Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

In memoriam Fritzlauf Lajos (1963-2018)

2018. szeptember 19. - Reformer

Idén nyáron, 55 éves korában elhunyt Fritzlauf Lajos, a Magyarországi Szcientológia Egyház egykori emblematikus figurája, az „egyház” titkosszolgálati, jogi és PR-feladatait ellátó autonóm szervezeti egysége, a Különleges Ügyek Irodája (Office of Special Affairs, OSA) közép-európai kirendeltségének egykori parancsnoka.

Persze elég pikáns dolog ez, hogy az „egyház” ellenségeinek listáján ilyen előkelő helyen álló emberként nekrológot írjak, de a szcientológusok gyakorlatát és hozzáállását ismerve ez van, vagy a teljes feledés.

Rettegett Lajos

frici.jpg

Fritzlauf Lajos, az egyház védelmezője, a szcientológia Blaha Lujza téri egykori központja előtt (2008 táján)

A nagytermetű, agresszív és lobbanékony természetű Sea Org-tiszt (a normál földi halandók számára „vezető lelkész” vagy „vezető szerzetes”) igen megosztó jelenség volt.

A 2000-es évek elején került ide az oroszországi OSA-irodából, ahol saját bevallása szerint forró lett már a talaj a lába alatt – olyannyira, hogy már az egyik ottani hárombetűs szakszolgálat is érdeklődött iránta. Nyilvánvaló okokból nem várták meg, hogy személyesen is válaszolnia kelljen bizonyos kellemetlen kérdésekre, hanem inkább visszarendelték Koppenhágába (az egyház európai központjába), ahol rövid huzavona után kinevezték az OSA közép-európai irodájának élére.

Körülbelül 5 évig dolgoztunk együtt az OSA-irodának is otthont adó, „Országos Tanács és Lelkészség” fedőnéven működtetett budapesti Sea Org bázison (amely szerencsére 2012-ben végképp megszűnt létezni). Lajos a maga területén ha népszerűnek nagyon nem, de sikeresnek mindenképpen számított – még ha ez a kívülállók és a társadalom számára totálisan értéktelen, sőt káros tevékenységekben merült is ki.

Elhárította az első adatvédelmi támadást, megnyerte az „egyház” ügyvédjének dr. Szikinger Istvánt, bírósági úton helyeztette hatályon kívül a Munkaügyi Főfelügyelőség határozatait és bírságait, az akkor már több éve húzódó APEH-vizsgálat befejezésekor teljes reverendába öltözve félórán át üvöltözött az ügyhöz rendelt APEH-osztályvezetővel, és így lealkudta a milliós nagyságrendűre saccolt bírságunkat 50.000 forintra.

 

tv.jpg

Fritzlauf "lelkész" úr itt a TV-ben védi a szcientológiát

Az alkotmányjogász úrral karöltve azt is kitalálták, hogyan lehet legálisan nem bejelenteni az akkor ott dolgozó kb. 80 Sea Org tagot. Csak pár kulcsember volt hivatalosan egyházi személy, a többi papíron mind „önkéntes segítő” (nekem is így ment a kukába 9 év, ami már soha nem lesz szolgálati idő a nyugdíj megállapításakor, mint ahogy az ott megfordult kb 200 dolgozó is szinte kivétel nélkül így járt).

Emellett levezényelt pár Drogmentes Maratont és PR-rendezvényt, és maradt ereje arra is, hogy magánnyomozót állítson egy-két olyan emberre, akiket ő az „egyház” ellenségeként azonosított, és mindenféle önkénteseket titkos és igen homályos projekten dolgoztasson.

 

A szokásos metamorfózis

Őszintén szólva, velem igen rossz volt a viszonya. Sosem kedveltük egymást különösebben, pedig volt pár közös érdeklődési körünk.

