Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szép csendben egy újabb ellenblogot indítottak a szcientológusok

2019. május 13. - Reformer

Tévhitoszlatás 2, avagy Laci visszatér

A tavaly szeptember óta nem frissülő (kiegészítés 2019.05.14-én: és ezen blogbejegyzés megjelenése után törölt) Szcientológia: válaszok (objektivszci.blog.hu) után itt az újabb kísérlet.

Tévhitek a szcientológiáról - válaszok (szcientologia-tevhitek.blog.hu)

Annyi előrelépés történt, hogy ezt már arccal-névvel vállalja Lange László, aki saját bevallása szerint "a magyar Szcientológia egyház közönségkapcsolati igazgatója, Clear, auditor, lelkész, STAND (Scientologist Taking Action Against Discriminations) Hungary elnöke".

                                                                                     Lange László
                                                                 (forrás: szcientologia-tevhitek.blog.hu)

Azért nem lenne szcientológus blog, ha nem lenne vicces a kommentelési szabályzat:

Ebben az időpontban lehet majd hozzászólni és válaszolok minden kérdésre: 2019.05.15.10:00-12:00

Nézzük sorban a felhozott témákat:

Be van-e tiltva a szcientológia - jóval árnyaltabb annál a valóság, mint amit Laci állít az egyház "nyílt és hatékony" működéséről Franciaországban, Németországban és Görögországban. Egy korábbi összefoglaló cikkemre hivatkoznék itt: A szcientológia státusza a világ országaiban (avagy be van-e tiltva bárhol)

 

Családok segítése - csak egy szó a válaszom az üres, súlytalan PR-szövegre: kapcsolatmegszakítás.

 

Agymosás (a szcientológusok érzéketlenek, robotok, elvesztik az egyéniségüket, "agymosottak", stb. - írja) - ezt a propaganda tévéjük videóival "cáfolja". Ha már videók, itt van pár angol, ami jól illusztrálja, min alapul ez a megfigyelés: 

Scientology crazy followers (YouTube)

Scientology Top Managers In Action (YouTube)

A Conversation With a Scientologist 22082009 (YouTube)

 

"Sok pénzt akarsz, indíts egy vallást"

Laci szerint:

Tévhit: L. Ron Hubbard azt mondta, hogy "ha akarsz keresni 1 millió dollárt, alapíts egy vallást.", vagy "ha sok pénzt akarsz keresni, indíts egy új vallást".

...

A viták azon mennek, hogy Hubbard mondott-e ilyet egy baráti társaságban a 40-es években. Az egyik tanú azt mondja, igen, a másik meg tagadja ezt. Ebben nem lehet 70-80 év távolságában igazságot tenni. Pár adat azonban biztos: Hubbard ilyet soha nem írt le. Nem nyilatkozott ilyet hivatalosan, fontos személyeknek vagy fontos eseményen.

L. Ron Hubbard ezt viszont biztosan leírta egy hivatalos egyházi irányelvben (1972. március 9-i irányelv, BEVÉTELI ÁRAMLÁSOK ÉS FORRÁSOK PÉNZKEZELÉSI ALAPELVEK):

money1.jpg

money2.jpg

 

Nemzetbiztonsági kockázat téma - megint a híres Lenkei-féle levelet rángatták elő. Bármennyire is szeretnék azt hinni, az a levél nem azt írja, hogy a szcientológia nem minősül nemzetbiztonsági kockázatnak. Gondosan el kell olvasni a második, általam bekeretezett bekezdés utolsó mondatát. 

Az kb. annyit ír, hogy 1) az évkönyvekben nincs néven nevezve a szcientológia és 2) aki egy törvényesen működő egyház törvényes működésében vesz részt, annak nincs félnivalója. Ennél többet nem állít...

nemzet.jpg

Orvosi kezelések elutasítása - több megkeresést is kapott az alapítvány ilyen ügyekben, akármit is mond Laci. Plusz ezt se feledjük, ahol tragédiába torkollott egy pszichiátriai kezelés leállítása:

Rejtélyes öngyilkosságok és a Szcientológia Egyház

 

Szekta-e: "A tagságunk nyitott mindenki számára" - írja Laci. Persze.

 

Agymosás-e: annak megismeréséhez, hogy mi történik valakivel az egyházban, elég elolvasni az ex-szcientológusok történeteit, vagy a nemrég megjelent Az én szcientológia sztorim c. könyvet.

 

Sci-fi vallás: teljes mellébeszélés a válasz, a Xenu-történet pedig létezik.

