Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Egy razzia a szcientológusoknál, amelyről nem sokan hallottak – és hogyan úszta meg az egyház az egészet

2018. január 10. - Reformer

Chris Owen írásának fordítása, mely eredetileg 2017. december 5-én jelent meg Tony Ortega szcientológiaellenes aktivista blogján

Chris Owen történész megdöbbentő és részletes beszámolója egy kevéssé ismert, de igen kemény kormányzati fellépésről, melyet többé-kevésbé következmények nélkül megúszott az egyház. Ma a kémkedés és szabotázs azon formáiban mélyed el, amelyek közismerten a szcientológiához köthetők. Ezt követő cikke pedig azon tanulságokat taglalja, amelyek segítenek megérteni, hogy miért boldogulnak nehezen a kormányok a szcientológia jelentette problémával.

Októberben volt hír, hogy a magyar rendőrség nyomozást indított a szcientológia egyház ellen kémkedés gyanúja miatt. Ez erősen arra utal, hogy (amint azt már korábban megjósoltam) a magyar hatóságok a szcientológia adatvédelmi gyakorlatát vizsgáló, folyamatban lévő nyomozásuk során a szcientológia titkosrendőrségének, a Különleges Ügyek Irodájának (Office of Special Affairs, OSA) tevékenységeibe fognak ütközni.

Ha megvizsgáljuk, hogy a görög hatóságok 20 évvel ezelőtt mit találtak a szcientológusoknál, akkor sejthetjük, hogy mit találhatott a magyar rendőrség a budapesti szcientológia orgban végrehajtott razzia során. 1995-ben a görög rendőrség több egymást követő razziát is tartott az athéni orgban, melynek során számos olyan belső használatú dokumentumot foglaltak le, amelyek addig páratlan mértékű betekintést nyújtottak az OSA tevékenységeibe.

Az OSA a szcientológia egyház egyik részlege, amely a külső ügyek menedzseléséért felelős. Külső ügyeknek számítanak a közönségkapcsolatok, a jogszabályoknak való megfelelőség, a szcientológia által támogatott „társadalmi reformszervezetek” tevékenységének összehangolása, és a szcientológia által ellenségnek minősítettek utáni nyomozások végrehajtása. Az OSA hierarchikus hálózatként működik. Az egyes országokért felelős „különleges ügyek igazgatói” (Director of Special Affairs, DSA) a kontinentális OSA egységek beosztottjai, akiket a Los Angeles-i székhelyű Nemzetközi OSA (OSA Int) irányít.

A szcientológia meglepően hosszú ideje jelen van már Görögországban. Az ’50-es években vetették meg ott a lábukat, amikor egy Kronisz nevű pszichoterapeuta találkozott L. Ron Hubbarddal az Egyesült Államokban, átvette a módszereit, majd Görögországba visszatérve elterjesztette ezek otthoni és privát alkalmazását. 1968-ban Hubbard Sea Orgos flottájával kikökött Korfu szigetén, ahol létrehozott egy „filozófiai iskolát” a szcientológia fedőszervezeteként. A görögországi kaland balul sült el Hubbard számára, ugyanis a Sea Orgot azzal vádolták meg, hogy a CIA fedőszervezete, és a görög katonai diktatúra kiutasította a szcientológusokat az országból. A szcientológia történetének ezt az epizódját John Forte őrnagy könyve, a The Commodore and the Colonels írja le részletesen.

A szcientológia csak egy évtizeddel később tudta megalapozni állandó jelenlétét Görögországban. 1979-ben megalapították a Görögországi Dianetika és Filozófia Alapítványt, amelyet 1983-ban átneveztek Görögországi Alkalmazott Filozófiai Központnak (görög rövidítése: KEFE). Egy szervezeti egységük volt, mely Athénban a Patision u. 200 alatt működött a Nemzetközi Szcientológia Misszióktól (Scientology Missions International) engedélyével.

Bár csak egyetlen org volt Görögországban, de potenciálisan rengeteg embert el tudtak érni, mivel a lakosság egyharmada a fővárosban élt. Az 1983-as megalapításától kezdve egészen 1995-ig maga a KEFE sem nevezte a szcientológiát egyháznak vagy vallásnak. A Görög Ortodox Egyház Szent Szinódusának címzett 1995-ös levelében a KEFE elnöke, Maria Gimiszi-Paretzoglu azt írta, hogy a szcientológia nem vallás, és tagjai görög ortodox kereszténynek tartják magukat.

A szcientológia azért vonakodott önálló vallási identitást felvenni, mivel a nem keresztény vallási csoportoknak elég nehéz megtelepedni Görögországban; ugyanis ez az egyetlen hivatalos államvallással (görög ortodox kereszténység) rendelkező kelet-európai ország. Emellett a zsidó vallást és az iszlámot is elismerik. A többi hitet a görög törvények „bevett vallásként” írják le, ha megfelelnek ezeknek a követelményeknek: olyan vallás vagy tanítás, melynek nyilvánosak és nem titkosak a doktrínái, nyíltan tanítják ezeket és a vallási szertartásai is szabadon látogathatóak, a követők vallási hovatartozásától függetlenül; az ilyen vallást vagy tanítást nem szükséges elismernie vagy jóváhagynia állami vagy egyházi törvénynek.” A szcientológia nem felelt meg ezeknek a feltételeknek.

A ’90-es évek elején a KEFE ellenállásba ütközött a görög társadalom bizonyos elemeinek körében. Görög szcientológusok szülei és rokonai létrehoztak egy akciócsoportot, a Pánhellén Szülői Egyesületet a Görög Ortodox Kultúra, a Család és az Egyén Védelméért (görög rövidítés: PEG). Leginkább azt kifogásolták, hogy a szcientológia nyomás alá helyezte a gyerekeikeket, hogy azok szakítsák meg velük a kapcsolatot.

A PEG tevékenységeit a Görög Ortodox Egyház és annak szektákkal és para-vallásokkal foglalkozó szinódusi bizottsága is támogatta. Antóniosz Alevizopulosz atya, a bizottságot vezető ortodox lelkész közismert és hangos kritikusa volt a szcientológiának. A munkáját nyilvánosan támogatta a Görög Ortodox Egyház vezetője, Szerafim athéni érsek, illetve más görög ortodox püspökök és érsekek is. Alevizopulosz atya 1993-ban konferenciát is szervezett a témában, melynek keretében megállapításra került, hogy a szcientológia és pár másik csoport nem egyeztethető össze a görög ortodox hittel. Az ortodox egyház 1994-es Szent Szinódusa hivatalosan is jóváhagyta ezt a következtetést.

 

[Antóniosz Alevizopulosz (1931-1996)]

 
A görög hatóságok is gyanakodva figyelték a nem görög ortodox hitű vallási csoportokat. 1991-ben és 1992-ben a Görög Nemzeti Hírszerző Szolgálat (görög rövidítése: KYP) kiadott egy jelentést, mely megállapította, hogy az ország azon állampolgárai, akik nem a görög ortodox hit követői, „nem igazi, tisztátalan és megvehető görögök”, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Korlátozó intézkedések bevezetését javasolta, és bizonyos szervezeteket „az állam ellenségeiként” jelölt meg. A jelentés valószínűleg a Görögországban élő muszlimok és szlávok ellen irányult, akik egyesek szerint fenyegetést jelentettek Görögország területi integritására; nem igazán a szcientológusok voltak a célpontjai.  Minden jel arra mutat, hogy a jelentésben javasolt intézkedéseket végül nem foganatosították; a görög kormány el is határolódott ettől, amikor 1993 augusztusában az Elefterotüpia (egy baloldali újság) kiszivárogtatta a benne foglaltakat.

A PEG más európai szektaellenes csoportokkal is tartotta valamelyest a kapcsolatot, és egy európai szektaellenes konferenciát is rendeztek Athénban az 1993-as év vége felé, amelyen Alevizopulosz is felszólalt. Eddigre az OSA Alevizopuloszt főellenségnek nyilvánította; a belső jelentésekben az „L” kódnevet kapta. A PEG-et egy nemzetközi „vallásellenes mozgalom” (Anti-Religious Movement, ARM) részének tartották, és egy szcientológus önkéntest („kivizsgálási segítő”) is küldtek a konferenciára beszivárgás céljából. 1993 decemberében ezt írta a kontinentális OSA EU egységnek küldött jelentésében Ilias Gratsziász (különleges ügyek igazgatója, KEFE):

... a kivizsgálási segítő ott volt L első ARM-találkozóján, melynek több mint 100 résztvevője volt. L támadta a szcientológiát, és egyértelművé tette: az az elsődleges célpontja. Azt is mondta, hogy a következő találkozón csak páran vehetnek majd részt, akiket az egyetem végzősei közül fog kiválasztani. Azt mondta, hogy a találkozókról nem lehet felvételt készíteni, és a szeminárium nyomtatott anyagát is csak az általa kiválasztott pár ember fogja megkapni. Azt is egyértelművé tette, hogy német terminálokkal is együtt dolgozik [vannak német kapcsolatai], és azzal dicsekedett, hogy az egész világon ismerik ARM-tevékenységei miatt.

Másrészt készítettem egy kétoldalas jelentést L-ről az ügyvédnek és a magánnyomozónak, akit majd felfogadunk. Kerestem az ügyvédet, mert meg akartam vele beszélni a nyomozati dossziénk tartalmát, de nem sikerült elérnem. Azt is meg akartam kérdezni tőle, hogy a magánnyomozók által gyűjtött adatok használhatóak-e bírósági eljárás során...

Gratsziászt arra utasították feljebbvalói, hogy becsülje fel, kik jelentik a legnagyobb veszélyt a görögországi szcientológiára. A szcientológia többi dolgához hasonlóan ezt is statisztikák alapján végezte; különféle fenyegetéstípusokhoz önkényes módon hozzárendelt számértékek alapján. (Az OSA által használt pontozási táblák itt tekinthetőek meg.)

Az OSA egy tucat kulcsfontosságú célpontot azonosított; a három legnagyobb fenyegetést Alevizopulosz, Szerafim érsek és a közrendért felelős miniszter jelentette. Két másik görög ortodox püspök és egy másik érsek is rajta volt még a 12 legnagyobb ellenség listáján. A OSA-t szemmel láthatóan komolyan foglalkoztatta a görög helyzet, mivel az ügy kezelésének műveleti tervezésével a szervezet legfelső szintje foglalkozott.

1994. április 13-án a Los Angeles-i székhelyű OSA Int kiadott egy bizalmas utasítást, „Görögország Kezelési Program” címmel. Ezt fogalmazták meg benne:

... a görög ortodox ARM-tevékenység Görögországban olyan szintre eszkalálódott, amely már azonnali cselekvést igényel... Ezt a koordinált, több osztályt is érintő programot ezen szituáció kezelésére írtuk.

A célja ez volt:

A görögországi ARM-helyzet ellenőrzés alá vonása, miközben PR-tevékenységeket indítunk, szövetségeket szerzünk és a jogi osztály kitalálja, hogy hogyan tudjuk a [szcientológia] egyházat vallási csoportként elismertetni.

A program végrehajtását elsősorban a KEFE igazgatójának, Gratsziásznak kellett végrehajtania, szoros együttműködésben a nemzetközi és európai OSA irodával, valamint a németországi OSA részleg bevonásával. A fő célkitűzések között szerepelt ez is: „Nyomozni Alevizopulosz és Szerafim után, leleplezni a bűneiket”, amelyet a következő lépések végrehajtásával képzeltek el megvalósítani:

[...]

18. Minden Szerafimhoz és Alevizopuloszhoz kapcsolódó, nyilvánosan elérhető dokumentum átnézése. Teljeskörű kutatás végrehajtása; lista készítése barátaikról és ellenfeleikről azok nevével és beosztásával, újságcikkek, brosúrák, találkozók jegyzőkönyvei stb. használatával.