Mint ahogy azt más szcientológusoknál megfigyeltem, Lajos alapszemélyiségével sok gond nem volt. Amikor nem volt szétnyomatva az európai központból, egy amolyan kedves, segítőkész, jó humorú, láncdohányos „vicces nagybácsi” figura volt, akivel jól el lehetett sokáig dumálni szinte bármilyen témáról (de kizárólag vastag cigarettafüstben).

Sajnos ahogy haladt az idő a Sea Orgban, elég szerencsétlen személyiségjegyeket vett fel, amelyekkel egyre inkább L. Ron Hubbardra kezdett hasonlítani (megjegyzem, hogy erre az útra elég sok szcientológus rátéved). Nyilvánvalóan kiszínezett, sőt fals sztorikat mesélt a múltjáról (puszta kézzel megakadályozta, hogy a taxisblokád során egy taxis géppisztollyal leszedje Horváth Balázs akkori belügyminisztert stb.), üvöltözött a gyengén teljesítőkkel és gúnyneveket talált ki rájuk nyilvános megszégyenítés céljából (az eredeti szakmája szerint hőerőművi kocsirendező, de a Sea Orgban szakácsnak beosztott, és – legalábbis eleinte – ennek megfelelően teljesítő H. Antalt például „Atom Antinak” nevezte el) és mindemellett az élet császárának és mesterkémnek képzelte magát.

2005 nyarán, a belső vizsgálatok lezárultakor személyesen ő dobott ki a Sea Orgból, és búcsúajándékként széles mosollyal az összes birtokomban lévő adathordozót elkobozta (demonstratív módon előttem csavarozta ki a laptopomból a merevlemezt), nehogy valami kényes információt magammal tudjak vinni. Majd vállon veregetett, és közölte, hogy örüljek, hogy ennyivel megúsztam, mert biztos volt benne, hogy elnyomó személlyé IS nyilvánítanak.

 

Elkövető vagy áldozat?

Amikor végleg otthagytam a szcientológiát, a többiekre, akik a rendszer rabjai maradtak, inkább úgy gondoltam, mint áldozatokra. Egyetlen embert kivéve – Fritzlauf Lajost, akit egyáltalán nem tudtam annak tekinteni. Ott és akkor eldöntöttem, hogy őt soha nem fogom sajnálni, akármi is történjen vele.

A frissen megtudott információk fényében viszont elgondoltam, hogy vajon hol van a határ az áldozatok és az elkövetők között egy ilyen rendszerben, mint a szcientológia.

Pár évvel azután, hogy engem kivágtak a Sea Orgból, Lajost is utolérte ez a végzet. Több súlyos betegségtől is küszködött már a Sea Orgban, amelyekkel senki nem foglalkozott; a felettesei végképp nem, hiszen úgymond termelnie kellett, „kezelni” a külső és belső ellenségeket.

Amikor már gyakorlatilag munkaképtelenné vált (még irodai munkára is), nemes egyszerűséggel alkalmatlannak nyilvánították a további szolgálatra, és kiszuperálták a Sea Orgból. Amivel gyakorlatilag a halálos ítéletét írták alá, hiszen borzasztóan elhanyagolt fizikai állapotban, egy fillér nélkül tették az utcára – piacképes tudás és ismeretek nélkül, az önéletrajzában egy több évtizedes fehér folttal.

A magyar szcientológia egyik meghatározó embere, aki a kezdetek óta szolgálta és védte őket, ez a nagyhatalmú volt OSA-vezér páriává vált, nemkívánatos személy lett – döndülve becsapódtak előtte azok az ajtók, amelyek a szcientológusok szerint bárki előtt nyitva állnak. Gyakorlatilag a sorsára hagyták, semmiféle erkölcsi vagy anyagi segítséget nem nyújtottak neki. Azokhoz kellett hát somfordálnia, munkanélküli és szociális segélyért tartva a markát, akikkel pár évvel azelőtt még ádázul harcolt a szcientológia védelme érdekében.

Egyszerű volt a helyzet: már nem tudott hasznukra lenni, nem tudott „termelni” – ezért kidobták, mint egy elromlott gépet.