 

Bizniszegyház: "A Szcientológia egyházak nem profittermelő szervezetek, hanem minden adományt kizárólag vallási küldetésük megvalósításához használnak fel." - írja Laci, ehhez képest egymilliárd forint profitot termelt a Budapest Org.

 

Kapcsolatmegszakításos cikk:

Ezt írta, de erre nincs szalonképes válaszom. Ellenkező előjelű, ezt mindenben cáfoló tapasztalatom viszont rengeteg.

... a Szcientológia egyház és a tisztviselői soha nem bátorítják a családokon belüli válásokat, családtag szakítását a családjával és ilyeneket.

Ellenkezőleg, a Szcientológusok általában mindent megtesznek, hogy egyben tartsák a saját és mások családjait, és sikeres családi egységeket teremtsünk.

[...]

Egy Szcientológus teremthet párkapcsolatot egy nem-Szcientológus személlyel is, ez nincs tiltva.

Ha egy Szcientológusnak a házastársa nem kíván belépni vallásunkban, azt mi tiszteletben tartjuk és támogatjuk, hogy maradjanak jó kapcsolatban és teremtsék a családjukat továbbra is.

 

Szóval aki ezen után is kíváncsi Lange úrra, ott a két órás időablak 2 nap múlva, amikor lehet majd Őexcellenciáját kérdezni...

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr1714823984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Damiel 2019.05.13. 17:27:45

Hmmm.... nos, Reformer blogja sem érinti a széles közönséget. Gyanítom, hogy azt a kis létszámú érintett közösséget érdekli csak. Az a téma pedig, amit Lange Úr karolt fel még kisebb érdeklődésre tarthat számot. A belső PR-ral ellentétben a szcientológia a bulvárbotrányokon kívül nem érdekli a lőtéri kutyát sem. Szóval ez a dobás sem több, mint halottnak a hónaljcsók!
Ellenben rendkívűl szórakoztató látni azt a dilettantizmus csimborasszóját, a vergődést, amit a szcientológusok az irányelvek által lefedetlen területen művelnek. Hjaa... kérem, az internet világa, a közösségi média és úgy általában a média ingoványos talaj. A youtube jótékonyan őrzi az összes tragikomikus próbálkozást, nettó hazugságot. Imádtam, amikor Tommy Davis hisztériás rohamot kapott az OT III-as anyagra vonatkozó kérdéstől és durcásan kivonul a stúdióból, vagy amikor vörös fejjel belehazudta a kamerába, hogy nincs kapcsolatmegszakítás.
"Tarts fenn jó kapcsolatot a környezeteddel" - mondta Hubbard. Na, ez nem sikerült, hisz objektíven is utálják őket, mint a Tesco-s pulton megzöldült párizsit!

free spirit 2019.05.13. 19:17:50

Biztosan én nem vagyok ideológiailag elég képzett, de mi a cukros bánatot jelent ez a "teremtsék a családjukat továbbra is" kifejezés? Családot alapítani szoktak, vagy nem? :D

Damiel 2019.05.13. 19:37:37

@free spirit: Olvastad Orwell 1984 című könyvét? Abban van a "newspeak" azaz az újbeszél nyelv.
Vicces, de az Orwell apokaliptikus jövőképe számos momentumban kísértetiesen hasonlít a szci világára.
Például ebben is. A szcientológusok sajátos "újbeszél" nyelvet fejlesztettek ki. A fordítási irányelvek nem teszik lehetővé a műfordítást, hanem csakis és kizárólag a szó szerintit. Hubbard a "create" szót használta, így szerencsétlen flótások kénytelenek voltak ezt a magyar nyelvtől idegen kifejezést használni. A tragikomikus az, hogy a magyar szókincs hiányában az élő beszédben is így beszélnek egymással. Sőt, haegy "wog"-gal beszélnek, akkor bajban is vannak, mert nem tudják a helyes kifejezéseket magyarul, így könnyen felismerhetőek az "újbeszél" nyelvhasználatról. A szcientológusnak nem családja, férje, felesége van, hanem "kettődéje", nem pazarolja az időt és energiát, hanem "devtizik", nem udvarolnak, hanem "áramoltat kettődén" és még sorolhatnám...
Ennyit az édes-ékes anyanyelvünkről. :-(

