Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Rövid adatvédelmi útmutató a szcientológiához

2016. október 31. - Reformer

Kapcsolódó bejegyzések:

Személyes adatok kezelése

Gyóntatási eljárásmód

A NAIH hivatalos állásfoglalása a szcientológia adatkezeléséről

 

BEVEZETÉS

Megjegyzés: A fent feltüntetett kapcsolódó bejegyzések számos kiegészítő információt tartalmaznak, a teljes képhez ajánlom azok elolvasását is.

Ez az útmutató elsősorban azoknak szól, akik (már) nem szcientológusok, de a személyes adataik vagy az elérhetőségeik valahogy a szcientológia "egyház" birtokába jutottak, és ebből kellemetlenségük származik vagy származhat.

HOGYAN KERÜLHETTEK ADATAINK, ILLETVE
VELÜNK KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK 
A SZCIENTOLÓGUSOKHOZ

1. Mi adtuk meg

Óvatlanul vásároltunk egy könyvet a szcientológia egyháztól, vagy valamelyik kapcsolt vállalkozásától (esetleg valamikor a múltban tanfolyamot végeztünk egy ilyen típusú szervezetnél), és elérhetőségeink bekerültek a nyilvántartásukba.

2. Mások adták meg rólunk

Valamelyik családtagjunk, rokonunk vagy barátunk szcientológus, és a különféle "auditálás" nevű, terápiásnak szánt beszélgetéseken ez az egyháztag rólunk is számos információt megosztott, amelyek aztán rögzítésre kerültek az illető dossziéjában VAGY az egyháztag rokon/barát/családtag a különféle alkalmassági adatbekérő kérdőíveken rólunk is nyilatkozott (amely információk szintén bekerültek a szcientológia adatbázisába).

 

 

 

MIÉRT PROBLÉMA EZ

Ahogy azt a kapcsolódó bejegyzések is kifejtik, az "egyházban" az adatok kötelezően felfelé áramolnak. Minden magyarországi szervezet egyben adatgyűjtési funkciót is ellát az európai és a nemzetközi szcientológia központ számára.

Tehát például

1) nevünk és címünk eljut a nemzetközi központba, így hamarosan a világ minden tájáról kapjuk majd a szcientológia reklámanyagokat és újságokat. E-mail címünk megadása esetén naponta fogjuk innen-onnan kapni a különféle, adományozásra és tanfolyamvégzésre buzdító elektronikus leveleket.

2) szcientológus rokonunk felfed a nevünkhöz köthetően egy-két családi titkot a különféle adatbekérő kérdőívek kitöltése vagy az ő auditálása során. A körülményektől függően ezek is eljuthatnak az európai és nemzetközi központba. Ezek egyrészt semmi köze a szcientológia egyháznak, másrészt a fenn hivatkozott NAIH állásfoglalás szerint ez a típusú adatgyűjtés törvényellenes.

 

MIT TEHETÜNK

Az adatvédelmi hatóság honlapján részletes tájékoztatást találunk az adatvédelmi panaszaink és aggályaink kezeléséről. Mindenkinek ajánlom ennek alapos áttanulmányozását, mielőtt belevágnánk ebbe a folyamatba.

A lényegi pontok a következők:

1. Jogunk van tájékoztatást kérni arról, hogy milyen adatokat kezel rólunk a szcientológia egyház.

2. Kérhetjük ezen adatok törlését.

Ezekhez formalevelet is találunk a NAIH oldalán, melyeket az egyszerűség kedvéért ide is belinkelek. Ezen levelek szcientológiára szabott változatát még a héten meg fogom jelentetni a blogon.

Letölthető formalevél megnevezése

.pdf file

.doc file

Tájékoztatás kérése személyes adatok kezeléséről

.pdf

.doc

Személyes adatok helyesbítése iránti kérelem

.pdf

.doc

Személyes adatok törlése iránti kérelem

.pdf

.doc

 

3. Először az adatkezelőt kell megkeresnünk a kérésünkkel, és ha erőfeszítéseink kudarcot vallanak, utána lehet csak panaszt tenni a NAIH-nál!

4. Dokumentálható módon és írásban adjunk be minden kérést az esetleges viták elkerülése érdekében.

5. Bizonyítható jogsértés esetén polgári pert indíthatunk kártérítésért.

 

Speciálisan a szcientológiára vonatkozó megállapítások:

6. Hiába írtunk alá bármiféle olyan nyilatkozatot szcientológusként, amelyben lemondtunk ezen, adatkezeléshez fűződő jogainkról, azok semmisek (hivatkozzunk a NAIH/2015/3940/2/V állásfoglalásra, mely a fent megadott hivatkozáson elolvasható).

7. Az adataink törlésének, a rólunk vezetett dossziék megsemmisítésének igazolásához közjegyző előtt tett nyilatkozatot is jogunk van kérni.

 

A SZCIENTOLÓGUSOK ELÉRHETŐSÉGEI

A szcientológia szervezetek elérhetőségeit a Clarus Animus Alapítvány honlapján találjuk:

Egyházi szervezetek

(Megjegyzés: ott megtalálható az összes fedőszervezet elérhetősége).

A Magyarországi Szcientológia Egyház Vallási Egyesület központi e-mail címe: mse@otlcee.hu

A budapesti szervezet (ideális org) e-mail címe: budapest@scientology.net

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr4611917661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.10.31. 19:16:06

Ez mind szép és jó, csak van egy aprócska bökkenő: ki garantálja, hogy mondjuk a rólam vezetett pc foldert meg etikai dossziét valóban meg is semmisítették? Mert bevallom, hogy a közjegyző előtt tett írásbeli nyilatkozat engem nem győz meg semmiről, csak a saját szememnek hiszek. Ezekből én bármilyen aljasságot kinézek... joggal!

Reformer 2016.10.31. 21:11:13

@mindless and simple: a kérdés jogos, a válasz röviden az, hogy nyilván nem garantált. Viszont ha tesznek egy ilyen nyilatkozatot, és utána kiderül, hogy mégsem semmisítették meg ezeket, akkor igen súlyos következményekkel nézhetnek szembe. Tehát ha van egy kis eszük és az ügyvédjük nem egy totál kókler, akkor tényleg megsemmisítik a dossziékat. Az kevésbé fog fájni, mint egy ilyen ügy miatt indított eljárás.

büdös zokni 2016.11.02. 20:42:38

Még ha közjegyző előtt is semmisitik meg, lehet róla másolat - bár ez ugyanúgy szabályellenes lenne, de megsemmisiteni is az.

2016.11.04. 17:04:42

@büdös zokni:

Igen, és további aggályos kérdéseket vet fel a nemzetközi szci adatkezelés is: a NAIH állásfoglalásai sajnos érvényüket vesztik például Koppenhágában vagy a flag-ben... az egész folyamat minden jó szándék ellenére sajnos ellenőrizhetetlen.
süti beállítások módosítása