Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia és utóhatásai, 5. rész - Golden Era

2017. március 11. - Reformer

Előzmények:

A szcientológia és utóhatásai 1. rész - Kapcsolatmegszakítás
A szcientológia és utóhatásai 2. rész - Szabad préda
A szcientológia és utóhatásai 3. rész - A Híd
A szcientológia és utóhatásai 0. rész - Kérdezz tőlem bármit
A szcientológia és utóhatásai 4. rész - Egy új vezető

 

Leah Remini sorozatának 5. része a szcientológia rendezvényeiről szól.

Meghívott vendégek:
Marc Headley
Claire Headley

Hívatlan vendégek:
magánnyomozók

Csak maga a felirat innen tölthető le: A szcientológia és utóhatásai (Leah Remini: Scientology and the Aftermath) S01E05 - magyar felirat.

A "Tovább"-ra kattintás után nézhető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr6912330739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neduddki21 2017.03.11. 22:30:34

Megdöbbentő. Köszönöm a feliratokat. Szerintem ez a sorozat a leghatásosabb mind közül, amit eddig láttam.

benu 2017.03.11. 23:18:53

Az előző részhez írtam, hogy durva.
Ahogy az előttem szóló helyesen megállapította: ez még azabb.
Sztem ők sem sejtik előre mibe tenyerelnek bele, de a dolgok szépen alakulnak.

És ezeket látva megerősítem azt a megérzésemet, hogy a dalnak hamarosan vége.

Damiel 2017.03.11. 23:28:52

Profi munka! Mármint a film. És köszönjük a fordítást.
Nyilván egyetlen droid sem fogja megnézni. Ha megnézné az a végét jelentené. Egyrészt nehéz lenne az eddigi részek alapján azt állítani, hogy a készítők elmebeteg, rosszindulatú emberek, akiket a gonosz gyógyszergyárak támogatnak és egyéb szar duma..., másrészt rádöbbennének arra az alapvető tévhitükre, hogy a szektát nem az elnyomó SP-k támadják, akik nem is ismerik, hogy miről beszélnek, hanem azok, akik 20-30 évig tolták ezt az ótvaros szekeret.
Arra is rádöbbennének, hogy a világ le se szarja a szcientológiát, tulajdonképpen a valós jelenlétük a világban zérus sorrendű. Ha van is hírük a világban, az is botrányszagú. Csak a volt szcientológusok vívnak velük. Más nem nagyon.
Mellesleg jól gondolom, hogy talán több OT van már kint, mint bent? Jól gondolom, hogy itthon is több száz "ex-szcientológus" van? Én magam is ismerek majd egy tucat embert, aki annak idején milliókat költött tanfolyamokra, de ma már hallani sem akar róluk....

neduddki21 2017.03.12. 09:52:32

Vannak viszont, amiket nem értek. Elmondják, hogy kilépés után kapnak egy számlát az elvégzett tanfolyamokról. És mi van, ha nem fizetik meg? Van jogi lehetőség a behajtásra? Mert szerintem a bíróság nem ítélné meg. Eleve érvénytelen egy olyan szerződés, amiben akárhány millió évre kötelezi el magát valaki. A másik, ami ebben a részben hangsúlyos volt: a szökés. Hogyan tudnak valakit az utcáról, vagy a repülőtérről visszahozni? Erőszakkal? Hiszen elég, ha a szökevény botrányt rendez, kiabálni kezd, vagy szól valakinek, hogy hívja a rendőrséget. Miért nem személyi szabadság korlátozása miatt tesznek feljelentést? Hiszen elég lenne a helyszíni szemle a szögesdrótról, reflektorokról, őrökről, elvett mobiltelefonokról, hogy igazolódjon. Tanúk arra, hogy akaratuk ellenére tartották őket elzárva. Lehet, hogy még mindig keveset értek ebből az egészből, de nem áll össze, hogyan tudják megvalósítani az emberek bezárását és miért tehetetlen mindenki ezzel szemben.

