Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Akár 10 éve is készülhetett volna a szcientológus üzletemberek gálaestjéről szóló tudósítás

2018. május 26. - Reformer

A döcögősen beinduló hírgyártásuk legfrissebb témája egy adománygyűjtő rendezvény gálaest a szcientológus fejősteheneknek és pénzbehajtóknak üzletembereknek.

Az egyház hivatalos beszámolója a WISE (World Institute of Scientology Enterprises = Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Szövetsége).

Egyszerre vagyok szomorú és vidám ettől a videókól.

Az valahol örömmel (kárörömmel?) tölt el, hogy

1) 10 éve hagytam ott az egyházat, mégis minden fontosabb szereplőt felismerek - azaz azóta is stagnálnak, a "hatalmas terjeszkedés", amiről mindig beszélnek, továbbra is csak a fejükben létezik. Ugyanazok az emberek álltak a színpadon, akik az én időmben - maximum öregebbek és//vagy kövérebbek lettek.

2) Nagy Béla Comline-vezér szerint Európában itt a legerősebb a WISE, Magyarországon van talán a legtöbb WISE-tag. Ha ez a legerősebb tábor (tele országos szinten ismeretlen arcokkal), akkor milyen lehet a többi?

3) Danny Blue a legerősebb celeb-reklámarc a jelek szerint :)

Tóth Imre azért szomorú látvány volt. Lassan eljut abba a korba (amit a megfelelő egészségügyi ellátás hiánya csak felgyorsít, hiszen a Sea Orgba nincs idő ilyesmire), amikor - ottani szóhasználattal élve - már nem tud termelni. Ekkor alkalmatlannak találják a Sea Org tagságra, és egy forint nélkül az utcára rakják a szállásról, és mehet a családjához vagy a híd alá lakni... Illetve ha szerencséje lesz, keresnek neki valami lehetőleg ingyenes öregek otthonát, hogy eldugják a szcientológusok szeme előtt, nehogy "rossz fényt vessen az egyházra".

Rabszolgatartói szerződés, avagy 5 milliós kártérítés minden kritikus megjegyzésért

Eljutott hozzám az a 4 dokumentum, amelyet a szcientológia egyházi szervezetek munkatársainak egyfajta "munkaszerződésként" alá kell írniuk. Információim szerint ezeket pár évvel ezelőtt, 2012-2013 táján vezették be.

Innen letölthetőek:

Jelentkezés vallási szolgálatra
Nyilatkozat vallási szolgálat vállalásáról
Fogadalom vallásos hűségről
Fogadalom vallásos elkötelezettségről és titoktartásról

Összefoglaló

Röviden csak annyit mondanék ezekről, hogy kifejezetten gonosz és rosszindulatú húzás ilyen szerződéseket kitalálni és aláírattatni. Egyrészt alkotmányellenesek, másrészt teljesen egyoldalúak és a teljes jogfosztás az egyértelmű céljuk. Az egyház ezekben semmiféle kötelezettséget nem vállal, cserébe viszont elképesztő elvárásokat támaszt.

Azt kétlem, hogy egy ilyen szerződésen alapuló követelés egy normális bíróságon valaha is megállna, többek között azért, mert lehetetlen jóhiszeműnek és tisztességesnek feltételezni. Nyilván nem is ez a cél, hanem a másik felet megtéveszteni a teljes kiszolgáltatottság látszatának keltésével.

Tovább

Vilmos, a bátor 11 évvel ezelőtti égése a rádióban

Március végén került fel a Youtube-ra egy 2007. júniusi rádiós beszélgetés a szcientológiáról.

A beszélgetés apropója az volt, hogy engedélyezte akkor az oktatási minisztérium Hubbard anyagainak használatát a pedagógusképzésben (amit egy hétre rá vissza is vontak).

Ilyen típusú műsor nem egy volt már, de ez abból a szempontból érdekes, hogy a műsor közben betelefonált M. Vilmos, a magyarországi OSA jogi osztályvezetője (akinek eredeti foglalkozása kőműves, a műsort hallgatva ennek lesz jelentősége), egyszerű szcientológusnak kiadva magát.

Itt szembekerült Puzsér Róberttel, (akinél teljes joggal el lehet sütni a "megosztó személyiség" klisét), aki hallható élvezettel szedte darabokra Vilmosunk érvrendszerét (bár nyilvánvalóan szellemileg nem voltak egy súlycsoportban).

Ritka az olyan, hogy riportalanyként valaki ennyire elveszti a lába alól a talajt... és tulajdonképpen rosszabbul jött ki belőle, mintha be sem telefonált volna.

A Vilmossal folytatott beszélgetés 34:45-kor kezdődik és 52:27 -ig tart.

 

 

Hírmorzsák

A Kúria fog dönteni a tavaly októberi razzia jogszerűségéről

Forrás: Házkutatás a szcientológusoknál: hibázott a bíróság?

Mint ismeretes, idén februárban a Budai Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte az akciót megalapozó határozatot.