Idén nyáron hosszan tartó súlyos betegség után, borzasztó kínok között, elhagyatva, elfeledve, szegénységben halt meg. Egyházához végig hű maradt – még akkor is, amikor ott mindenki hátat fordított neki.

Az egyház honlapján egy említést sem érdemelt meg a mai napig az az egykori befolyásos vezető, akinek gyakorlatilag a mostani létezésüket köszönhetik. Mintha sosem létezett volna.

 

Gone with the Wind

Mi maradt utána?

A Google-ben rákeresve pár nyilatkozat és hír abból az időből, amikor szolgálta és védte az egyházát. Amely kizsigerelte, elárulta, majd sorsára hagyta őt.

Egy Facebook-profil, ami elvileg azóta is él – senki nem szólt, hogy alakítsák át kegyeleti oldallá. Elgondolkodtató, igaz? A profil egyben szomorú mementója annak, hogy megosztós játékokban való részvételben látta a megoldást ez az ember, aki alapos kiképzést kapott az életben való boldogulásra és sikerre (a szcientológusok szerint legalábbis) az egyetlen működőképes életvezetési technológiából.

A sírját nem tudtam felkeresni, mert saját kérésére elhamvasztották, majd szétszórták a hamvait.

Ez maradt hát a magyar szcientológia rettegett kémfőnökéből és „vezető lelkészéből”, az APEH/NAV réméből, a Munkaügyi Főfelügyelőség legyőzőjéből, a szcientológia elszánt védelmezőjéből.

Hamvak. Hamvak a szélben.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr5614249815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bgisi 2018.09.19. 19:57:04

Én valamikor a kilencvenes évek közepe táján találkoztam vele először, mezei public volt akkor. Megnéztem a fb profilját, egyetlen régi velem kezdett szci ismerőst sem találtam, persze lehet hogy azért van. Ebből is látszik, hogy a szcientológia egy olyan játék, amiben pillanatnyilag és látszólag állhatsz nyerésre, de kizárólag veszíteni lehet.
RIP

Damiel 2018.09.19. 20:08:56

Nehéz kegyeletsértés nélkül bármit is mondani erről az emberről, így nem is tenném. De a legszomorúbb a dologban az, hogy tucatjával élnek és dolgoznak emberek az org-ban, akikre ugyan ez a sors vár. Menthetetlenek, hisz senki sem olyan vak, mint aki nem akar látni.

PTS level III. 2018.09.20. 07:26:09

Amikor én úgy 12 évvel ezelőtt önként és dalolva elhagytam a szcientológia poklát, útravalóul kaptam egy baráti intelemnek álcázott fenyegetést, miszerint a "tech" nélkül el fogok veszni a wog világban, tönkremegyek, meghalok. Jelentem, még mindig élek és virulok, az előrevetített jóslatuknak pedig épp az ellenkezője történt meg.

Nem csak Fritzlauf tragikus életútjában látom, hogy a szci számító és pusztán anyagi érdekekre épülő eszmeisége hogyan fordít hátat (szinte egyik pillanatról a másikra) azoknak, akik már nem képesek termelni, és a szervezetet lrh előírásainak megfelelően hitelesen képviselni a wog-publikum előtt.

Annak idején három elkötelezett szci halála, meg egy elnyomóvá nyilvánított clear (az "egyháznak" milliókat adományozó Nagy Zoltán) távozása ébresztett bennem először kételyeket, és törölte le a bárgyú zombivigyort végleg a képemről.
Amikor ilyen blogbejegyzést olvasok, szerencsésnek érzem magam!
Mielőbbi ébredést, kedves scientologistok, amíg nem késő!

büdös zokni 2018.09.20. 09:32:09

Apropó, ti hogyan szoktátok kitölteni azt a bizonyos fehér foltot az önéletrajzotokban?