büdös zokni 2019.05.13. 20:25:38

@Damiel: A tanulói kalap az első tanfolyam a hidon, és világosan benne van, hogy LRH szerint a tanulási tech a kulcs a társadalomhoz. Na, ezt az alapvetést sem sikerült megérteniük. Folyamatosan a saját tolvajnyelvüket használják, hogy senki még véletlenül se érthesse meg őket. Mintha szándékosan ásnák a saját sirjukat.
Más. Ma vetettem egy pillantást az emberi értékelés hubbardi táblázatára, és elhelyeztem benne a szcit. MASSZIV FOLYAMATOS VONAL AZ 1.1-NÉL! Az egyetlen kiugrás talán a tulajdonnál van, azt az ideális orgok akár fel is húzhatják 3-ig, de persze csak akkor, ha nem tudjuk, hogy az egész projekt a legjobb módszer arra, hogy gyorsan sok pénzt húzzanak le a hivektől anélkül, hogy bármit is adniuk kellene cserébe.
Lange Paci pedig egy rövidlátó Clear, aki mikor utóljára találkoztam vele kb. 10 éve, már akkor is a 4. házasságán volt túl. Biztos olvasta az utat a boldogsághoz és igy mutat jó példát...

hajnalikettő 2019.05.13. 21:02:05

Nem találom a felsorolt témák közt Xenut, pedig ugye "this is what scientologists actually believe"...

Persze tudom, ha szóba kerül akkor megy a terelés meg a kacarászás a szcik részéről, de nylítan tagadni egyik se meri, mert azért a mestert azért csak nem hazudtolják meg, még ha kínossá is vált a tanítása.

Én mindenesetre örülök a blogjának, erőlködjön csak a szerencsétlen. Úgyis megunja majd ő is, ahogy az összes többi eddig, mert hát ugye ami kamu, az kamu, és ezt legbelül ő is pontosan tudja, még ha ezt nyíltan sose ismerné be.

free spirit 2019.05.13. 21:31:12

@Damiel: Köszönöm.
Számomra ebben az a szomorú, hogy a magyar szcientológusok zöme nem beleszületett ebbe, hanem már felnőttként választotta a szcientológia útját. Tehát jóval azután került kapcsolatba ezekkel az kifordított, értelmetlen megfogalmazásokkal, hogy megtanulta az anyanyelvét. Ez is egyike azon dolgoknak, melyek számomra hiteltelenné teszik őket. Meg nem értett szavakon lovagolnak, miközben megerőszakolják az anyanyelvüket.

Damiel 2019.05.13. 22:21:22

Még két apró gondolat a bejegyzés kapcsán!
1, A szcientológusok dilettáns igyekezete, hogy önmagukat tisztázzák előidézte azt az állapotot - itt a bologon is -, hogy egyre több és több hazugság, ellentmondás, visszaélés kerüljön rögzítésre az utókornak. Ezt a blogot jónhányan olvassák. Olyanok is, akik hivatalból vizsgálják a szci működését, sőt, ha majd egyszer egy-egy ügy kapcsán peres, vagy más eljárás indul ellenük, akkor azok is, akik adatot gyűjtenek a szekta működéséről.
2, Itt egy idézet George Orwell 1984 című ikonikus művéből a "duplagondol"-ról. Ajánlom figyelmébe mindannyiótoknak, a konklúziót pedig rátok bízom:
DUPLAGONDOL (doublethink)
" azt a képességet jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja. […] Megfontolt hazugságokat mondani s közben őszintén hinni bennük, elfelejteni bármilyen tényt, ha időszerűtlenné vált, s aztán, ha ismét szükség van rá, előkotorni a feledésből éppen csak a szükséges időre, tagadni az objektív valóság létezését, s ugyanakkor számításba venni a tagadott valóságot – mindez elengedhetetlenül szükséges. Még a duplagondol szó használatakor is szükség van a duplagondol alkalmazására. A szó használatával ugyanis elismeri az ember, hogy meghamisítja a valóságot; a duplagondol azonnali alkalmazásával kitörli ennek tudatát; s így tovább a végtelenségig: a hazugsággal mindig az igazság elé ugrik.”

sciclubtag 2019.05.14. 00:49:13

@free spirit:
@Damiel:
@büdös zokni:

Nagyon sok dologban egyetértek Hubbard meglátásaival, többek közt avval, hogy a meg nem értett szavak okozzák a butaságot, és van egy másik okossága is, mégpedig az, hogy egy dolog megértéséhez szükség van megfelelő szintű tudásra. Persze nem így írja le, hanem sokkal körülményesebben, de ez a lényege.
Tulajdonképpen a körülményességgel és az "újbeszél"-séggel kapcsolatban jegyezném meg a szcientológia "jótékony" hatása a magyar nyelvbe is megpróbál begyűrűzni.