A Legfőbb Ügyészség a törvényesség érdekében jogorvoslati indítványt nyújtott be a Kúriához, és kezdeményezte, hogy a legfőbb bírói fórum állapítsa meg, a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája törvénysértést követett el, amikor hatályon kívül helyezte a Szcientológia Egyháznál tartott házkutatást elrendelő rendőrségi határozatot.

Várjuk.

 

"Ostoba szélhámosság"

Vágó István médiahazugsága romboló és országnyomorító - mondja Puzsér Róbert, és eközben a szcientológiának is odavág egyet:

Vágó István, a Szkeptikusok[!] Társaságának elnöke[!] egy olyan ostoba szélhámossághoz adja az arcát, mint a szcientológia, a lapos Föld vagy a gyíkemberek titkos világuralma. 

 

Kialvatlanság ellen kiváló lehet

... a legújabb interjú a szcientológia egyik vezéralakjával; most éppen Tóth Imre, a szcientológus vállalkozókat tömörítő WISE Közép-Európa Egyesület elnöke van soron:

Beszélgetés Tóth Imrével

Én borzasztó unalmasnak és vontatottnak találtam ezt a "beszélgetés". Végig általánosságban beszél, nagyon kevés konkrétumot mond és semmi olyan nem hangzik el tőle, ami arra utalni, hogy tisztában van a modern trendekkel.

Pár dolog azért szemet szúrt:

Például a Katolikus Munkás Klub megközelítően 400 ezer taggal rendelkezik a világon

Erre a kifejezésre ezt az interjút adja egyetlen találatnak a Google. Olyan van, hogy Catholic Worker Movement, de azok csak annyit közölnek a tagságukról, hogy 245 közösségük van világszerte.

Az egyesületnek jelenleg 451 aktív tagja van ... Jelenleg 12 ország az én felelősségi területem: Lengyelországtól egészen Törökországig, mintegy 180 millió embert érintve.

451 tag egy 180 milliós területen...

Az egyesülethez tartozó tanácsadók hetente 300-600 embert képeznek a saját szolgáltatásaik során. Ez az idők során, azaz az elmúlt 21 évben elérte a 300.000 embert.

Ezek a számok szerintem nem valósak.

 

Hírgyártás szcientológia módra

Gyártottak két rövid videót az "egyház" PR-mesterei.

Ritka unalmasra és érdektelenre sikerültek, de persze nem is mi vagyunk a célközönség, hanem a még meglévő szcientológusok. Így azt fogják hinni, hogy csinál valami hatékonyat a vezetőség.

Véleményem szerint a jótékonykodással kb. 28 évet késtek (az arányokról nem is beszélve), ez a fékezett habzású tüntetgetés pedig senkit nem érdekel rajtuk kívül (a NAV-ot és a médiát biztosan nem).

A Tovább gomb után megnézhetőek:

Tovább

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 13. rész - L. Ron Hubbard élete és hazugságai

Előzmények:

A szcientológia és utóhatásai (1. évad utolsó részéhez kapcsolódó blogbejegyzés, az összes rész hivatkozásával)

A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 0. rész - A félelem kalmárai
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 1. rész - Thetánok fiatal testekben (18+)
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 2. rész - A szcientológia végső kudarca
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 3. rész - A "tökéletes" szcientológus család
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 4. rész - A híd teljes szabadsághoz
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 5. rész -  David Miscavige hatalomra kerülése
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 6. rész - A szcientológia és a hírességek: Paul Haggis elárulása
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 7. rész - A ranch-ok
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 8. rész - A legtöbb jó
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 9. rész - A vallás, mint üzlet
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 10. rész - Gyógyulás egy életen át
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 11. rész - Az utóhatás utóhatása
A szcientológia és utóhatásai, 2. évad 12. rész - Propagandaszervek

 

Téma:

L Ron Hubbard életének rövid áttekintése, és közvetlen családjának (feleségei és gyerekei) sorsa.

Vendégek:

Hana Whitfield, az első Sea Org tagok egyike, Hubbard volt helyettese (Deputy Commodore)
Russell Miller brit újságíró, az "Arcátlan messiás" című, Hubbardról szóló életrajzi könyv szerzője

A szcientológia egyház reakciója:

A szokásos karaktergyilkosságot itt lehet olvasni. Érdembem semmire nem reagálnak, csak lehazugozzák a két embert, és állítólagos jellemhibáikat ecsetelik.

 

Csak maga a felirat innen tölthető le: A szcientológia és utóhatásai (Leah Remini: Scientology and the Aftermath) S02E13 - magyar felirat.

A "Tovább"-ra kattintás után nézhető meg.

Ha nem megy a beágyazott, itt a közvetlen link:

https://rutube.ru/video/5a2f9f5d21bdefdd0642a7449fb000d6/

Tovább

Újabb interjú a tévécsatornájukról

Forrás:

PR Herald - Új globális egyházi televízió

Interjú szcientológus módra

Ugyanott, ahol eddigi hasonló "beszélgetések" napvilágot láttak, megjelent egy újabb úgynevezett "interjú" a szcientológusok titkosszolgálatának/sajtóirodájának, az OSA-nak egyik képviselőjével, Tamás-Feth Krisztinával.