19. Alevizopuloszra elkészíteni az elemzést a „bűnöző elme” irányelv alapján.

20. Magánnyomozót állítani Szerafimra és Alevizopuloszra azok magánéletének alapos feltérképezésére, hogy megtaláljuk, milyen bűnöket követnek el.  Gondoskodni arról, hogy a németországi ARM-terminálokkal [emberekkel] fenntartott kapcsolataik jól dokumentálva legyenek.

[...]

23. A nyomozati vonalakon szerzett adatok felhasználása a Szerafim és Alevizopulosz által elkövetett bűncselekmények leleplezésére.

Nincs utalás a "Görögország Kezelési Programban" arra, hogy az OSA bármilyen kockázatot vagy erkölcsi problémát azonosított volna azzal kapcsolatban, hogy a görög ortodox egyház vezetőjét készültek „bűnözőként” leleplezni. Szerafim köztiszteletnek örvendett a görög ortodox egyházon belül, ahová a görög lakosság 90%-a tartozott. Akkoriban ő volt a görög ortodox egyházon belül a leghosszabb ideje hivatalban lévő egyházi vezető. Háborús hősként tisztelték, aki a görög ellenállókkal együtt harcolt a nácik ellen.

Az OSA stratégiája ahhoz hasonlítható, mintha arról próbálták volna meggyőzni a lengyeleket, hogy II. János Pál pápa bűnöző lett volna. Esélytelen volt, hogy ezzel bármire is menjenek. Ahogy az ezt követő események is igazolták, nagyon sokat ártott a szcientológia megítélésének, amikor kiderült, hogy egy ilyen köztiszteletben álló személy ellen kezdtek el akciózni. Az OSA reakcióját azonban saját kőbe vésett irányelve határozták meg; illetve L. Ron Hubbard azon meggyőződése, hogy a szcientológiát támadó emberek bűncselekményeket követtek el. Ezen ideológia miatt döntött úgy a szcientológia, hogy tulajdonképpen hadat üzen a görög ortodox egyháznak.

Alevizopulosz külön kezelési programot kapott, amelyet az OSA EU 1994. december 20-án adott ki. Ez „a görögországi szcientológiával kapcsolatos enthéta [rossz hírek] fő forrásaként” azonosította őt, és olyan célokat fogalmazott meg, mint a „a görög médiába irányuló enthéta-áramlás leállítása”, illetve az „L akcióit olyat mértékben leállítani, hogy ne legyen semmi hatása már a görög területre.” A terv része volt az is, hogy „legalább egy vagy két embernek” be kell jutnia Alevizopulosz találkozóira megfigyelőnek, hogy utána jelenthessék, ki vett részt ezeken és mi hangzott el.

Egy oknyomozó riportert is fel kellett bérelniük, hogy „adatokat gyűjtsön” a lelkészről, továbbá egy külön „nyílt adatgyűjtést” is végre kellett hajtani, hogy a lehető legtöbb információt összegyűjtsék a nyilvánosan elérhető adatforrásokból. Az OSA EU arra utasította a KEFE-t, hogy

„maradjon törvényes keretek között ennek végrehajtása során. SEMMILYEN TÖRVÉNYSÉRTÉST NE KÖVESSETEK EL... Megfigyelés alatt lehet tartani egy ideig, át lehet kutatni a szemetét stb.; legyetek kreatívak, de ne feledjétek, hogy nem adhattok semmi olyat a kezébe, amivel megtámadhat minket”.

Továbbá a KEFE-nek

„minden ismert ügyben büntetőfeljelentést kellett tenni” a szcientológia főbb görög kritikusai ellen, „azaz a misszió, LRH vagy a szcientológia rágalmazása miatt”. Az OSA stratégiájának része volt „az ARM csoportba” (ez a PEG lehetett) történő beépülés, „hogy azonosítani lehessen annak tagjait és ki lehessen dolgozni az egyedi kezelésüket”.

Az egyik ilyen kezelés két olyan szülőhöz kapcsolódott, aki a PEG tagjai voltak, és együttműködtek Alevizopulosszal annak szcientológiaellenes kampánya során. A lányukat, Dora Aposztolopulut „C típusú bajforrássá” nyilvánították, és kitiltották a szcientológiából addig, amíg nem kezeli a helyzetét. Az OSA EU „kivizsgálásokat irányító tisztje” azt üzente Aposztolopulunak, hogy

„amíg [a szülők] kapcsolatban maradnak L-lel, addig nem tudsz velük normális kapcsolatot fenntartani. Ezért nem laksz velük. Hangsúlyozni kell az L-lel fennálló kapcsolat megszakításának szükségességét. A szülők ugyanis meg fogják vele szakítani a kapcsolatot, amint belátják, hogy nincs terméke a kapcsolat fenntartásának vele – hiszen annak az lesz az ára, hogy elvesztik a lányukat.”

A KEFE megsegítése érdekében további nemzeti OSA-irodák vezetőit is bevonták a műveletbe. Mivel Alevizopulosz egy ideig Németországban élt, az OSA úgy döntött (a dokumentumokból ítélve önkényes módon), hogy biztosan kapcsolatban áll nácikkal. A németországi különleges ügyek igazgatóját arra utasították, hogy tárja fel a lelkész múltját. A svájci DSA-t is mozgósították, hogy nyerje el Damaszkinosz metropolita támogatását, aki a Görög Ortodox Egyház svájci szervezetének vezetője volt:

Értesítettem a DSA Svájcot a görög helyzetről, és megkértem, hogy vegye fel a kapcsolatot Svájc metropoliszával [sic], Damaszkinosz úrral, és tegye a szövetségesünkké például a WIS? [What is Scientology?, azaz Mi a szcientológia?] könyv bemutatását célzó látogatással.

A KEFE továbbá egy kiterjedt kampányt is elindított „biztonságos pontok létrehozására”; a szcientológiában ezt azt jelenti, hogy befolyásos szövetségeseket keresnek, és más vallási csoportokkal ápolják a kapcsolatot a mindkét felet érintő fenyegetések elhárítására. A görög kormánnyal való foglalkozás kulcsfontosságú része volt ennek a stratégiának. A KEFE feladatául kapta „kormányzati kommunikációs vonalak” létrehozását, hogy „előre tudják jelezni a vallások ellen irányuló, jövőbeni kormányzati támadásokat”.

Sztilianosz Pattakosz, az országot 1967 és 1975 között irányító katonai junta egyik vezéralakja volt az egyik ilyen potenciális szövetséges, akit a KEFE megkeresett. Nem egyértelmű, hogy Pattakosz milyen szerepet játszott ebben a történetben; a jelek szerint befolyásosnak tartották annak ellenére, hogy hazaárulás miatti életfogytiglani börtönbüntést kapott, és pár évvel az itt leírt események előtt helyezték csak feltételesen szabadlábra. Azt gondolhatták, hogy közismert szélsőjobboldali figuraként befolyással bír a KEFE legádázabb bírálói közül a jobboldali médiára és politikusokra, és az sem kizárt, hogy a görög jobboldallal kapcsolatos hírszerzési információkkal segítette a OSA-t.

Konidarisz professzor (a kormány vallási ügyekért felelős államtitkára) volt egy másik fontos szövetségük, aki ígéretet tett arra, hogy „szólni fog, ha az [ortodox] egyházból bárki meg akar támadni minket”. Szintén szövetségesükké kívánták tenni azon görög parlamenti képviselőket, akikről úgy vélték, hogy ellenségesen viszonyulnak az ortodox egyházhoz. A görög politikai helyzetet ekkor az egyházellenes baloldal és a konzervatív vallásos jobboldal éles szembenállása jellemezte, így az OSA számos szövetséget tudott találni, főleg a baloldali politikusok és a média soraiban.

Egy 1995-ös keltezésű OSA-dokumentum jól illusztrálja a „biztonságos pontok” létrehozására irányuló kampány átfogó jellegét. Az „OSA PRO [Public Relations Officer, közönségkapcsolati tiszt] kommunikációs vonalai és szövetségesei” című írás számos közszereplőt a szcientológia szövetségeseként azonosít; a listán újságírók, televíziós személyiségek, politikusok, emberi jogi aktivisták és művészek is szerepelnek. Más újságírókat viszont a a dokumentum „ellenségként” azonosított.

A hagyományos közönségkapcsolati akciók fontos szerepet játszottak a KEFE kampányában. A KEFE helyi tévéadóknak is készített olyan műsorokat, amelyek L. Ron Hubbard tanításait népszerűsítették. A baráti újságírókat arra bátorították, hogy a szcientológiát pozitív színben feltüntető cikkeket hozzanak le az újságjaiknál.

Az Elefterotüpia nevű újságnál dolgozó egyik kapcsolata révén a KEFE megszerezte a görög hírszerzés által készített ellentmondásos és korábban kiszivárgott jelentést a szektákról. Az OSA Int programjában szerepelt egy olyan utasítás is, hogy „le kell fordíttatni a görög hírszerzés (KYP) jelentését, hogy le lehessen őket leplezni és nemzetközi szinten felhasználni a görög kormány és az ortodox egyház érintett tisztviselőinek lejáratására.” Egy évre rá a jelentést készítő KYP-egységet feloszlatták. Az egység feloszlatásának körülményei elég zavarosak; egy ezt követő OSA-jelentés azt állította, hogy

a CIA beavatkozásának köszönhetően a görög hírszerzés új vallási mozgalmakkal foglalkozó részlegét bezárták, és kirúgták annak összes alkalmazottját!!

A szóbanforgó telexüzenet:

 

Nem egyértelmű, hogy a jelentés ezen része az USA Central Intelligence Agency-jére utal, vagy egy másik szervezetre vagy magánszemélyre, és az sem egyértelmű, hogy mennyire megalapozott ez az OSA-jelentés. Egy későbbi OSA-jelentésben már az áll, hogy az egységet ugyan feloszlatták, de „nem tudjuk, hogy hová kerültek ezek az emberek [az egység tagjai], illetve a dossziék”.

A görög hatóság nem mutattak túl nagy hajlandóságot arra, hogy szembeszálljanak a szcientológiával. Ahogy azt egy későbbi hivatalos jelentés is megállapította, az állami szervek úgy látták, hogy „az egyesülethez tartozó egyének butasága nem olyan üldözendő bűncselekmény, amely igazolhatná az állami beavatkozást”.

Később azonban az aktívan kampányoló szülők és a média cselekvésre kényszerítették őket. 1995 elején Dora Aposztolopulu szülei (akikkel szcientológus lányuk közben „megszakította a kapcsolatot”), zajos demonstrációt tartottak a KEFE athéni irodájában. A Teletora TV egyik forgatócsoportja elkísérte őket. A jobboldali Elefteri Ora újság is hírt adott a tüntetésről. A KEFE és a szcientológia két tisztviselője azzal vágott vissza, hogy három, egymással megegyező tartalmú keresetlevelet adott be a két szülő, illetve a Teletora TV ellen.

A KEFE rászállt Alevizopuloszra is, azzal vádolva őt, hogy „náci” kapcsolatai vannak. Egy május 7-i OSA-jelentés, amely a görög ortodox egyház egyik tisztviselőjének felkeresését dokumentálta, ezt tartalmazta:

A [tisztviselő] egyetértett azzal, hogy L-t meg kell fosztani a tisztségétől, ha tényleg náci kapcsolatai vannak és erről adatokat kapnak.

Azt is mondta, hogy L felesége rákban haldoklik, és maga L is elég rossz állapotban van, és hamarosan meg fog halni. Ez megmagyarázza, hogy L miért támad minket ilyen erősen. Nincs már vesztenivalója. Úgy cselekszik, mint egy kamikaze pilóta. Nem érdeklik a következmények

[...]

Már elveszítette ezt a csatát, és tudja, hogy pár hét vagy hónap múlva már halott lesz, mi pedig itt maradunk...

