Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia státusza a világ országaiban (avagy be van-e tiltva bárhol)

2016. szeptember 06. - Reformer

Ez egy tájékoztató jellegű cikk, az erről szóló angol Wikipedia-cikkben hivatkozott újságcikkek, törvények, bírósági ítéletek alapján állítottam össze. A nem európai országok közül csak azokat vettem be, ahol jelentősebb szcientológia tevékenység van.

A csillaggal jelölt országokról a bejegyzés végén bővebben is van szó.

 

Teljeskörű vallási elismertség, adómentesen, egyházként működik (zárójelben az elismerés dátuma)

Európa:
Horvátország (2003), Nagy-Britannia (2007), Portugália (2007), Spanyolország (2007), Svédország (2000), Szlovénia (1995), Svájc (1996)

Európán kívül:
Ausztrália (1983), Dél-Afrika (2007), Egyesült Államok (1993), Tajvan (2003)


Non-profit vallási egyesületként/szervezetként működik, de hivatalosan nem tekintik egyháznak

Európa:
Hollandia, Magyarország, Oroszország*

Európán kívül:
Kanada, Új-Zéland

Non-profit, szekuláris (nem vallási) szervezetként működik 

Európa:
Ausztria, Belgium*, Cseh Köztársaság, Dánia, Finnország, Franciaország*, Görögország*, Írország, Lengyelország, Norvégia, Olaszország, Románia, Szlovákia

Európán kívül:
Brazília, Izrael, Mexikó

 

Kényszerűségből üzleti vállalkozásként működik:

Németország*

 

Speciális esetek:

 

Franciaország
Nem vallási non-profit egyesületként működik, de 1995 óta szektaként tartja nyilván és folyamatos megfigyelés alatt tartja őket a francia állam szektaellenes szervezete. Több bírósági eljárás is indult a francia szcientológusok ellen, jogerős elmarasztaló ítéletek is születtek. Az egyik ilyen ügyben lehetőség lett volna a francia szcientológia szervezet felszámolására is, de végül erre nem került sor (a bíróság szerint a szcientológusok a jogszabályi kereteken kívül is folytatnák tevékenységüket, és a mostani szervezeti formájukban legalább szem előtt vannak).

 

Belgium
Itt non-profit szervezetként működik 1972 óta. 1997-ben elutasították a vallási elismerésre beadott kérelmüket, és 10 évig tartó ügyészségi vizsgálat indult ellenük. 2007-ben büntetőeljárás indult a belgiumi szcientológia szervezet 12 vezetője ellen, többek között bűnszervezetben elkövetett csalás, zsarolás és kuruzslás miatt. 2016 áprilisában végül felmentették az összes vádlottat és lezárult az ügy.

 

Görögország
A szcientológia gyakorlását egyszer egy hét évig tartó (1995-2002) jogi eljárás során betiltották és a görögországi szcientológia szervezetet felszámolták. A későbbiekben a szcientológusok egy új szekuláris non-profit egyesületet alapítottak, és most annak keretében működnek.

 

Németország
For-profit egyesületként működik. A németországi szcientológia szervezetek vallási jellegét illetően egymásnak ellentmondó ítéleteket hoztak eddig a különféle német bíróságok, szövetségi szinten soha nem ismerték el vallásnak. Mivel a német kormányzati szervek álláspontja szerint a szcientológia tanításai nem összeegyeztethetőek a német alkotmánnyal, ezért a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal 1997 óta titkosszolgálati megfigyelés alatt tartja a német szcientológusokat. Szcientológusok nem lehetnek tagjai egyetlen nagy pártnak sem, és számos munkahelynél is kizáró ok a tagság. 2007-ben volt egy kormányzati kezdeményezés a szcientológia betiltására, ez azonban kb. 1 éven belül elhalt, és azóta nem került újra napirendre.

 

Oroszország
Oroszországban meglehetősen sok szcientológia szervezet működik, de komoly összetűzéseik voltak az orosz állami szervekkel és bíróságokkal.

1996-ban az orosz parlament alsóháza destruktív szektának bélyegezte.

2007-ben egészen az Emberi Jogok Európai Bíróságáig ment az az ügy, hogy a moszkvai szcientológia egyházat nem volt hajlandó vallási szervezetként nyilvántartásba venni az illetékes orosz bíróság. A pert végül a szcientológusok nyerték meg. 2009-ben ugyanígy megnyerték ugyanezen a bíróságon a szurguti és nyizsnyekamszki szervezetük be nem jegyzése miatt indított pereket.

Orosz bíróságok több alkalommal is feloszlattak/bezárattak már helyi szcientológia szervezeteket, orvosi/gyógyászati tevékenységek illegális gyakorlására hivatkozva - Szentpétervár (2007), Szamara (2008) és Naberezsnije Cselni (2009).

Idén nyár elején pedig az FSZB razziázott 14 különböző helyszínen, bizonyítékokat keresve egy, a szcientológusokat is érintő csalási, sikkasztási és pénzmosási ügyben. Az orosz sajtóban több helyen is napvilágot látott, hogy az orosz hatóságot feltételezése szerint a szcientológia szervezet valójában a CIA meghosszabbított kezeként működik (bár erre érdemi bizonyíték nincs).

2016. június 29-én az Orosz Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a helyi bíróság azon rendelkezését, hogy a a moszkvai szcientológia egyházat be kell zárni. Erre hat hónapot kaptak, bár a szcientológusok megfellebezték a döntést.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr4711680687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása