Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szabad préda vagyok-e?

2019. január 30. - Reformer

A kommentszekcióban felmerült, hogy az előző bejegyzésben közreadott sorozatrész amerikai példákat tartalmazott; és hogy többek között engem sem támadott vagy üldözött a szcientológia Magyarországon ilyen módszerekkel.

Az igaz, hogy magánnyomozókat nem állítottak rám, és lejárató weboldal sem készült rólam, de azért pár dolog megtörtént, melyeket a teljesség igénye nélkül felsorolnék.

Semmi új információ nincs ezekben - ezekről már mind írtam korábban. Ez a cikk csak összefoglalja a megtörténteket. A következtetések levonását az olvasókra bízom.

Még szcientológusként

A könyvemben írtam ezekről az incidensekről, amelyek Sea Orgos pályafutásom vége felé történtek:

1) szemét átkutatása, elkobzás:

[...] eszembe jutott, hogy van nálam otthon pár CD, amelyekre annak idején lementettem lefordított, de még ki nem adott anyagokat, hogy referenciaként meglegyenek. Sejtettem, hogy ebből még bajom lehet, így este szétvagdostam az összes CD-t ollóval az egyház biztonsági előírásainak megfelelően, és a szemétbe dobtam őket. 

Másnap reggel az OSA-k már vártak a bejáratnál. 24 órás őrizet alá helyeztek sikkasztás gyanúja miatt, és átvezényeltek a konyhába kisegítőnek. Át kellett költöznöm az egyik, közös  szállásként funkcionáló lakásba (voltunk vagy 20-an a 60 nm-es lakásban), hogy éjjel is szemmel tudjanak tartani, és ki is költöztettek a saját lakásomból.

Ezután megfenyegették a feleségemet, hogy adja át a kulcsot, és ő is költözzön át a női szállásra. A kulccsal bementek az OSA-sok a lakásunkra. Magukkal vitték az OTL [Országos Tanács és  Lelkészség, a magyar Sea Org bázis fedőneve] közkapcsolati vezetőjét is, aki régebben rendőrnyomozó volt (őrnagyi rangban szerelt le). Az ő segítségével átkutatták az egész lakást, sőt a társasház szemeteskukáit is.

Meg is találták a szétvagdosott CD-ket. Ez rettentő pánikot keltett az OSA-ban. Lajos [az azóta már elhunyt Fritzlauf Lajos, a magyar OSA akkori vezetője] ezzel bizonyítva látta az OSA régi gyanúját – most már biztosra vette, hogy kém vagyok, és a CD-k szétvágásával ennek bizonyítékait semmisítettem meg. Ekkor „biztonsági okokból” Lajos elkobozta a laptopomat, a mobilomat és minden, a tulajdonomban lévő adathordozót.

 2) "kártérítés" címén kifosztás:

10 évig voltam az egyház munkatársa, ebből fél évre voltam bejelentve. Kilenc és fél év fekete foglalkoztatás után indokoltnak látták még az összes maradék pénzem is elszedni:

[...] kiszámolták, mennyivel tartozik az OTL az egyház kiadójának. Miklós [az OTL akkori vezetője] pedig közölte, hogy ezt nekem kellene kifizetnem  Összesen kb. kétmillióra jött ki a teljes számla, amely érdekes módon kb. megegyezett a bankszámlám egyenlegével.

Miklós hozzátette, hogy ha ezeket most kifizetem, akkor talán nem nyilvánítanak elnyomó személlyé, és zárják be előttem az örökkévalóság kapuját – ha nem fizetem ki, akkor viszont megteszik. Ekkor már teljesen meg voltam semmisülve, elkezdtem én is kételkedni saját ártatlanságomban. A pénzt természetesen azonnal oda kellett adnom, így elkísértek a legközelebbi bankautomatáig, ahol 200.000 forintonként leszedtem a kétmilliót, és odaadtam nekik.

