Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Kiváló cikk a szcientológia/drogmaraton/Schmitt Pál/ördög témában

2008. április 30. - Reformer
A Magyar Narancs legújabb számában jelent meg egy igen jól megírt cikk Sárosi Péter tollából, a fent említett témában. A teljes cikk itt megtekinthető:

http://drogriporter.hu/hu/node/968

Pár kiragadott gondolatot idéznék. A könnyű vs kemény drogkérdésben szakmai szempontból nem szeretnék állást foglalni, elvégre nem vagyok ismert Hollywood-i színész, így nem is tudhatok MINDENT a témáról és nem is néztem alaposan utána, valamint nem ismerem a háttértörténetet.



...

A szcientológusok drogellenes indítattása egyenesen az alapítóatyától ered, aki kidolgozta saját “drogterápiás” módszerét, amelyet napjainkban (természetesen szintén szigorúan egyházaktól független módszerként) Narkonon néven reklámoznak. A szcientológusok szerint ez a módszer képes a drogmentesség elérésére és tartóssá tételére a krónikus függők javarészénél. Ugyanakkor az egyetlen tudományos szigorral készült hatásvizsgálat eredménye szerint a “pácienseknek” csupán a töredéke marad drogmentes a kezelés után egy-két évvel. Nem csoda, hiszen a “kezelés” olyan elemekből áll, mint például a vitamintúladagolás vagy a szaunázás, amelyekről igen nehezen lehet tudományosan bizonyítani, hogy jótékony hatásuk lenne a drogfüggőség leküzdésében.

...

Hasonlóan kétséges alapokon állnak a szcientológusok prevenciós programjai is, hogy erről meggyőződhessünk, elegendő elolvasnunk a Drogmentes Maraton honlapján szereplő ismeretterjesztő füzeteket, amelyek a fiatalok számára mutatják be a drogok veszélyeit. Ezekben a füzetekben egy a 30-as évekre jellemző propagadisztikus elemekkel átszőtt, ferdítésektől és tévedésektől hemzsegő szöveget olvashatunk, évtizedek óta cáfolt állításokkal, avítt hivatkozásokkal. Ilyen állítás például az, hogy a marihuána fogyasztása azért veszélyesebb az alkoholnál, mert egyrészt az alkoholnak a fűvel szemben lehet mértékletes fogyasztása, másrészt pedig a marihuána beépül a zsírszövetekbe, ahol még hosszú évek múltán is kifejtheti romboló hatását. Ez utóbbi elméletet egy Gabriel Nahas nevű amerikai tudós képviselte a 80-as években, egészen addig, amíg izraeli kutatók feltárták a kannabisz valódi pszichofarmakológiai hatásmechanizmusát, és bebizonyosodott az is, hogy a zsírszövetekből felszabaduló kannabisz-bomlástermékek nem fejthetnek ki pszichoaktív hatást, és nem roncsolják a szöveteket sem.

...

A szcientológusok által kiadott drogfüzetek részletes szakmai bírálata azonban nem célja ennek az írásnak, témánk szempontjából elég, ha annyit állapítunk meg: a Narkonon, a Drogmentes Maraton és a hasonló szcientológiai kötődésű drogellenes programok szakmai színvonala, tudományos hitelessége és elismertsége rendkívül gyenge lábakon áll.

...

Mivel a fiatalok jelentős része (Budapesten a 18 évesek több mint fele) kísérletezik illegális drogokkal, a drogmentes Magyarország víziója, bár kétségtelenül sokak számára tetszetősen hangzik, valójában utópia, a valóság tagadása. Nincs olyan ország a világon, ahol hasonló kampányokkal sikerült volna visszaszorítani a fiatalok körében a droghasználat szokását, még az USA-ban sem, ahol az állam dollármilliárdokat költ a droghasználatot megbélyegző médiakampányokra. Ez nem jelenti azt, hogy nincs értelme bármit is tenni a drogproblémák ellen. Azt gondolom azonban, ha valaki valóban felelősséget érez a fiatalság egészségéért és jóllétéért a drogok vonatkozásában, az ne elégedjen meg a csillogó felszínnel és a látványos kirakatakciókkal.

...

Nem kétséges, hogy miért nyomul a Szcientológia Egyház a drogprevenciós bizniszben: egy olyan mindenkit érintő problémára kínál jól csengő megoldást, amely világnézeti és felekezeti hovatartozástól függetlenül rengeteg ember tetszését elnyeri. Így az egyháznak alkalma nyílik arra, hogy celebeket, politikusokat és jogalkalmazókat környékezzen meg, magyarul egy olyan kapcsolati tőkét halmozzon fel, amelyet szükség esetén más célokra is felhasználhat. Eközben üzenetét, eszméit olyan széles társadalmi rétegekhez képes eljuttatni, amiről egyébként nem is álmodhatna. Ez bizony félrevezetés és manipuláció a javából. Nem kétséges, hogy ha a védnökök alaposabban átgondolják ezt, akkor ők sem juthatnak más következtetésre, mint hogy kérjék a nevük törlését a támogatók sorából. Még ha a droghasználat minden formáját elítélendőnek, erkölcstelennek és gonosznak is tartjuk, ez akkor sem indokolhatja a fiatalok félrevezetését, megbélyegzését, kriminalizálását, vagy a kétes szándékú csoportokkal való összefogást. Már az Evangélium is határozottan állást foglalt az ellen az nézet ellen, hogy az ördögöt ki lehetne űzni az ördög segítségével:

"Jézus pedig, tudva az ő gondolataikat, monda nékik: Minden ország a mely magával meghasonlik, elpusztul; és egy város vagy háznép sem állhat meg, a mely meghasonlik magával.
Ha pedig a Sátán a Sátánt űzi ki, önmagával hasonlott meg; mimódon állhat meg tehát az ő országa?" (Lukács 11,7)

Háttérzene (utolsó részhez főleg): Sade - Smooth Operator




A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr76448830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

informatikai.egyhaz (törölt) · http://www.informatikaiegyhaz.net 2008.04.30. 16:59:56

Ezt nagyon jól elkaptad. A sci abból csinál üzletet, ami a világ fekélye.

vuk 2008.04.30. 17:13:33

Egyre jobb ez a blog.

Reformer 2008.04.30. 17:49:05

A dícséret inkább Sárosi Pétert illesse, a cikk szerzőjét, akitől idéztem. Mégegyszer szeretném elismerni ezúton is a munkáját.

Pletyi 2008.04.30. 18:19:50

Reformer nagyon jó ez a cikk. Kezdem a blogodon "otthon" érezni magamat. A legjobb benne ez az utolsó Biblia idézet, amit már akartam én is postolni, csak mostanság erőssebben cenzorálom magam, nehogy én legyek itt a nyomuló keresztény.

TBone 2008.04.30. 19:15:07

Régóta olvasom a blogot és közben megfogalmazódott pár kérdés bennem, pusztán tudományos alapon. Remélem valaki bennfentes meg tudja őket válaszolni:

-Pontosan hány darab thetán található egy emberi szervezetben?

-Egy auditálás alkalmával, átlagosan hány darab thetán hagyja el az ember testét?

-Hova kerülnek a thetánok az auditálásokat követően?

-Miként segíti elő a könyveladás a bolygó clear-ré válását?

-A fogantatástól a születésig tartó 9 hónapos időtartam alatt, kb. mikor kerülnek be a thetánok az ember testébe?

-Ha két clear embernek gyereke születik, az már eleve clear lesz, vagy belőle is ki kell űzni?

-A földön lévő thetánok számát állandónak lehet tekinteni?

-Ha a thetánokat csak az auditálás során lehet kiűzni, hogyan válik clear-ré a bolygó, ha vannak olyan helyek, ahol nyoma sincs a civilizációnak, esetleg analfabéták a lakosok?

A válaszokat előre is köszönöm

TBone

harmatOSA 2008.04.30. 21:41:50

objektivszcn.blog.hu/2008/04/16/dr_schmitt_pal_a_drogmentes_maraton_vednoke_foto#more428427

Lovag, aki azt mondja: Ni! 2008.04.30. 18:46:13
A témáról hosszas vita alakult ki egy kenderbarát blogon is.

kender.blog.hu/2008/04/22/addiktologusok_vs_szcientologusok#comments
Ott én vagyok az offolo , de itt is leírom nincs semmi ami indolkotá tenné a drog legaliztálást szerintem....
És az hogy egy Smith kaliberű embert meghurcolnak mert a nevét adja jóhiszeműen..

Pletyi 2008.04.30. 22:07:32

Ici-pici off :
harmatOSA
"....de itt is leírom nincs semmi ami indolkotá tenné a drog legaliztálást szerintem...."
Ebben teljessen egyetértünk !

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.30. 22:24:08

Manapság több drog is legális.
A drogokat egyébként nem legalizálni kell, hanem elsősorban a fogyasztást dekriminalizálni. Mindemellett a legalizálás mellett is számtalan érv felhozható. Kezdve azzal, hogy ezáltal ki lehetne vonni a bűnözés köréből, folytatva azzal, hogy így a problémákkal küzdők nyiltan segítséget kérhetnének és kaphatnának, egészen addig a meglepő tényig, hogy például Hollandiában, ahol legális néhány könnyű drog, ezek fogyasztása szignifikánsan az európai átlag alatt van!

Pletyi 2008.04.30. 23:27:07

Before ezt tételesen meg tudnám cáfolni. De amint irtam pici off. Én többet ezen a blogon nem offolok szét egy topicot se ! Zárásul még csak annyit, hogy mindenki úgy cseszi el az életét ahogy akarja. Szabad akarat, ezt kaptuk, értékes, tudni kell élni vele. Peace !

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.30. 23:36:53

"Tételesen meg tudom cáfolni, csak nem akarom!"?
Meggyőztél.

Lovag, aki azt mondja: Ni! 2008.05.01. 01:13:05

harmatOSA:

Azt hiszem elfogadom a véleményed. Éld így az életed, ezzel a tudattal. Nyilvánvalóan nem is akarsz rajta változtatni. És ha azt mondjuk, hogy amit feketének látsz, az fehér, Te akkor is feketének fogod látni, mert nehogy már ellenkezzen azzal, amit eddig az xx életéved alatt gondoltál.
Én kiszálltam.

fritz kraft · http://kraft.blog.hu/ 2008.05.01. 09:14:46

reformer, ment egy privát üzenet, kérlek pillants rá a blogprofilodra! (vagy a mailedre, nem tudom hova megy az ilyen, most küldök először:))

Reformer 2008.05.02. 01:08:49

TBOne:

Pontosan hány darab thetán található egy emberi szervezetben?

Ezt egy OT jobban tudja, de 1 db főthetán, aki te vagy és x (sok) db testthetán.

-Egy auditálás alkalmával, átlagosan hány darab thetán hagyja el az ember testét?

Elvileg csak az OT szinteken távoznak. Az OT III-n azok, akik még tudatuknál vannak, az OT V-VII sávban azok, akik már öntudatlanok.

-Hova kerülnek a thetánok az auditálásokat követően?

Passz.

-Miként segíti elő a könyveladás a bolygó clear-ré válását?

25 könyvből lesz egy szcientológus.

-A fogantatástól a születésig tartó 9 hónapos időtartam alatt, kb. mikor kerülnek be a thetánok az ember testébe?

A fogantatáskor kerül.

-Ha két clear embernek gyereke születik, az már eleve clear lesz, vagy belőle is ki kell űzni?

Nem lesz eleve clear.

-A földön lévő thetánok számát állandónak lehet tekinteni?

Nem tudom.

-Ha a thetánokat csak az auditálás során lehet kiűzni, hogyan válik clear-ré a bolygó, ha vannak olyan helyek, ahol nyoma sincs a civilizációnak, esetleg analfabéták a lakosok?

A clear bolygóhoz nem kell mindenkinek Clearnek lenni - elég, ha a szci kezében a hatalom!

CConstantine · http://www.xenu.net 2008.05.02. 14:32:11

Reformert kiegészíteném (nem SCI elv szerint):
- Thetán bármikor elhagyhatja a testét, auditálás alatt is. nem OT függő.
saját példám is van: OT VIII-al kommunikáltam auditálás alatt, kint voltam vele a folyóson. Kértem az auditort, hogy emiatt (is!) hagyjuk abba. És valóban kint volt és pont azt akarta amit "beszéltem" vele. És híd szerinti clear se vagyok.

- lehet valaki OT (annak megfelelő szinten van), bár nem SCI. Amúgy is OT szintek és "nyereségek" erősen megkérdőjelezhetőek. De erről van épp elég OT (akár new OT VIII) beszámoló a neten.

- szellemi lény valóban leendő teste mellett van, fogantatáskor, de már előtte is, mikor kiválasztotta. Sokszor megkeresik a leendő szülőket, még fogantatás előtt is. Az más kérdés, hogy észreveszik-e a leendő gyermeknek leszületendő lelket. Akár a nevét és meg lehet beszélni leendő gyermeknek, stb.

langi 2008.05.02. 15:37:23

Harmatosa
Többnyire egyet szoktam veled érteni, de a Drogmentes Maraton pártolásban nem tudok. Az anyagaik nem valós infokat tartalmaznak, ez már eleve támogathatatlan. És ebből eredően az egész rendezvény csak reklám fogássá válik. Közéleti személyiség már pedig ne vegyen részt ilyen akciókban, főleg, ha fel is hívják rá a figyelmét. Sokkal jobb, és hatékonyabb kezdeményezések vannak a drogmegelőzés terén, azokat kellene támogatni.

Grege 2008.05.02. 17:32:19

CConstantine: Jó anyag mi?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.02. 18:57:40

CConstantine: ezt én is láttam. Kurva jó ez a Monty Python!

harmatOSA 2008.05.02. 19:41:31

langi :)
nyilván nem érthetünk egyet mindenben, azóta történt egy s más...
kender.blog.hu/2008/04/22/addiktologusok_vs_szcientologusok#comments
Itt is volt vita ,nem is kicsi megkaptam a beosztásom:) de valóban ezen témában nem vagyok képes semmi józan belátásra.
lEHET MÁR TÚL ÖREG VAGYOK , VAGY TÚL KONZERVATIV DE A DROG AZ ........
objektivenaszcientologiarolmegint.blog.hu/2008/04/
Ez a cikk két évvel ezelőtti , leirtam több helyen legtöbb celeb nem tudja mi az scn,sőt azt se hogy a drogmentes az ő holdudvaruk.
Ez valamiért nem az a téma ahol objekiv tudnék lenni.Főleg miután megtudtam van rekerációs drog , vagy fiatalkoruaknak kéne engedni hogy szerhez jussanak. Legalizálni kéne a kendert sőt a heroint, meg hogy az a jó szülő aki megtanitja a gyerekét biztonságosan drogozni.
Vége ,,,,,,,szerintem a jó szülő gyereke nem jut el addig hogy drogozzon , vagy ha mégis inkább eléri a szülő hogy lejöjjön a szerről.
Lesznek még sokan akik nem értenek egyet....
De ez van...
SZEGÉNY SMITH.... ÉN SAJNÁLOM HOGY EKKORA GALIBÁBA KEVEREDETT... DE SZERINTEM FINGJA NINCS MI AZ SCN.

anulu 2008.05.04. 10:24:43

"A maratoni futás 42 napja alatt több mint 300 települést keresnek fel a szcientológusok, a befutó május utolsó vasárnapján, vagyis gyereknapon lesz a Margit-szigeten."

ellentuntetes? azt hiszem, nekem is meg kell jelennem a befutonal. acelbetetes bakancsban. mert megerdemlik. no balhe, csak figyelmeztetes, hogy jo lenne visszavenni abbol, hogy a maganszferat ennyire a semmibe veszik, es egy kicsit vegyenek vissza az arcukbol. ameddig szepen vannak megkerve erre.

---

harmatOSA: "nincs semmi ami indolkotá tenné a drog legaliztálást szerintem...."

alapvetoen nem legalizalasrol lenne szo (legalabbis az en olvasatomban), hanem dekriminalizalasrol.

---

CConstantine: uhh, ez kicsit most meredek volt. mit ittal? :D

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.04. 10:32:36

Anulu, mégis honnan veszed ezt a baromságot, hogy pont a te acélbetétes bakancsod a megfelelő figyelmeztetési mód erre (vagy bármilyen) problémára?
Add el a bakancsot, az árából nyomjunk szóróanyagot, ami szépen leírja a sci lényegét és hogy mi köze a drogmentes maratonhoz és lehet osztogatni a résztvevőknek, mosolyogva.

"Tudta ön, hogy...?"

anulu 2008.05.04. 10:55:06

Before:

igazsag szerint tudom, hogy semmit nem erek el vele, csak ugy erzem, hogy hatalmas a tehetetlenseg ezzel az egesz szci-vel kapcsolatban. valamit lepni kene, elsonek nagyon jo ez a blog, de komolyan fel kene nyitni az emberek (es elsokent a "kozeleti szemelyisegek") szemet, hogy ez az egesz nem szol masrol, mint az emberek penzenek az elvetelerol.

btw csak egy otlet volt, de azert megneznem, hogy hogyan is neznek ki azok, akik "DC8-asrol szalltak le". valamint 1-2 keresztkerdessel osszezavarni oket. annyira szeretem, amikor vallastol fuggetlenul kiborulnak a hitteritok :D

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.04. 11:05:35

Ebben maximálisan egyetértünk, csak éppen nem lehet az erőszak (még burkolt formában sem) megoldás erre. Pont az hiányzik ezeknek a férgeknek, hogy végre sikoltozhassanak, magyargárdázhassanak és adhassák a mártírt ezerrel.
Egyetértek: lépni kéne, ötletem is van, le is írtam, valamennyi pénzt is hajlandó lennék rászánni...

csipinymous 2008.05.04. 12:48:37

A lehet legtobb mi ez ugyben teheto, hogy a gyermekeket, nem szabad elengedni erre a maratonra, es a miertekre a tanarok figyelmet is felhivni! Bar, Veszperemben (tavaj) beszeltem olyan igazgatonovel aki kotelezove tette a resztvetelt, mert maga is szcientologus volt.
Demonstraciot erdemes lenne szervezni a szigetre, de eroszak nelkul. Mint irtam, hogy egyetlen part se hasznalja fel politikai eszkozkent ezt az ugyet. De, ha egyutt kiallnak, az ugy erdekeben
nem baj.
A szelsosegesek megjelenese, nem igazan tenne jot, mert a kozvelemeny, megint csak egy politikai manovernek velnek. Persze bakancs, tojas, ko, piros-feher savos zaszlo, es benzines palackok nelkul, csak egy xenu babaval, es tablakkal nem gond. De, erdemes lenne egy olyan drog szakerto gardat is kicipelni, akik kapasbol mondjak az alternativ megoldast. S, kiemeli a szcientologusok hazugsagait, teveszmeit! Hat dugjatok ossze a fejeteket, en benne vagyok mindenben! Teat viszek! :-)
Ha vannak kapcsolataitok, ismeroseitek akik ebben onzetlenul kivennek a szerepuket? Hat, gyerunk! Irany a sziget!

harmatOSA 2008.05.04. 15:22:37

anulu
Acélbetétes bakanostól ugyan úgy távol kéne tartanod magad a gyerekektől, keress arra más módot hogy bajuszt akassz az scn el . Nem hiszem hogy egy tömegre való gyerek korú előtt kell cirkuszt rendezni.
Biztos van ennek az alapitványnak székhelye, és ott nincsenek gyerekek ... szerintem annak ott a helye. Ne a gyerekek előtt....
""""A lehet legtobb mi ez ugyben teheto, hogy a gyermekeket, nem szabad elengedni erre a maratonra, es a miertekre a tanarok figyelmet is felhivni! ""IGAZA VAN BARÁTH ÁRPINAK......

freia 2008.05.09. 10:28:07

harmatOSA:

lehet védeni Schmitt Pált, hogy nem tudta, mihez is adja a nevét. Rendben, elfoglalt neki sincs ideje arra, hogy mindennek utánanézzen. És egyébként is jól hangzik a szlogen. (Hogy mennyire megvalósítható, az már más kérdés és más fórum.)
De miután megtudta, hogy a szcientológus egyház támogatja ezt a megmozdulást, akkor tett egy érdekes kijelentést:

"Fogalmam sem volt róla, hogy a szervezet a szcientológusokhoz köthető; de ha az a feladat, hogy a magyar fiatalokat megmentsük a kábítószertől, akkor akár még az ördöggel is cimborálni kell"

És szerintem ez itt a baj. Ha tudom, hogy sz*rba léptem, akkor megpróbálok megszabadulni tőle, nem pedig térdig belemászni.
Nem hiszek abban, hogy a cél szentesíti az eszközt.
süti beállítások módosítása