A szcientológia helyzete gyorsan romlott, amikor a Teletora és más médiák további, az egyházat bíráló anyagokat jelentettek meg és hivatalos nyomozást sürgettek. Joannisz Angelisz athéni államügyészt arra kötelezte az Athéni Elsőfokú Bíróság, hogy vizsgálja ki az ügyet. Az államügyész június 9-én levezényelt egy rendőrségi razziát a KEFE-nél, melyet a későbbiekben még kettő követett.

 

[Az athéni szcientológia szervezet (Patiszion u. 200.), ahonnan azóta már elköltöztek.]

Iliász Gratsziász, a KEFE különleges ügyek igazgatója is az épületben tartózkodott a razzia idején, és részletes jelentést készített feljebbvalóinak a történtekről. A rendőrség pénzügyi iratokat, a KYP jelentését, az Alevizopuloszról vezetett dossziékat, a szcientológia Koppenhágában található kontinentális központjával bonyolított telexváltások másolatait, valamint floppy lemezeket és merevlemezeket foglalt le.

Összeségében több mint 20.000 oldalnyi dokumentumot vittek el. Vitaminokat tartalmazó üvegeket és szcientológusokról (preclearekről) vezetett dossziékat is lefoglaltak. Az OSA-iratok iránt különösen nagy érdeklődést mutatott az államügyész, aki Gratsziász szerint ezt mondta:

Ez az alak nemzetbiztonsági szempontból kényes adatokat gyűjt, majd külföldre továbbítja ezeket. Ez kémkedés. Fenyegetést jelent a nemzet biztonságára.

A lefoglalt adathordozók nagy része titkosítva volt. Gratsziász feljegyezte azt is, hogy szerencsére a rendőrök nem találták meg a titkosítási kulcsot, amelyet asztalának egy zárt fiókjában tartott. Öröme azonban nem tarthatott sokáig, mert a rendőrség informatikai szakértői ki tudták kódolni és nyomtatni a titkos OSA iratokat és a levelezéseket. Több mint 2500 oldalnyi OSA-irat lett így nyilvános, és ez a titkos belső szcientológiai dokumentumokat érintő második legnagyobb rendvédelmi lefoglalás volt az 1977-es FBI-razziák óta, amelyeket Washington DC-ben és Los Angeles-ben hajtott végre az ügynökség.

A lefoglalt akták között volt egy köteg dosszié, amelyekben 2500 közszereplőről gyűjtöttek adatokat – politikusokról, a gazdasági élet fontos szereplőiről, hírességekről, sajtómunkásokról stb. A dossziékből kiderült, hogy az OSA fedett, titkosszolgálati módszerekkel tartott megfigyelés alatt bizonyos célpontokat, egyes politikusokat például 24 órás megfigyelés alatt tartottak. Az egyik legmegdöbbentőbb tétel, amelyeket az iratok között találtak, a görög légierő egyik bázisának „szigorúan titkos” minősítésű térképe volt, amelyen részletesen fel voltak tüntetve az ott található katonai létesítmények. Ezt követően a görög légierő katonai hírszerzési egység belső vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, hogyan került ez a dokumentum a KEFE birtokába. A vizsgálat eredménye ismeretlen.

A lefoglalt térkép:

 

Augusztus 26-án az OSA Int egy ügyvezetői rendelet kiadásával reagált a razziára, mely ezt a címet kapta: „Görög razzia kezelési pjt [projekt]: 558 pgm [program]”. A címből arra lehet következtetni, hogy az OSA Int valószínűleg egy Sea Org missziót [különleges helyzetek megoldására kiképzett Sea Org tagok 1-3 fős csoportja] küldött Athénba a helyzet kezelése érdekében. Az „558 program” egy olyan lépéssorozat, amelyet a Sea Org „misszionáriusok” állítanak össze, miután kezelték a helyzetet vagy problémát. Az „558 akciók” célja az, hogy a helyiek továbbvigyék a misszió által kidolgozott sikeres akciókat.

A misszionáriusok valószínűleg azt a feladatok kapták, hogy vizsgálják felül a KEFE jogi ügyeit a razziát követően. Az OSA-rendelet megállapítja, hogy elhanyagolták a KEFE jogi és adózási megfelelőségének megfelelő menedzselését, valamint nem tudták kezelni a KEFE munkatársai szüleivel kapcsolatban felmerült problémákat. A rendeletben ismételten utasítást adtak arra, hogy „Alevizopulisz [sic] lelkészt ki kell vizsgálni”, valamint „meg kell találni és nyilvánosságra kell hozni a bűneit.” A görög ortodox egyház is újra a célkeresztbe került: „A görög papság körében ki kell építeni egy kapcsolatrendszert, és kideríteni, hogy pontosan milyen viszonyban áll a Szent Szinódus tagjaival, ki támogatja, és ki nem szereti.” Azt is ki kellett deríteniük, hogy ki lesz majd valószínűleg Szerafim érsek utódja, akivel „ápolni kellett a kapcsolatot”, és „helyes adatokat adni neki a szcientológiáról.”

A KEFE-t arra utasították, hogy adja fel eddigi álláspontját és ne világi szervezetként aposztrofálja magát. Mindent meg kellett tenniük azért, hogy a szcientológia vallási jellegét erősítsék Görögországban, hogy élvezhesse a vallásokat védő görög és EU törvényei által biztosított előnyöket. Elrendelték egy PR-kampány végrehajtását is, amelyben részeként hetente egyszer közparkot kellett takarítaniuk. Továbbá

Készítsetek jó fotókat erről, és tegyétek ismertté ezt az akciót

[...]

Szervezzétek meg, hogy a szcientológusok új fákat ültessenek olyan hegyeken, amelyeken a közelmúltban tűzvész pusztított. Érjétek el, hogy a média tudósítson ezekről.

[...]

Fordítassátok le [az Út a Boldogsághoz] füzetet görög nyelve, és adjátok ki.”

Ezen kívül a Freedom magazin görög megfelelőjét is el kellett indítaniuk.

Az 558 programmal és korábbi ARM kezelési programmal kapcsolatban a KEFE 1995 szeptemberében azt jelentette az OSA EU-nak, hogy a jogi képviselőjük találkozott a görög titkosszolgálat (KYP) egyik volt munkatársával. Gratsziász, a DSA azt írta, hogy a volt KYP-tisztviselő átadta az ügynökség Alevizopuloszról vezetett aktájának másolatát, és „cserébe... kb. 70.000 drachmát” kért. [ez akkori árfolyamon 40.000 Ft volt, mai pénzben ennek kb. a háromszorosával lehet számolni].

A dosszié tanúsága szerint Alevizopulosz soha nem követett el bűncselekményt vagy bármi kifogásolhatót. Ettől függetlenül Gratsziász arra kérte az ügyvédjüket, hogy

szerezze meg a fickótól a lelkész önéletrajzát [...] mivel abból kiderülhetne valami olyan, ami a titkosszolgálat számára érdektelen volt, de nekünk hasznos lehet, és amit le tudnánk utána nyomozni.

A szcientológia számára balszerencsés módon azonban az 558 programról és a KYP volt alkalmazottjának lefizetéséről tudomást szereztek a hatóságok, amikor az államügyész utasítására szeptember 27-én és november 6-án két újabb razziát tartottak a szcientológusoknál. Az OSA megpróbálta lebeszélni Angeliszt arról, hogy továbbvigye az ügyet. Két, a USA Drug Enforcement Agency-je volt munkatársaiként bemutatkozó OSA-ügynök kereste fel az ügyészt, de nem tudták eltántorítani tervétől.

Ezt követően az USA kormányát is bevonták szövetségesként az ügybe. Thomas Nails, az USA görögországi nagykövete egy társasági összejövetelen azt mondta a Görög Legfelsőbb Bíróság bíráinak, hogy a görög igazságszolgáltatásnak tiszteletben kellene tartania a szcientológia vallásgyakorlathoz való jogát. Az USA külügyminisztériumának éves emberi jogi jelentése egy mondat erejéig kitért a görög ügyre is, a rendőrség által lefoglalt dokumentumokat pusztán „összegyűjtött sajtóanyagoknak” nevezte, mely „a Görögországban elhangzott szcientológiaellenes nézetekkel kapcsolatosak”.

Angelisz egy százoldalas jelentést készített a témáról, amelyet a következő év júniusában hozott nyilvánosságra. A dokumentum elsősorban az OSA tevékenységeit taglalta. Az ügyész ezt a megállapítást tette a KEFE-ről: „a céljai egyrészt eltérnek az alapszabályában megfogalmazottaktól, másrészt tettei, célja és működése törvénytelenné és erkölcstelenné váltak, és a közrendet veszélyeztetik”.

1996 decemberében az Athéni Kerületi Bíróság elrendelte a KEFE feloszlatását, mivel a bejelentett tevékenységei nem fedték a valóságot. A bíróság így rendelkezett:

Az egyesület pénzügyi és profitszerzési céllal gazdasági tevékenységeket végez, és magát megtévesztő módon filozófiai egyesületként vagy vallásos identitást felvéve jeleníti meg.

[...]

Nem független szervezetről van szó, hiszen egy merev nemzetközi hierarchikus rendszer része, külföldi szervezetek és központok irányítása és felügyelete alatt áll, mely nem felel meg az ország közrendjét biztosító jogszabályoknak (a görög polgári törvénykönyv 33. paragrafusa értelmében).

Az ítéletet 1997 januárjában helybenhagyta a fellebbviteli bíróság, és 1998 májusában a szcientológusok visszavonták a Legfelsőbb Bíróságnak beadott fellebbezésüket. Viszont ekkor már semmilyen jelentősége nem volt.

A fellebbviteli bíróság ítéletének kézhezvétele után a KEFE ugyanis újjáalakult Görögországi Dianetika és Szcientológia Központ néven (amelyet később, 1999-ben Görögországi Szcientológia Egyházra neveztek át), és minden vagyontárgyát átadta az új szervezetnek. Azóta is működnek.

A KEFE tizenöt munkatársa ellen emeltek vádat „érdeksérelem szándékos okozásának” bűncselekménye miatt, mivel titkosszolgálati módszerek alkalmazásával tartottak megfigyelés alatt görög közszereplőket. A fellebbviteli bíróság 1999-es ítéletében erős szavakkal bírálta a vádlottak által elkövetett cselekményeket:

[A vádlottak] összehangolt és szisztematikus módon gyűjtöttek információkat közszereplők, politikusok, bírók, újságírók megfigyelésével azok magánéleti, társasági, szakmai és nyilvános tevékenységeiről, valamint filozófiai, vallási és politikai nézeteiről. Ezen érdeksérelmet okozó tetteiket közösen és egymással egyetértésben hajtották végre, és mindannyian tudatában voltak abban, hogy a közvélemény hogyan ítéli meg az ilyen érdeksérelmet okozó tetteket, valamint tisztában voltak az érintett, fent említett személy erkölcsi és a társadalmi státusával, és azzal, hogy ezen tetteikkel megsértették azok jó hírnévhez, becsülethez és magánélethez való jogait.

Bár az ítélet arra a megállapításra jutott, hogy a vádlottak elkövették a büntetőfeljelentésben megfogalmazott bűncselekményeket, büntetést nem szabott ki rájuk, mivel az ügyészség nem indítványozta a vádlottak megbüntetését. Az érintett áldozatok ugyanis nem fordultak bírósághoz a vádlottak ellen a megadott három hónapos határidőn belül, amelyet akkortól kellett számítani, amikor tudomást szereztek a cselekmények elkövetéséről. Ilyen perek hiányában a görög törvények értelmében nem lehetett büntetést kiszabni. Ezt a kimenetelt talán Angelisz erkölcsi győzelmeként lehetne leginkább jellemezni, mivel be tudta bizonyítani a történteket, de különösebb következménye nem lett.

A KEFE feloszlatása és a vezetői ellen indított büntetőügy felemás lezárása után megszűnt a görögországi szcientológia ellen irányuló társadalmi nyomásgyakorlás. A szervezet gyorsan rendezte a sorait, bár amikor „vallásgyakorlási helyszínként” akarták elfogadtatni a központjukat 2000-ban, azt arra hivatkozva utasította el az illetékes hatóság, hogy a szcientológia „nem elismert vallás”.