Reformer 2017.03.12. 14:44:37

@neduddki21: a számla nem hajtható be, és nem fizikai kényszerrel tartják ott az embereket. Olyan szinten vannak manipulálni a szcientológusok (főleg akik évtizedeket töltenek ott), hogy úgymond magukat zárják be a börtönbe. Azt gondolják, hogy távozásukkal ártanak az egyháznak, és annál nagyobb bűn nem létezik - mert ugye azt hiszik, hogy ha elbukik a szcientológia, akkor azzal többmilliárd emberi lényt ítélnek örök halálra és pusztulásra.

neduddki21 2017.03.12. 15:40:48

Most találtam ezt a nem kevésbé megdöbbentő dokumentumfilmet, nem tudom, szerepelt-e már itt: www.youtube.com/watch?v=cXJCtuhPIrk

Megdöbbentő tények az amerikai kormánnyal való kapcsolatokról.

2017.03.12. 17:43:42

@Damiel:

"Nyilván egyetlen droid sem fogja megnézni. Ha megnézné az a végét jelentené."

Több "hívő" kételkedik ebben a szarban, mint gondolnád. :) Érzik, hogy csak palira vett statiszták valami ocsmány tragikomédiában, de képzeld bele magad egy pillanatra az ő helyzetükbe: tegnap még az emberiséget mentetted meg mint határtalan képességekkel felruházott szellemi lény, ma pedig kéne kezdened magaddal valamit egy olyan világban, amelyben az adóbevallásod se tudod önállóan kitölteni. Tapasztalatból mondhatom, hogy eltart egy ideig, amíg a szürreális kábulatból felocsúdik az ember szcientológiából kiábrándult gyermeke, és talál egy kapaszkodót a valóságban.

@Reformer:

Látom, időközben át kellett helyezned Leah sorozatát egy orosz szerverre. :) Mintha változtatna a megítélésükön és az esélyeiken a töröltetett videók száma. Hiába na, Hubbard a telex rendszerről írt utoljára policyt, a balfékeket nem készítette fel arra, hogyan kell az internetet "kezelni". Szerintem a ruszkikat nem fogja meghatni a jogi perekkel fenyegetőző e-mailjük... ;)

Köszönet a sorozat újabb ütős epizódjáért!
Ha a Leah sorozata nem tesz pontot a horrorsztori végére, akkor nem tudom, mi lesz az...

2017.03.12. 18:15:53

@neduddki21:

"Lehet, hogy még mindig keveset értek ebből az egészből, de nem áll össze, hogyan tudják megvalósítani az emberek bezárását és miért tehetetlen mindenki ezzel szemben."

A keresztények máglyán égettek el meg felakasztottak embereket, csak mert azok nem hittek a szűznemzésben, a feltámadásban meg a mennyországban. Mások robbanóövekkel rohangálnak metróaluljárókban - engedelmeskedve az ágy alól suttogó hangoknak. A vallásokban ne keress összefüggéseket, logikát, következetességet!
Igazából semmi baj nem volna a vallásos hittekkel, ha a mozgásterük nem lépné át a négy fal, vagy egy gumiszoba határait. Botorság azt feltételezni, hogy az emberi értelemnek és józanságnak csak a szcientológia ámokfutását kell megfékeznie...

neduddki21 2017.03.12. 19:22:37

@mindless and simple: Ez mind ok. Nem ez volt a probléma lényege. Amikor már rájön, hogy becsapták, ki akar lépni, hogyan hozzák vissza? A sorozatból az derül ki, hogy mennyire féltek mindnyájan, hogy utánuk mennek és erőszakkal visszahozzák őket. Ez az, amit nem értek. Hogyan lehet valakit erőszakkal visszavinni az utcáról, vagy más közterületről, ha ő maga nem akarja? Hiszen elég hangosan kiabálni, vagy megkérni valakit, hogy hívja a rendőrséget.

Lehet igazam 2017.03.12. 19:59:05

A kicsivel több mint 5 éves munkatárságom alatt számos alkalommal voltak nekem is kételyeim. Az eventekről én is egy idő után ezt gondoltam, hogy csak felvannak tupirozva. Mivel mindenről statisztikát vezettünk számos alkalommal stat nyomás volt. Mindent meg kellett tenni hogy minél nagyobb számok szerepeljenek benne. "Alsó szinteken" nem ment a stat hamisítás, (mert ha csak 10 könyv volt eladva, akkor nem írtak 15 öt, mert az alsóbb emberek statja adja végül a középvezetők statját), de tényleg szánalmas ahogy mindent felnagyítanak.

2017.03.13. 10:25:42

@mindless and simple:
"Tapasztalatból mondhatom, hogy eltart egy ideig, amíg a szürreális kábulatból felocsúdik az ember szcientológiából kiábrándult gyermeke, és talál egy kapaszkodót a valóságban."
Ezért is nagyon fontos ez a blog. De akik így vagy úgy abbahagyják, kellene hogy kapjanak valami rehabilitáció félét, hogy lássák nem ők a hülyék. Megint átolvastam Cherrish blogját, meghallgattam a vele készült interjút, és látszik hogy valóban akár évek kellenek mire elszakad az ember (nálam is így volt).
@Reformer
Köszönjük a fordítást és a feltöltést.

Reformer 2017.03.13. 15:20:42

@neduddki21: a Sea Org tagok tudata megváltozik a sok ott töltött év alatt, ezt tapasztalatból tudom. Egyszerűen kiveszik az emberből az, hogy komolyan ellenálljon a feletteseinek és a belső rendfenntartó erőknek. Annyira hozzászokik, hogy ő csak egy fogaskerék a gépezetben. Nem fognak kiabálni vagy rendőrséget hívni, max passzívan ellenállnak. Meg ott van az a tényező is, hogy ha ők balhéznak, akkor azt végeredményben a szcientológiában ragadt családtagok és barátok szívják meg, és nekik azért nem akar rosszat az ember.

Dr. Kix 2017.03.15. 16:24:10

Egy kicsit elvesztem. :) A sorozatért és a feliratért is jár egy gratuláció. Magam részéről várom a folytatást nagyon. @Reformer: Örülök, hogy ilyen kitartóan küzdesz.

Jettero 2017.03.16. 09:49:44

@mindless and simple:

"Több "hívő" kételkedik ebben a szarban, mint gondolnád. :) Érzik, hogy csak palira vett statiszták valami ocsmány tragikomédiában, de képzeld bele magad egy pillanatra az ő helyzetükbe: tegnap még az emberiséget mentetted meg mint határtalan képességekkel felruházott szellemi lény, ma pedig kéne kezdened magaddal valamit egy olyan világban, amelyben az adóbevallásod se tudod önállóan kitölteni. Tapasztalatból mondhatom, hogy eltart egy ideig, amíg a szürreális kábulatból felocsúdik az ember szcientológiából kiábrándult gyermeke, és talál egy kapaszkodót a valóságban. "

Ez így igaz.
Én is folyamatosan kételkedtem, de nem igazán mertem megkérdezni bent senkit erről. Külsős barátomból, meg egyre kevesebb volt, meg éveken át védtem előttük a szcientológiát, hülyén jött volna ki, hogy pont őket kérdezném meg a kételyeimről.
Pl: egy csomószor gondolkodtam, hogy vajon az auditálásban feljött esemény tényleg előző életi volt, mert inkább úgy tűnt mintha valami képzelgés lenne csak hogy találjak valamit, amire aztán az auditor rákapott. Sok bugyuta Rondroid annyira lelkesen beszélt előző életi eseményekről, hogy azt hittem, hogy csak velem van a baj. Úgy voltam vele, hogy ezt biztosan be lehetne bizonyítani valahogy.
Kérdeztem embereket, hogy akkor megkeresték-e a levéltárban az előző életi nevüket? Vagy megtalálta-e az utcát google street view-ban, ahol előző életében lakott s.t.b... Aztán etikára kerültem, mert ilyenről t.i. nem szabad beszélni. A kételyeim feloldására pedig a ksw1-et kellett elolvasnom és kigyurmáznom a 10 pontját.

Mondanom sem kell, nem voltam elégedett, de mivel kényelmetlen lett volna további kérdéseket feltennem magamban, ami arra a felismerésre vezetett volna, hogy egy elmekontroll szektában vagyok, inkább becsaptam saját magam, hogy újra visszakerülhessek a bárgyú, reményekkel teli tündérmesébe, ahol a világ minden problémájára meg van a válasz, és megtarthatom a hamis magabiztosságom, csak ezért cserébe nem szabad kérdezősködnöm és a hídon, arra kell rájönnöm, amit elvárnak, néha fizetnem az IAS-nek és tapsolni a rendezvényeken.

Olyasmi ez, mint amikor magányos vagy és felhívod az exed, mert az akkor jobb, kényelmesebb.
A szükség kielégülésének vágyához rendeződnek az észérvek. (De basszus ez tényleg így van!!!!!!!! Ha csak nem vagy nagyon tudatos beszopod. És ez az élet bármilyen területére igaz.)

Ez csak egy eset. Sok ilyen volt, de mindig inkább visszaszenderültem az álomba.
Mígnem egy napon elolvastam egy levelet Debbie Cook-tól.
Neki nagyon hálás vagyok, mert nélküle valószínűleg elbasztam volna még rengeteg évet az életemből.

Aztán belekerült pár évbe, míg rájöttem, hogy nem csak hogy a szci vezetésben van baj, hanem már az LRH tanokban is sántítanak dolgok. Ahogy megengedhettem magamnak, hogy mást is olvassak és azt össze tudjam hasonlítani a szcientolgiával rájöttem, hogy az öreg csak egy kritikát nem tűrő, szófosó egotista*, aki Sci-fi-be gányolt olyan ragyogó gondolatokat, amiket mások is felfedeztek csak ők nem a világ megváltásának kulcsaként adták el ezeket,és nem is a teljes időnyomon kellett billió évekre visszamenniük az infóért. Pusztán gyakorlati megfigyeléssel jöttek rá és szívesen megosztották ezt az emberiséggel ingyen, mindenféle "jogos" korlátozás és az egyéni szabadságok feladása nélkül.

KB 15 év klotyó. Nagy lecke volt az élettől.

*Ezt a szót a KSW1ben szótisztáztam. Köszönöm LRH-nak, hogy megismertette velem azt a szót, amivel őt a legjobban le lehet írni.

2017.03.28. 21:04:07

@Bgisi:

"De akik így vagy úgy abbahagyják, kellene hogy kapjanak valami rehabilitáció félét, hogy lássák nem ők a hülyék."

Miféle rehabilitációra gondolsz? Ha valaki sikeresen meggyőz arról, hogy az elpocsékolt éveidért kizárólag önmagad okolhatod, az fájni fog? Igen, kegyetlenül...! Ám biztosíthatlak, hogy az önnön balfaszságunkkal és hiszékenységünkkel való szembesülés a legjobb terápia. Akik fejjel kibukfenceztek egy utópisztikus ideológia börtönéből, mind átélték ezt. Idealisták, hiszékenyek voltunk, és a szcientológia is csak azt tette, mint bármelyik vallás: kihasználta a kiszolgáltatott helyzetünk.
Viszont nem ölt meg bennünket, tapasztaltabbak és bölcsebbek lettünk... és ezt az erőt külső segítség (rehabilitáció) nélkül is a javunkra fordíthatjuk. ;)

2017.03.28. 21:07:06

@Jettero:

"KB 15 év klotyó. Nagy lecke volt az élettől."

Érezz hálát, hogy neked 15 év után sikerült kiszállni. Mások nem ennyire szerencsések!

2017.03.28. 21:21:45

@neduddki21:

"Hogyan lehet valakit erőszakkal visszavinni az utcáról, vagy más közterületről, ha ő maga nem akarja? Hiszen elég hangosan kiabálni, vagy megkérni valakit, hogy hívja a rendőrséget. '

Hmmm, érdekes felvetés. Engem például nem vittek vissza sem erőszakkal (pofán is vertem volna azt a 60 kilós, pápaszemes kis görényt, ha megpróbálja), sem gyengéd meggyőzéssel... eldöntöttem, hogy lépek, ennyi. Akit ebbe a börtönbe vissza lehet vinni, az szerintem nem eléggé tökélte el magát a távozás mellett.
süti beállítások módosítása