A Hubbard féle tanulási könyvek szar fordítása még az egyébként hasznos alapelvek leírását is magyartalanná és szinte érthetetlenné teszik. Ha valamit nem lehet megfogalmazni magyarul, akkor az nagy valószínűséggel értelmetlen is. Ezek az anyagok meg ilyen újbeszélül vannak, és be akarták erőltetni az iskolákba. Pont hiányozna még ez is. Elég látni, hogy mennyire elhülyülnek a sciben dolgozók a nagy "megértésükkel".

Olvashatjuk a szépen megfogalmazott, "se füle, se farka" mondatokat ezen az újonnan alkotott tévhites blogon és nyugodtak lehetünk, hogy a normális emberek nem fogják komolyan venni. Általános iskola alsó tagozatában fogalmaznak így a gyerekek, sőt néhányan talán jobban is. Majdnem minden bekezdésben lehet ilyeneket találni: "Nézetkülönbségek, megcsalások, hobbik különböznek, és még ezer oka lehet. Nem gondolom, hogy a ti vallásotok, ti bármi ilyesmit tennétek." Mi a francot jelent ez? A Google fordítója se tudott még megbirkózni a magyar nyelvvel (és szerintem soha nem is fog), de ezeknek a zseniknek a szövegei néha vetekszenek...

Még valami eszembe jutott. Hubbard csodálatos képességeivel kapcsolatban állandóan jöttek a regék, hogy mikre volt képes. Egyik emberfeletti képessége volt, hogy több tízezres (talán 80 ezer is elhangzott) szókinccsel írt az írásaiban és nem csak írta, de értette is a saját szavait, mert "le voltak tisztázva" meg ilyenek. Hát nagyon el vagyok ájulva, amikor a magyar nyelvben csak a helyváltoztatásra vonatkozó igéket összeszámolgatta Czakó Gábor (író) és eddig 14.760-at talált. Angolul meg van (mittomén) kb. tíz? Szóval "érdemes" az angol irányába újbeszéléssel "fejlődni".

norbert79 2019.05.14. 01:17:09

Jelzem: Az első ellenblogot megszűntették. RIP.

büdös zokni 2019.05.14. 13:03:53

@Damiel: @sciclubtag:
A magyar nyelv egyike azon nagyon kevés nyelvnek, amelyen MINDEN tudományág művelhető, még csak idegen szavakra sincs szükség.
Nekem a legelső és talán a legnagyobb megnemértésem az első tanfolyamomból volt, amikor a srác bemegy a terembe a tanulás alapvető kézikönyvében. Az ajtóra az volt irva, hogy IOI (vagyis: vonal-kör-vonal), ahelyett hogy leforditották volna magyarra és kijavitották volna a rajzon 101-re, ami a terem sorszámát jelentette. (Ha már 1984: "Mindenki tudja, hogy mi van a 101-es szobában...") Évekig nem értettem és rágódtam rajta, hogy mégis miért irták az ajtóra, hogy vonal-kör-vonal???
A másik, hogy a tanulás mestereinek talán még ma sincs rendes szótáruk a saját anyagaikhoz. Koppenhágában EGYETLEN rendesz szci szótár volt, egy kézzel (!!!) gépelt lapokból álló "master glossary", amit mi, magyarok egyszerűen csak salátának hivtunk.

Gyaloghuszár 2019.05.14. 15:20:07

Szóval Lacus végül rájött, hogy sokkal egyszerűbb úgy osztani az észt, ha senki sem ugat vissza. Ideje volt. Szórakoztató volt itt a jelenléte, de valahol fárasztó is - egy ponton túl már lehangoló amikor valaki ennyire a saját dallamára táncol.
Lehet ő is örülne a blogján pár vendég kommentelőnek? Csak hogy a tárgyilagosság jegyében több oldalról tájékozódhassanak a szégyentológiára kiváncsi milliók és milliók...

DaDPool 2019.05.14. 16:10:56

A Pénzügyi vezérelv "D" pontjához szeretnék szólni! - Soha ne vegyél fel kölcsönt!
Ez nem totál ellentmondás. Eddig bárkiről hallottam, hogy elindult a Tech útján, előbb utóbb kölcsönt vesz fel, hogy folytathassa. (persze itt nem a milliomosokról beszélek, hanem az egyszerű droidokról)
Hogy ha Hubbard azt írta - Ne vegyél fel kölcsönt - akkor nem szegnek szabályt? Nem kéne azonnal etika tisztnél térgyepelni a kavicsokon? Vagy inkább ők is úgy látják, a pénz fontosabb mint a Hubbardi elvek?
Szóval totál ellentmondás. Már az elején sok kölcsönfelvevőt ki kéne tenni a szervezetből, mert megsértik az alapszabályt, mégsem teszik.