A szcientológia jelenleg nonprofit szervezetként működik Görögországban. Alevizopulosz röviddel a KEFE feloszlatása előtt, Szerafim érsek azt követő évben hunyt el. Angelisz más szerepben folytatta ügyészi karrierjét. A PEG ma is létezik, továbbra is a szcientológia és más szekták által érintett görög szülők érdekeit képviselik.

Összességében a görögországi razziák egy időre gondot okoztak a szcientológiának, de valójában csak átmeneti kényelmetlenségeket okoztak.

A következő részben a görögországi ügy tanulságait vizsgáljuk meg, hogy miért is okoz komoly nehézségeket a hatóságoknak a szcientológiával szembeni fellépés.

Köszönet Anthony Bosznakudisznak and Martin Ottmannak, aki munkája nélkül nem készülhetett volna el ez az összefoglaló.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr4913564495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DoriB69 2018.01.11. 08:39:03

Látjátok, ezért nem érdemes támadni a szcientológiát, csak elpazarolt energia Úgysem tudják legyőzni.
Az embereknek kell, mert nincs helyette jobb.

norbert79 2018.01.11. 09:10:45

@DoriB69: Ha így lenne, akkor miért nem működik? Miért van egyre kevesebb hívő? Miért zárnak be sorra az orgok? S a legfontosabb kérdés: miért halnak bele emberek?

Enturbulated SP 2018.01.11. 09:44:27

@DoriB69: Ne legyél ebben annyira biztos. Bár mindig lesz egy maroknyi ember aki hinni fog benne, vagyis "igény" valamilyen szinten sajnos lesz rá viszont ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak előbb-utóbb a kritikus szint alá csökken a tagok száma és akkor bedől a rendszer. Ugyanis ez egy pénzszivattyú, aminek a működtetéséhez a lényegéből adódóan rengeteg pénz kell, ebből következően ha nem tud profitot termelni mert az amúgy elég magas működési költségek nagyobbak mint a bevételek akkor menthetetlenül összeomlik. Egy ponton túl már kevés lesz a rengeteg hamisított statisztika és a "világméretű terjeszkedésről" szóló hazug propaganda ha az ürességtől kongó orgokat sorban kell majd bezárni mert nem lesz pénz a működtetésükhöz. Onnantól már nem tudják tovább üzemeltetni ezt a gyalázatos rendszert.

Hogy ez mikor fog bekövetkezni azt senki nem tudja most megmondani de előbb-utóbb valahol valamelyik kormány elkezd bekeményíteni nekik, talán épp most a mienk, ha van egy kis szerencsénk. Egyszer csak valahol eldől majd az a bizonyos első dominó és utána már nem lehet ezt a folyamatot megállítani.

DoriB69 2018.01.11. 09:48:28

@norbert79: "Ha így lenne, akkor miért nem működik?" Ki mondta, hogy nem működik? Kinek nem működik? Én ismerek személyesen egy csomót akinek működik.
"Miért van egyre kevesebb hívő? " Honnan tudod, hogy mennyi van, hallomásból?
"Miért zárnak be sorra az orgok? "Melyik zárt be?
"S a legfontosabb kérdés: miért halnak bele emberek?" Meg mogndanád kérlek ki halt be?

Jakab.gipsz 2018.01.11. 10:07:06

Fogást találni a szcientológián, nem lehetetlen.

Azért mert a "tudás" mindenkié és így a kultúra része, akik pedig pénzért árulják, magát a "tudást", élősködő rovarok, menjenek e "kurva anyukba".

Teljes vagyon elkobzás, és kitiltás. Miért, csak!

Csak azért mert semmi sem bizonyítja, a híveiken kívül a tudásuk relevanciáját.

Vegyétek észre önmagukat definiálják, tehát önmaguk létezését önmaguk létezésével magyarázzák, tehát körkörös állításon nyugszik az egész szcientológiai egyház.

DoriB69 2018.01.11. 10:10:06

@Enturbulated SP: Jó, tegyük fel ez így lesz, bedől és akkor mi lesz helyette? Ugye azt te is látod, hogy az emberek nincsenek jó állapotban, és a tendencia azt mutatja, hogy ez tovább romlik. Es ha elértétek, hogy az egész szcientologia már végre bezárt, hova fordulnak majd az emberek segítségért?
A pszichológusokhoz, vagy a katolikus egyházba elmennek gyónni, vagy beállnak Jehova tanújának? És ha egyik sem jönne össze, talán vesznek egy buddhista, hindu tanukból összeeszkábált könyvet csendben hazamennek és áhítattal meditálnak? Ez ha ez sem működne, akkor igyanak vagy drogozzanak?
Van valami konkrét ötleted? Vagy csak simán imádkozzunk értük?
Várom válaszod.

Aleister Crowley 2018.01.11. 10:24:05

@Jakab.gipsz: "Vegyétek észre önmagukat definiálják, tehát önmaguk létezését önmaguk létezésével magyarázzák, tehát körkörös állításon nyugszik az egész szcientológiai egyház."

Ez pont így igaz a szabadkőművességre is.

Úgy váled találtál egy fogást rajtuk, és addígra ők már máshol vannak és többé már nincs fogás.

Azért, mert a gondolat megelőzi a fizikai beteljesülést.

Jakab.gipsz 2018.01.11. 11:04:45

@Aleister Crowley: Na, na, ne olyan gyorsan.

Ez itt Magyarország, ezek a szcientológusok még nem tudják kikkel húztak újat.

Az lehetséges, hogy palira vették az egész világot de bennünket, nem fogtok, és erre mérget vethetnek.

büdös zokni 2018.01.11. 11:33:45

@DoriB69: Remini sorozatát is nézed? Vélemény, komment?

jandera 2018.01.11. 11:56:45

@DoriB69:

"Látjátok, ezért nem érdemes támadni a szcientológiát, csak elpazarolt energia Úgysem tudják legyőzni.
Az embereknek kell, mert nincs helyette jobb."
Ezt a mondatot ezer helyen olvastam, csak a szcientológia helyett a fidesz szó szerepelt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.11. 12:55:56

@DoriB69:

Te milyen szintet értél el? OT hányas fokozat?

epertorta 2018.01.11. 13:07:18

@DoriB69: engem érdekelne, hogy mire alapozod azt, hogy az "emberek nincsenek jó állapotban" illetve kik ezek az emberek? Azt gondolod, hogy azok az emberek, akik nincsenek jó állapotban, azok a szcientológiától fognak/akarnak segítséget kérni? Azt gondolod, hogy az emberek csak bármilyen vallásnál-pszichiátrián-drogoknál köthetnek ki ha problémájuk van az életben mert csak ez ad segítséget?

DoriB69 2018.01.11. 16:08:06

@jandera: Látod, akkor jó a mondás, valószínűleg tőlünk vették:-))

DoriB69 2018.01.11. 16:10:25

@epertorta: Miért te hova fordulnál segítségül?

Damiel 2018.01.11. 16:10:31

@DoriB69:
Erre reflektálnék: "Miért van egyre kevesebb hívő? " Honnan tudod, hogy mennyi van, hallomásból?

Nos, az aktív tagok száma csak a szcientológusk előtt titok! Az Egyesült Államok bírósága előtt eskü alatt tett vallomásában egy pénzügyi vezető nyilatkozott erről nem is olyan régen. Emlékszem vagy 20 évvel ezelőtt 8 millióról szólt a folyosói pletyka, bár ezt én magam sem hittem el, hisz sokfelé megfordultam a világban... De ez a szám ami elhangzott, az engem is meglepett. Szerintem Te ezt már nem is akarod tudni! :-)

DoriB69 2018.01.11. 16:18:40

@büdös zokni: Igen belenéztem néhány részbe. Küzd, hogy megmentse az emberiséget a szcientológiától. Én sajnálom Reminit, harcol, mert nem tudja földolgozni ami történt vele.
Én a helyében kiírnám az overjeimet.

DoriB69 2018.01.11. 16:30:11

@Damiel: Ha jól értem a folyosói pletykán elhangzott adatot hasonlítod a bírósági nyilatkoztban szereplő adathoz? Akkor ennek mi a hitelessége?

Damiel 2018.01.11. 16:31:20

@DoriB69: Leah Remini OT V-ös. :-) Dolgozott vagy 30 évet az egyháznak és adományozott pár milliót dollárban. Ahogy Te fogalmaznál "nagy thetán" . Szóval nem hiszem, hogy van jogosítványod kritizálni! :-)

Damiel 2018.01.11. 16:34:17

@DoriB69: Igen. Hisz a (org)folyosói pletyka jellemzi a szcientológusok hülyítését. Az eskü alatt tett vallomás meg valahol az objektív valóság környékén lehet. Jelzem az utóbbi szám az előbbi tizedét sem éri el...

znagy6666 2018.01.11. 16:37:21

@DoriB69: Vagy talan forditva. Amikor tavaly elott Miscavige Magyarorszagon jart, es amikor a megnyito elott majdnem leontottek a vodor szarral, ijetteben megpillantott egy fides hirdetest es onnan lopta.

büdös zokni 2018.01.11. 16:43:09

@DoriB69: "Én a helyében kiírnám az overjeimet." Ez olyan aranyos. Nekem egyébként a legutolsó esetakcióm egy alapos sec check volt, ott döntöttem el, hogy ez egy kibaszott faszság. Attól persze simán lelebegtem az egész ciklust.
Azért megkérdezném, hogy te milyen megfontolásból és körülmények között diskurálsz itt elnyomókkal és egyéb sárgapapiros emberekkel? Hogy nem vagy még etikán vagy még inkább kinyilvánitva ezért? Komolyan gondolod, hogy itt vissza tudsz tériteni bárkit is? Mi csak a nemzetközi igazságügyi főnivel kommunikálhatunk, talán te vagy az? Esetleg csak kifelé játszol (szinházi szlenggel élve), vagyis csak az ide tévedő még nem szciellenes egyéneket célzod meg a rondroid érveléseddel, hátha ők még becserkészhetőek maradnak?

DoriB69 2018.01.11. 16:57:02

@Damiel: Aki azért látogatja az orgot, hogy folyosói pletykáknak adjon hitel, annak kár oda mennie.
Különben, meg itt a tagok létszámának a csökkenése volt a kérdés, ami nem dönthető el úgy, hogy kettő közül az egyik adat nem hiteles.

DoriB69 2018.01.11. 17:11:58

@büdös zokni: Ez itt, ha jól tudom, a szcientológia objektíven es szubjektíven blog, tehát bárki kifejtheti saját véleményét és ha ez téged idegesít, hát ne olvass ilyeneket. "Mi csak a nemzetközi igazságügyi főnivel kommunikálhatunk, talán te vagy az? " Miért, megtiltotta azt neked valaki, hogy szcientológusokkal kommunikálj? Különben, meg az a véleményem, hogy van egy befejezetlen sec check ciklusod, azért vagy ennyire paprikás. Nem gondolom, hogy a te hibádból, talán az auditor, vagy a org kval hibájából.
Minden esetre ki kellene javítani.

DoriB69 2018.01.11. 17:19:01

@Damiel: "Leah Remini OT V-ös. :-) Dolgozott vagy 30 évet az egyháznak és adományozott pár milliót dollárban. Ahogy Te fogalmaznál "nagy thetán" . Szóval nem hiszem, hogy van jogosítványod kritizálni! :-)"
Remini 30 évet dolgozott az egyháznak, és most 30 évet fog küzdeni ellene?
Nem egyszerűbb volna, csak kiírni az overtjeit? Hamarabb meg is volna vele.

epertorta 2018.01.11. 17:59:24

@DoriB69: Nem válaszoltál arra a kérdésre, hogy mit jelent az, hogy az emberek nincsenek jó állapotban. Hol, kik, milyen emberek, számszerűen mennyi ez az ember?
Amúgy ha problémám lenne az életben (magánéleti, munkahelyi, anyagi) miért kellene egy valláshoz vagy pszichiáterhez fordulni segítségért?

