Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Hajnali 1-kor az erkélyen másztak be a toborzók

2009. február 27. - Reformer

Egy "nyereségjelentés" következik egy szcientológustól a DEI skála megértéséről.

 

A DEI skála Hubbard egyik módszere az eladásra. Szerinte egy eladás során a következő, a tudatalattijában zajló folyamaton megy át, akinek el akarunk adni. Mindig akkor lép egyet feljebb, ha kudarcot vall az előző szinten.

ismeretlenség (nem tud semmit a termékről)

meggátolás (nem is nagyon akar tudni róla)

erőltetés (úgy érzi, ráerőltetik)

vágy (elkezd vágyni rá)

érdeklődés (elkezd érdeklődni a termék iránt)

 

Hubbard szerint csak annyit kell csinálni, hogy folyamatosan, kitartóan azon kell dolgozni és nyomni a dolgot, amíg fel nem jön a vevő ezen a skálán. Ezt azzal lehet elérni, hogy folyamatosan újabb és újabb előnyeit ecseteljük a szolgáltatásnak (mi magunk az érdeklődés szintjén maradunk).

 

Itt pedig az, amit az illető írt (változtatás nélkül közlöm):

 

 

 

Szia!

 

Ezt a skálát még soha nem értettem meg. Nem értettem meg, hogy miért történik AZ, hogy AZ elbukott erőfeszítés vagy erőltetés után a személy vágyakozni fog. Azt hiszem, hogyha ezt AZ egy adatot megérted, akkor nem lesz több kudarcod!  

 

Szóval FSM-gyűlés [a területi munkatársak gyűlése; ők azok, akik nem munkatársai az egyháznak, hanem külsősként, jutalékért hoznak új embereket a szolgáltatásokra - Reformer] volt. Szerdán volt, fel voltam háborodva hogy nem kaptam róla mailt, hisz egy olyan előadó volt aki már 40.000 értékesítőt képzett ki, valamilyen Gerald, most Flag [a szcientológia Clearwater-i központja - Reformer] Toborzó, korábban a HCA [Hubbard College of Administration, egy üzleti főiskolaként üzemelő szci fedőszerv, ahol meg lehet tanulni a Hubbard-féle management módszereket - Reformer ] nemzetközi vezetője volt. Mondott pár mókás sztorit, pl. Amikor a jelölt nem nyitott ajtót és AZ erkélyen másztak be, hogy AZ erőltetésből vágyat ébresszenek hajnali 1-kor!   Engem eléggé meggyőzött, hogy nincs kétsége e skála működésében.  

 

Szóval AZ a lényeg, hogy ez egy reaktív [tudat alatt zajló - Reformer] skála. Így működsz, egyszerűen ha valaki nem adja fel veled kapcsolatban és tovább küldi AZ igét esélyed sincs, vágyakozni majd érdeklődni fogsz! Lehet hogy időben kitolódik, mert ügyes fizikai gátakat szabsz a megállításra, de ha a másik oldal nem adja fel, akkor NO WAY!  

 

Emlékszem, AZ IBM-be dolgoztam, még a szcientológia megismerése előtt és volt egy csajszi aki nagyon csinos volt. De mivel volt barátja és nekem is volt barátnőm, ezért cimborák lettünk. És volt egy Ehningeni fickó, amikor kint voltunk képződni akkor láttam egy köpcös, vörös szeplős idősebb faszi volt. Ffi szemmel is nem egy matyóhímzés. És mondja nekem ez a csajszi, Bettinek hívták, hogy ez a faszi hajt rá, hiába mondja neki, hogy van barátja és elég komoly, nem foglalkoztatja, mindig érdeklődik utána levélen és telefonon is, és ő mindig kikosarazza, meg úgy kineveti. De a fickó nem adta fel, 3 évébe telt amikor a csajszi fogta magát szakított a barátjával, otthagyta a munkahelyét, kiment hozzá megházasodott és szült neki egy gyereket.

 

Már akkor gyanús volt, hogy nem a külsőségekben kell keresni a miértet. ;D

 

Egyébként épp ezen a napon figyeltem meg magamon, hogy a Csabi reg-elt engem a CCHR-Ra [pénzt kért a CCHR támogatására - Reformer] - ez egy másik nyereség lesz, és lehet hogy én is segítek abban, hogy taggá váljatok   - és elküldtem Őt többször is, de kitartóan fenntartotta a szándékát és épp ott volt ő is ezen a találkozón. Á mondom nem hiszem, hogy eléri nálam, hogy pénzzel támogassam hisz már eldöntöttem, hogy csak tevékenységbe támogatok bármit is. De ő úgy érezte, hogy tovább kell erőltetni és egyszer csak elindult bennem a vágy, majd érdeklődtem és megvettem a dolgot!

 

Szóval kell hozzá konfront [meghátrálás és visszahúzódás nélkül szembenézni valamivel - Reformer], kell hozzá arc, meg ugye bátorság de ha valakitől valamit akarsz, ha kitartasz és újabb és újabb időegységben kéred a dolgot, MEGKAPOD!

 

A legjobbakat! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr54969457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movie 2009.02.27. 13:50:01

Ezt a szcientológiát mindenki unja, nem akarja csinálni. De körbecsesztetik egymást és csinálják.
Az ilyen tukmálás elől csak durva sértéssel lehetne kitérni, de akkor ott kell hagyni az egyházat. Amiért meg vágyat ébresztettek korábban.

Tightend 2009.02.27. 14:22:17

Alig várom hogy megjelenj az ajtóm előtt a tökömtudjamiddel és szétverjem a fejed a baseball ütőmmel amikor másodszor is kopogni mersz.

Devil 2009.02.27. 14:28:50

A dolog nyilvan forditva is mukodik. Tehat ahanyszor megkeres egy sci, es te minden alkalommal megprobalod valamire ravenni, o is at fog menni ezen a skalan es a vegen ebadja a derekat. Pld vedd ra hogy lepjen ki az egyhazbol, mert rengedeg remhistoriat olvashat rola a Neten...

szemig jimmy 2009.02.27. 14:34:51

Ha hozzám felmászik a negyedikre, az ablakban megveszem akármi van nála!

BGYCS 2009.02.27. 14:37:10

Lehet létrát árul, szóval ráb@sztál.

Én inkább üzletet ajánlanék neki. Ha ő befekszik hozzánk, én belépek hozzá.

Ja, patológus vagyok.

szemig jimmy 2009.02.27. 14:38:21

Jó megveszem, de ugyanott távozik ahol jön!

Dolce Vita 2009.02.27. 15:11:32

szerintem ez igy mukodik a szimpla reklamokkal is: addig nyomjak a sok sz*rt, amig akarok majd venni egyet.

nitro1 2009.02.27. 15:28:29

@Devil: ez a legjobb, köszi a tippet! :D

pistola 2009.02.27. 15:53:41

Hehe, hozzám mászna be éjjel egy ilyen droid nagyon rákefélne...

papamaci1 2009.02.27. 16:14:03

Ha valaki erőszakoskodik velem, pont az ellenkezőjét éri el. Úgy elküldöm a picsába .....

Csak az akaratgyenge hülyéket lehet meggyőzni. (Reklámmal is.)
De tényleg jöhet hozzám. Van egy jó wakizashim és mindig van nálam kés....

gurcsion 2009.02.27. 16:30:05

Szuper két villanás! Devil és BGYCS a balmenetes agyukkal romba dönthetik az egész szélhámosságot. Megnyugodtam. Nem tör át a sci.

Bruno 2009.02.27. 17:03:35

Nem kell semmit szétverni, nem kell senkit kidobni. A megoldás nagyon egyszerű:

-- becsönget.
-- Te ajtót nyitsz
-- elmondja az első fél mondatot
-- Válaszod: Nembaj
-- Ajtót becsuk...


Ennyi.
Garantálom, hogy többet nem jön oda, merthogy nem értette, hogy mit mondtál és nem mer visszakérdezni.

Eddig kb. 50-60 ügynököt (Szci, Zepter, stb...) dobtam ki így.

A módszer freeware szabadon alkalmazható.

