Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Új interjú a régi hazug válaszokkal

2018. március 27. - Reformer

Újabb interjút adott a L. László - M. Attila duó, ezúttal a Független Hírügynökségnek. 

A kérdések végre valódi, kemény kérdések voltak, a válaszok pedig a szokásos hazugságok. Nagy kár, hogy az utánkérdezés elmaradt.

Pár dologgal azért foglalkoznék bővebben, mert idegesít, hogy mindig ugyanezekkel csúsznak ki a kényes ügyekkel kapcsolatos kérdések alól.

 

A kémkedés vádjáról:

MA: Másfél hónapja feloldották a minősítést, s csak később tudtuk meg, hogy valójában kémkedés a gyanú. De fogalmunk sincs, hogy a rendőrség mire alapozta ezt [...]

...

LL: A kémkedés gyanúja persze elhangzott Magyarországon a civil szervezetek, illetve a Soros György által finanszírozott jogvédőkkel szemben is. A kémkedés tehát ma már inkább politikai címkének számít Magyarországon.

Szerintem tudják pontosan, mit tarthat kémkedésnek az NNI, mert van olyan tevékenységük, ami megfeleltethető a BTK-s definíciónak. Persze terelésként könnyű szimpla politikai támadásnak feltüntetni ezt az ügyet, de azért azt ne feledjük, hogy a volt Nemzetbiztonsági Hivatal a szocialista kormányok idején is ugyanúgy írt róluk az évkönyvekben és felhívták a figyelmet a hozzájuk kötődő veszélyekre. Ez egy szakmai címke, nem politikai.

 

Péterfalvi Attila NAIH-elnök, mint főellenség (ismét):

MA: Úgy látjuk, hogy a rendőrség fellépése mögött az Adatvédelmi Hatóság keresendő, elsődlegesen ők tettek feljelentést a Szcientológiai Egyház ellen. Azt már elmondtam nyilvánosan, hogy velünk szemben a hatóság elnöke nem elfogulatlan. Péterfalvi Attila ugyanis évek óta próbál fogást találni rajtunk.

Köztisztviselőként hivatali kötelessége fellépni az adatvédelmi visszaélések ellen. Mint a tavaly októberi határozatból is kiderül, állampolgári bejelentések alapján járt el a hatóság. Az ő logikájuk alapján az összes rendőr elfogult az összes bűnözővel szemben, mert "próbálnak rajtuk fogást találni..."

 

Az adózás

Az adónyomozók milyen gyanút fogalmaztak meg?

MA: Költségvetési csalás, pénzmosás. De elég zavaros az ügy, mert kértünk hivatalos tájékoztatást, hogy konkrétan milyen adókkal maradtunk el, de azt hónapok óta nem mondják meg.

...

Évente mennyi pénzből gazdálkodnak?

MA: Ezt pontosan nehéz megmondani, de a hatóság számára átlátható a könyvelés. Az egyház ismert arról, hogy minden egyes hozzájárulásról számlát ad és időben kifizeti a közterheket.

Egyrészt az éves árbevételt nem nehéz megmondani, ott van a mérlegben, amelyet a vezető tisztségviselőjük minden évben aláír. Ennyire hülyének azért ne nézzenek minket.

Valóban adnak számlát, csak szerintem nem olyat, mint kellene. Áfát egyik szolgáltatásuk után sem fizetnek, pedig eléggé gazdasági tevékenységnek tűnik az a sok önfejlesztő tanfolyam, az auditálás pedig vallási köntösbe öltöztetett terápia. És akkor a méregtelenítő programjukról ne is beszéljünk...Ez önmagában többszáz millió forint adóhiányt okozhat.

A másik - 2015-ben például 1 milliárd forint felett volt az adózás előtti eredmény, ami eleve abszurd egy elvileg nonprofit szervezetnél. Gazdasági társaságként ez 90 millió forintnyi társasági adó megfizetését jelentette volna. És ez csak egyetlen év!

 

Az írásos "gyónások"

Tehát leírják a gyónási titkot, amihez bárki hozzájuthat?

MA: Készítünk jegyzeteket, de ezek inkább vázlatok a hívők fejlődéséről, amihez csak szigorúan meghatározott kör férhet hozzá.