Enturbulated SP 2018.01.11. 18:54:55

@DoriB69: Az a helyzet, hogy eleve rossz szempontból kérdezel, mintha az lenne az alapállás, hogy a szcientológia kimúlásával az emberiség elvesztené az egyetlen támaszát, mentsvárát és reményét pedig ez a megközelítés több szempontból is hibás.
Miért is kellene helyette bármi más? Épp az lenne az elsődleges cél, hogy be kéne fejezni minden olyan "vallásnak" és valamennyi önjelölt világmegváltó gurunak annak a hülyeségnek terjesztését, hogy bármilyen konkrét út követése majd elvisz bárkit is a megvilágosodás, a szellemi szabadság meg a mittudoménmilyen szuper képességekkel való rendelkezés állapotába. Ugyanis nincs ilyen recept, mindenkinek saját magának kell ezt a bizonyos utat megtalálni ami az ő fejlődéséhez vezet, legyen az valláson keresztül vagy intellektuálisan közelítve, vagy intuitíve, netán a tiszta megértésen keresztül, de egy biztos, minden VALÓDI út, amin haladva tényleg fejlődni tudsz az csak és kizárólag a saját magaddal történő valóban őszinte szembenézésen alapul.

Még egyszer hangsúlyoznám, nagyon fontos egyszer és mindenkorra tisztában lenni azzal a szikár ténnyel, hogy Hubbard állításával (és ezzel a szcientológia legalapvetőbb fundamentumával) ellentétben nincs univerzális, mindenki számára megfelelő tuti recept. Nincsen ilyen, érted? Ezt ígérni egyszerűen csalás, sok pénzért ígérni pedig gusztustalan szemét mocskos nagy csalás.

Sajnos mindig is lesznek olyanok akik nem tudnak/akarnak szembenézni magukkal és úgy gondolják sokkal kényelmesebb egy "biztos úton" haladni, ahol szépen fogják a kezüket és úgy vezetik őket a célhoz (ráadásul közben még az univerzumot is megmentik) és nem kell a valódi önismeret nehéz és kényelmetlen, rögös útját egyedül végigjárni. Nekik való a szcentológia és az egyéb idióta szekták, ők majd valószínűleg elmennek a hitgyülibe vagy a jehovások közé, ez sajnos elég valószínű de ez ellen nem sokat lehet tenni. Mondjuk így is jobban járnak, más szekták annyira azért nem húzzák le őket anyagilag mint a sczi :)

Ha engem kérdezel tudok konkrét megoldásokat mondani ami szerintem működik de ez az én utam és egyáltalán nem biztos, hogy számodra is ez a megfelelő épp ezért nem is szeretnék erről beszélni. Pont ezt magyarázom, a dolog lényege éppen az lenne, hogy mindenkinek saját magának kell megtalálni az ő saját útját. Tuti univerzális megoldásokat pláne sok pénzért pedig csak és kizárólag csalók ígérgetnek. Ilyen csalók mindig lesznek amíg van célközönség ami sajnos kifogyhatatlannak tűnik, de a civilációs minimum nevében ezek ellen a társadalomnak mindig is küzdenie kell(ene).

büdös zokni 2018.01.11. 19:37:00

@DoriB69: Nem sikerült értelmezni a kommentemet és a kérdéseimet? Mint irtam, a sec check le lett lebegve, totál le van zárva mindenki örömére és büszkeségére.
Azért bemásolom az egészet, hátha másodjára menni fog és talán válaszolsz is:

@DoriB69: "Én a helyében kiírnám az overjeimet." Ez olyan aranyos. Nekem egyébként a legutolsó esetakcióm egy alapos sec check volt, ott döntöttem el, hogy ez egy kibaszott faszság. Attól persze simán lelebegtem az egész ciklust.
Azért megkérdezném, hogy te milyen megfontolásból és körülmények között diskurálsz itt elnyomókkal és egyéb sárgapapiros emberekkel? Hogy nem vagy még etikán vagy még inkább kinyilvánitva ezért? Komolyan gondolod, hogy itt vissza tudsz tériteni bárkit is? Mi csak a nemzetközi igazságügyi főnivel kommunikálhatunk, talán te vagy az? Esetleg csak kifelé játszol (szinházi szlenggel élve), vagyis csak az ide tévedő még nem szciellenes egyéneket célzod meg a rondroid érveléseddel, hátha ők még becserkészhetőek maradnak?

norbert79 2018.01.11. 19:54:56

Dórika, ha a csuda működne, maga megalkotója miért volt képtelen saját magára alkalmazni? Haláleset: Lisa McPherson vajon ki? S ő ezek közül a leghíresebb. Bezárt missziót akarsz? Székesfehérvár, kórháznál. Magyar vonatkozású, tessék. Csak le kellene venni a szemellenzőt, s nézni akarni. Aki vak akar maradni, azon segíteni nem lehet.

2018.01.11. 21:04:20

Ezek amolyan fideszes primkók, egyházuk van meg minden. Nem? Aki egyszer közéjük keveredik, az mehet a Sziriuszra?

Bögreőr 2018.01.11. 21:14:29

@DoriB69: "Az embereknek kell, mert nincs helyette jobb."

Dehogynincs, számos ennél sokkal jobb út van, ami megvilágosodáshoz vezet, és a jó hír, hogy még fizetni se kell értük... de mindenkinek magának kell megtalálnia. Az olyan tévtanok, mint a szcientológia is biztosan jók valamire: az ember megtanulja, hogy ne vegyen mindent készpénznek és ne bízzon vakon senkibeb...

Muzsikok közt 2018.01.11. 21:16:32

Majd ha qrvára unatkozni fogok, alapítok én is ilyet.

Az lesz a cél, hogy világ-árnyékkormányt hozzunk létre.

benkoo 2018.01.11. 23:36:41

szerintem azért is csapott le a yard, mert Orbán Vikit ők kezelték és gondolom választás előtt nehogy kiderüljön valami az állapotáról. illetve lehet helyet csináltak a hitgyülinek. Amúgy a kezelést egy egyházi tag mesélte el 2016 szeptemberében.

TellVilmos 2018.01.12. 01:50:12

@DoriB69: "Az embereknek kell, mert nincs helyette jobb. "
Van helyette számos jobb. Ismerek párat és van is olyan amit gyakorlok. A Szcientológia valahol a béka feneke alatt kullog azok közt a dolgok közt amik az embereknek kellenek.
Ha kivennéd a fejed a homokból, akkor észrevehetnéd, hogy működik és él ez a világ. Az önálló tapasztalás útjára kellene lépni és nem egy hitvány zugfirkász marhaságai alapján elhinni, hogy működik a világ. Igaz ismerős a dolog amiben élsz. Egy darabig én is LRH illúziójának a fogságába kerültem. Szerencsére, amikor szükség volt rá, képes voltam az önálló döntésre és utánajártam pár dolognak, ami elhozta a felébredést ebből az álomvilágból, ami a szcientológia egyházon belül létezik.

Bgisi (törölt) 2018.01.12. 10:32:40

@DoriB69: "Én ismerek személyesen egy csomót akinek működik."
Én pedig még többet, akinél nem. Már a számok alapján is én nyertem. :-)

"Honnan tudod, hogy mennyi van, hallomásból?"
Egyrészt, ugye Te sem számoltad meg egyesével, tehát elfogadod a kizárólag egyoldalú, belsős infókat a tizenakárhány milliós tagságról. Másrészt mi itt sokkal több, nem egyoldalú módon vagyunk tájékoztatva, Ref is időnként közzétesz olyan infókat, melyekből visszaszámolva látni lehet a tagság igazi nagyságrendjét.

"Ugye azt te is látod, hogy az emberek nincsenek jó állapotban, és a tendencia azt mutatja, hogy ez tovább romlik."
Ez egy beetetés, kb olyan mint az OCA teszt. Kihozza hogy mennyire szar állapotban vagy (amúgy abszolút hamisan), és ha nem kezeled még szabban leszel, de pont itt a megoldás rá (ki hitte volna), és csak alig kerül párezer forintba (majd később többe fog). Dóri, több mint 25 évvel ezelőtt mi páran kezdtük el bevezetni a tesztet, állítottuk össze a kérdéssort, hogy ráharapjanak - nekem beszélsz? A Dianetika Központ 7-ik mubkatársa én voltam '92-ben. Pontosan tudom, vagyis tudjuk mi miért és hogyan működik, mi is átmentünk ezeken. Kár olyanokkal fárassztani magad, hogy "írjuk ki az óvertjeinket".

A szcientológus tagságot is azzal riogatják hogy vége lesz a világnak ha nem lennétek, Ti pedig szépen beveszitek, mint az UFO magazin olvasók a 2012-es Maya naptár szerinti apokalipszist. Én is egy darabig azt hittem hogy hazaszökésem után megáll a Föld a forgásában, de tévedtem, sőt. Utána fedeztem fel mennyire van értelmes cél a világban és mennyi jó szándékú, haszonlesés (vagyis szerintetek csere) és öncélúság nélküli, segíteni kész ember van amúgy mindenhol.

"Es ha elértétek, hogy az egész szcientologia már végre bezárt, hova fordulnak majd az emberek segítségért?"

Ezt mindenki egyénileg fogja tudni, és nem mindenkinek "kell segítség".

DoriB69 2018.01.12. 10:45:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: 2017 Decemberben zártam az OT III at. OT IV-n vagyok. És te meddig jutottál?

DoriB69 2018.01.12. 11:29:52

@epertorta: Bocsi, hogy nem azonnal válaszolok dolgoznom is kell, max. napi 1 órát tudok itt csetelni. Csak körül kell nézned az utcán a munkahelyeken, autó vezetés közben az utakon. Sokat romlott a helyzet az utóbbi 20 évben. Az emberek nagy százaléka ingerült, befordult és agresszíven politizál. Ez mindenképp romló tendenciát mutat. És ez a kérdés ezt mivel oldanád meg, hagyományos vallással, pszichológiával, buddhizmussal, meditálással. agykontrollal? Nem mindenki olyan szerencsés, hogy a depresszióját, valaki elvesztését követő lesújtottságát, krónikus szomatikáját egy saját maga által megtalált módszerrel meg tudná oldani, mindenféle külső segítség vagy terápia nélkül.

DoriB69 2018.01.12. 12:05:31

@TellVilmos: És mi az konkrétan ami jobb, amit te gyakorolsz? Tényleg kiváncsi vagyok.

DoriB69 2018.01.12. 12:09:21

@Bögreőr: "Dehogynincs, számos ennél sokkal jobb út van, ami megvilágosodáshoz vezet, és a jó hír, hogy még fizetni se kell értük" Mondanál kérlek konkrétan néhány ilyet?

DoriB69 2018.01.12. 12:14:42

@norbert79: "Bezárt missziót akarsz? Székesfehérvár, kórháznál. Magyar vonatkozású, tessék." Viszont nyílt ideális org - nem is akár milyen:-))) szerinted, hány bezárt missziót tenne ki?

Bögreőr 2018.01.12. 12:21:41

@DoriB69: erre azt tudom mondani, hogy ha valaki komolyan keres, akkor biztosan megtalálja a maga útját. Nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz való, és én a sajátomat nem akarom itt "reklámozni". Akinek pl. Mallász Gitta könyve sokat mond, annak nem biztos, hogy E. Tolle tetszeni fog, vagy fordítva.
Amiben biztos vagyok, hogy a szci egyáltalán nem a szellemi szabadsághoz vezet, ennek okairól rengeteg szó esett pl. ezen a blogon is.