büdös zokni 2019.05.14. 16:28:39

@DaDPool: Nem ellentmondás, ugyanis a szciben mindenre van referencia és annak az ellenkezőjére is, hogy a közönségnek mindig kész választ tudjanak adni bármilyen kérdésére, és egyúttal a nekik megfelelő irányba tudják terelni.
Tehát a "soha ne vegyél fel kölcsönt" mellé oda kell tenni azt, hogy "a szci az egyetlen dolog, ami még az életednél is fontosabb", és szegény publik már rohan is a bankba jelzáloghitelért. Mikor viszont a szervezetről van szó, akkor nem kockáztathatják a hitelt, hiszen a szervezet bedőlése magát a szcit veszélyeztetné, aztat tehát nem lehet.
Ha esetleg érzel a fentiekben némi ellentmondást, akkor keresd meg magadban a hibát vagy - ha egyedül nem megy - fáradj az etikatiszthez!

norbert79 2019.05.14. 16:52:21

@büdös zokni: maradjunk annyiban, hogy ezt nem kellene mindenhol erőltetni, sőt... Lengyel is képes mindent lengyelesíteni, s teszi is, de nem itt a gond. a gondom akkor van, amikor a szakszavakat, amiket kitaláltak is minden körülmények között át akarjuk fordítani. MINEK? Master - Slave = Elsődleges és másodlagos. NEM, még logikailag sem stimmel! Agyfaszt tudok kapni az ilyentől. Ahol lehet, hagyjuk meg az eredeti szakkifejezést.

büdös zokni 2019.05.14. 21:12:43

@norbert79: Az a helyzet, hogy nincs rá szükség. A magyarban megvan a szóalkotás képessége, csak kevesen ismerik és használják. Nagyon jó szakszavakat tudunk alkotni, nem kell(ene) se tükörforditani se átvenni az angolt. Csak hát ugye itt a szciről beszélünk, ahol régebben egy postaforgalmi szakközépet végzett fiatalember vezette a forditók csapatát...

sciclubtag 2019.05.15. 01:12:58

@DaDPool:
Az egyháznak és szervezeteinek nem szabad kölcsönt felvenni. Ez irányelv, de azt nem írja, hogy az adományozóknak nem szabad. Minek is vennének fel kölcsönt, ha a szerencsétlen bolygómentő hívők rohannak helyettük felvenni.

sciclubtag 2019.05.15. 02:04:51

@norbert79:

Eleinte én is úgy gondoltam, hogy a "szakszavak" azok szakkifejezések és meg kell hagyni úgy ahogy vannak, de kicsit végiggondolva teljesen hülyeség egy primitív, kiforgatott degradált nyelven meghatározott rendszert átvenni. (Arról már nem is beszélve, hogy kik fordítják, milyen elvek alapján.)

Mondok egy példát, még mindig a tanulási anyagoknál maradva.
Itt van ez a szó, hogy "doingness".
Lefordították "cselekvőségnek".
Mi az, hogy cselekvőség? Soha a büdös életben egyetlen magyar ember nem mondott ilyen szót korábban. Nem azért mert nincs értelme valamennyire, hanem azért mert vannak normális, sokkal értelmesebb beszédesebb szavak erre.
Ilyenek a képesség, a készség, az alkalmasság, rátermettség, képzettség. Ezek között a szavak között, a különbségeket minden magyar anyanyelvű megérti és ha beilleszted a megfelelő helyre a mondatodba, nem néz kukán, hogy mit akarsz mondani.

Idézet a Tanulás alapvető kézikönyvéből "újbeszélül":
"A túl meredek grádiens okozta akadály olyan tevékenységeknél a legszembetűnőbb és a legjobban alkalmazható, ahol szerepet kap a cselekvőség, de a megértés területére is vonatkozik."

Magyarul:
"A túl meredek grádiens miatti akadály leginkább cselekvés során nyilvánul meg, ahol a képesség kap szerepet. Itt a legszembetűnőbb, de hatása van a megértésre is."

Szerinted melyik megfogalmazásnak van értelme?
Próbáld ki, hogy hány ember érti az első és hány a második verziót elsőre.

Bgisi 2019.05.16. 22:30:41

@büdös zokni: "...már akkor is a 4. házasságán volt túl."
Vagy ott van Tom Cruise is, a leglegebb szcientológus a bolygón. Csak három felesége volt, és hát annyira jó a kapcsolata a kislányával, Surival, hogy csak úgy irigykedünk!
süti beállítások módosítása