PTS level III. 2018.09.20. 09:46:56

@büdös zokni:

Ami engem illet, a szakmai önéletrajzomban nincsenek évtizedeket eltakaró fehér foltok. A szci előtt szerencsére megszereztem a szükséges bizonyítványokat és referenciákat ahhoz, hogy a szci által mélységesen lenézett, aberrált wog-világban "tech" nélkül is viszonylag életképes maradjak. :D

Gyaloghuszár 2018.09.20. 10:08:18

Néhány szadista szemétláda tanárom halála kapcsán gondolkodtam el, hogy mit illik kevésbé: szadista szemétládának lenni, vagy elmondani, hogy ez egy szadista szemétláda. Arra jutottam, hogy magunkban is eltagadni ami történt, rosszabb. Örülök ezért a cikk bátor hangvételének, ami nem nélkülözi a szembenézést.

Azzal kapcsolatban, hogy ki áldozat és ki a vétkes, szintén elég egyszerűek a nézeteim.
Ha valaki felnőtt ember, diagnosztizált fogyaték nélkül, az felelős a tetteiért. Akkor is ha devizahitelt vesz fel, akkor is tanárként gyerekeket bántalmaz, akkor is ha egy olyan szektában foszt ki embereket mint a szci.
Sokkal kevésbé felelős a náci tiszt, aki vagy agyonlő, vagy agyonlövik.
Megásta mások sírját, majd megásták neki az övét - fordulatoktól mentes, lineáris történet. Tudhatta előre.
Ti tudjátok, hogy tudhatta, mert ti már időben láttátok. Ezért vagytok most itt, nem?

PTS level III. 2018.09.20. 10:43:51

@Gyaloghuszár:

"Ti tudjátok, hogy tudhatta, mert ti már időben láttátok. Ezért vagytok most itt, nem? "

Azért ezeket a súlyos, morális problémákat még a magunkfajta "hitehagyottak" se dolgozzák fel könnyen.
Szar ügy volt ám évekkel ezelőtt megváltást értékesítenem az utcán olyan gondolatokkal a fejemben, hogy "vedd már meg ezt a könyvet, baszd meg, hogy ne kelljen etikai kondíciót kidolgoznom a csütörtöki staff meeting után". :)
Ebben a pillanatban csak egy megmosolyogtató emlék, akkoriban viszont "reális" és marcangoló bűntudat volt, amit egy újabb cserbenhagyott ember miatt éreztem, aki pont miattam nem válhatott szabaddá... :D

Bögreőr 2018.09.21. 11:31:51

Ez nagyon szép, emberi gesztus volt.

Enturbulated SP 2018.09.21. 13:04:43

Számomra ebben a történetben az alapvető együttérzés segítőkészség teljes hiánya volt a legmegdöbbentőbb. Ez valami iszonyú, ahogy ezek a "termelni" már nem képes embert egyszerűen kidobják mint egy használt papír zsebkendőt és a sorsára hagyják. És ez nem egyedi eset, rengeteg ilyen van náluk.
Persze mi másra számíthatunk tőlük, amikor LRH az együttérzést valamiféle betegségnek tekintette, ami csak akadályt jelent az ideális scientlogyst számára a törtetésben, harácsolásban és mások kíméletlen legázolásában. Igyekeznek is megszabadulni tőle, a jelek szerint sajnos elég sikeresen. Hát, ez így néz ki a gyakorlatban.
És ezek a lelki-szellemi nyomorultak akarják megmentetni a bolygót és az univerzumot, ami egyébként simán csak röhejes lenne, ha nem mérhetetlen sok szenvedést szabadítanának a világra a beteg, torz, idióta, minden emberi értékkel ellentétes és rettenetesen kártékony ideológiájukkal meg annak a gyakorlati megvalósításával. De így inkább csak végtelenül szomorú és tragikus mindez...

atomic squirrel 2018.09.21. 14:44:48

Hát pedig így működnek, Tippem szerint lassan felkészül: Tóth Imre. Bár ő azért talán simulékonyabb személyiség, talán nincs annyi ellensége a való világban.

büdös zokni 2018.09.22. 20:49:22

Volt sárga papirja? Ha nem, akkor tényleg semmivel nem lehet indokolni, nem volt pénze - hagyták meghalni.

