Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Metropol: Semmi pszichiátriát, semmi gyógyszert?

2010. szeptember 09. - Reformer

Cikk a CCHR kiállításról.

Eddig 2 cikk volt róla, mindkettő negatív. Gondoltam, én is kiposztolom csütörtök reggel, hadd rontsam tovább az OSA statisztikáját. :) 

Ráadásul még engem is reklámoznak, amiért külön köszönet!

Eredeti cikk:
http://www.metropol.hu/mellekletek/egeszseg/cikk/618390

Semmi pszichiátriát, semmi gyógyszert?

Károkozás és halálesetek. Pszichiátria: a halálipar. Gyógyultak száma: nulla. Kicsit demagógnak, az utolsó állítás pedig hihetetlennek hangzik? Ne a szerkesztőségbe címezzék leveleiket: augusztus végétől vasárnapig tartott nyitva a Pólus Centerben az a kiállítás, melynek szervezői ezekkel a hívószavakkal, állításokkal csalogatták az érdeklődőket egy üres üzlethelyiségben berendezett furcsa vetítőterembe. Itt legfeljebb „kiállításról” lehet ugyanis beszélni – a galériázott helyiségben egyetlen dokumentumfilmet tekinthetünk meg részekre szabdalva, riasztóra komponált tablók közt ülve.
 
A film nem más, mint az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért szervezet honlapján potom 4400 forintért megvásárolható Pszichiátria: a halálipar című film szinte ingyenes vetítése. (Szinte ingyenes, mivel minden látogató maga dönti el, mennyit áldoz erre a becsületkasszában.) A bizottság hozta össze a tárlatot, a szervezetet meg a Szcientológia Egyház és bizonyos dr. Thomas Szasz, a New York-i Állami Egyetem nyugalmazott pszichiáter professzora, ahogy az honlapjukon is olvasható.

Mielőtt a szcientológiára rátérnénk, néhány szó a „tárlatról”. A nem túl ingergazdag közösségi filmnézés egy összefoglaló kisfilmmel indul – itt hangzik el, miszerint a pszichiáterek még soha senkit nem gyógyítottak meg. Az viszont a későbbiekben kiderül, hogy embereket és állatokat kínoznak folyvást, nőket erőszakolnak meg, gyerekeket tesznek tönkre, közben egyre gazdagszanak, és még akkor is ők irányítják az életünket, ha mi erről nem is tudunk. Igen, az enyémet is. Igen, az önét is. Na persze, jut erről azonnal eszembe.

Az érvrendszer ezernyolcszázas évekbeli kezelési módszerek kegyetlenségével érvel, gyorsan belénk sulykolja, hogy a nácizmus és a fajgyűlölet is pszichiátertalálmány, és nyulacska- és kiscica-elektrosokkal hat a jóérzésünkre. Hoz még egy csomó beszélő fejet, annyit, hogy a neveket meg se tudjuk jegyezni, így aztán nehezen nézhetnénk utána, hogy ki kicsoda, és miért is higgyük el azt, amit állít. Logikus érvelésnek álcázott érzelmi hadviselés az egész. És egyébként is, a mai belgyógyászatot vádoljuk azért, ahogyan a pestisjárvány idején kezelték a betegeket?



A nyíltan szcientológus hátterű szervezettől nem meglepő a pszichiátertámadás: az „egyház” vitaminokkal, egészséges ételekkel, mozgással, a testi bajok gyógyításával és tartalmas kapcsolatok kialakításával kezelné a pszichiátriai bajokat, ahogy ez egy, a honlapjukról is letölthető kiadványból kiderül.

Kérdés, vajon mit tennének képviselői, amikor egy olyan beteggel kerülnek szembe, akinek kényszerképzete, hogy mindenki rá akar támadni, így a tartalmas emberi kapcsolatra törekvő segítőben is potenciális veszélyforrást lát. Hogy mindkét oldal szót kaphasson, egy pszichiáter mellett a kiállítást szervező bizottság képviselőjével is beszéltünk a bennünk felmerült kérdésekről.


A szcientológia is pszichoterápia

Novák András, a Nyírő Gyula Kórház I. Pszic hiátriai Osztályának osztályvezető-helyettes főorvosa hallott már az Állampolgári Bizottságról. Az általa profinak nevezett, ügyvédekkel, szakemberekkel jól ellátott szervezetet szerinte a szcientológia nélkül nem lehet megérteni. Hogy miért pont a pszichiáterekre fújnak? A főorvos szerint tényszerű, hogy ők pszichoterápiás szolgáltatásban mozognak. Lehet, hogy jó módszer, ha úgy lesznek kliense­im, hogy leszólom a hasonló területen működőt, lehet, hogy nem.

– A másik, amit egy szcientológus oldalon olvastam, hogy a pszichiáterek szer ződést kötöttek az ördöggel arról, hogy lelkeket szállítanak neki. Jól hangzik, de az ördög hogyan vitt el lelkeket, amikor pszichiáterek még nem voltak – tette fel a kér dést Novák András. – Ami az anyagiakat illeti, minden magyar pszichiáternek a Rózsa dombon van villája. Ellenben a szcientológusok köztudomásúlag jól állnak – jegyezte meg
némi iróniával a főorvos.

A szervezet által sérelmezett esetekkel kapcsolatosan Novák elmondta: egyetlen esetről sem tudja, hogy bebizonyosodott volna az állítások igaz volta. Hozzátette: megvalósíthatónak tart sok min dent a pszichiátrián belül, ami igazán csak
az ember tisz tességén múlik, hogy megtörté nik, vagy sem. Ebben lehet olyasmi, ami szabálytalan, még ha törvénybe nem is ütközik. De ha valaki ilyesmiről tud, annak feljelentést kell tennie, különben az ember bűnsegédi bűnrészessé válik.


Interjú - Dobos János, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke.

Dobos János
Mit mutatott be a tárlat?
– Az anyag szervezetünk több mint 40 éves tényfeltáró és emberi jogvédő munkája során össze gyűlt adatokra, esettörténetekre tá maszkodva mutatja be a pszichiátria területén feltárt emberi jogi sérelme ket, visszásságokat.

Pszichiátriai „túlkapások” terén önök szerint hogy
áll Magyarország?

– A pszic hiátriai kényszerbeszállítások számában előkelő helyet foglalunk el Európában, de gyakran találkozunk azzal is, hogy a páciens rosszabbul lesz vagy kárt szenved a pszichiátriai gyógyszerezéstől. A kezelés jelentette stigma kihasználható válóperek ben, gyermekelhelyezési ügyekben, vagyoni viták során is.

A pszichiátria létét vagy a túlzásokat kérdőjelezik meg?
– Több mint 15 éve foglalkozunk emberekkel, akik azért
kerestek fel minket, mert úgy érezték: jogaik sérültek a kezelésük során. Sok esetben figyeltük meg, hogy a páciensek állapota a pszic hiátriai kezelésektől nem javult, sőt romlott. Szervezetünk kritikát fogalmaz meg a pszichiátriával kap csolatban általá ban is, főként annak fényében, hogy léteznek olyan módszerek, amelyekkel tudatmódosító gyógyszerek nélkül is lehet segíteni a mentális problémákkal küzdő személyeknek.


ESETEK

Pszichiátrai és szcientológiai botrányok:
Tavaly halt meg John Travoltának, az amerikai egyház egyik legjelesebb képviselőjének fia, Jett. Nem derült ki, pontosan mi történt – Travoltáék szerint fiuknak Kawasaki-szindró mája volt, de sokak szerint autizmusról volt szó, amit állítólag Travolta elismert egy vallomásban. Bármi is volt a betegsége, ha a szülei betartották egyházuk parancsát, valószínűleg nem kapott gyógyszert.
Tom Cruise, a másik leghíresebb hívő akkor keveredett bajba, amikor a szülés utáni depressziójáról valló Brooke Shieldsnek ment neki. A színésznő gyógy szert szedett, hogy meg gyógyuljon, Cruise pedig arról beszélt, hogy Shields karrierjének vége, és vitaminokat kellett volna be vennie egyéb szerek he lyett. Cruise később bocsánatot kért, amiben a közvélemény nyomásának is szerepe lehetett.
Az objektivszcn.blog.hu oldalon az „egyház” egy kritikusának blogbejegyzéseit olvashatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr372282173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Kix 2010.09.09. 13:55:24

Hát a cikk nem túl színvonalas, szerintem. Viszont az jó dolog, hogy egy országos lapban is ott a blog linkje. Kattintsanak csak ide jó sokan.

Sherpa_1 2010.09.09. 22:04:29

Remek, a vitaminok mellett tán még a pszichiátria érdekel igazán...tán mert a szakmám.Viszont nem a hivatásom.

A pszichiátriának eredetileg őrző-védő funkciója volt, elkülönítette azokat a furcsa embereket, akik zavarták az úgymond normálisokat. Kellett egy etikai elv, ami alapján bezárják őket, holott nem bűnösök, és akkor kitalálták, hogy elmebetegek. Fel sem vetődött, hogy gyógyítani kellene őket, csak aljas módszerekkel kordában tartani, például ütlegelés, hideg vízbe mártás, lekötözés. Minden korszak rendkívül kreatív volt, ha kínozni kellett az embereket. Amikor bejött az inzulin, a húszas években rájöttek, inzulinkómával is lehet „gyógyítani”, vagy szándékos maláriafertőzés okozta váltólázzal. Ugyanez mondható el a gyógyszeres terápiákról.
A pszichiátria mindig kiszolgálta az aktuális rendszert. A gorbacsovi időkig volt egy olyan skizofrén altípus a Szovjetunióban, amelyet az ellenzékiekre használták. Az ugye elmebetegség volt, ha valaki azt állította, hogy a szocializmus meg fog bukni. A náci korszakban azokat is gyógykezelés alá vonták, akik ártalmatlan emberek kivégzésekor csődöt mondtak, és megtanították őket arra, hogyan tudnak újra gyilkolni. Ezekből látható, hogy a diagnosztikus kategóriák érték- és ideológiafüggőek, gumiszerűek, a hatalom érdekeinek megfelelően alakíthatóak.

kalman 2010.09.10. 13:14:13

Üdv

Egy kicsit OFF, de ezt kaptam ma gyanútlanul :

A szöveget nem javítottam, íráshibákkal, szüzen másolom fel:

"Kedves Szcientológus!

