Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

21 főnek felfüggesztett fogház kuruzslásért

2024. január 08. - Reformer

Kapcsolódó cikkek:

Kuruzslás miatt elítélte a bíróság a szcientológusokhoz köthető egyik szervezet tagjait - Magyar Hírlap

Kuruzslás miatt elítélte a bíróság a szcientológusokhoz köthető egyik szervezet tagjait - Mandíner

Kuruzslásért ítéltek el 21 főt a szcientológusokhoz köthető több milliós szaunaterápiás kezelés ügyében - 24.hu

Sajtóközleményt adott ki a Fővárosi Főügyészség, amelynek megszövegezéséből egyértelmű, hogy a szcientológia egyik fedőszervezetéről, a Narconon Magyarországról van szó.

Idézem:

Engedély nélkül végezték az addikciókról leszoktatónak hitt terápiát - a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A Fővárosi Főügyészség által kuruzslás vétségével vádolt 21 személy mindegyikével szemben – a vádirati indítvánnyal egyezően – tárgyalás mellőzésével, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki a bíróság.

A terjedelmes vádirat lényege szerint a vádlottak – 11 férfi és 10 nő – egy Nógrád vármegyei székhelyű közhasznú cégként nyilvántartásba vett szervezet keretében fejtették ki tevékenységüket. A szervezet célja egy olyan, gyógyszermentes alkohol- és kábítószer elvonó program, mint szolgáltatás, díjazás ellenében történő nyújtása volt, amely egy író és filozófus kutatásain alapult.

A méregtelenítő programnak is nevezett elvonókúra egy mélyinterjúval kezdődött, majd a későbbi részeiben a dózisuk miatt vényköteles vitaminok szervezetbe juttatását, illetve szaunaterápiát és kiegészítő, érintéses kezelési módokat is magában foglalt. A résztvevők 2013-ban 4 millió forintot meghaladó, míg 2014-ben közel 5 millió forintos, majd 2016-ban már 6 millió forintot meghaladó díjat fizettek a kezelésért.

A szervezet a programban résztvevőknek hangsúlyozta, hogy ez nem orvosi kezelés, a tartalma szerint azonban valójában egészségügyi szolgáltatásnak minősült, gyógykezelésnek és addiktológiai rehabilitációs tevékenységnek felelt meg, amelyre a szervezet nem rendelkezett engedéllyel. A különböző, ,,specialistának” és ,,esetfelügyelőnek” nevezett munkakörben eljáró vádlottak valójában orvosi tevékenységet, illetve azt kisegítő munkát végeztek, általuk is tudottan megfelelő képesítés és engedély nélkül.

 A Fővárosi Főügyészség a 21 személyt kuruzslás vétségével vádolta és vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben szabjon ki végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést velük szemben. Az illetékes Pásztói Járásbíróság valamennyi vádlottal szemben a vádiratban indítványozottal egyező büntetés szabott ki, és kötelezte őket az eljárás során felmerült milliós nagyságrendű bűnügyi költség viselésére is.

A főügyészség a büntetővégzéssel szemben nem kérte tárgyalás tartását. A határozat még nem jogerős.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr1118298239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2024.01.19. 09:13:02

Végre valami jó hír!

Gerák Andi 2024.02.10. 11:02:38

Hú, de kíváncsi vagyok a nevekre!
süti beállítások módosítása