3) lelki terrorral próbálták rávenni a feleségem, hogy váljon el tőlem: 

[... ] napokig órákon keresztül sulykolták neki, hogy váljon el tőlem, mert én egy „alacsony tónusú elnyomó személy” vagyok, aki tönkreteszi őt. Ezt próbálták az általam leírt ártó tettek legszaftosabb részeivel alátámasztva beadni neki.

Hozzátenném, hogy a feleségemmel azt közölték, hogy a Hubbard-féle tónusskálán az 1.1-es ("rejtetten ellenséges") szinten vagyok, azaz Hubbard szerint a következő személyiségjegyek/cselekedetek elkövetése jellemző rám (mind idézet Hubbardtól): "pszichotikus", "gyerekek felhasználása szadista célokra", "hazugságok", "szexuális bűnöző", "gyáva", "tehetetlen, veszélyes, felelőtlen", "az igazság ravasz és rosszindulatú elferdítése".

 

A szcientológia otthagyása után

2007-ben elérték, hogy a legjobb barátom és üzlettársam, B. Attila megszakítsa velem a kapcsolatot. Ezenkívül kezdő vállalkozásom elvesztette az összes szcientológus ügyfelét, építhettem újra kizárólag nem szcientológus ügyfélkörrel.

2009-ben ügyvédi levélben szólítottak fel, hogy a gyóntatási kérdéssort távolítsam el a blogomról.

2010-ben J. Gábor "nemzetközi kivizsgáló" e-mailben fenyegetett meg minket.

2011-ben írásos utasításba adták (az akkor még általuk szcientológusnak gondolt) a feleségemnek, hogy hagyjon ott engem az egyéves közös gyerekünkkel.

2012-ben egy frissen létrehozott blogon ezt kaptam meg:

A Szcientológia Egyház szerzetesrendjéből kirúgott, szerencsétlen Bonyai Pétert "szakértőként" megszólaltatni, önmagában öngól egy újságírónak, de még a HVG-nek is. Mit tud felmutatni ez a Bónyai, hogy valaki is figyelembe vegye a véleményét? Miután kirúgták - mert teljes mértékben alkalmatlannak bizonyult arra, amit korábban elvállalt - mit tud ő mondani korábbi szerzetes társairól? Mit tud ő mondani arról az Egyházról, aminek esküt tett, de esküjét megszegve elárulta társait. Az "Egri csillagok" óta talán nem mérvadó információ forrás egy áruló. Vagy mégis, a HVG.HU erre a szintre süllyedt volna?

2016 nyarán az ideális org épület megnyitójánál készítettem fotókat, amikor az egyik szcientológus rám ordított, hogy "Te meg mit keresel itt?!" és megindult felém. Ott állt mellettem egy rendőr, úgyhogy ennél több nem történt. Ezt követően távolról követett két biztonsági őr, ahogy mozogtam a rendezvény körül.

2016. december 1-én felkerestem a könyvárusító bódéjukat az egyik budapesti adventi vásárban. "Tedd le azt a könyvet és a húzz a p*csába innen!" - volt a reakció.

2017-ben tértivevényes levelekben kért törlést és adatvédelmi tájékoztatást az általam képviselt alapítványtól egy csomó vállalkozó. Letiltatták számos korábbi blogbejegyzésem, és feljelentettek a médiahatóságnál is, majd újabb bejegyzések letiltatása következett, amit később még további bejegyzések letiltása követett. 

2017 őszén ellenblogot indítottak, ahol trollnak neveztek és ezt írták rólam:

Találkozni fogsz egy igen megnyerő úriemberrel, aki igazi "szakértő" és nagyon okosnak tűnik az egyházzal kapcsolatban. Jó sok adatot arról, hogy "milyen valójában" az egyház. Sok weboldalt és könyvet lehet olvasni ebben a témában igazi "szakértőktől". Nem fogja javasolni, hogy nézz a saját szemeddel, figyelj meg dolgokat. Bármilyen problémád folytatódni és súlyosbodni fog, ez garantált eredmény. 