Többen nyugtáztatok bennünket, hogy egyszerűen hihetetlen, amit művelünk. Mert, nem elég, hogy lassan 1000 tanárnál tartunk, akik személyesen találkoztak velünk és LRH oktatási-nevelési adataival, és még imádnak is bennünket. Ha-nem emellett még mi magunk írunk új kiadványokat, hogy megkönnyítsük a ta-nulást a magyar gyermek és felnőtt tanulók számára.

Igen, valóban, ezek vagyunk mi: a magyarországi APS csapat:
Gaal Zsuzsa, Telekesi Judit, Takács Anna és jó magam.

Bennünket tényleg az hajt, hogy tanulók százezrei legyenek sikeresebb a tanu-lásban.

És bizony, az LRH tanulási tech csodálatos eszköz ehhez, de nem könnyű hasz-nálni akkor, amikor olyan szótáraink vannak, melyeket egy iskolás gyermek ki sem mer nyitni, olyan magas grádiens neki. Nem könnyű használni akkor sem, amikor valaki egy területen komoly lemaradást akar kezelni. Hiszen nincs ta-pasztalata abban, mik azok a kulcsfontosságú adatok az adott tárgykörben, me-lyeket feltétlenül tisztáznia kell, és mik kevésbé életbevágóak egy rehabilitáció esetén.

A megoldás megszületett!!! Elindítottuk TUDÁSKULCS sorozatunkat, mely nem más, mint sok-sok munkafüzet a tantárgyak kulcsszavaival, és azok feldol-gozásával.

Mik is azok a kulcsszavak?
Nem a leggyakrabban előforduló szavak, hanem azok, melyek egy adott téma vagy terület megértéséhez kulcsfontosságúak, elengedhetetlenek.

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a „kulcs” ideillő jelentése: „valaminek a nyitja, megfejtését, magyarázatát adó tény, körülmény”
Engedjetek meg egy részletet az Alkalmazott Oktatástan „A tanulás eszközei oktatóknak” c. jegyzetéből: „Úgy fogjátok találni, hogy a lustaság, inaktivitás, lassúság és hibák a munkában vagy egy témában, mind a meg nem értett kulcs-szavakhoz fognak visszavezetni. A gyógyszer: a kulcsszavak tisztázása.”

Örömmel jelentem, hogy a magyarországi Alkalmazott Oktatástan kezeli ezt a problémát, és minden tantárgy minden témaköréhez elkészíti annak kulcsszó munkafüzetét!!!

A már kész és letesztelt munkafüzetek:
1. Tanulási szavak
2. Nyelvtan: Alapok
3. Nyelvtan: Szófajok
Megjelenés: szeptemberben

Előkészületben:
Alsósok számára: 1. Számtan 2. Környezetismeret
Felsősök számára: 1. Matematika 2. Természetismeret
Megjelenés: a jövő év elején

Mindenki, aki lelkiismeretesen végighalad rajtuk, eredményt fog elérni!
Rendeld meg az első három elkészült munkafüzetet családod számára MOST!

A három füzet ára egyben fizetve csomagár kedvezménnyel csak: 2.650 Ft

Tehát ne habozz, nézz utána alaposabban honlapunkon, mi is ez a csoda, és ren-deld meg azonnal! www.alkalmazottoktatastan.hu/ujdonsag

Szeretettel:
Gaján Éva
Képzési vezető
Alkalmazott Oktatástan
70/619-7982

Az Alkalmazott Oktatástan nonprofit Kft. könyv-számlaszáma, ahova utalhatsz:
10701276-22604303-52200005 (CIB Bank)"

Kommenteket kérek:D

Egyébként szerintem is "hihetletlen" amit művelnek :DDD

üdv

Warlimont 2010.09.10. 15:20:56

Minél többet olvasom ezeket a szcidióta hülyeségeket, annál inkább gondolom azt, a szciknek van leginkább szükségük a pszichiátriára. A szövegeikből látszik, valójában lövésük sincs ennek a területnek a valós feladatairól, munkájáról, problémáiról, de nem is számít, kiváló ellenségkép.

Megnézném, mit lépnének arra, ha a pszichiátriát felszámolnák, és ezután a társadalom a szicktől várná el a dühöngő részegek, bedurvult schizophrenek, pszichopaták ellátását. Mondjuk az orgba beviszi a mentő a gyógyszereit sokadjára elhagyó és emiatt totál közveszélyesre szétesett Kálomista urat. Bent az illető azzal kezdene, hogy az auditáló csodaműszert szétcsapja az fődroid fején. Na ott nagyon sok vitaminra lenne szükség, hogy lecsillapítsák, és egy rétnyi citromfű is kevés volna. A droidok egyből vészprogramra kapcsolva menekülnének szanaszét... :)

A pszichiátria feladatának tényleges felvállalása megszüntetné a szektát. Messziről dumálni a legkönnyebb.

anyós 2010.09.10. 21:45:37

@Warlimont: Lehet,hogy nem hiteles, de egy ismerősömtől származik egy történet, hogy a mentősök egy dühöngő őrültet adtak át a szciseknek, hogy ha annyira okosak, talán kezdhetnének vele valamit. Rendőrt hívtak.

béla 23 2010.09.10. 22:43:06

Bár régen jártam általámos iskolába, de nekem is voltak számtan, környezetismeret, nyelvtan munkafüzetem és megtanultam a tanítóm segítségével mindent, miért kell ehhez a szci. kiadásában lennie a fenti könyveknek? Sajna a gyermekem is szci és bár életében nem járt pszichiáternél vagy pszichiátrián, de ő is ezt erőlteti, hogy halálipar és gyilkosok, de már számtalanszor megcáfoltam neki példákkal, de az én véleményem süket fülekre talál. Ismertem egy embert, akit auditálással hoztak ki a függőségéból, hát kár volt!

kalman 2010.09.10. 23:38:51

@béla 23:

"miért kell ehhez a szci. kiadásában lennie a fenti könyveknek?"

Azért mert abba sok pénz van...

Egyébként milyen függőségből való kihozatalról beszélnük, amikor OT 8asok isznak , dohányoznak?
ENNNYII!
Ja, meg szódászifon alja vastag szemüvegük van xD
Akkor miről beszélünk? A saját testük felett se okozók... áá
mindegy
üdv

béla 23 2010.09.11. 13:35:02

Ha bemész egy misszióba csak körülnézni, csupa olyan embert látsz, akinek bár clear-nek vallják magukat, mégis első ránézésre látni, hogy valami problémájuk van túlsuly, testi fogyatékosságok valamelyike és arról nem is beszélve, hogy amikor megszólalnak szinte óvodás naivitással állítanak dolgokat, és állítólag főiskolát végeztek. Az állam miért hagyja, hogy családok menjenek tönkre egy ilyen eszme , mint a szci miatt, mikor számos európai országban már léptek velük szemben. A média is a celebek és emberek tragédiájából csinálnak hírt, ezekről miért nem ír a sajtó soha, pedig rengeteg családot érint a dolog.

Plejádok 2010.09.11. 14:29:50

@béla 23:
"...mikor számos európai országban már léptek velük szemben."

Hogy egy kicsit informáltabb legyél...

os.mti.hu/Pages/News.aspx?ni=63730

Plejádok 2010.09.11. 14:35:48

@kalman:
"..amikor OT 8asok isznak , dohányoznak?"

Nem ET-k lettek, hanem OT-k.

Emberek maradtak.

Plejádok 2010.09.11. 14:43:37

@kalman:
"..amikor OT 8asok isznak , dohányoznak?"

Nem ET-ik, hanem OT-k.
Földlakók,emberből vannak.

anyós 2010.09.11. 15:48:03

@Plejádok: Önreklámozó süket blabla...

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2010.09.11. 16:30:00

@béla 23:

Egyrészt mert nincs formális (tudományos) tanuláselmélet, senkit nem tanítanak tanulni. Csak tanítani tanítanak. Csak iskolában azzal kellene kezdeni, hogy megtanítják a lurkókat tanulni.

Másrészt meg a szci tanulási tech helyre tudja hozni azt, ha vki nem tud valamit megtanulni, létezik véges módszer, amellyel meg tudod találni, hogy miért akadt el.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2010.09.11. 16:30:59

@béla 23:

:: ezekről miért nem ír a sajtó soha, pedig rengeteg családot érint a dolog.

Höhö, az alkoholt sem tiltják be, pedig sokkal többeket tesz tönkre. XD

Warlimont 2010.09.11. 16:33:03

Anyós:

Sajnos ez biztosan csak legenda... Azért sajnos, mert nagyon kíváncsi lennék, a szcik mire mennének, ha mondjuk fél évre minden pszichiáter elmenne nyaralni, és addig ők lennének a pszichiáterek a munkánkkal járó nem kis felelősséggel és nehézségekkel. És a problémákat meg kell oldani, nincs hová, kinek lepasszolni, nem lehet mentőt hívni, nem segít be senki, stb.

Azért vagyok biztos benne, hogy legenda amit írsz, mert a mentőszállításnak (is) nagyon komoly adminisztrációja van. A mentő úgy tud leadni beteget, hogy a célosztályon átvevő orvos aláírja és pecsételi a személyi körpecsétjével a szállítási lapot, megy rá klinikai/kórházi pecsét, rá kell írni az intézeti azonosítókódot, átadás dátumát óra/perc, stb. Van erre külön formanyomtatvány. Rögzíteni kell a beteggel jött értéktárgyakat (pénz, ékszer, értékes tárgyak (pl.telefon), ruházat, stb), mert ha később vita, pereskedés lenne, tudjuk mondani, hogy jött-e fél kiló aranyékszer a beteggel vagy sem. Ha nem tudjuk igazolni az értékleltárat, akkor a bíróság előtt mi maradnánk a hunyók.
Ugyanez a mentősök érdeke is, igazolják le, hogy milyen tárgyakkal adták át a beteget. Sőt azt is, hogy egyáltalán átadták őt.
Épp ezért nincs olyan, hogy beteget mentőből csak kiteszik az org előtt, mert ők nem hivatalos eü.intézmény, nincs joguk beteget átvenni. Így ha a beteg eltűnik vagy valami baja lesz, a családja feljelenti a mentőszolgálatot, és nyernek, mert a beteg útja náluk akadt el.

Épp az ilyen dolgok miatt mondom, hogy a szciknek lövésük sincs a pszichiátriáról és az egészségügy működéséről. Millió szabály, állandó feljelentésveszély, messze nem úgy megy ez, hogy az orvos önkényeskedik, legyógyszerez, bezár, kényszerít, elektrosokkol és a többi. És ez akkor is így van, ha most valaki jön, és a szabályt erősítő kivételeket kezdene sorolni.

Warlimont 2010.09.11. 16:34:31

Egyébként az Anonoknak szép feladat lenne a CCHR kiállításon kiragasztani pár nyomtatott lapot akár ebből a blogból nyomtatva, vagy szórólapokat osztogatni a "kiállítás" megtekintői között vagy az adott pláza előtt.

Warlimont 2010.09.11. 16:40:22

Translator:

"Höhö, az alkoholt sem tiltják be, pedig sokkal többeket tesz tönkre. XD"

Te is tudod, az alkoholt már sokan próbálták betiltani (pl USA, Szovjetunió), de a társadalom mindig olyan szinten bojkottálta ennek érvényesülését, hogy az állam bukott inkább bele mindig.

Plejádok 2010.09.11. 18:00:56

@Warlimont:
Nagyon nagy kár!
Ez arra is bizonyíték egyben, hogy milyen magas az alkohol fogyasztási szint.
Pedig, ha nem a kormányok, akkor ki fog ez ellen tenni valamit is?

kalman 2010.09.11. 18:29:49

@Plejádok:

"Pedig, ha nem a kormányok, akkor ki fog ez ellen tenni valamit is? "

Miért is tenne bármit is az alkoholizmus felszámolásáért a kormány?

Tudod mekkora pénzek vannak az alkohol bizniszbe (25% off) adó ugye...
NAgyon is megéri az embereket elbutítani,-két legyet ütsz egycsapásra- és mint egy fogyasztói társadalmat hozzanak létre, mert abba van a pénz.
Persze a mennyiség nem mindegy, ezért is van a detox ugye.. meg a zéró tolerancia, de az inkább a közboztonság miatt van, mintsem az alkohol ellen.

Egyébként Plejádok!
Szavaidból, amit nekem szántál úgy vettem ki, te hiszel az OT ság mivoltában, tényében.
Azt mondtad nekem :

"Nem ET-k lettek, hanem OT-k."

Ezt had reagáljam le:D

Miért, mi a különbég a kettő közt???

Hogy egyik sem létezik?:D

Nagyon beetettek téged plejádok, de a kedvedért, meg mindenkinek, szívesen megosztok veletek egy két OT nyereséget, és akkor majd látjuk, mit is takar ez magába, és hogy mire ment el 30-40-50 millió forint, de persze ez esetfüggő (tehát több) :D
Na figyu:

objektivszcn.blog.hu/2009/01/05/mukodj_avagy_a_kognitiv_disszonancia_rulez

Itt találsz egy párat.

Ha gondolod olvasgass el belőle egyet-kettőt akár mind, és kérlek vedd észre!, hogy MINDEGYIK vagy szerencse, vagy belemagyarázás, vagy a kettő egyvelege.
Meg ez tipikus trükk, hogy bejött, összejöt meg minden!! Na de ha nem jött volna neki össze, akkor ne mírja le nyereséggként, és veszteség jelentés meg nincs náluk :|
Érted ugye?
ha bejön (50-50%) akkor leírja, van akinek seikrül, van akinek nem.
Akinek sikerül, leírja, mint nyereség, és ennek tudja be (miközbe semmi köz hozzá)
Ha nem jön össze akkor nem írja le, ennyi :D
Nincs szó semmilyen plussz érzékelésről, se semmilyen OKOZÓÓÓSÁÁÁGRÓÓL, ugye mert OT nak lenni (Az igazi OT 8ra gondolok ilyenkor) azt jelenti, okozó lenni az anyag tér idő energia felett (MEST), nos ha egyántalán megéri a 70-80 as éveit, egyedül nem fog tudni elmenni a WC-re !! Akkor milyen okozóságról beszélnük? Könyörögöm. Ez egy olyan jeti téma, hogy benne van az iskolás füzetünkbe, beszélnük róla, meg minden, viszont soha senki nem látta .D
Több mint valószínű nem is létezik.
Leegszerűsítve tudod mit jelent az OT ság? Elmondom neked: Pénzért te lehetsz Isten.
Ilyen egyszerű, és mivel sokan akarnak Amerikába (meg amúgy sokhelyütt a Földön) Istenek lenni, ezért beraknak egy rakat pénz, és átverik őket. ennyi.
Választ várok :))
ÜDv

Dr. A. Nordenholz 2010.09.11. 20:11:43

@Plejádok: Nem vagyok a pszichiátria pártján, de ha egy vallási közösség toleranciát kér magára, akkor a pszichiátriai közösségre nem ugyanezt kellene vonatkoztatnia?

Amit belinkeltél, abban pl. ez áll:

"Mára a hamburgi vezetés végre elfogadta: a boszorkányüldözés és az inkvizíció a középkor jellemzője, és ma mindenki számára a legfontosabb, hogy az alapvető emberi jogok biztosítva legyenek.

A 17 év alatt Ursula Caberta irodája több mint egymilliárd forintot költött az adófizetők pénzéből olyan feladatokra, amelynek nem titkolt célja volt a vallási diszkrimináció fenntartása."

Természetesen nem azokra az esetekre gondolok, ahol pszichiáterek tényleges emberi jogi visszaéléseket követtek el.

Pl. a Szcientológia tényleges agymosást követ el azzal, hogy a tagjait ráveszi arra, hogy súlyos adósságokba keveredjenek. Ez ráadásul az LRH irányelvekkel is ütközik. Attól, hogy ezzel nem történik jogsértés, ez még mindig egy olyan probléma, amivel komolyan foglalkozni kell. És ha csak ez az egy probléma lenne.

Az USA-ban most nyert pert a szcientológia egyház. A tagokat abortuszra beszélték rá és megsértették a munkaügyi előírásokat (kb. "éjjel-nappal" dolgoztatás, nincs pénz, nincs szabadság). A bíróság azzal érvelt, hogy nem avatkozik be egyházi ügyekbe. Ha a munkaügyi előírások megsértése egyházi ügynek számít, akkor mi nem számít annak? Persze mindeközben az egyház az üzleti élet törvényeit érvényesíti a tekintetben, hogy ki nevezheti magát Szcientológusnak és ki nem. (Lásd Marty Rathburn legutóbbi bejegyzését.)

Plejádok 2010.09.11. 21:02:30

@kalman:
Miért is, tenne bármit is az alkoholizmus felszámolásáért a kormány?

Mert egy valamire való kormány számol azzal, hogy:
- emiatt mennyi ember betegszik meg, és a termelőmunkából kiesik, lsd. adóbevétel csökkenés.
- emiatt az egészségügyi ellátás kiadásai mennyivel emelkednek meg,
- számol azzal, hogy mekkora szerepe van a társadalom elszegényedésében,
- emiatt tönkrement családok szociális ellátása mekkora összeget emészt fel,
- számol azzal, hogy milyen hatása van a bűnözésben, a közbiztonság veszélyeztetésében,
És nem utolsó sorban, hogy a gyerekek, a társadalom jövőjét alkotó, teremtő, állampolgárai, milyen családokban és körülmények között nőnek fel.
Ja és még valami, azt sem ártana szem előtt tartani, hogy a világban milyen „rangos” helyen szerepel az adott ország, az alkoholizmus terén.
Az OT- ságot már ezerszer megvitattuk, és a véleményemet is elmondtam.
A szcientológia nem ezért érdekel, és nem is fogok ilyesmiért milliókat fizetni.
Engem nem etetett be senki, saját magam fedeztem fel, és kezdtem el tanulmányozni egyes-egyedül, és ha egyszer mégis elérném ezt a szintet, - bár nem erre törekszem - arról nem lesz papírom, mert nekem nem számít.

Plejádok 2010.09.11. 21:36:35

@Dr. A. Nordenholz:
Ezzel a linkkel semmi egyéb szándékom, v célom nem volt, minthogy béla23 olvtársunk figyelmét felhívjam, hogy ne legyen annyira meggyőződve arról, hogy..
"számos európai országban már léptek velük szemben."
A cikket valójában nem "veséztem" ki, csupán elolvastam.
Én nem vagyok pszichiátria ellenes, meggyőződésem, hogy szükség van rájuk, és sajnos egyre inkább, meg szcientológus sem vagyok. Látni a hibákat itt is, ott is, de nem tehetünk ellenük semmit, de látod aki harcol a jogaiért az nyer is valamit.
Ne kérdezd meg miért nem vagyok szcientológus!:)))

Warlimont 2010.09.11. 22:06:25

"Miért is tenne bármit is az alkoholizmus felszámolásáért a kormány?

Tudod mekkora pénzek vannak az alkohol bizniszbe (25% off) adó ugye...
NAgyon is megéri az embereket elbutítani,"

Megdöbbentő, milyen ostoba emberek írnak ide... Összeesküvés mindenütt, még az esős időt is a maffia okozza, nem? :(

Értéstek már mit írtam, ha magatoktól nem tudjátok. Az USA mindent megtett az alkohol betiltásáért a 20-as években, de a TÁRSADALOM NEM HAGYTA, mint ahogy Gorbacsov is pofáraesett ugyanezzel a 80-as években.

Netről:
"Alkoholtilalom Amerikában

1917. szeptember 8-án az amerikai képviselőház elfogadta az alkoholtilalom bevezetésére vonatkozó előterjesztést. A kezdeményezés célja az volt, hogy az állampolgárokat megóvják az alkohol okozta káros következményektől. Az óvó és nevelő célzatú jószándék, amely az új törvény mögött megbújt, azonban újabb problémát teremtett: óriási méreteket öltött a szervezett bűnözés.

Illegális szeszfőzdék kezdték meg működésüket, alkoholt áruló titkos bárok nyíltak, nőtt a prostitúció, és Chicagótól New Yorkig bűnszövetkezetek rivalizáltak egymással az alvilág, és azon belül is az alkoholcsempészet feletti hegemón szerepért.

Az 1919 telén ratifikált és egy évvel később életbe lépett 18. alkotmánymódosítás az egész USA területén betiltotta a több mint 0,5 százalék alkoholtartalommal rendelkező szeszesitalok exportját, importját, eladását, gyártását és fogyasztását.

Hoover elnök még „egy nagy szociális és gazdasági kísérletként" ünnepelte az új törvényt, Rooseveltnek azonban be kellett látnia, hogy az államilag kieszközölt alkoholtilalom többet árt, mint használ. Ennek a felismerésnek a jegyében 1933-ban törölték az alkoholkereskedelemet és a fogyasztást tiltó jogszabályokat."

kalman 2010.09.12. 00:58:50

@Plejádok:

"Mert egy valamire való kormány számol azzal, hogy:"

elkurtuk.com/

www.youtube.com/watch?v=LHWg5rVAb_8&feature=related

www.youtube.com/watch?v=NSnICFPMsXs&feature=related

És ezek az emberek még a mai napig is ott vannak... nem tudsz mit csinálni.

Ki beszél itt "valamire való kormányról" ?
Amikor napnál világosabb, hogy mi folyik itt a háttérben?
Pénz, a hatalom, a hírnév nagyúr, lehet túl nagy.
A korrupció is ide tartozik, hogy nekik mi jó.
Erről szól a történet.
Ez jó, valamire való kormány :D

Warlimont, nem beszélek én összeesküvés elméleekről, csak egyszerű, magáért beszélő, napnál világosabb korrupicóról, ha úgy tetszik. Nézd meg a videókat.
köszi
Üdv

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.09.12. 09:55:19

@Plejádok: Ezt egy német forrásból is megerősítenéd, mert ezt a szcidióták adták ki.....

Warlimont 2010.09.12. 10:23:19

Kalman, meséld már el a forgatókönyvedet, hogy Te hogyan oldanád meg a gyakorlatban a tökéletes alkoholtilalmat. Mit kezdenél a szeszcsempészettel, a minden falusi házban felállított pálinkafőzdékkel és a többivel. Az embereket nem a gonosz kormány itatja, isznak azok évszázadok óta, és ha hirtelen nem kapják meg a boltban, megoldják máshogy. Egy olyan 10 milliós országban, ahol 1 millió alkoholista él, nagyon nehéz dolgod lenne.

kalman 2010.09.12. 11:25:57

@Warlimont: Üdv
Szerencsére nem én vagyok a vezető semmilyen témában, de ha engem kérdezel (és ahogy már mondtam) a gondolkodásmódját kéne megváltoztatni az embereknek.
Természetesen nem törvényi szabályozás útján, és nem bötrönnel. hanem az új generációt úgy nevelni, hogy megértse mi is az alkohol, és minél jobb a nevelés, annál nagyobb a siker, persze attól még lesznek iszákosok, de nem olyan mértékben. Egyébként ahol lehetne természetesen orvosi segítséget nyújtanék a beteg embereknek, ez serintem természetes.
kb ennyi :)
Cigivel ugyanez a helyzet :D
Üdv

Warlimont 2010.09.12. 14:34:37

Ebből a hozzászólásodból naivitás és a téma iránti ismerethiányod jött ki. Gondolom, nem sok alkoholistával vitatkoztál még arról, hogy le kéne szokni, ő meg azt is tagadja, hogy a pálinka szó jelentését ismerné. Nem baj, ha nem értesz hozzá, csak akkor óvatosabban gyártsd az elméleteket az összeesküvésekről, lásd fent. Amit most leírtál, az naiv, megvalósíthatatlan általánosság, csináld meg, ha tudod.

A legkülönfélébb társadalmi rendek, korok egyike sem (!) tudott hatékony megoldásnak még csak a közelébe se jutni az alkohol ellen. Értsd már meg: MA Magyarországon 1 MILLIÓ ALKOHOLISTA ÉL! A gyerek otthon azt látja, apja iszik, nagyapja iszik, sőt még az anyja is iszogat titokban, szerinted mire nő fel? Minden Szilveszter, vagy bármi buli a társadalmilag legalizált italozás. Névnap, születésnap koccintunk, munka után egy sör a haverokkal, stb. Jöjjön be valami zűr az életedbe, 1 sörből lesz 4-5, és már meg is érkeztél.
A tanárok, orvosok most is mondják, hogy ne igyál, hagyd abba a dohányzást, de ha nem akarja a beteg megfogadni, akkor iszik, nincs mese. Leszoktatni senki nem lehet, elvonókúra nem (!) létezik, sose létezett, az orvos csak a beteg által meghozott leszokási szándék megtartásában(!) tud segíteni. Dönteni a betegnek kellene.
Még olyan részterületeken sem sikerült a társadalomnak megoldást elérni, még rendőri szigorral sem, mint az ittas vezetés. Sajnos az a helyzet, hogy az alkoholizmussal, mint realitással ugyanúgy együtt kell élnünk, mint a mezőgazdászoknak a jégesővel. Nem jó, de van.

Warlimont 2010.09.12. 14:40:00

Arra egyébként kíváncsi vagyok, hogy a társadalom mire jut a dohányzással. Itt elég szigorú korlátozó jogszabályok jönnek egymás után, a médiából kiszorították a cigarettát, a közéletben ciki lett a nyílt dohányzás, magára a dobozokra rémítő feliratok kerültek, a reklámozást is korlátozták, vannak bőven felvilágosító kampányok, akciók, nikotintapasz, stb. Itt minden demokratikus lehetőség be van vetve. Nagy kérdés, jó lesz-e bármire is az egész, szerintem sajnos nem.

kalman 2010.09.12. 22:22:56

@Warlimont:

Szerintem a sok reklám, kampánynak már akkor volt értelme ha egy ember nem kezdi el csinálni, vagy szokik le róla. Ugyanis szerintem az emberi élet, és egészség többet ér, mint az a pénz, amit a reklámokba költenek.
Szerintem a tiltások sajna nem fognak sikerrel járni, mert minél inkább meg van valami tiltva, annyira akarják majd makacsul csinálni az emberek. Ahogy mondtam kiskortól MEGFELELŐ oktatásban részesíteni a gyereket, és akkor nem leszünk ott hogy az így is szegényedő országban 1 millió alkoholista van, dohányosól nem is beszélek.
Üdv

kalman 2010.09.13. 00:58:00

@kalman:

"Amit most leírtál, az naiv, megvalósíthatatlan általánosság, csináld meg, ha tudod."

Megvalósíthatatlan? Érdekes kijelentés, mert meg van valósulva, lásd Magyarország, Somogyvámos- krisna völgy (röpke 200 lakossal) és a szám nő, ahol is nem csakhogy családalpítás folyik, és a gyerekek egy olyan iskolában nőnek del ahol gyakorlatilag azt sem tudják mi az alkohol, de olyan mint cigi se, és akkor a "könnyű" és nehéz drogokról nem is beszéltem. Mindenki aki a faluban él, ezeket a szabályzó elveket tartja, tovább megyek vegetáriánusok is! az sem egy utolsó szempont, sőt 80% ban ünfentartók is, tehenészettel, kertészettel, mindennel.
Tovább megyek, nem csakhogy drog nincs, húsevés nincs, még szerencse játék se!
Tudod Warlimont, azért, mert te nem tudsz valamit, az nem azt jelenti, hogy nem létezik.
ha nem hiszed, látogass el magad .

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.09.13. 07:56:30

@Reformer: Kicsit más a kontextus mint a szcidióták közleményében. Sőt, még az is lehet ha vége a válságnak visszaállítják. :) No meg amit amit kitaláltak nem törölték el. He he he

PKD 2010.09.13. 13:05:41

@kalman:
Krisna-völgy rulez, mi is voltunk a nyáron :)

OFF
Ha már így szóbakerült, szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne bepillantást nyerni egy keleti vallás hétköznapjaiba, megismerni a tanításuk alapjait, illetve egy ökögazdálkodási alternatívát.
ON

exscn · http://exscn.net 2010.09.13. 13:37:12

@kalman: "Megvalósíthatatlan? Érdekes kijelentés, mert meg van valósulva, lásd Magyarország, Somogyvámos- krisna völgy (röpke 200 lakossal)"

Kétlem, hogy egy egész országot agymosottá tudnál tenni és azt is, hogy egyáltalán szükség van ilyesmire. Az ilyen szektások elég jól irányíthatók, az tény, de én és velem együtt még sok más ember konkrétan inkább megmaradnánk szabad embernek.

Én sem iszom, pedig nem vagyok tagja egyetlen szektának se és sokan mások is hasonlóan vannak ezzel.

exscn · http://exscn.net 2010.09.13. 16:26:29

@kalman: Amúgy elárulnád, hogy milyen problémát szeretnél megoldani a Krishna-tudattal?

Dr. A. Nordenholz 2010.09.13. 16:34:36

@exscn:
Szerintem nem kellene a Krisnásokat szektásoknak és agymosottnak nevezned. Gondolom, nem neveznél agymosottnak egy katonát, aki parancsra embert öl. Akkor ha még így is gondolod, legalább tiszteletből ne nevezz agymosottnak olyasvalakit, aki békés eszközökkel él.
Az talán nem az agymosás jele, hogy másokat szektásnak meg agymosottnak nevezel, magadat pedig szabadnak? Valaki/valakik/valami nagyon belédsulykolhatta ezeket a fogalmakat. Olvasd el Jonathan a Sirályt Richard Bachtól, aztán alkoss fogalmat a szabadságról... :) Mellesleg Bach szcientológus volt. A híres író, William S. Burroughs is. Mindketten csak egy ideig...
Burroughs tapasztalatai a szcivel:
www.apologeticsindex.org/Naked%20Scientology.pdf
Mentsétek el. Lehet, hogy a szci világvallássá válását követően szamizdat lesz :)

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.09.13. 16:49:14

Lám, a szcientológusok ismét ostromolják a Parlamentet? Soós Zoltán máris talált egy kiskaput. Vajon kihez?
picasaweb.google.com/anonymoushun/AHatsoBejaraton#5516409607622511874

Szerintetek?

exscn · http://exscn.net 2010.09.13. 17:17:58

@Dr. A. Nordenholz: Nem tudnám szabadnak mondani azt, aki annyira azonosul valamivel és annyira követi az előírásokat, mint pl. a krishnások.

És igen, a katona, aki parancsra embert öl, az igenis agymosott szerintem.

Richard Bach könyveit olvastam, nagyon tetszettek, de nem tudtam hogy ő is egykori szcientológus, köszi.

Nem akartalak megsérteni azzal, hogy szabadnak érzem magam, mióta otthagytam a szcientológiát, de ez van :)
Próbáld ki te is, milyen érzés nem egy másik ember szemén át nézni a világot :)

exscn · http://exscn.net 2010.09.13. 17:56:15

@Dr. A. Nordenholz: "Az talán nem az agymosás jele, hogy másokat szektásnak meg agymosottnak nevezel, magadat pedig szabadnak? Valaki/valakik/valami nagyon belédsulykolhatta ezeket a fogalmakat."

Nem igazán értem az összefüggést.

Warlimont 2010.09.13. 19:06:30

Krishna, Krishna, hare, hare, Krishna, Krishna, hare, hare, Krishna, Krishna, hare, hare, Krishna, Krishna, hare, hare... stb. stb. így körbe kántálva órákon át. Ha ez nem agymosás....

Az, hogy valami Krishnás kommuna állítólag mentes az alkoholtól, az sajnos nem egyenlő az átlag magyar valósággal. Az én családomban is 10-ből 0 az alkoholista, de bőven látom munka közben, hogy máshol meg 10-ből 10.

Dr. A. Nordenholz 2010.09.13. 21:19:06

@Warlimont: A "mantrák" olyan szócsoportok, amelyeknek meghatározott rezgésük van. Nem az agymosás a céljuk, hanem az elme felszabadítása. Gázt is lehet adni többféleképpen egy autónak, különböző dolgok történnek... A mantra is ilyen.

Dr. A. Nordenholz 2010.09.13. 21:22:49

@exscn: Mivel ennek a társadalomnak a tagja vagy, gondolom olvasol újságot, hallassz híreket, nézel TV-t vagy filmeket, stb... Mit nevezel szabadságnak (költői kérdés)? Az idős bácsinak a buszon az a szabadság, hogy otthon az udvaron előveheti a cigit és rágyújthat. Te is rendelkezel ilyen szabadsággal?
Ajánlom figyelmedbe a négy nemes igazságot :)

kalman 2010.09.13. 21:42:15

@exscn:

"Kétlem, hogy egy egész országot agymosottá tudnál tenni és azt is, hogy egyáltalán szükség van ilyesmire. Az ilyen szektások elég jól irányíthatók, az tény, de én és velem együtt még sok más ember konkrétan inkább megmaradnánk szabad embernek."

Vitatkozhatnánk, ki az agymosott, az aki azt hiszi hogy egyszer él és a nagybummból, és a majmoktól eredünk, aki dohányzik egy kocsmába tengeti mindennapjait, és dohányzaik, gyakorlatilag, saját életét teszi tönkre? És full értelmetlenaz élete, a "kélyes" dolgokról nem is beszéltem ugye gondolod mit értek ez alatt.

VAGY

Azt aki hisz Istenben (a krisnások szerint nevezzük Krisnának) és tartja a 4 szabályt, nem drogozik (ugye ő az agymosott) aki imátkozik(súlyos eset ugye), önellátóan él és nem teszi tönkre a környezetét (menthetelen eset) soroljam?

Döntse el mindenki magában, egy biztos MEGALAPOZOTT információkra kell hagyatkozni,
Szerintem csak úgy a vicc és a hitelesség kedvéért egyszer ellátogathatnál exszcn Somogyvámosra a "farmra" alias Krisna völgy.

"Amúgy elárulnád, hogy milyen problémát szeretnél megoldani a Krishna-tudattal? "

PERSZE :)

örülök hogy megkérdezted!

habár a kérdés ben benne van a válasz, de elárulom:

Ha nem vettük volna észre, a mai fogyasztói társadalom az üvegházhatással, a mérgekkel (drogokkal), a hamis ön képpel, a csalással, saját magát nyírja ki. Ez nem egy feltevés, vagy tipp, hanem mai nap is történnek.
Sokszor hallhatjuk, hogy a felmelegedés csak szóbeszéd nincs is, és nincs is az átlagembernek köze hozzá.
De pont hogy van. Az oroszországi tűzvész Moszkva mellett is ennek tudható be, Sőt tovább megyek, nem tudom, tudod-e de Ausztrália a világpiacon a 3ik legnagyobb rizs terlmelő ország volt, idén egy szem rizst nem tudtak termszteni, mert szárazság van. Ezt nem az unokáink "szívják meg" hanem már mi is. És mivel az embernek nincs egyolyan, egészséges, környezet tudatos életmódja, mint pl Somogyvámosnak van, ezért mondjukezt a problémát oldja meg.
DE attól még, hogyvalami nem rossz, még nem lesz jó.
Alapvetően az Isten tudat "problémáját" oldja meg. vagyis a materializmus életfelfogásból eredő veszteségeket akarja megoldani, amiket felsoroltam.
A mantrára visszatérve

:@Warlimont:

"hare krishna hare krishna
krishna krishna hare hare
hare ráma hare ráma
ráma ráma hare hare"

Így szól a MAHA mantra, ami illik pontosan idézni :)
Sőt,tovább megyek, illene tudni a szavak jelentését (túl magasak az elvárásaim is mi) ?:D
Sőt még tovább megyek,

"így körbe kántálva órákon át."

Nem a mennyiség számít, hanem a minősége a szent név éneklésének, és szabad akaratról van szó, sőt, ha ez agymosás, akkor minden ima az. nem? mert ez egy ima. Aminek illene tudni a jelentését. Így, hogy nem tudjuk mit jelent hitelességét veszti a kijelentésed. nem?

Warlimont 2010.09.13. 21:44:31

"A "mantrák" olyan szócsoportok, amelyeknek meghatározott rezgésük van. Nem az agymosás a céljuk, hanem az elme felszabadítása."

Remélem, Te is érzed, hogy a kettő milyen közel áll egymáshoz.

Warlimont 2010.09.13. 21:47:27

Kalman: Nem vagyok krisnás, nem is leszek. Látom őket sűrűn itt-ott, nekem nem jön be. Ha neked igen, tiszteletben tartom.

Dr. A. Nordenholz 2010.09.13. 22:16:54

@Warlimont:
Warlimont, Te biztosan így érzel, ha ezt mondod. Én meg nem foglak győzködni az ellenkezőjéről.

béla 23 2010.09.13. 22:40:44

Sok éve már, hogy egy jó ismerősöm, mesélte, baráti körébe tartozott egy család ahol, három fiu volt, egyikük átlagos hétköznapi a második beteges aki körül forgott a család élete, a harmadik egy lázadó,de igen tehetséges zenész volt akinek a Zeneakadémia elvégzése után rögtön híres európai zenekarok ajánlottak munkát és pár év alat híres ember lehetett volna, de ő bejárva Európát utcai zenészként éldegélt és amikor hazajött találkozott a krishna eszmével és kemény minuszokban Bp-en könyvet árult mezitlábasan, a család legnagyobb bánatára. Ez a fiu napjainkban már valami vezető féle lehet ott Somogyvámoson, járt kinn Indiában többször állítólag, de egyszer mikor rokona meglátogatta egy telefonbeszélgetésből amit véletlenül hallott kiderült a fiu egy emberrel nagyon gorombán beszélt kezdő krishnás lehetett, mert ő is könyvet árult, mint régen ez a fiu és a rokonnak eszébe jutott, az ő jelenleg krishna fönök , de régen nagy karriert befuthatott zenész rokona , és elgondolkodott miért választotta ezt az életformát, talán elege lett ebből a mai rohanó világ diktálta taposó malomból? Sokszor járok egy bizonyos piacra, ahol többször találkoztam krishnásokkal akik rendszeresen kéregetnek, ha önfenntartóak akkor, miért van erre szükség? Nekem is az az elvem, hogy normálisan lehet élni, alkohol és drog nélkül is, úgy, hogy vigyázunk a körülöttünk levő világ értékeire, de sokan habzsolják az életet, de a mi szci gyermekünk is ilyen volt, és most nagyon vigyáz, hogy tiszta életet éljen, se cigi, se alkohol csak csupa vitamin ez utobbit én nem díjazom, valamint azt se, hogy teljesen átalakították a normális gondolkodását, de amikor ezt megemlitjük, rettenetesen idegessé válik, szeretném megérni, hogy megváltozik egyszer és ujra a " régi lesz, ha nem is mindenben.

kalman 2010.09.13. 22:44:22

@Warlimont:
Egy szóra csak.
Tudod mi az hogy mantra?
Tudod a szavak jelentését?
Egyántalán tudsz bár mit is a krisna-tudat filozófiájáról? Mert ha nem, akkor véleményt sem lehet komolyan venni. Hogy beszéljek én a szülésről, ha férfi vagyok ? Értesz engem ugye?
Egyébként :
Mantra - egy szó összetétel : manasza trájaté
Szanszkrit szó, jelentése, lelket felszabadító.
Mi alól kell felszabadítani? az elme alól, az elme szint alól, a hülyeség alól, ami a halálba, és a szenvedésbe vezet.

Több mantra létezik, de a MAHA mantra, ugye a legkiválóbb, és a leg hatásosabb is.
Ouding próbája az evés :) ennyit tudok mondani, ha nem jön be, akkor ne csináld ennyi. A szabad akaratról szól, nincs kényszer a krisna tudatban.
War, és köszi, hogy tiszteletbe tartód :)

"Nem az agymosás a céljuk, hanem az elme felszabadítása."

Nem áll közel egymáshoz, csak a gondolkodásmódodnak kéne talán változni, mit is jelent agy mosott nak lenni?

én kérdeztem ez előtti kommentemben, melyik az agymosott az ember? Az első, vagy a második, választ nem kaptam rá.

Egyébként az idő úgyis megvlaszolja a kérdésem, dehát ez van

www.sivaramaswami.com/hu/2010/09/03/devamrita-maharadzsa-janmastami-leckeje-2/?tagcloud=1

Itt meghallgathatsz egy leckét, ami igen tanulságos
:)

köszi

üdv

kalman 2010.09.13. 22:51:42

@béla 23:

Üdv

"ahol többször találkoztam krishnásokkal akik rendszeresen kéregetnek, ha önfenntartóak akkor, miért van erre szükség?"

Kijavítanálak, engedelmeddel, nem kéregetnek, hanem könyvet árulnak, nem kötelező vásárolni, sem adni.
Többek között így lehet elterjeszteni a Krisna tudatot, és ha támogatják őket, (támogatták is őket) így örülhetünk, hogy nálunk van Magyarországon Somogyvámoson. Egyszer menj el, és nézz körül, milyen jó, hogy vannak ilyen emberek is, akik nem visszaélnek a természettel, hanem felhasználják őket, és harmóniában vannak a természettel. Dolgoztam ott, onnan tudom :)

Üdv

exscn · http://exscn.net 2010.09.13. 23:28:08

@Dr. A. Nordenholz: "Az idős bácsinak a buszon az a szabadság, hogy otthon az udvaron előveheti a cigit és rágyújthat. Te is rendelkezel ilyen szabadsággal?"

Nem értem, miért kérdezel tőlem ilyet? Egy kényszeres vágy kielégítése nem nagyon jelent szabadságot.

Viszont egy zárt közösség, ahol még az is meg van szabva, hogy mikre kell gondolni, semmivel nem szabadabb szerintem annál, mintha semmi ilyenbe nem tartozol és akár azt is megteheted, hogy nem gondolsz semmire.

exscn · http://exscn.net 2010.09.13. 23:45:53

@kalman: "Dolgoztam ott, onnan tudom"
Itt többet adtak, mint a Sea Orgban?

Ammonia73 2010.09.14. 01:22:39

"Mi alól kell felszabadítani? az elme alól, az elme szint alól, a hülyeség alól, ami a halálba, és a szenvedésbe vezet."
...hát ez az...hogy mindenki "fel akar szabadítani" minket önmagunk alól...hogy krisnásokként, szcientológusokként, jehova tanúiként happy állapotban élhessünk, SZABADON önmagunktól valaki más agymenésében, teljesen átidomítva magunkat, csak azért, hogy nyugodtak lehessünk affelől, hogy a mennybe jutunk majd, hogy elérjük a Nirvánát, a Cleart, vagy az Ot-t, vagy a megvilágosodást, megszabadulunk a mémektől, vagy Jehova nagyon büszke ránk és a paradicsomban élünk majd elkárhozás helyett...stb.
MI VAN AZ EMBEREKKEL? Miért úgy akarnak szabadok lenni, hogy rabbá válnak? :O:O:O
Ez ijesztő...

Ammonia73 2010.09.14. 01:25:11

@exscn: "egy zárt közösség, ahol még az is meg van szabva, hogy mikre kell gondolni, semmivel nem szabadabb szerintem annál, mintha semmi ilyenbe nem tartozol és akár azt is megteheted, hogy nem gondolsz semmire."
...erre gondoltam...:)

ubk 2010.09.14. 03:25:18

Hali!

Már egy ideje lvasom ezt a topicot, mert egy ismerősöm élénken érdeklődött a Szci iránt...
Nos,én közel egy éve vagyok Kirsnás (még nem avatott), s sokkal másabban látom a világot azóta. Nem "kéregetek", stb, van polgári foglalkozásom.
De hogy miért is írok ide? Mert egy gyerekkori barátom mesélte pár hónapja, hogy a Blahán leszólították, hogy nagyszerű kommunikációs tréninget ajánlanak, kevezményes áron, stb. Ti ezt úgy is tudjátok:-) Nos, elmesélte nekem is a nagy hírt, én meg felvilágosítottam, hogy nem hangzik túl jól, mert ezekről már hallottam vmit. Aztán rákerestünk a dianetikára, mint szóra a neten, s inkább ledöbbentünk, mint megörültünk. Picit megijedt, hogy majdnem bepalizták, meg örült is, hogy nem adta meg az adatait sem senkinek.
Aztán egyszer elkísért Csillaghegyre a mi kis templomunkba egy vasárnapi nyílt napon, s habár itt kommunikációs tréningen nem vett részt, de ő is megtapasztalta a Szent Név erejét (a maha-mantra éneklése, bhajan, kirtan formályában), meg a rendkívül ízletes indiai vega konyhát :-).
Amúgy eddig egy fillért nem fizettem a Krisnásoknak, amióta járok hozzájuk, max néhány indiai ruhát vettem, meg a Bhagavad-Gítát vettem meg, de itt nem az van, hogy köteleznek akármire. Szektának nevezni meg merő butaság egy 5000 éves kultúrát. De ez egy másik téma, maradjunk inkább egy veszélyes dolognál ebben a blogban: a Szcinél :-P :-)

Hari Bol!

Dr. A. Nordenholz 2010.09.14. 08:34:27

@exscn: Az idős bácsinak ez jelenti a szabadságot és nem tud arról, hogy egy kényszeres vágyat elégít ki. Attól, hogy azt mondod, nem vagy szci, még nem vagy szabad. Talán a szcitől valamelyest szabad vagy, vagy annak hiszed magad, mégis tipikus szci kérdést teszel fel: "milyen problémát akarsz megoldani azzal, hogy..."

"egy zárt közösség, ahol még az is meg van szabva..." nem kell követned, nem kötelező, ne kövesd. Ők legyenek a legrosszabb csoport a Földön... Látod, ezért nem érdemes az energiádat ebbe az irányba, "ellenük" fókuszálnod.

Dr. A. Nordenholz 2010.09.14. 08:42:52

@Ammónia73: Mikor megöregszel vagy megbetegszel, látod majd, hogy nem vagy szabad. Amíg egészséges vagy, ez talán nem foglalkoztat, gondolom ezért is mondják spirituális körökben, hogy a betegség válaszút elé állítja az embert. Akkor válik reálissá, hogy ennek a testnek mennyire alá vagy rendelve. A vallások, leginkább azok, amelyek nem politikai okokból jöttek létre azt keresik, hogyan tudsz ezen az állapoton felülemelkedni. A vallások létrejöttében (itt most nem a szcire gondolok, mert nem tartom annak) nyilván a körülmények is szerepet játszottak. Kikhez szólt, milyen korban alakult ki. Mai szemmel nézve ezért lehetnek furcsák. De azokat, akik gyakorolják, nyilván fűzi valamilyen szál ahhoz a valláshoz. Ők törekednek valamilyen szellemi felismerésre, amit egy nap talán el fognak érni. De az is lehet, hogy valami illuzórikus dolgot érnek el. Viszont aki egyáltalán nem törekszik, az semmit nem fog elérni és semmivel nem lesz előrébb.

Dr. A. Nordenholz 2010.09.14. 08:49:57

@exscn: utolsó bekezdésre:

Ha nem gondolsz semmire, mit gondolsz, hová fugsz jutni?
Ha csak ennyiből áll a "gyakorlásod", akkor könnyen meglehet, hogy sehová.

Nem ismerem a Krisnásokat, de nem sokat ártanak senkinek, ezért miért ne "védném meg" őket? Gondolom, megvan a magyarázata annak, hogy miért kell bizonyos dolgokra gondolniuk. A hinajána is ilyen. El lehet azzal is jutni egy bizonyos szintre. A Krisna tudat azoknak való, akiknek szimpatikus. Nem értem, miért kell támadni. Ártanak valakinek?

Kérlek, ne az agymosást hozd fel érvként, ebben az esetben az nagyon relatív!

exscn · http://exscn.net 2010.09.14. 10:03:05

@Dr. A. Nordenholz: Nem akartam senkit megsérteni, sajnos túl direkt voltam. Csak Kálmánt szerettem volna rádöbbenteni, hogy "csöbörből vödörbe".

exscn · http://exscn.net 2010.09.14. 11:56:26

@Dr. A. Nordenholz: Az a helyzet, hogy mikor a szcientológiát végleg otthagytam, egy hatalmas űr volt a helyén. Éreztem, hogy ezt vagy egy hasonló szektával fogom betölteni (és erre láttam a Kálmánéhoz hasonló példákat a neten épp eleget) vagy megpróbálok rájönni, hogy mi okozza ezt az űrt és elérem, hogy ne legyen ott.

Először is én szekta és agymosás témában olvastam rengeteget, hogy még véletlenül se keveredjek bele valami ilyesmibe ismét.

Ezek az olvasmányok eljuttattak a logika és a kritikus gondolkodás témaköréhez is, amik érdekes módon még a korábban említett űrt is segítettek részben lebontani. Ennek az űrnek a nagy részét ugyanis éppen a szcientológia által belém plántált vágyak generálták. Szerencsére szimplán a logikus és kritikus gondolkodással ezek simán feltárhatók.

Másik dolog, hogy a szellemi jobbító technikákkal kapcsolatban az a kép alakult ki bennem, hogy kizárólag azok hasznosak, amik azt érik el, hogy a személy nézzen rá a dolgokra és azt lássa, ami van, továbbá a tényleges szabadság felé, azaz a kötődések, azonosulások megszüntetése felé viszi a gyakorlót.

Mindenfajta miszticizmust, csodavárást kiöltem magamból és az "az ilyet az szokta okozni, hogy blabla" jellegű dumákat is megtanultam figyelmen kívül hagyni, mivel ezek nem személyre szabottak és így a személy számára igazából értéktelenek.

Fentiek alapján nekiálltam módszert keresni, ami az "azt látni, aami van" és az azonosulásoktól, kötődésektől mentesülés mentén halad. Több dolgot is kipróbáltam, végül az egyiknél megmaradtam. Ez a vipassana meditáció, ami egy rendkívül egyszerű technika. Jelenleg a buddhizmus egyik technikájaként ismeretes, de Gautama Buddha is úgy tanulta valakitől. 1-2 óra alatt meg lehet tanulni és számomra teljesen elképesztő eredményeket hozott.

Egy néhányszor meditáltam vele formálisan.
Most már inkább az elveket használom a hétköznapokban. Azóta semmi bajom és nincs már meg az az űr sem.

Persze olvasni olvasok, az intellektus csiszolása szerintem nem agymosás.

Warlimont 2010.09.14. 13:37:45

Ammónia73! A fentebbi, 2010.09.14. 01:22:39 hozzászólásoddal betűről betűre egyetértek.

Egyébként a krishnások Indiában 5000 éves kultúra részét képezik, de itt Európában, vagy Magyarországon nem, itt a helyi társadalmi-kulturális-vallási hagyományoktól teljesen idegenek, és külsőségekben jelenleg szimpla szektaként akcióznak, harsány megjelenéssel jelen vannak minden nagyobb rendezvényen, embereket toboroznak, adományt gyűjtenek, könyvet árulnak. Az, hogy valakit kiszakítanak a családjából és kiköltözik Somogyakárhová a pusztába mantrázni, az ugyancsak eléggé Sea Org szagú megoldás. Tény, hogy sokkal kevésbé agresszívek mint más újkeletű próféták.

Amit Ammonia is mond, az EMBER kéne, hogy a lényeg legyen, a saját családi-társadalmi közegükben elhelyezve, és nem hiszek az egész életet átalakító nagy és megkérdőjelezhetetlen tanításokban.

kalman 2010.09.14. 13:42:04

@exscn: Kérdésedre, miszerint többet adtak-e Természetesen igen. Talán anyagilag nem is, de lelkileg mindenképp.
Ha elmennél egyszer oda, személyesen is látnád a külnbséget a két dolog közt, (lelki, anyagi)
És nincs megmondva, hogy mire kell gondolnod, egyszerűen (ha van gítád olvasgass egy két verset,-és a magyarázatot-),- de az interneten is fent van (ingyen)- az talán hitelesebb is:

9fejezet 26 os vers
9.29, 9.27, 9.28, 9.29, 10.8, 10.9, 10.10
18.65, 18.66, 5.29, 6.47, 8.5

Remélem ezek a versek majd választ adnak a kérdésedre, (magukért beszélnek).

Üdv

exscn · http://exscn.net 2010.09.14. 16:31:38

@kalman: Kikerestem párat:

Kilencedik fejezet
A legbizalmasabb tudás

26. vers

Ha valaki szeretettel és áhítattal áldoz Nekem egy levelet,
virágot, gyümölcsöt vagy egy kis vizet, Én elfogadom azt.

27. vers

Óh, Kunti fia, ajánld fel Nekem mindazt, amit cselekszel,
eszel, elajándékozol, valamennyi vezekléseddel együtt!

28. vers

Ily módon megszabadulsz a jó és a rossz cselekedetek összes
visszahatásától, s a lemondás ezen elvével felszabadulsz,
és eljutsz Hozzám.

29. vers

Én mindenkivel szemben egyenlő vagyok: senkire sem
irigykedem, és olyan sincs, akivel pártoskodnék. De aki
odaadással szolgál Engem, az Bennem van, a barátja vagyok, s
Nekem is barátom ő.
________________________________________

Őszintén szólva van ennek az egésznek igazságtartalma, mégpedig akkor, ha eléggé átvitt értelemben olvasod. A népeknek a csodák, a szabályok, a mantrák, az áhítat és a szertartások kellenek és anélkül űzik ezeket ezerrel, hogy a leghalványabb sejtésük lenne arról, hogy emögött mi van.

Viszont ha megérted a mögöttes tartalmat, többé nem lesz szükséged csodákra, szabályokra, mantrákra, áhítatra, szertartásokra és arra, hogy egy ilyen látszattevékenységekkel önmagukat áltató emberek között akarj élni.

kalman 2010.09.14. 16:50:00

Köszönöm szépen, hogy kikerestél párat :)

A mind az jobb lett volna, direkt neked válogattam ki őket, több szem többet lát, több vers talán többet mond.
Egyébként nem lehet olyat csinálni, hogy a szentírásban hiszek, és azt mondom "ez mond valamit, van valami igazság tartalma", de az aki tényleg meg is éli a hitét, azt nem fogadom el.
Ez olyan, mintha a Bibliát elfogadnám hiteles szentírásként, de a papot meg egy megtévesztett, bolond, fölöslegesen imákat mondó, önmagát áhító látszattevékenykedő nem statuálod. A kettő üti egymást. Ez olyan, mint beleharapni az ételt adó kézbe.
Nem?
Ellent mondásos. A paptól kapom a könyvet, és őt elítélem, amikor a könyvet meg elfogadom?

furi :)

"A népeknek a csodák, a szabályok, a mantrák, az áhítat és a szertartások kellenek és anélkül űzik ezeket ezerrel, hogy a leghalványabb sejtésük lenne arról, hogy emögött mi van."

most Somogyvámosra gondolsz, amikor azt mondod "nép"?
Fura, hogy te nem is voltál ott, nem is láttál egy jagját sem (áldozatot) , furcsa, hogy egy mantrát se tudsz elmondai, (nem hogy a jelentését is ismerénd) de kijelentesz ilyen dolgokat.
Furcsa, hogy a szertartások súlyát te inkább értenéd, mint azok akik életüket rászánták erre a folyamatra, amikor te nem tudsz egy szertartást sem, se bemutatni, még csak az elvét sem semmi. :D

Hogy is beszélhetnék neked a szülés fájdalamáról, ha fiú vagyok?
Ha 20-30 év Krisna tudat lenne a hátad mögött azt mondanám, érdemben lehetne erről beszélni, de így?

Olvass sokat :)

Egyébként a krisna tudatban van egy ilyen elv, amikor kérdések merülnek fel az átvitt értelemmel kapcsolatban, ami úgy szól:
"guru, sásztra, szádu" elvet veszik elő, ami azt jelenti, hogy a szentírásokra , a lelki tanító meserekre és a szentekre hagyatkoznak.
Így ha mindhárom megvan akkor nincs kétség az értelmezés felől.
Egyébként szerintem elég egyértelmű krisna a gítában. Vagy szerinted egy hasonlatot ír le mindvégig? mit lehet itt "átvitt" értelmezni?
Üdv

exscn · http://exscn.net 2010.09.14. 17:35:18

@kalman: Elmondok neked valamit, ami a saját meggyőződésem. Nem olvastam sehol ilyet, lehet, hogy mások hülyeségnek gondolják, de én így látom.

Akinek van egy számára helyes saját világképe, az bármit is olvas vagy tapasztal, mindennel ezt a világképet finomítja, erősíti és szélesíti ki.

Aki valaki más világképét vette át, az csak és kizárólag akkor erősödik a világképében, ha a szellemi vezetője, guruja útmutatásai szerint él, az ő írásait vagy az általa ajánlott írásokat olvassa, az általa javasolt gyakorlatokat végzi.
Amint valami más dologgal kezd foglalkozni, az gyengíti a felvett világképét, ahelyett, hogy tovább erősítené. Szcientológiában ilyenek pl. a mókuskodás, a más praktikák, a pszichológia, stb.

Szerintem ezért van, hogy a szektavezetők ragaszkodnak hozzá, hogy a közösségükben élj, csak a saját anyagaikat tanulmányozd, csak a szekta többi tagjával kommunikálj, stb.

Ezért egy nagyon jó szekta-indikátor szerintem, ha elkezdesz egy teljesen más irányzatot, mondjuk pszichológiát, Arisztotelész logikáról szóló műveit, a Bibliát vagy épp pont a világképedet kritizáló műveket tanulmányozni, és ez gyengít az addigi meggyőződéseden.

Ha az ilyenek tovább erősítenek, akkor a világképed a jó eséllyel sajátod. Ha gyengítenek vagy összeomlasz tőlük, akkor csak valaki mást próbálsz követni, másolni és nem saját magad vagy.

teddybear01 2010.09.14. 17:50:43

Ami a krisnásokat illeti kb. ugyanaz, mint a szcientológia seaorgosai.

Ami a kéregetést illeti: sokáig dolgoztam a belvárosban, a Váci utca környékén. Szinte állandóan rám akarták sózni a gurujuk által írt könyvet, jó drágán. Akkor fele annyiból tudtam venni egy Világatlaszt, vagy egy színvonalas művészeti albumot. Kifejezetten szánalmas volt nézni azt az elvarázsolt kifejezést az arcukon. Hasonlót látni némelyik szcientológusén, amikor kiküldik az anonok tüntetésének "lekezelésére".

Mindkét szekta a hippikorszak szüleménye, a krisnások mindenképp, amely szektát egy Amerikába bevándorolt indiai "guru" alapított.

Kálmán, szerintem örülj, hogy ki tudtál keveredni a szcientológusok közül, nem kéne egy másik bandába beszédelegned, mert nem bírsz függőség nélkül élni.

Ideje a saját lábadra állni, ha egyáltalán képes vagy rá.

Warlimont 2010.09.14. 18:50:57

teddybear01:

Teljesen igazad van. Egyik szektából átesni egy másikba kb ugyanaz, minthogy valaki pálinkával lesz alkoholista, majd vált, és ezután pancsolt borokat vedel literszám. Erre most azt mondjuk, hogy kigyógyult az egyikből és indult egy új betegség? Nem. Ez ugyanaz a betegség, max történt egy tünetváltás.

Ammonia73 2010.09.14. 21:31:29

@Dr. A. Nordenholz: "Mikor megöregszel vagy megbetegszel, látod majd, hogy nem vagy szabad."
...értem én, hogy mire gondolsz, de én nem mondtam, hogy teljesen hitetlen lennék vagy ateista...van hitem, de emellett különböző korszakaimban beleástam magamat egyéb vallásokba, persze nem gyakoroltam őket, mert mindben volt valami, ami nem tetszett...és ami tetszett bennük, nem volt annyira fontos, hogy a nem tetsző dolgokat is felvállaljam értük. A Krisnások is nagyon szimpik voltak egy időben, ücsörögtünk is velük hippi korszakomban, emlékszem, az egyik nénike mesélte, hogy míg Krisna nélkül élt, egyszer megerőszakolták, kirabolták, ezek miatt depressziós lett...egyebek, és utána amikor rátalált Krisnára, megnyugodott, jól érzi magát, stb. És milyen szép...ültünk, énekeltünk maha mantrát, tapsoltunk, gitároztunk a szitárjuk mellé, elolvastam egy könyvet Prabhupada életéről, Bhagavad Gita, stb., hogy értsem, mit csinálnak és miért, de nem vonzott, mert az nem én lettem volna. És több év múlva utaztam egyszer vonaton, szemben ült velem 2 idősebb nénike...és az egyik mesélte a másiknak, hogy a lánya a férjével nagyon nem jól nevelik az unokáját, mert nem engedik más gyerekekkel játszani, nem engedik le az udvarra, a játszótérre, otthon tanítják, nehogy az iskolában olyan dolgokat lásson más gyerekektől, amik letérítenék a helyes útról, netán megkívánná a húst is ne adj Isten...és kiderült a végén, hogy krisnásokról volt szó. :X
Úgyhogy Nekem nagyon szép ami akkor látszik, amikor beléjük botlom az utcán, mosolyognak, boldogok, kedvesek, jók a cuccaik,szoktam is néha venni szappant, a Somogyvámos is szép dolog (főleg, hogy én is környezettudatosan élek, mosódióval mosok, nem használok vegyszereket, stb.)de mindennek megvan a másik oldala, amire nincs szükségem, ami túl megterhelő és ami nem összeegyeztethető azzal, hogy szeretem magamat és szabad akarok maradni...jobban szeretem és tisztelem magamat annál, hogy valaki más mondja meg, miben higgyek, milyen normák szerint éljek, tartom magamat annyira értelmesnek, hogy eldöntsem, mit akarok és mit nem, kíváncsi vagyok és ezt ki is elégítem maximálisan, keresek, kutatok, olvasok rengeteget, éppen ezért ha valaki szépen mosolyog rám az utcán és azt állítja, hogy ő igenis segít az én problémáimon és az ő módszere a leghatékonyabb a világon és csodálatos dolgok történnek majd ha befizetek a tanfolyamokra, akkor én visszamosolygok és nem kérek belőle.
Talán az lehet a gond, hogy az emberek egyáltalán nem foglalkoznak ilyen dolgokkal, nem olvasnak ilyesmiről, azt sem tudják, hogy van rengeteg féle önfejlesztő, önelemző, problémamegoldó módszer, és rengeteg könyv van a könyvtárban ezekről INGYEN(!)
...mert talán egész életében valami mással van elfoglalva...mondjuk...és amikor ott áll a kis szcidióta és mondja a magáét a dolgokról, akkor mintha "felnyílna" a szeme, hogy "Nahát! de jó móka, mennyi okosság van itt, mennyi mindent megmagyaráz, tán még az épp fennálló problémámon is segítenek...ez kell nekem!"
Most megint bonyolult lett amit írtam, lehet, hogy valaki kibogozza, de ha nem, az sem baj...csak úgy jött.

exscn · http://exscn.net 2010.09.14. 21:32:29

@Warlimont: Te miért lettél pszichiáter?

exscn · http://exscn.net 2010.09.14. 22:24:34

@kalman: "a mai fogyasztói társadalom az üvegházhatással, a mérgekkel (drogokkal), a hamis ön képpel, a csalással"

Figyelj Kálmán. Nem annyira rossz ám ma a helyzet, mint azt sokan lefestik neked.