LL: Ezek esetfeljegyzések, ahogy beszélgetés közben jegyzetel például egy pszichológus is.

 

Hazugságok. Már 2009-ben kiraktam a blogra a pontos gyóntatási eljárásmódot.

Ilyenek vannak benne ("vázlatok a hívők feljődéséről" persze):

(Megjegyzés: a "visszatartás" a eltitkolt ártó cselekedet, a "méter" pedig az "e-méter" rövidebb formája).

A hozzáférés: a dossziékat, amiben tárolják, bárki megnézneti, akit az egyház lelkésznek vagy auditornak minősít. Ez csak Magyarországon többszáz ember! Szép kis "titok" ez.

 

Adatgyűjtés nem-szcientológusokról

Sokan kifogásolják, hogy a szcientológia rendkívüli mennyiségű személyes, és különösen érzékeny természetű adatot gyűjt össze, és nem kizárólag a híveiről, hanem a velük kapcsolatba kerülő kívülállókról is. Ez nem szabálytalan?

MA: Egyrészt nem igaz, hogy névvel, címmel tárolunk titkokat, másrészt ezek alapján senki sem azonosítható be a külső szemlélő számára.

...

LL: A mi adatbázisunk akkor lehetne törvénysértő, ha visszakereshető lenne, vagy ha harmadik személynek kiadnánk, de ez nem fordulhat elő!

Ez sem igaz. Az összegyűjött adatokat névreszóló dossziékban tárolják, és könnyen beazonosíthatóak, hogy kire vonatkoznak, mivel ha mondjuk Gipsz Jakab a feleségéről beszél, és ezt lefűzik egy "Gipsz Jakab" feliratú dossziéjában, akkor teljesen egyértemű, hogy kire vonatkozik az információ...

Az adatbázisuk pedig a lefűzési rend miatt igenis visszakereshető. Szerintem a szcientológia külföldi szervezetei harmadik személynek minősülnek, szóval már elég oda kiadni ahhoz, hogy aggályok merüljenek fel.

 

Az ex-szcientológusok

Biztosan nem olvasta azoknak az elcsábított és tönkretett embereknek a visszaemlékezéseit, akiket kifosztottak, becsaptak. Már külön blog foglalkozik az ügyükkel. Egy ilyen hír ne jutna el önökhöz?

MA: Sok szociológiai tanulmány szól arról, talán a leghíresebb az oxfordi Brian Wilson nevű professzor írta, hogy a „hitehagyottak”, akik bármely szervezetből ki akarnak lépni – önmagukat erősítendő – olyan képzeteket erősítenek magukban, hogy ahol korábban jól érezték magukat, azt ma már elviselhetetlenül rossznak találják. Érvényes ez a szcientológiára, a Hit gyülekezetére, vagyis egyházra, esetleg sportegyesületre vagy bármely munkahelyre is.

Szóval aki ex-szcientológus, az hazudik. Ennyi, ezzel el is van intézve, semmi érdemi reakció a konkrétan megfogalmazott vádakra.

 

A kapcsolatmegszakításról

Azért az ritka, hogy egy valamikori szcientológus külön erre a célra kialakított internetes blogon tucatnyi társával együtt írja meg, hogyan szakították szét a családját, vagy menekültek el az egyháztól?

MA: Mindkettőnknek családja, Lacinak gyermekei is vannak…. A szcientológusok számára nagyon fontos a családi összetartás, függetlenül a családtagok vallási hovatartozásától.

LL: Tudom, hogy ezt írják rólunk, de ez nem igaz. Olyan dolgokkal vádolnak, amelyek a társadalomban felzúdulást váltanak ki. Hubbard tanai hozzáférhetőek, egyértelműek, nincsenek értelmezési viták.

Az, hogy valójában mit gondolnak erről, arról a tettek beszélnek. A tényleges, dokumentált kapcsolatmegszakítások. Hubbard tanai tényleg egyértelműek ezen a téren - előírják a szcientológiát bírálók "kezelését" vagy a velük való kapcsolat megszakítását.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr7813783396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kardos doktor 2018.03.28. 07:34:16

Az is furi, hogy az auditálást "gyónásnak" minősítik, holott nem sok köze van hozzá. Ők, akik olyan nagy hangsúlyt helyeznek a szavak meghatározására, rakják már ki gyurmafigurákkal a "gyónás" akármelyik lexikonban található definícióját, és rá fognak jönni, hogy 2 különböző dolog.