DoriB69 2018.01.12. 12:42:45

@büdös zokni: Zokni, melyik kérdésre nem kaptál választ? Mindenkinek a saját, döntése, hogy kivel kommunikál és kivel nem, nem? Miért akarnék én bárkit is visszatéríteni? A management elkövetett hibákat és szeretné tudni, hogy miket. Olyan furcsa ez?
"Mint irtam, a sec check le lett lebegve, totál le van zárva mindenki örömére és büszkeségére."
Ezt most komolyan mondod? Vagy csak cinikus vagy? Ha ez így volna, nem lennél ilyen dóhös a témával kapcsolatban.
Vagy van valami amit nem akarsz megosztani velem?
Lehet, hogy az auditor valamit bekapcsolt és az nincs kikapcsolva?
Bármi is, de nem gondolod, hogy ezt ki kéne javítani?

DoriB69 2018.01.12. 13:00:15

@Enturbulated SP: "Ha engem kérdezel tudok konkrét megoldásokat mondani ami szerintem működik de ez az én utam és egyáltalán nem biztos, hogy számodra is ez a megfelelő épp ezért nem is szeretnék erről beszélni. " Engem azért kiváncsivá tettél, megemlítenél kérlek egy ilyen megoldást?

Aleister Crowley 2018.01.12. 13:07:27

@Bögreőr: @TellVilmos: @Enturbulated SP: @DoriB69: Attól a pillanattól kezdve, hogy valaki a saját elméjét használja gondolkodásra, rabságba eset. Az elme szolgájává vált.

norbert79 2018.01.12. 16:57:25

@DoriB69: arra gondolsz amit a NAV zároltatott? Ha igen, akkor egyet sem. :)

büdös zokni 2018.01.12. 17:49:13

@DoriB69: Ha úgy érted, hogy téged a szci egyház menedzsmentje küldött ide kommentelni, akkor igen, köszönöm, megválaszoltad a kérdést, csak korábban ezt nem irtad.
A sec check le lett zárva, mint irtam, mindenki örömére és megelégedettségére, és eszembe sincs visszamenni az egyházba és ők sem szivesen látnának engem. Nyilván te is tisztában vagy vele, hogy a kinyilvánitott és pénz visszakért egyének csak egyetlen terminállal (nemzetközi igazságügyi főnök) álllhatnak kapcsolatban, csak most megjátszod itt a segitőkész naiv tudatlankát. Később egyébként még volt alkalmam egy OTVIII-as mellett dolgozni pár hónapot, na az tette be végleg a kaput nálam, én embert nem láttam még annyi bűnt, főbűnt és dev-t-t elkövetni, volt pár ember akit öngyilkosságba hajszolt a szervezet meg totál tönkrement. De nyilván erről a menedzsmentnek nincsen tudomása, ja persze... Mondjuk az igaz, hogy nem volt olyan statisztikánk, hogy öngyilkosságok száma, csak olyan, hogy bruttó bevétel.

Kincse- 2018.01.13. 14:24:26

Valóban magyar elszámoltatás kell végre ezeknek a csalóknak, mert nemzetbiztonsági kockázat, mint ahogy soros szervezetei is.
Elképedve olvasom, hogy mindenki DoriB69-el foglalkozik, ill. az agymenéseivel. Ez elég romboló tevékenység az embereknek, amikor egy beteg elmével vitatkoznak, mert ilyenkor belekerülnek a beteg elme világába, és ha nem elég erős az illető, akkor képes beteggé tenni. Egyik betegségre hajlamosító, hogy hamis bűntudatot ébreszt, és minél többet foglalkozol DoriB69 gondolataival magadban vitatkozva, annál jobban elhatalmasodik benned az ő elmélete.
Tehát óva intem az itteni kommentelőket, de nagyon, ha nem akarnak maguknak nagyobb bajt.
Azt ajánlom, hogy a cikk témájával foglalkozzatok, hogy mi a véleményetek róla.
Nekem nagyon tetszik, hogy a blog ilyen szerteágazó módon idehoz témákat, amiről nehezen lennénk képesek mindnyájan tudomást szerezni, hisz ez alapos kutatást igényel.
A görög példa nekem azt mondja, mennyire aljas módszerekkel működik a szci, és ha ilyen ártalmas, akkor mi alapján mondja magáról, hogy segíteni akar az embereken.
A görögöknél is látható volt, hogy a civil kezdeményezés erős hatással volt a hivatalos intézkedések megindulására a hamis szci ellen. Tehát tanulhatunk belőle, hogy mennyire fontos másokat támogatni az igazság oldalán.
Azt hiszem, ebben mi is részt vehetünk pl. a blog szerzőjét egyetértésünkről biztosítva, elmondhatjuk a józanság melletti érvelésünket a felvetett témákban.

OT 808 2018.01.13. 19:32:06

@Kincse-: Mindenkép egyetértek, fel kell számolni ezeket a csalókat!

"Tehát óva intem az itteni kommentelőket, de nagyon, ha nem akarnak maguknak nagyobb bajt. "
Én is tartok ettől. Meg kéne szakítanunk DoriB69-el a kommunikációt. Szerintem se haggyuk, hogy befolyásoljanak. Örülünk, hogy végre kijöttünk a köreikből, most meg újra ki akarják vetni ránk a hálójukat. Ne hagyjuk.

Ne kérdezzetek DoriB69 -től, ne is válaszoljatok neki! Előbb utóbb lekopik.

budatom 2018.01.14. 06:04:55

A minap olvastam, hogy az Uber hogyan akadályozta többször is a hatóságokat az ellenük folytatott nyomozásban.

Állítólag volt egy konkrétan razziaelhárításra szolgáló titkos riasztó, amellyel a megszállt kirendeltség vezetői értesíthették a központot a folyamatban lévő razziáról. A központ technikusai a riasztó aktáválásakor távolról lényegében lezárták a megszállt kirendeltség számítógépeit, hogy a rajtuk tárolt kényes adatok ne kerülhessenek a hatóságok kezébe.

Ügyes trükk és valószínűleg eléggé törvénytelen is, úgyhogy nem lennék meglepve, ha az OSA is alkalmazna ilyesmit.

OT 808 2018.01.14. 08:46:47

@budatom: Érdekes felvetés!
"Ügyes trükk és valószínűleg eléggé törvénytelen is, úgyhogy nem lennék meglepve, ha az OSA is alkalmazna ilyesmit."
Arra gondolsz, hogy DoriB69 az OSA egy beépített embere volna, és így próbál információt gyûjteni rólunk???

kibicc 2018.01.14. 09:42:44

@OT 808: "Arra gondolsz, hogy DoriB69 az OSA egy beépített embere volna, és így próbál információt gyûjteni rólunk???" Szerintem Budatom itt épp nem arra gondolt, de mindannyiótoknak arra kellene gondolnia. Egy aktív szcientológus csak ebben az esetben lehet itt. Gondoljatok az irányelvekre! Nekem két ok jut az eszembe, lehet, van más is.
1. Kivizsgálás. A lemrzsolódás egy csúnya statisztika, hívek vesztésével jár, hitelteleníti is a bárki számára elérhető eredményeket, és támadókat is generál. Egy ilyen statisztikát ki kell vizsgálni.
2. Fair game. A névtelen támadókat is "kezelni" kell. Meg kell semmisíteni. Dóri akár tud róla, akár nem, a háttérben magánnyomzók és bérelt számítástechnikai szakemberek próbálják IP címek és egyebek alapján beazonosítani a szervezet támadóit. Remélem, tévedek. Azonban az irányelv az irányelv, muszáj követni, és a bolygó megmentésére létező egyetlen csoport megmentése bármivel szemben is a legtöbb jó a legtöbb dinamikán.

OT 808 2018.01.14. 10:53:38

@kibicc: "Dóri akár tud róla, akár nem, a háttérben magánnyomzók és bérelt számítástechnikai szakemberek próbálják IP címek és egyebek alapján beazonosítani a szervezet támadóit. "

Igen, logikusan hangzik amit írsz, sajnos van rá esély. De hogy tudnánk ezt kivédeni?

Kincse- 2018.01.14. 12:01:25

@kibicc:
@OT 808:
Ha most attól paráztok folyton, hogy mit művel a szci veletek, ha nyilvánosan elmondjátok itt a véleményeket, akkor csak a szci malmára hajtjátok a vizet. Ugyanis ezzel a szöveggel megfélemlítitek azokat, kik nem jártasak az informatikai dolgokban.
Sokkal inkább attól féljetek, hogy a lelketeket rabolja el ez a idióta gyülekezet, amit egy, úgymond pszichiátriáról szabadult őrült alkotott meg. Ezért is nem véletlen a pszichiáterek iránti gyűlöletük, mert ők rátapintanak náluk a betegség jeleire.
A szci lélekrablása nem csak a most még életben lévő tagokat fenyegeti, mert lealjasítja őket, hanem képesek a halálos ágyaknál is azt sugdosni a haldoklók fülébe, hogy ne a fény felé menjenek.
Hát ja, inkább a pokol sötét bugyrai felé araszoljanak, nemde?
Tehát azt mondom, ne féljetek!
És ne is higgyetek a szci tagjainak magas tónusú lelkendezős , látszólag támogató kommenjeiben, mert ez csalétek. Az elesett emberi lélek főleg kiéhezett a jó szóra, és örül, ha kenegetik az önbizalmát.
Nem kell tehetetlennek érezned magad, hogy mindaz a káosz, ami körülvesz most, elfog nyelni.
Én azt mondom szeresd magad, bocsáss meg magadnak és ellened vétőknek, és bízzál a belső iránytűdben, és tartsál ki minden áron ebben, hiszen az első lépést már megetted, amikor a legmélyebb ponton voltál.
Nem akartam túl pátoszos lenni, de ilyenre sikeredett, tömören és velősen. :)

Dudás Diána 2018.01.14. 12:54:56

@Kincse-: "Én azt mondom szeresd magad, bocsáss meg magadnak és ellened vétőknek, és bízzál a belső iránytűdben, és tartsál ki minden áron ebben, hiszen az első lépést már megetted, amikor a legmélyebb ponton voltál. "

Ez az amit írtál, mélyen megragadott.

Szeretnék kérdezni tőled valamit, Te hogyan kerültél kapcsolatba a szcientológiával? Hogy sodort erre az élet?

Kincse- 2018.01.14. 13:42:11

@kissgabor7804:
Ó, milyen áthatóan érdeklődő vagy. :)
Az élet sodorlata már csak ilyen, "A szél ott fúj, ahol akar, hallod zúgását, de nem tudod, honnan jön és hová megy"

budatom 2018.01.14. 14:13:36

@OT 808: Ja nem, a fentiektől függetlenül ötlött fel benne a gondolat.

kibicc 2018.01.14. 14:41:13

@Kincse-: Teljesen igazad van, remélem, nem ijesztettem el senkit, ez állna tőlem a legtávolabb. Csak akkor születtek nagy dolgok, Ha bátrak voltak, akik mertek.

Dudás Diána 2018.01.14. 15:56:20

@Kincse-: Igen, kíváncsi lettem volna. Nos én soha nem voltam szcientológus, egy másik hasonló módszerekkel működő gyölekezet kapcsán kerültem ide erre a blogra. Sok párhuzam van a két dolog közöt és szeretném megérteni, hogy hogyan került más ilyen helyzetbe. Gondolom ez másnak is tanulságos lehet itt a blogon. Elnézést kérek, ha túl személyes volt a kérdésem. Mindegy akkor hagyjuk.

OT 808 2018.01.14. 15:59:54

@budatom: Aha, értem, minden esetre hasznos volt az info az UBER vonatkpzásában, így jobban érthető.

Kincse- 2018.01.14. 16:27:20

@kissgabor7804:
Nem én voltam szcientológus, hanem a testvérem.

Dudás Diána 2018.01.14. 18:13:27

@Kincse-: így már értem. Akkor rajta próbálsz segíteni, ugye?