Aztán beszélgettem rólam egy Facebook-bejegyzés kapcsán, ahol ezek jelentek meg egy azóta eltávolított nyilvános oldalon (a linkre kattintva megnézhető):

"folyamatosan csak rombol", "összezavarodott lény, csekély tudatossággal", "totál 1.1-es, gonosz volt mindig", "folyamatos hasznot húz az egyház fikázásából", "remélem hamarosan 0.0 [halál] lesz az átlag tónusa", 

Ezt újabb bejegyzésletiltások követték.

Az utolsó belém rúgás a szcientologianeked.com nevű csodás oldalukon szerepelt (ahol már vallásellenes személy vagyok, és a közhasznúság látszatát akarom kelteni):

 

A fenti eljárással kapcsolatban azonban fény derült az alábbiakra:

Egy vallásellenes személy gyanúsítási beadványokat terjesztett az adatvédelmi hatóság elé. A Bonyai Péter által üzemeltetett Clarus Animus Alapítvány közhasznúsági jelentésében ez áll: „2016-ban több alkalommal kellett értesítenünk az adatvédelmi hatóságot az alapítvány által észlelt visszaélésekről…”

A jelentés nem nevez meg konkrétumot, csupán általános kijelentést tesz.
Bonyai Péter vallásellenes céllal hozta létre az alapítványt, a Szcientológia ellen.

A Clarus Animus Alapítvány nem közhasznú, mégis közhasznú jelentést publikál, ezzel Bonyai a közhasznúság látszatát próbálja kelteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr3314598728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyaloghuszár 2019.01.30. 21:15:01

:-O
Péter, szerintem joggal lehetsz büszke!

znagy6666 2019.01.31. 10:29:18

@Reformer:

Péter, ez tényleg nem egyszerű ami Veled történt.

De had kérdezzek valamit.

Miután nyomás hatására oda adtad nekik a pénzt, és önnaló életet kezdtél, tettél ellenük a rendőrségen feljelentést?

Reformer 2019.01.31. 11:39:50

@znagy6666: Miután kivágtak a Sea Orgból (amikor a pénzt elvették), utána még kb. 1,5 évig szcientológus maradtam. A másik meg, hogy mi miatt tehettem volna feljelentést? Fizikai kényszerítés nem volt.

norbert79 2019.01.31. 12:05:13

Nem tudom ki hogy van vele, de ez számomra bőven kimeríti a Fair Game policy-t...

znagy6666 2019.01.31. 12:06:17

@Reformer: Péter, ezt tényleg nem értem. Nem cseszteni akarlak, mivel egy csomó mindenen amúgy is keresztül mentélm de

1. Ha nem volt fizikai kényszerítés, miért áltak ezek az emberek melletted az ATM nél veled?
2. Ha van bizonyíték, ez az ügy több rendben is megállhat. Pl. Zsarolás, megfélemlítés az biztos...
3. Ez az ügy a mai napig nem évült el! Hivatkozva, Gyárfás, Lagzi Lajcsi, Győzike, Marton László, soroljam még ezeket a precedenseket?

Megtehetnéd a feljelentésedet bármikor. 2 millió nagy összeg. De, ahogy gondolod, tényleg!

Reformer 2019.01.31. 13:23:05

@znagy6666: bizonyíték max. az ATM-felvétel lehet, de ez 14 évvel ezelőtt volt... azon az fog látszani, hogy üdvözült mosollyal az arcomon leveszek 10 készpénzfelvéttel 2 milliót, és ott áll békésen mellettem egy öltönyös figura, aztán együtt elmegyünk. Az elévülés nem precedens alapján történik, hanem jogszabály alapján, a zsarolás elévülési ideje pedig 5 év (minősített esetben 8).

atomic squirrel 2019.01.31. 13:25:47

Kedves Reformer, nekem úgy tűnik, hogy csak azért tudtak rávenni a pénz odaadására, mert Te még szcientológus akartál maradni. Ha akkor búcsút mondasz az egésznek, feltételezem, nem tudtak volna a pénz kivételére kényszeríteni.