Reformer 2018.09.24. 12:39:47

@büdös zokni: nem volt sárga papírja - a Facebook ismerőseinek kb. 80-90%-a szcientológus, szóval tuti nem deklarálták

fred.a 2018.09.24. 22:57:09

par eve volt egy ficko.. finn talan... tonna szamra ontotte az embereket meg a lovet befele. top int. fsm volt ...aztan egy nap rakot diagnosztizaltak nala... szepen lassan ahogy le epult ugy csokkent a statisztikaja is. f.szbookon kampanyoltak a felesegevel tamogatasert...aztan mar csak egy hir jott, hogy eltavozott az orok vadaszmezokre. az egyhaz reszerol semmi hir vagy megemlekezest nem olvastam.... halleluja hogy en mar sok sok eve otthagytam azt a ....

Gyaloghuszár 2018.09.25. 14:47:27

Nos, Lajos végül csak elért valamit, ha nem is életében - címlaphír lett Tony Ortega blogján:
tonyortega.org/2018/09/24/a-scientology-enforcer-dies-and-one-of-his-former-victims-is-the-only-one-to-eulogize-him/

norbert79 2018.09.25. 16:29:06

@Gyaloghuszár: Azért, mert Reformer beküldte Tony-nak :) De technikailag stimmel :)

TellVilmos 2018.09.26. 16:59:30

Nyugodjék békében. Részvétem a családjának ha volt neki ezekben az utolsó napokban.
Futólag ismertem Lajost. Nem akasztottam volna össze vele a bajszomat.

PTS level III. 2018.09.30. 16:58:51

Régóta nyílt titok, hogy a szcientológia csak addig tartja a kiválasztottakat értékesnek és fontosnak, amíg termelnek, azaz: "magas statisztikájúak".
Az elhunyt szcik bizonyára azért haltak meg idő előtt, mert már nem toltak elég lóvét a szervezetbe, alacsony kondícióba kerültek, és így kizárták magukat a Hubbard-féle örökkévalóságból.

TellVilmos 2018.10.12. 23:17:20

Kicsit továbbmozdítom itt a témát. Megszólalt a másik oldal is.

objektivszci.blog.hu/2018/09/28/tesco-gazdasagos_hatasvadaszat

Sybil Tale ( Bibi) 2018.10.20. 01:13:52

@PTS level III.:
Szia

Én is ismertem Lajost és akármit is tett, én nem haragszom rá. Kihasználták és eldobták, úgy mint a másik 2 kollégám amikor Staff voltam.
Ezek a dolgok is amik felébresztettek.
Mind ismertem és némelyiket kedveltem is.

Nekem is ezt mondták, amikor leléptem, meg azt, hogy itt a " legtöbb jót a legtöbb dinamikára dolgoztam", de kint a WOG világban csak mosogatok majd, és az nem jó senkinek és egy nulla leszek kint.
Stb.

Sybil Tale ( Bibi) 2018.10.20. 01:25:44

@TellVilmos:
Lehetséges, hogy a Lajos kapott búcsúceremóniát.

De az a két volt kollegám SP címkét kapott, mert mindent megtett a statokért.
Megbetegedtek a stressztől ami rájuk hárult és széthajtották magukat Day es Foundation műszakban ( Day 9:00-18:00; Foundation 18:30-22:00).

Eladósodva betegen utcára került mind kettő. Persze 3 év eltérés volt a 2 eset közt. Viszont akkor is feltünt az, hog, itt bizony valami nagyon bűzlik és nem is kicsit.

PTS level III. 2018.10.20. 10:14:51

@Sybil Tale ( Bibi):

"Én is ismertem Lajost és akármit is tett, én nem haragszom rá."

Ahogy én sem. Sőt még azt is kénytelen voltam belátni, hogy egy scientologist halálában az égvilágon semmi rendkívüli nincs.
süti beállítások módosítása