is akad néhány példa, hogy a mértékegységnévvé válás során a tulajdonnév nem az eredeti alakjában, hanem rövidebb formában köznevesül: volt < Volta, farad < Faraday.)”

Gyaloghuszár 2018.02.22. 08:34:29

@Rodrigez: Kínos, de jogos. Köszönöm!

sciclubtag 2018.02.23. 02:03:23

@Gyaloghuszár:
Én elolvastam. :) Látom, hogy nyitott vagy a fontos dolgokkal kapcsolatos kérdésekben, ezért jeleznék én is egy apró hibát.
"Általános iskola 5. osztály, technika óra."
Fizika órán tanítják, nem technikán. :) Jó, hogy alakul itt egy tudományos közösség. :))

@Rodrigez
Köszi, a hasznos linket. Sose értettem, hogy miért, most meg értem, de úgyse fogom megjegyezni...

Gyaloghuszár 2018.02.23. 09:05:51

@sciclubtag: Jajjj, ne már - elvesztek a részletekben. :-) Hol a holisztikus látásmód?
Egyébként úgy rémlik, hogy technika órán is elhangzott, mert a soros, párhuzamos kapcsolást technika órán tanultuk. De valóban, a kutatást ezúttal is elhanyagoltam, köszönöm a kiigazítást. Így legalább tudják melyik tankönyvet kell elővenni.

sciclubtag 2018.02.24. 04:28:20

@Gyaloghuszár:
Nem szeretném, ha a nevemmel kapcsolatban előjönne a "sorosozás". :)

Ezért és a további pontosítás érdekében tájékoztatlak, hogy a technika órán 7. osztályban volt a párhuzamos és a másik kapcsolás bemutatása, azonban ezekről az elvekről (soha nem fogom megérteni, hogy miért) a lányokat nem tájékoztatták. Ők varrni, meg krumplipürét főzni tanultak ezzel egy időben. Tehát az ország lakósságának egy nagyon nagy hányada nem hibáztatható, ha nem tudja miről is van szó, amikor lecsapják a biztosítékot a fogyasztók. Az áram és feszültség témakörét viszont mindenkinek meg kellett volna tanulni, mert fizika órán nem volt ilyen diszkrimináció (hogy lányok meg fijúk). :)
Nos, itt jön a lényeg. Aki ilyen baromságot ír, hogy másfél voltot átbocsát valakinek a testén az e-méter, az nem valami agytröszt fizikából. Gondolom másból se, mert ha már egy "tudományos" cikket vagy leírást készít valaki, akkor talán szakértőnek kéne lennie a témával kapcsolatban, nem pedig egy félhülyének. És el is érkeztünk a probléma gyökeréhez. Ezeket a félművelt, kicsitsemokos marhákat tudják csak felmutatni az sci-k. És ugyanennyire hozzáértők minden máshoz is. A politika, a vallás, a spirituális dolgok, az elme, a test, a tudat stb. Mindenhez ők értenek a legjobban. Legalábbis szerintük. Ebből a nézőpontból pedig nem lehet hibázni.
Mivel vallás, nem vonatkoznak rájuk a fizika törvényei és kész. A thetánokat nem befolyásolhatják ilyen piti dolgok. Mindenképpen győzni fognak.

Gyaloghuszár 2018.02.26. 21:16:41

Úgy látszik, nem csak az én bullshitometeremet akasztotta ki a gittegylet röpirata:
valasz.hu/itthon/dermeszto-dolgokat-talaltak-a-szcientologusoknal-127549

"Ja. Mi meg egy hatalmas búgócsiga vagyunk, amelyet a Tescóban tízezer forintért vásárolt hobbidrón röpített a világűrbe, és egy szuperszonikus Tesla gépjármű a jobbkéz-szabályra fittyet hányva épp most nem adta meg nekünk az elsőbbséget."
Vitte tovább a "válasz" fősodrát Szőnyi úr.
süti beállítások módosítása