Kardos doktor 2018.03.28. 08:00:37

... mivel a "rendes" gyónásnál egyáltalán nem cél, hogy a pap (!) bármilyen következtetést levonjon belőle a gyónó személyéről, még kevésbé, hogy terápiás céllal lejegyezze, amit mondott... hanem az istenivel való kommúnió helyreállítása, amit a bűnök akadályoztak.

Kardos doktor 2018.03.28. 08:24:05

... ha viszont terápiát folytatnak, annak a végzése isl vmiféle képzettséghez, szakvizsgálhoz van kötve tudtommal.

Gukker 2018.03.28. 12:56:24

@Kardos doktor: Sőt, a gyónásnak elvileg anonimnak kell lennie.

"Mindkettőnknek családja, Lacinak gyermekei is vannak…."
Akik gondolom mind szcientológusok.

norbert79 2018.03.28. 17:22:19

Facebook, norbert79 - 13 ember követi. Egyike: Laszlo Lange ... Awww... megtisztelve érzem magam. :-)

egytucatLevelibéka 2018.03.28. 17:57:31

Az az ötletem támadt, hogy reformer és hozzá közelálló antiscisták alapíthatnának egy vallást.
Egy antsci vallást.
Így a scn ellen elkövetendő jövőbeni bűnök már a szabad vallásgyakorlás égisze alatt védelmet élveznének.
Aztán Leah Reminit, Mike Rindert és a többieket értesíteni ám a nagy ötletről, az elért eredményekről.
A későbbiekben negyed vagy félévente tarthatnátok 'kötelező rajta résztvenni' rendezvényeket, ahol a videókon bemutatnátok a 'már a stratosférában járunk' statisztikákat.
Végül is a világ népessége naponta 'uszkve' 180.000 fővel nő. Ehhez képest naponta kb. 15 új embert sikerül becserkészniük DM seregében világszerte.
Jahhh és kb. naponta 30 ember hagyja el csendben a Scientológiát.
(egy pedig hangosan)
A 7,55 milliárd emberből úgy 7,5499 nem Szcilozófus.

Na Reformer, neked lenne mit megünnepelni.
Hajrá

norbert79 2018.03.28. 23:36:51

@egytucatLevelibéka: Ehm, ez most irónia akart lenni amúgy? (Utalva Marty Rathbun hisztihullámára pont ugyanebben a témában)

budatom 2018.04.02. 19:11:53

Itt "gyóntatási eljárásmód" címszó alatt mintha biztonsági vizsgálatról / ellenőrzésről lenne idézet. Mi köze ennek a gyónáshoz? Mintha kicsit zavaros lenne a kép...

egytucatLevelibéka 2018.04.02. 20:49:36

@norbert79:
Még aktív tagként bennem is voltak kérdőjelek, kétségek a sci terjeszkedését, statisztikái, társadalom jobbító tevékenységeit, eredményeit illetően.
Aztán 'elrángattak' a rendezvényekre, ahol -mint Leah R. az egyik interjújában- meggyőztem magam, hogy ostoba vagyok, hisz lám micsoda terjeszkedés.
De aztán győzött a saját józan eszem.
Felüdülés megnézni egy Remini féle Scn Aftermath epizódot. Egy rakás dolgot helyretett nálam.
Már csak egy kérdésem lenne:
kik vannak fentebb a tudatossági skálán, mi, akik kint vagyunk, objektíven látva őket és a bagázst, vagy akik bent önelégülten elítélnek minket.

Volt egy OT VIII-as magyar szőke szépség ( Zsanika) aki nem igazán aktív mostanában. Tud valaki róla valamit?

Hamarosan soraikban köszönthetjük?

norbert79 2018.04.03. 02:31:02

@egytucatLevelibéka: Jó látni, hogy azért valami nem változik ;-)
süti beállítások módosítása