KenSentMe 2009.02.27. 17:06:57

@papamaci1: Az ilyenek ellen sajnos tényleg csak a kés használ. Egyébként szerintem is így működik az emberi agy, tetszik vagy nem, eszembe jutott rá egy példa.. ha pl. van egy zeneszám, amit marhára gyűlölsz, de minden nap kénytelen vagy meghallgatni mondjuk a munkahelyeden egy adott időpontban, hónapokon át, akkor egy idő után megkedveled, és hiányozni fog.. (egyszer tapasztaltam is ilyesmit.. a kollégiumi szobatársam napokon keresztül, minden este hallgatott egy zenét, én pedig kb. két hét múlva neki álltam megkeresni, hogy "hmm., valahol hallottam ezt a nótát, úgy szeretném meghallgatni".. nem kis röhögés lett a vége) .. azt hiszem, a Zabhegyező is így fejeződik be, hogy "ha elmennek, mindenki hiányozni kezd".. nem állítom, hogy mindenkiben egyformán működik ez a dolog, de ha valami hosszú hónapokon vagy éveken keresztül történik veled, akkor az az életed részévé válik, és hiányozni fog.. ugyanúgy, mint az elmúlt idők visszatéríthetetlen másodpercei.

Hubbardban az a zseniális, hogy ilyen intuitíven ráérez azokra a trükkökre, amivel agymosni lehet.. a kommentek is zseniálisak, és alapvetően igazatok van.. bár szerintem, aki Szci lesz, az van olyan droid, hogy nem tudod visszaprogramozni az agyát normál üzemmódra.. úgyhogy mindenki védje az agyát a hülyeségtől fegyveres módon és bátran.

Nakedape 2009.02.28. 00:57:55

@Devil: attól még a technika működik. csak te állítottál egy kemény fizikai korlátot. bele a fejébe :D :D :D

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2009.02.28. 01:26:59

A DEI skála valójában KUCDEINR[UCDEINR][UCDEINR] ciklus, (a kíváncsi van felül, a visszautasít lent), sok szó van róla a 3-as szinten, és íme egy példa rá:

Mr. Roberts hazaérve KÍVÁNCSIan kinyitja az újonnan vásárolt könyvet. Elolvas néhány oldalt, az nem igazán olyan, mint amilyet várt, de VÁGYik arra, hogy valamit kihozzon ebből az egészből és tovább folytatja az olvasást. Nem lesz ezután sem jobb. Most Mr. Roberts tovább ERŐLTETI az olvasást. Nem tudja elhinni, hogy az eladó egy ilyen olcsó szemetet sózott rá. Valami jónak ki kell jönnie ebből az átkozott történetből! De semmi. Mr. Roberts GÁTLÁSt érez a továbbolvasással kapcsolatban. Valójában elvesztegetett időnek tűnik. A kedvét sem javítja. Még néhány bekezdés és félrerakja. NEM olvas tovább. Soha, ezt a könyvet. Nem tudta már az elején? Minden krimi egyforma. Egyhez sem fog soha többé hozzányúlni. Mr. Roberts VISSZAUTASÍTJA azt, hogy a krimikkel a jövőben kapcsolatba kerüljön.

(Válaszolni nem kell, megint nem fogok hónapokig írni ;), új a munkahelyem, és ott nincs internetem)

Gatto Negro (törölt) 2009.02.28. 08:34:46

@Translator +X+: Az elemzés tökéletes:))) Én is pontosan így jártam egy könyvvel. A címe: Háború a Földön és L. Ron Hubbard írta. A sci-fiből nem szerettem ki, de Hubit egy életre megutáltam.

Erkélyem hálistennek nincs. Ha egy idióta felmászik a villámhárítón a második emeletre, tegye nyugodtan, felőlem hajnalig egyensúlyozhat az 10 cm széles ablakpárkányon:D

Csak a magam nevében írhatok, de én kifejezetten utálom az ilyen agresszív marketinget. Természetesen néha velem is előfordul, hogy nagyon rám szállnak, ilyenkor két dolog történhet:
1. nagyon drasztikusan elküldöm melegebb éghajlatra.
2. a "hagyd magad, előbb szabadulsz" effektus lép működésbe, tehát meghallgatom vagy vásárolok tőle, csak szálljon le rólam.
Ezek után viszont igyekszem úgy intézni a dolgaimat, hogy másodszorra az illetőnek semmi esélye se legyen arra, hogy bepalizzon. Tehát amennyire lehet igyekszem kikerülni, hogy ilyen helyzetbe kerüljek, ha meg mégis beleszaladok, akkor automatikusan az 1. pont lép érvénybe.