Kincse- 2018.01.14. 19:29:30

@kissgabor7804:
ha az segítség, hogy támogatom azokat, akik már kiléptek...

norbert79 2018.01.15. 08:46:29

Amúgy nekem csak az jutott eszembe most így reggel, hogy Dórika vallásának köszönhetően sok minden nincs megengedve amit mi wogok lelkiismeret furdalás nélkül megtehetünk: azzal ismerkedünk akivel akarunk, akkor amikor mi akarjuk, azt szeretünk akit akarunk, azt olvasunk amit akarunk, azt mondjuk amit akarunk. Dórika saját börtönében él, s nem látja, hogy egy eszköz egy szektában, s pont saját magát kellene megmentenie. Remélem egyszer meglátja majd a rácsokat. Mindegy, csak ezen gondolkodtam el, szabadon.

Kincse- 2018.01.15. 09:20:03

@norbert79:
szerintem, vannak, akik csak mások által meghozott korlátok közt tudnak közlekedni, és vannak akik önálló gondolkodással is képesek irányítani magukat. :)
Ezt lehet nevezni felnőtt, érett gondolkodásnak, mert míg rászorul valaki más irányítására, az nem egy érett kor.

Gyaloghuszár 2018.01.15. 22:13:04

Ejha ez egy remek cikk egy igen tanulságos történettel!
Csak én látom úgy, hogy mikor végre igen rendesen virgára vennék ezeket a szcigókat, egyszer csak feltűnik pár olyan szó, hogy CIA - ami persze lehet a CICA szó elírt rövidítése is - meg USA külügy és hirtelen mindenki hátraarcot csinál?
Nem lehet, hogy a szcánalmas banda valamifelé alkut kötött a jenkikkel pl. az adatok átadásáért cserébe?

sciclubtag 2018.01.16. 03:24:11

@norbert79:
Nem fogja meglátni a rácsokat mert a szabadság és a tudás rácsai láthatatlanok. Mivel mindent tud, nincs szüksége semmiféle igazságra mert tudja róluk, hogy hazugságok. Szabad, mert bármikor eldöntheti, hogy nem tesz meg normális, ártalmatlan, élvezetes dolgokat. Nincs mit megmenteni rajta, hiszen boldoggá teszi, hogy ő maga menti meg a bolygót, ilyen egyszerű üzenetekkel, mint "írjátok ki mindannyian az overteket!"
Azt megfigyeltétek már, hogy soha nincsen "nyomon"?
Csak a sci 38-as axióma működne rajta, de azt is tudja kívülről, ezért nem fogja alkalmazni.

Ha szektát csinálnék ilyen követőket szeretnék. Én szurkolok neki. Legyen igaza és mentse csak meg a bolygót.

Kincse- 2018.01.16. 08:27:18

@sciclubtag:
Mégis kikre gondolsz, hogy megmentik a földet, ezekre az etikátlan bandatagokra?
A kivált sci tagoktól csak azt hallani, mennyi hazugság és ártalmas cselekedetet végeztek minden nap.
Ez az egész szervezet egy elmebeteg ember hazugságra épült találmánya, és vannak bábok, akik nem gondolkodnak saját fejükkel, és belemennek.

sciclubtag 2018.01.17. 02:47:28

@Kincse-:
Tudod , a bolygót egy ép elméjű társadalom tudja csak "megmenteni".
Ennek több feltétele lenne:
- kizárólag energiatakaráskos, környezetbarát rendszerek használata
- mérgektől mentes emberi fogyasztásra alkalmas táplálékok termesztése, elkészítése és fogyasztása
- az emberi test fiziológiájának megfelelő mozgáskultúra megtanítása és alkalmazása
- és természetesen a felsoroltakkal kapcsolatos tudás (nem a hülyeségek) megosztása és alkalmazása.
Ezeknek a megvalósításához ép elme kéne.
A scientology nem foglalkozik ezekkel. Másra koncentrál. A szellemre. Kár, hogy a szellem "megmentése" közben nem lesz hol élni, nem lesz mit enni, mindenki beteg és nyomorék lesz...
Ja, és a szellem mentés se működik, mint látjuk.
Reménykedjünk, talán DoriB69 (aki gondolom látens szexmániás) megment. Mi baj lenne ezzel?

OT 808 2018.01.17. 11:33:45

@sciclubtag: @Kincse-:

"Tudod , a bolygót egy ép elméjű társadalom tudja csak "megmenteni".

Először is miért kellene a Földet megmenteni, mi elöl kéne megmenteni?

Környezet szennyezés, energiatakarékosság, egészséges táplálkozás, sport stb. témákban kellene és lehet is javítani. Az, hogy ez milyen arányban az épelméjűség hiányából, vagy a megfelelő pozíciókban levő szándék hiányából, származik sokat vitatkozhatnánk ezen.

De térjünk vissza szcientológiára.

Elmondanék egy példát, hogy majd jobban érthető legyen.

Többen jártasak a video Jákokban, mely elég divatos mostanában. A lényeg, mikor valaki belép egy videó játékba választ magának szereplőket, lehet több szereplője is mely a gyárilag leprogramozott fix szereplők ellen vagy velük játszik.

Ha úgy tetszik ez egy integrált változata annak a program-mátrixnak amiben mi magunk itt benne élünk. Ez maga az életünk. Azzal a különbséggel, hogy a saját bőrünket visszük vásárra, és nem tudjuk az ipad-ot kikapcsolni, hogy kiszálljunk a játékból, ha épp meguntuk volna azt.

Az emberi testhez(mint videó játékhoz) 5 ilyen szereplő jár( különböző alap-személyiséggel). Gyermekkorban, és neveltetést követően általában az 5 kőzül 1 erősödik meg és az élet végéig ez az egy viszi a staféta botot.

Azok az embereknek akik a szcientológia kezébe kerültek ezek a szereplők felkeverednek és elkezdenek hatalmi harcot vívni egymással, hogy ki is legyen az úr a háznál vagyis a testnél. Ezeket az ezoterikus tudományok démonoknak nevezik. Ez kívülről megfigyelhető módon, skizofréniát, és egyéb neurotikus tüneteket okoz. Szélsőséges esetekben akár öngyilkossághoz is vezethet. Tehát teljesen jogos az az állítás, hogy a szcientológia elmebetegséget okoz, és az is nyilvánvaló, hogy alapítójuk is ugyan ebben a betegségben szenvedett, kétség kívül ahogy egyre öregebb lett egyre jobban. Ezt Kincse jól megfigyelte.

Az általánosan közvélemény alapján, egy testhez egy személyiség tartozik, viszont alapvetően van neki 4 másik szunnyadó is. Vagyis, ha normális akar lenni, a többit el kell, hogy nyomja különben a környezetéből leértékelés éri., vagy azon kapja magát, hogy magával beszélget. A kimagasló egyéniségek rájöttek, hogy képesek ezeket a szereplőket, felváltva, vagy akar együtt is használni.
Nem olyan bonyolult ez, képzeljünk el egy színészt a színpadon játszik egy betanult szerepet, aztán vége a darabnak és ezt követően beül a kocsijába, nyilván szerepet fog váltani.

Az elmebetegség csupán annyiból áll, hogy nem mi kontrolláljuk a szerepváltást.
Ez azt jelenti, hogy vagy beragadunk egy szerepbe és a szándékunk ellenére sem tudunk váltani, vagy megtartanánk egy szerepet amit nem tudunk tovább már tartani.

Jó színészeknek az élet is egy jópofa játék.

norbert79 2018.01.17. 12:13:32

@sciclubtag: leragadtam a látens szexmániás résznél... bocs, nem figyeltem...

Kincse- 2018.01.17. 14:35:57

@OT 808:
Világos, amit leírtál és példával magyaráztál, csak engem nagyon zavar, mióta a blog kommentjeit olvasom, és valószínű ez a szcientológusok módszere, hogy ennyire szájba kell rágni a dolgokat.

Nem értem azt sem, milyen jogon élik itt az életüket a jelenleg is szci tagok, és osztogatják süket tanácsaikat etikából, és a kilépettekkel diskurálnak?
A kilépett szci tagok pedig miért nem szakítanak teljesen egy bukott eszmével, ami semmilyen tekintetben nem állta meg a helyét az ember életében?
Ha egy kilépett valamit is megtart a szci-ben tanultakból, akkor örökre elszakíthatatlan lánccal kötődik oda, és tébolyult egyensúlytáncot jár élete végéig.

sciclubtag 2018.01.17. 14:47:13

@norbert79:
Visszafelé olvasva 69BiroD... Mit nem lehet ezen érteni? :)

Kincse- 2018.01.17. 14:47:53

@OT 808:

Komolyan csalódtam a blog működését illetően, mert arra számítottam, hogyha a blog nagyon jó témákat hoz ide, és arról beszélgethetünk, akkor történik valami fejlődés, és a ténylegesen kilépettek szakítanak azzal a beteges életvitellel, amit szervezetben előírt nekik.
De ehelyett, hogy olyan személyekkel találkoztam a kommentelők között, egy-két kivétellel, akik ugyan úgy szci nyelven beszélnek, és szci etika szerint gondolkodnak, stb.

El is határoztam, hogy a posztokat fogom ezután csak olvasni, mert érdekel mikor bukik meg végre a magyar földön ez a szervezet, de a kommentekre nem vagyok kíváncsi tovább, mert tele van hazugságokkal, félrevezetésekkel, és szci baromságokkal. Ezeket nem lehet tisztázni, mert egy fertőzött terület, keveredve a kilépettek és még aktív tagokkal.

Kincse- 2018.01.17. 14:49:28

@sciclubtag:
köszi, ezen nagyon jót nevettem! :)

sciclubtag 2018.01.17. 14:58:40

@Kincse-:

"Ezeket nem lehet tisztázni, mert egy fertőzött terület, keveredve a kilépettek és még aktív tagokkal."
Pont ezért érdekes.

"akik ugyan úgy szci nyelven beszélnek, és szci etika szerint gondolkodnak"
A sci nyelv használata nem jelent feltétlenül ostobaságot. Az egyfajta ismeretet jelent . Etika pedig egyféle van. Nincs olyan, hogy sci etika. A probléma az értelmezéssel van.

sciclubtag 2018.01.17. 15:05:52

@OT 808:

Köszönöm az érdekes scifi kommentedet. :)

"Először is miért kellene a Földet megmenteni, mi elöl kéne megmenteni?"
Erre vonatkozóan inkább azt mondanám, hogy tájékozódj, ha érdekel. Ha nem érdekelne az elég sajnálatos lenne. Alapvetően az emberi felelőtlenségtől és hülyeségtől kéne megmenteni. A sci azt ígéri, hogy megteszi, de a valóságban csak ígér és "futtatja" a hülyeséget, azzal pedig nem foglalkozik amitől valóban meg kéne menteni a Földet és minden rajta élőt.

Kincse- 2018.01.17. 15:09:33

@sciclubtag:
nekem elég ostoba a szci nyelv, nem csak itt tapasztaltam, hanem a testvéremmel kapcsolatban is.
Hogyan lehetne értelmes a fantazmagóriára épült világ nyelvezete értelmes?
A szci etika pedig teljesen ellentétes, azaz összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi erkölccsel.

Kincse- 2018.01.17. 15:14:53

@sciclubtag:
én úgy tudom, hogy a föld megmentését arra érti a szci, hogy földön élő lelkeket menti ki innen, mert ez börtön, és amikor meghalnak, még véletlenül se menjenek a fény felé, mert az a mostani fogva tartók kelepcéje.
(hát tudod, amikor ezt a fantazmagóriát olvastam, nem akartam elhinni, hogy létezik ember, aki bedől ilyen mesének, és az életét teszi rá)

OT 808 2018.01.17. 15:21:00

@Kincse-:
"Nem értem azt sem, milyen jogon élik itt az életüket a jelenleg is szci tagok, és osztogatják süket tanácsaikat etikából, és a kilépettekkel diskurálnak?
A kilépett szci tagok pedig miért nem szakítanak teljesen egy bukott eszmével, ami semmilyen tekintetben nem állta meg a helyét az ember életében? "

Nehéz erre egységes választ adni, vagy talán én tudok.