Sokat olvasok online hírportálokat, de ilyet azért ritkán látni - itt a riportalany egy, időnként lekezelő hangvételű mondatban letudja a választ a kérdésre, majd elkezdi tolni a saját propagandát, igen hosszan.

 

Pártízezren nézhetik

Semmi újat nem tudtunk meg - legfeljebb azt, hogy az új TV-csatorna nézői "főképp szcientológusok". Akikból meg olyan 50.000 lehet világszerte. 

Ezt erősíti az a tény is, hogy az Androidos alkalmazás továbbra is 10.000 és 100.000 közötti letöltéssel "büszkélkedik" nemzetközileg (összehasonlításképpen pl. a Szókereső több mint 1.000.000 letöltéssel bír).

Szóval nagyon úgy tűnik, hogy sikerült sokmillió dollárt elverni Miscavige legújabb működésképtelen tervére. A beígért hatalmas terjeszkedés és a bolygó villámgyors Clearré tétele ismételten elmarad.

De kétség nem fér hozzá, hogy amint kitalál valami újat a nagyfőnök, ismét nagyon lelkesek lesznek majd. A 16. nagy ötlet csak bejön...

Magyar házaspár a szcientológus TV-ben

A világ minden táján élő és tevékenykedő szcientológusokat mutatja be a szcientológia TV-csatornájának "Meet a Scientologist" sorozata. Nyilván nem a tagság nagy részét adó átlagembereket, akiknek az életben nem lesz annyi pénzük, hogy bárhová is eljussanak "a Hídon", hanem azt a pár sikeres embert, akikkel jobban el lehet(ne) adni a témát.

A 7. részben egy magyar házaspár, Zoltai Judit és Héder János, a dizájner kristálycsillárokat és -lámpákat gyártó Manooi Kft tulajdonos-ügyvezetői kerültek sorra.

Itt lehet megnézni a Szcientológia TV weboldalán: Manooi csillárok (angolul, magyar felirattal), aki végig akarja nézni, ahogy 21 percen át az angol nyelvvel folytatott hősien küzdelemben, erős igazi magyar akcentussal bemutatják a cégüket, majd János kb. mond három mondatot a szcientológiáról.

Annak természetesen örülök, hogy egy magyar KKV nemzetközi sikert ér el, a termékeik pedig tényleg lenyűgözőek.

Az viszont nagyon erős túlzás, hogy a sikerüket a szcientológiának köszönhetik.

1) Hubbard egyrészt egy sort sem írt a kristálycsillárok gyártásának és marketingjének rejtelmeiről, a közel-keletiek (ahová főleg eladnak) vallásáról, az iszlámról pedig elég sajátos elképzelései voltak... 

2) A másik az, hogy míg az egyházban dolgoztam, őket egyáltalán nem tartottuk aktív szcientológusnak. Olyan ritkán mentek az org közelébe, hogy a 10 év alatt kb. egyszer vagy kétszer láttam őket összesen. Nem is emlékszem arra, hogy bármilyen tanfolyamon vagy auditáláson részt vettek volna... A sikerüknek inkább az lehet a titka, hogy messzire elkerülték a szcientológia szervezeteket, és így a gyakori megkopasztásokat - valószínűleg ezért tudtak a saját cégük fejlesztésére elég energiát és tőkét fordítani. 

Tüntetés volt tegnap a NAV egyik székházánál

Ezt a közleményt adták ki. Különösebb hozzáfűznivalóm nincs - mint az kiolvasható a közleményből, semmi eredménye nem lett.


A Magyarországi Szcientológia Egyház közleménye
Budapest, 2018. április 25., szerda (MTI OS)

Vallási irataikat követelték a szcientológusok

A NAV Bűnügyi igazgatóságának Huszti utcai székháza előtt demonstráltak a szcientológusok 2018. április 24-én délután, követelve az alapjogok biztosítását a közösségük számára. 

A NAV még októberben foglalt le nagy mennyiségű vallási iratot a Váci úti központjukból, amelyeknek szerintük semmi köze sincs az adóhatóság vizsgálatához, ezzel szemben a vallásgyakorlásuk alapfeltétele.

Ezen iratokat a NAV nem hajlandó visszaszolgáltatni, sok egyéni kérelem ellenére sem és valódi magyarázat nélkül.

Ezek a vallási iratok nélkülözhetetlenek a Szcientológia vallás gyakorlásához, és az érintettek álláspontja szerint ezen iratok indokolatlan lefoglalása a vallásszabadság csorbítása.

A szcientológusok képviselője, Vojtilla Tímea a demonstráción kijelentette: "Rendkívül igazságtalan és méltánytalan a vallási közösségünk minden tagjával szemben az, hogy a legszemélyesebb, legintimebb vallásos iratainkat lefoglalták, és a mai napig NEM szolgáltatták azok nagy részét vissza."

A szcientológusok immár 18. alkalommal rendeztek demonstrációt fél év alatt, sokszor több ezer fővel, és ki fognak tartani, amíg elérik a vallásuk szabad gyakorlását és a méltányos bánásmódot.

Kiadó: Magyarországi Szcientológia Egyház