rednorb 2009.02.28. 16:57:28

"folyamatosan, kitartóan azon kell dolgozni és nyomni a dolgot, amíg fel nem jön a vevő ezen a skálán. Ezt azzal lehet elérni, hogy folyamatosan újabb és újabb előnyeit ecseteljük a szolgáltatásnak"

Demagógia módszere. Egészen pontosan:

"Goebbelsi propaganda – hazugságok (akár óriási képtelenségek) folyamatos, állandó ismételgetése és terjesztése; mivel a tapasztalat szerint magának az ismételgetésnek is, az igazságtartalomtól függetlenül, nagy meggyőző ereje lehet."

rednorb 2009.02.28. 17:05:17

Bruno 2009.02.27. 17:03:35

:D Ez mekkora.

Pszichológus ismerősömhöz becsengettek jehovák.
-Uram. Ön mit szólna hozzá, ha a földön nem lennének háborúk, az emberek békében és szeretetben élnének...
-Hmm... kurvára unalmas lenne.

csipinymous 2009.02.28. 17:35:04

@Bruno:
:-DD
Milyen picinyke a világunk!
A szövegem (évek óta) - Uzsonnát csomagoltam! Várj meg lent a kocsiban!

rednorb 2009.03.01. 18:15:14

Ha valaki a velvet-en kommentel, akkor most lehet, hogy lehajol egy kőért, ha a kognitív disszonanciát említem. Szerintem a jelenség a pszichológia területéhez tartozik, hiába keveri bele a tanaiba bármelyik vallás. Az egész a belső ellentéteken alapul. Ha valaki új információt hall, ami nem illik bele az addig saját maga által elfogadott "igaz" képbe, akkor ez belső feszültséget kelt. Az elme az egyensúlyra törekszik (kicsit hasonlít az kívánt állapot a közlekedőedények kiszinteződéséhez), de az egyensúlyt több módon is el lehet érni. Ilyenkor a régi ütköző részek (elvek, információk, stb.) elhagyásával kialakulhat a "vágyott" állapot (ez az a vágy amit említenek). A probléma akkor jelenik meg újra, ha az így létrehozott rendszer ismét ellentmondásba kerül. Ekkor szintén el kell hagyni bizonyos részeket. Bonyolítja a helyzetet, ha az elfogadott új ismeretek egymásra épülnek. Ilyenkor a probléma kezelése több döntési szintre visszaménését kívánja meg, de ez sokkal nagyobb súlyú döntés, és erre inkább akkor hajlandó csak az elme, ha már nem lát kiutat a jelenlegi ismeretrendszer további bővítésével.

Tehát példával. Valaki belép szcientológusnak. Nehezen fogadja az új ismereteket, de kíváncsi, mert nem tud egyértelműen döntést hozni, és van benne egy ismeretek bővítésére irányuló vágy (a disszonancia csökkentésének céljából). Erre hajlandó pénzt is áldozni, mert mindkettő fontos számára (a pénz és az ismeretek egyaránt), de különbséget nem tud tenni az elme köztük, ezért létrejön a kompromisszum. Sokáig fizet és fejlődik a szcientológián belül, és várja, hogy elérje az általa kitűzött célt, megkapja a végső ismeretet, amivel lezárul a disszonanciás kör. A probléma azért jelentkezik, mert a szcientológia féligazságokra épül. Sok egyszerűen be nem látható "érdekes" tanítást hírdet, és ezért hajlandóak a tagok áldozatot hozni, és a hatalmas zagyva információözönben elveszve, nem képesek megkérdőjelezni olyan nem ellenőrizhető dolgokat, amikből semmi sem igaz (pl. a szcientológia az emberiség egyetlen reménye, a pénzetekkel a reménységet támogatjátok és segítetek a bolygónak, megtisztítjuk a bolygót, a szcientológia mindenkinek képes hatalmat adni a kezébe, amivel elkerüli a baleseteket és betegségeket, a szcientológia megtanít bárkit a testen kívüli érzékelésre, stb.). Amikor a tag eljut oda, hogy nem lát rá esélyt, hogy megkapja a kívánt információt (pl. az egyház szerint én már képes kell legyek erre, de mégsem vagyok), akkor a hatalmas belső ellentét miatt, már hajlandó megkérdőjelezni az egyház alapállításait is, azaz felnyílik a szeme. De eddig a pontig lehet fokozatosan adagolni a hazugságokat.