1. kérdésre, a tippem, ha DoriB69 re gondoltál, adatokat gyűjt a csoportnak, vagy simán mániákus. Minden esetre én találkoztam egy konkrét SEA ORG-ból meglógott aztán deklarált fiatal hölggyel akik nagyon vonzó volt és vonzotta magához a férfiakat mint a légyfogó. A szervezet ezt arra használta, hogy megkörnyékezze a kiszemelt áldozatot. Általában pénzes üzletembereket. A hölgy nem feltétlenül volt tudatában ennek. A Te kifejezésedet használva bábként vett részt a fölhajtásban.

2. Szerintem különböző okok vezérlik őket. Egyenként meg kellene kérdezni tőlük. Én konkrét céllal vagyok itt. Egy későbbi alkalommal talán kifejtem. A közös nevező szerintem az, hogy pont azért van itt a kilépettek közül jó néhány, mert ők maguk is szeretnék ezt megérteni. Ha elmondhatják szabadon véleményük talán rájönnek erre, és aztán már nem lesznek itt.
De olyanról is tudok akit csak szórakoztat. Vagy pl. Neked is megvan az okod ami nem feltétlenül azonos bárki máséval.

norbert79 2018.01.17. 15:42:06

@sciclubtag: hallod, most hogy mondod... Dórika, itt vagy még??

OT 808 2018.01.17. 15:44:07

@Kincse-: "én úgy tudom, hogy a föld megmentését arra érti a szci, hogy földön élő lelkeket menti ki innen, mert ez börtön, és amikor meghalnak, még véletlenül se menjenek a fény felé, mert az a mostani fogva tartók kelepcéje. "

Tudod, az emberek mondanak mindenfélét, hallomás hallomásáról...és engem például nem tart itt senki a saját tudatlanságomon kívül. Ilyen ittartókkal még nem találkoztam. Különben meg, hova is mennék, jó itt:-))) például itt lehet csetelnio)

Kincse- 2018.01.17. 15:49:45

@OT 808:
Köszi a válaszokat, a végén te is jól megnevettettél. :)

OT 808 2018.01.17. 16:00:44

@Kincse-: "Komolyan csalódtam a blog működését illetően, mert arra számítottam, hogyha a blog nagyon jó témákat hoz ide, és arról beszélgethetünk, akkor történik valami fejlődés, és a ténylegesen kilépettek szakítanak azzal a beteges életvitellel, amit szervezetben előírt nekik.
De ehelyett, hogy olyan személyekkel találkoztam a kommentelők között, egy-két kivétellel, akik ugyan úgy szci nyelven beszélnek, és szci etika szerint gondolkodnak, stb."

Azért beszélnek SCI nyelven, mert beléjük rögződött. Nem mindegyik ex-sci volt egyforma mélyen beleragadva. És Te kivülálló talán türelmetlenül nézed, mivel nem élted át azt amit ők, és úgy gondolod, hogy ez a folyamat hamarabb le kellene, hogy záruljon. Föl kell, hogy dolgozzák, meg kell, hogy értsék. Vannak akiknél ez évtizedekig zajlik, sőt olyanok is vannak, akik sosem tudnak kijönni. Sajnos+

Én úgy gondolom felelőséggel tartozom, és azért vagyok jelen.

OT 808 2018.01.17. 16:03:20

@Kincse-: Nevetés egészséges, én is néha szoktam.

sciclubtag 2018.01.17. 16:08:57

@OT 808:
Úgy érzem nem válaszoltál, de talán nem is lehet. Ha belegondolok még én magam is különféle okokból olvasom a blogot és a kommenteket. Többnyire az érdekel, hogy hová jut az egész sci világ, mire mennek a dolgaikkal.
A cikkek némelyike kifejezetten jó és hasznos gondolatokat tartalmaz, bár úgy érzem, hogy bizonyos esetekben túlságosan szélsőséges a sci ellenességében. Talán ez nem is lenne probléma, ha nem obkektivszcn lenne a blog címe. (Az ajánlott könyv, "A most hatalma" nagyon hasznos olvasmány szerintem. Nekem már ezért megérte idelátogatni.)

Érdekesnek tartom, hogy az itt megjelenő emberek hogyan gondolkodnak a sci-vel kapcsolatban. Hogyan élték meg a "kalandjaikat", milyen következtetésre jutottak, vannak-e "tech" használók, elutasítók stb.
Furcsa dolog, hogy minden kommentelő jóindulatú, de ezzel együtt jókat vitázik más jóindulatú kommentelőkkel (Még DoriB69 is jó szándékú agitátor, hiszen rendre hirdeti a megoldását.). Vannak kevés ismerettel rendelkező "megmondóemberek", akik hallottak a dolgokról és jól elmagyarázzák azoknak akik keményen benne voltak. Ezek is érdekes tapasztalatok.

sciclubtag 2018.01.17. 16:13:44

@OT 808:

Ja, majd el felejtettem. Üzletember vagyok és érdekelnének a deklarált légyfogók is. :)

OT 808 2018.01.17. 19:18:52

@sciclubtag: "Üzletember vagyok és érdekelnének a deklarált légyfogók is. :)"

Na, nekem ezzel a hölgyel nem sok szerencsém volt. 20 évesen jött haza Koppenhágából amikor megismerkedtem vele, és kért, hogy segítsek beilleszkednie a budapesti életbe. Nem igen faggattam, csak annyit mondott kint tanult. Akkoriban, nem is hallottam a szcientológiáról, seaorgról.
Kicsit a szányaim alá vettem, hát nem kellett volna.

Talán, ha DoriB69 -el fölvennéd a kapcsolatot, na ez csak vicc volt:-)))

sciclubtag 2018.01.17. 22:16:29

@OT 808:
Gondolod, hogy DoriB69 nőnemű? Hm... Erre nem gondoltam volna.
Az is jó, hogy itt csupa komoly téma van.

sciclubtag 2018.01.17. 22:23:06

@norbert79:
"@sciclubtag: hallod, most hogy mondod... Dórika, itt vagy még??"
Ezt nekem írod?
Nyilván nincs most itt mert rengeteg overtet csinált itt és most azokat írja ki éppen (pl. gyanútlanul belefutott számára tiltott volt sci tagokba).
Majd ha elkészül ne aggódj, újra fel fogja hívni a figyelmedet, hogy ne "overtezzél" és ha már de, akkor írjad ki. Ez mindenre megoldás. Kár hogy olyankor amikor nem érzed overtnek nem fog működni, és akkor se ha nem is overt.
Asszem szét lett trollkodva a blog. Elnézést kérek Reformertől és minden jó érzésű, tájékozódni akaró embertől aki lefáradt miatta.

OT 808 2018.01.18. 06:17:48

@sciclubtag: @Kincse-: Igen, tényleg kicsit off topic. Viszont visszatérnék arra amit tegnap felvetettél. Az viszont ide való.

'' A scientology nem foglalkozik ezekkel. Másra koncentrál. A szellemre. Kár, hogy a szellem "megmentése" közben nem lesz hol élni, nem lesz mit enni, mindenki beteg és nyomorék lesz...''

Amikor írtad nem tudtam erre mit reagálni, ma hajnalban, viszont beugrott egy gondolat, gondoltam most megosztom veletek.

Nyilván SCN nem erre jött létre, az más hogy mit hirdet, de nincs ilyen eredménye az fix. Viszont, ha a környezetünk épelméjűségén akarnánk változtatni, szerintem a gyerekek oktatása, életre való felkészítésére fektetett hangsúly igen fontos lenne. Hiszen ők "lesznek" a jövő környezetünk. (nem tudom, hogy ez így érthető e?)

És itt én a gyerekek gyakorlati tanácsokkal való ellátására gondolók arról, hogy hogyan táplálkozzanak helyesen, tájékoztatás a drogokról, testmozgás fontosságáról, környezet megóvásáról, a helyes kommunikációról, vallásokról, létező szektákról és ezek romboló hatásáról. Nekem például sem az iskolában sem szüleim nem mondták el, hogy mik ezek a szekták és hogy tevékenykednek itt is Magyarországon (mint a scio, hitgyüli, jehova tanúi, nem beszélve a piramisjátékokról).

Tehát erre kéne egy program, és akkor már tennék valami előre mutatót is. Egy előző hozzászólásomban már említettem, hogy szélesebb körben kéne tudatni és tájékoztatni, de összesen egy választ kaptam és nem is attól akinek írtam. Arra a következtetésre jutottam, hogy ez nem érdekli az ide látogatókat ...sajnos nem.
Kincse írta, hogy csalódott az itteni kommentelőkben, idézem: ’’ Komolyan csalódtam a blog működését illetően, mert arra számítottam, hogyha a blog nagyon jó témákat hoz ide, és arról beszélgethetünk, akkor történik valami fejlődés, és a ténylegesen kilépettek szakítanak azzal a beteges életvitellel, amit szervezetben előírt nekik. --------hát igen, van benne valami igazság, ugye?

És talán én nem látom jól, mert ez a fórum nem erre jött létre és az egy másik fórum lenne.

Na ennyit a hajnali gondolataimról:-)))

norbert79 2018.01.18. 09:56:13

@sciclubtag: Ugyan, kell a hülyülés ide, én nem bántam volna, ha Dórika él a lehetőséggel. :D

sciclubtag 2018.01.18. 13:40:28

@OT 808:
Igen, igen. Rátapintottál. Pontosan erre gondoltam és örülök, hogy nem csak én gondolom így.
Jók ezek a hajnali gondolatok, persze ilyen magas OT szinten nem is várhatunk mást. :)

TellVilmos 2018.03.28. 23:26:08

@DoriB69: Rég nem jártam erre. Konkrétan név szerint nem akarom leírni, hogy mi az én utam. A keleti hagyományok nyíltak meg előttem. Egy olyan lelki iskolán keresztül, ami egyesíti a Zen a Buddhista és a Tao alapokat. Ha már a Buddhista tradíciót említettem, vissza lehet azon keresztül nyúlni egészen a Hindu jóga és Vedanta filozófiáig. Gyakorlatban ez meditációt jelent annak különböző technikáival és a Csí természetének az elsajátítását, megértését és megélését jelenti útként. Lehet magunkra alkalmazni ezeket és másokra is akik segítséget kérnek. A megvilágosodás egy útja ez a sok út közül.
Hogy miért tartom jobbnak? Van egy tanító akitől tanul az ember, de a tanban levő haladás és megvalósítás mértéke a tanulási szándéktól és a gyakorláson keresztül elvégzett munkától függ. Nem olyan költséges játék mint a Szcientológia, de a fejlődés a gondolkodás egyhegyűsödésén és az egyre teljesebb lelki békén keresztül elég jól észrevehető. A test fizikai fájdalmai felszívódnak az életem minden területe szcientológusul megfogalmazva prosperál. Minden rajtam áll vagy bukik eben az irányzatban és úgy tudom belső ösvényként járni, hogy nem kell elkülönülnöm a világtól, igazából hirdetnem sem kell, hogy ilyen úri mulatsággal egészítem ki az életemet. Nagyfokú szabadságot élek meg és még a tanítóm sem dumál bele az életembe. Elbeszélgetünk mint barátok amikor találkozunk, ha kérdésem van válaszol rá, de csak kért tanácsot kapok és még az sem kötelező. Ez egy felnőtteknek kialakított lelki út, ahol nem fogja egy egész egyházszervezet az ember kezét és próbálnak dedósként végigvinni a "Teljes Szellemi Szabadság" útján.
Röviden ez a válaszom a kérdésedre. Persze adtam pár idegen szót neked, aminek ha mélyen utána akarsz nézni, és igazán elmélyülten meg akarod érteni őket, akkor éveket lehet tanulmányozni őket. A szótári meghatározások csak a felszínt karcolják.
süti beállítások módosítása