Reformer 2019.01.31. 14:00:00

@atomic squirrel: így van, azért adtam oda, mert még szerettem volna mezei tagként folytatni, ha már a Sea Orgban nem maradhattam.

büdös zokni 2019.01.31. 16:42:55

A hatóságok felé talán igy lehetne ezt megfogalmazni: A szci "egyház" semmilyen szabadságjogot nem ismer el. Nincs szólásszabadság, véleményszabadság, gondolatszabadság, közlésszabadság, szabad gyülekezési jog, magánélet szabadsága, cselekvési szabadság, jog a vagyonhoz vagy birtokláshoz stb. Ellenben támogatják a verbális és fizikai erőszakot a beosztottakkal szemben. Mivel ők a fizikai univerzum felett állnak, feljogositva érzik magukat, hogy szabadon rendelkezzenek az emberek testével. Mivel teljesen fanatizálják a hiveiket, azok nemcsak hogy eltűrik a fentieket, hanem az öncenzúra és önfeljelentgetés hivei lesznek. A többi egyháztag feljelentgetésével pedig még a bizalom csiráját is kiölik a csoportból.

atomic squirrel 2019.01.31. 17:06:52

@Reformer: Tehát ez nem tudja rendőrségi feljelentés tárgyát képezni.

Orbánviktor 2019.02.01. 15:18:45

@Reformer:

A címből azt hámozom ki, hogy te sem vagy biztos abban, hogy szabad préda vagy-e vagy sem.

Van egy kegyetlen kérdésem, amit azért lenne jó ha megválaszolnál, mert annak akinek hasonló dolgok történnek a környezetében tudjon felvenni egy megfelelő nézőpontot.

Mekkora esély van arra, hogy ezek a dolgok mégsem a szabad préda jelszó alatt történtek?

Reformer 2019.02.01. 16:45:56

@Orbánviktor: nem nagyon értem a kommentjeid. Ez a mostani sem kivétel... :) Tény, hogy messze nincs akkora nyomás rajtam, mint az amerikai ellentáboron, de azt sem lehet mondani, hogy teljesen békén hagynak. Az olvasóra bízom, hogy eldöntse, ez mi.

Dudás Diána 2019.02.01. 17:01:04

@Orbánviktor: @Reformer:

"Mekkora esély van arra, hogy ezek a dolgok mégsem a szabad préda jelszó alatt történtek?"

Itt nem arra gondolt talán Orbánviktor, hogy Péter, valamien formában mégis csak kap védelmet azért?

De javíts ki, ha félreértem.

PTS level III. 2019.02.02. 16:47:56

@atomic squirrel:

"Tehát ez nem tudja rendőrségi feljelentés tárgyát képezni. "

Ugyan már! Így is elég hatósági eljárás van folyamatban ellenük. Szegény Miklovicz nem győzi szervezni a pr-tüntetéseket, és bár kiváló színészi teljesítményre vall könnybe lábadt szemekkel arról szónokolni, hogy a szci a szó legnemesebb értelmében vett "vallás", amely minden morális visszássága ellenére kiáll az emberi jogokért, a családokért, a gyerekekért, a "downstat" ellesettekért meg a vallásszabadságért, azért a jelek szerint a társadalom bírja röhögés nélkül, senki se veszi túl komolyan őket.

Tudod, a hiszékenység, az ostobaság része a lényünknek. Semmi erkölcsi alapunk nincs jogorvoslatért fordulni a hatóságokhoz, már csak azért sem, mert amíg benne voltunk, ugyanazt tettük másokkal, mint ami ellen most tiltakozunk ezen a blogon.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy megóvunk másokat ettől a szartól - ez az egyetlen hatékony jóvátételi program maradt számunkra.

PTS level III. 2019.02.02. 17:42:32

"Az utolsó belém rúgás a szcientologianeked.com nevű csodás oldalukon szerepelt (ahol már vallásellenes személy vagyok, és a közhasznúság látszatát akarom kelteni)"

A világ legetikusabb szervezete (ha már tiszteletben tartja a szólásszabadságot és az emberi jogokat) igazán biztosíthatná a cenzúra nélküli hozzászólás lehetőségét ezekhez a cikkekhez.
süti beállítások módosítása