Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Az egymillió forintos mandzsettagomb egyháza

2018. január 27. - Reformer

Bejutottunk a szcientológusok birodalmába - írja a Népszava.

Egy érdekes galéria is tartozik a cikkhez.

Pár gondolat:

Csak a pénzre hajtó, lelkileg és fizikailag is elnyomó, zsarnoki szervezetként mutatja be az egyházat Bonyai Péter a Szcientológus voltam című könyvében. Bonyai tíz év (és 13 millió forint elköltése) után fordított hátat a szcientológiának. Talán még mindig az egyház tisztségviselője lenne, ha nem vádolják meg – állítása szerint: ártatlanul – sikkasztással, és feleségét nem akarják válásra kényszeríteni.

Nem lennék az.

 

Máté-Tóth András katolikus teológus, valláskutató és Nagy Gábor Dániel szociológus tudományos igénnyel készült könyvében alternatív vallásként határozta meg a szcientológiát.

Annak a könyvnek nem minden fejezete készüt tudományos igénnyel.

 

A könyvesboltban ékszer vitrin díszeleg. A karácsonyi katalógust lapozgatva milliós tételeket is találunk: a dianetika-mandzsettagomb (14 karátos arany, ékkövekkel) 1 millió 300 ezer forintba kerül, a nagy szcientológia-gyűrű (14 karátos arany) 1 millió 125 ezerbe. A kollekció többi darabja sem olcsó, jellemzően néhány százezer forintot kóstál.

Az egyház adományként tekint a bevételre – ad magyarázatot az árszínvonalra Miklovicz Attila.

Steve Jobs simán a világ leggazdagabb embere lehetett volna, ha átveszi ezt a remek működési mintát, megalapítja az Igényes Fogyasztás Egyházát (iChurch), és adományként tekint a "telekommunikációs kegytárgyként" forgalmazott iPhone-ok utáni bevételre.

Arra azért kíváncsi lennék, hogyan tekint a NAV ezekre a bevételekre...

 

Miklovicz Attila közlése szerint a magyarországi egyház mintegy ötezer aktív tagot számlál,

Az 1%-os adatok más mutatnak - 343 fő az utolsó adat (2015-ös bevallások).

 

Ezzel szemben egy „vélt tartozás” miatt az épület értékének kisebb részére történt zárolás – állítja a két igazgató és az egyház jogi képviseletét ellátó Szikinger István ügyvéd.

A tulajdonlapon tett bejegyzésen nincs ilyen kitétel.

 

A székházavatóra 2016 nyarán Budapestre jött a világegyház vezetője, David Miscavige is, akit a kormányzati bulvár szerint egy felháborodott környékbeli leöntött hígított ürülékkel. „A cikkben jószerével csak a dátum stimmel, minden más hazugság” – közölték a szcientológusok.

A megnyitó után közvetlenül még máshogy emlékeztek, ezt válaszolták a 444.hu megkeresésére:

A másik irányból érkező fickó viszont tényleg Lange Lászlónak, az egyház - vagyis már nem egyház, hanem vallási egyesület - közönségkapcsolati vezetőjének bizonyult. És azonnal meg tudott lepni. Én ugyanis arra tippeltem, hogy a Ripost állításai közül egy sem igaz, de mégcsak nyomokban sem. Lange ehhez képest azonnal elismerte, hogy a szombati épületavatón tényleg volt szarlocsolás. Igaz, szerinte nem Miscavige-et trágyázták meg, hanem csak a földet, méghozzá egy autóból kiszálló fickó, ott a székház közelében, de már a kordonjukon túl. Azt sem vitatta, hogy ez a központ megnyitása elleni tiltakozás volt, de azt többször is határozottan cáfolta, hogy az egyházfőt eltalálták volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr2413608691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sciclubtag 2018.01.27. 21:43:17

Az egészről egyrészt ez jut eszembe: www.youtube.com/watch?v=Axh63Y3DgWU

Másrészről pedig az, hogy ha egy nagy rakás szarra (David Miscavige) még egy kicsi ráömlik, sajnos nem sok változást hoz. Persze mindenképpen jól hangzik ha a szar egy helyre gyűlik és nem ömlik mindenhová szana meg széjjel.

Lehet igazam 2018.01.30. 19:50:54

Voltam pár Ideális Org megnyiton korábban, és ott azt tapasztaltam, hogy rengeteg testőre van DM-nek, így nekem se reális, hogy valaki annyira közel tudott kerül i hozzá, hogy leöntse.

budatom 2018.01.31. 22:15:05

Van valami zavaró ebben a cikkben. Alapvetően elfogadó hangvételű, és a megszokott kritikus, lekezelő hangvételű médiát jobboldali bulvársajtóként írja le.

Ez csak egy kuriózum lenne, vagy óvatos összemelegedésnek vagyunk éppen tanúi?
süti beállítások módosítása