A szcientológiai egyházon megfigyeltem, hogy a belső oktatóanyagain rendszeresen és folyamatosan használja a demagógia eszközeit. A demagógia szűnni nem akaró és erőszakos alkalmazása (ami elől nem képes az egyén kitérni) kimeríti az agymosás fogalmát. Azért van szüksége az egyháznak a szabad információáramlás korlátozására, mert az csökkenti a manipulációs képességeit, és fanatizmus nélkül a rendszer összedőlne.

Köszi a post-ot Reformer. Azt hiszem ezzel sikerült megértenem azt, ami miatt hiányérzetem volt a szcientológiával kapcsolatban.

baka: neked a Juszt Magánbeszélgetéses interjút kösz.

rednorb 2009.03.01. 18:22:21

@Devil: Működhet fordítva is, de ők az auditálás során, egyfajta pszichoterápiával kezelik a belső ellentétet, ezért olyan, mintha egy lyukas vödörbe öntenéd a vizet. Az egyszerű ember kevésbé felkészült, mint ők.

Neduddgi 2009.03.03. 08:42:53

"Hubbardban az a zseniális, hogy ilyen intuitíven ráérez azokra a trükkökre, amivel agymosni lehet.. "

Kár, hogy a marketing már sokkal régebb óta ismeri az "AIDA" modellt, azaz Attention (figyelemfelkeltés), Interest (érdeklődés), Desire (vágyakozás) és Action (cselekvés). Nem Hubbard találmány, ugyanúgy lopta, mint minden mást, ami valamelyest is működőképes a szci-ben. Kizárólag a katyvaszos sci-fi részek saját gyártmány (ha ugyan...).

Fekete Sámuel 2009.03.09. 00:06:35

rednorb: és most köszönd meg az Okosoknak, hogy megtudtad tőlük az Igazságot.

Rajta!

Fekete Sámuel 2009.03.09. 00:07:17

Szerintem a DEI skálának azért megvannak a maga határai...

Ó, Ron! Ron! Ron!

goumba 2009.03.11. 11:40:01

ez tényleg csak ennyi, ennyire primitív????? a pofám leszakad...

rednorb 2009.03.11. 14:14:23

@Pszientológus: Ostoba vagy. Az igazságot mindenki magától tudja meg. Neked még nem sikerült.

Devil 2009.04.17. 13:28:15

@rednorb: Igen, Hubbard sokat tanult Freudtol, illetve a tagabb ertelemben a pszichologusoktol, lathatoan leginkabb az ragadta meg a fantaziajat hogy hogyan lehet befolyasolni, iranyitani az embereket.
Ezzel valoszinuleg a sajat sikertelenseget (hadseregbol kiszortak mert hulye volt, diplomajat vasarolnia kellett, lsd a valodi eletrajza) akarta kompenzalni, sajat fals onkepen esett csorbat probalta begyogyitani. Ezert is olyan beteges a vilagkepe; szerintem aki beszall a szci-be az gyakorlatilag Hubbard elmabajat veszi magara.
Talan ezert is osellensegek a "pszihok", ezert kell elutasitani oket, nehogy az egyszeru scinovnyik megtudja hogy a pszichologusok modszereit alkalmazta Hubbard is, ezekkel a modszerekkel befolyasolja oket, hiteti el veluk hogy kovetniuk kell az o tanait, kritika nelkul, mert ha nem arra ott vannak a mindenfele bunteto-modszerei is.
Persze a mai szci vezetoknek az egesz szerintem inkabb egy jo uzlet amivel jo sok birkat megkopaszthatnak, es egesz jol megelnek belole. Persze megelhetenek masbol is, de sajnos a bunozes tobi agat a torveny bunteti.
süti beállítások módosítása