Mióta felhagytam a saját szektás életmódommal, sokkalta pozitívabban látom a világot, mint te most.

Az egyes emberek előtt ma korábban soha nem látott lehetőségek nyíltak meg: ülhetsz a szobádban és egyetlen kattintásnyi távolságban van tőled a világ összes eddig összegyűlt bölcsessége.

Soha nem volt még ilyen lehetősége senkinek sem a történelem folyamán. A régi korokban még az a kevés kiválasztott, akik olvasni tudtak és esetleg könyvtárakba nyerhettek bebocsátást, is sokkal hátrányosabb helyzetben voltak, mint te most.

Vétek nem élni ezzel a lehetőséggel és csak a negatívumokat szajkózni.

És nem! A világ nem hanyatlik fizikailag sem, hanem határozott fejlődés tapasztalható. Nyisd ki a szemed és nézz körül!

Nézd meg, például Németországban vagy Ausztriában hány áramfejlesztő szélmalmot látsz csak az utak mentén.

Nézd meg, hogy a legújabb építészeti/gépészeti technológiákkal a jelenlegi energiaszükséglet töredéke is elég egy ház fűtéséhez/hűtéséhez (passzív házak). Egyre több megújuló energiaforrást használunk (pl. kukoricából készült etil-alkohol az autókban).
Ha ma minden ház passzív ház lenne és minden autós csak E85-öt tankolna, minimum 60%-kal lehetne csökkenteni a fosszilis energiahordozók felhasználását.

Azután ott van az a tény, hogy a villamos energiát kőolaj és szén helyett víz, szél és naperőművekkel is elő lehetne állítani. De ha ez mégsem megy, ott van a tórium, ami az uránnál sokkal gazdaságosabban és kevésbé veszélyesen használható és sok ezer évre elegendő készletünk van belőle. Az első kutatóreaktorok már üzemelnek:
"Az atomreaktorokban alkalmazzák az urán helyett. Egy tonna tórium ilyen szempontból 200 tonna uránnak, vagy 3,5 millió tonna szénnek felel meg, ráadásul nem marad utána veszélyes hulladék, és a tóriumalapú reaktorokat nem kell nagy nyomású vízzel hűteni, kisebbek és olcsóbbak lehetnek." (Wikipédia: Tórium)

Ezeken túl még szelektíven gyűjtjük és újrahasznosítjuk a szemetet. terjed a biogazdálkodás, óvodákban, iskolákban már környezettudatos nevelés folyik, stb, stb.

Persze lehet a problémákat szajkózva elvonulni a világ elől egy "burokba".

Viszont vannak olyan emberek is, akik ha látnak egy problémát, akkor azt oldják meg. Nem imádkoznak, mantrákat mormolnak vagy éppen posztulálgatnak meg test-thetánokat auditálnak OT VII-en a bolygó megmentéséért, hanem észreveszik, hogy mi van, felvállalják a felelősséget és tesznek is valamit.

kalman 2010.09.14. 23:03:19

@exscn:

Küldtem egy pod cast os linket, hogy hallgasd meg, ezekszerint nem tetted meg:)
Sebaj, akkor megpróbálom én visszaadni a szavait:

"Az egyes emberek előtt ma korábban soha nem látott lehetőségek nyíltak meg: ülhetsz a szobádban és egyetlen kattintásnyi távolságban van tőled a világ összes eddig összegyűlt bölcsessége."

Ezzel nincs is semmi baj :) örülök neki én is. Ez egy hasznos dolog.

"És nem! A világ nem hanyatlik fizikailag sem, hanem határozott fejlődés tapasztalható. Nyisd ki a szemed és nézz körül!"

És DE!
A világ hanyatlik, mint erkölcsileg (lásd pornó ipar fejlődése) mint etikailag (ásd a mai politikát) régen ilyen nem volt, romlik a társadalom élet kora is, szerinted ez minek tudható be? Amerikába egyszer gyerekeket kérdeztek arról, honnan jön a tej, több mint a fele azt mondta, hogy a gyárból, és félek igazuk is van. Annyira elbutul a társadalom, hogy nem értik hogy tehénből jön a tej, nem a gyárból. És most nem a bolti "reggeli ital" ra gondolok, ami fehér víz...
Tovább megyek, mondtad, hogy de viszont a társadalmi szintet a gazdaság nő, no de valóban olyan jó ez?:

szentkoronaradio.com/ittechtudomany/2009_02_16_hiradas-a-fold-allapotarol-az-utolso-ora

Ő az Eltén tanít, talán ért hozzá, a videót érdemes megnézni. nem én mondom, ezt hanem p, már tavaly elején ezt mondta, ja.
üdv:)

exscn · http://exscn.net 2010.09.14. 23:44:02

@kalman: Nem fogsz meggyőzni, hogy vannak problémák, mert én is látom ezeket.
Viszont azt kétlem, hogy ha elmenekülünk a problémák elől, akkor maguktól megoldódnak.
Az pedig igencsak idealista elképzelés, hogy a világ majd követ benneteket és önként mindenki visszamegy az ókorba.

kalman 2010.09.15. 10:22:58

@exscn:

Viszont azt kétlem, hogy ha elmenekülünk a problémák elől, akkor maguktól megoldódnak.

A bhakták nem elmenekülnek a világ elől, nagyvárosokban is élnek, pesten több templom is van, de a farm azt akarja (többek között) megmutatni, hogy hogy is lehet élni, összhangban a természettel, és látni kell, hogy igazából ez a legjobb prédikálás, amikor meg is valósítod azt amit mondasz, és ha egy kicsit is sikerült, már megérte. Nem fikázni kellene az ilyen önfelálldozó embereket, hanem támogatni. Én nem akarlak semmiről meggyőzni, Hetesi Zsolt, aki a videón szerepel, nem Krisnás. Nézd végig, mert tanulságos,
üdv

Warlimont 2010.09.15. 12:55:00

"A világ hanyatlik, mint erkölcsileg (lásd pornó ipar fejlődése) mint etikailag (ásd a mai politikát) régen ilyen nem volt, romlik a társadalom élet"

Nem akartam most ebédszünetben beírással foglalkozni, de olyan irdatlan hülyeséget írtál már megint, hogy nehéz megállni.

1. Pornó mindig volt, amióta világ a világ. Max nem a neten, és a TV-ben, hanem az ókori görögök gyártotta cserépvázákon, akkor az állt rendelkezésre. Az ókori Róma orgiáiról és erkölcsi mélypontjáról, a középkori "első éjszaka jogáról", meg a többiről már nem is beszélve. A melegek sem mai találmány, már az ókori görögöknél is nagyban, sőt a mainál sokkal nagyobb elfogadottsággal ment a dolog.

2. Etika és társadalom. Ókori keresztényüldözések, középkori inkvizíció, rabszolgatartás, testi erő alapján uralom, jobbágyság, vadnyugati pisztolypárbajok, idióta királyok hatalma és háborúk milliói, egészen a II.Vh+holokausztig. Hosszan lehetne sorolni.
Az emberiség már ezer éveken és háborúkon át eljutott addig, hogy párbeszéd van, demokratikus elvek, és egy csomó olyan, amit el sem tudsz képzelni. Vannak munkamegosztás már országok között is, egységes intézményrendszer, megszervezett társadalom, jog, rendőrség, egészségügy, posta, tömegközlekedés, stb. Olyan évszázados ellenséges országok, mint Anglia, Franciao., Németo., Spanyolo. összefogtak és az EU-n belül közös célokért dolgoznak.
Mi ez, ha nem társadalmi fejlődés???? Nyilván vannak, sőt mindig lesznek megoldandó kérdések, de a fejlődés megkérdőjelezhetetlen.

Nagyon nagy zavar van a te fejedben, ha ezt magadtól nem tudod észrevenni, és arról kell téged győzködni, hogy az 1+1 az 2.

Emeld már fel a fejed egy pillanatra az 5000 éves mantrázásból és nézz szét, kezdj el végre gondolkozni önállóan, mert megéri.

kalman 2010.09.15. 13:35:13

@Warlimont:

Üdv

vilagegyetem.ning.com/video/1233768:Video:46526

Kérlek nézd meg a videót, és utána írj vissza
köszi

Elathes 2010.09.15. 15:36:29

Mint azt már korábban írtam itt:

A mantráról az a véleményem, hogy jó, ha olyan, mint a rulettgolyó, a jó lendülettel eleresztett rulettgolyó, amely úgy megy-megy körbe, hogy a végén elhagyja a pályáját és "kiröpül" onnan (persze ez a rulettben pont nem cél, illetve a mechanizmus is pont ellentétes, nem a külső és azon túli rádiuszok felé "tart", hanem sokkal inkább befele viszi a centrifugális erő).

objektivszcn.blog.hu/2010/05/26/az_egyhaz_nekirontott_a_cnn_nek_es_anderson_coopernek/fullcommentlist/1#c10125613

Aki a mantra hatására még inkább mantrázik (a hasonlatomban "befele viszi a centrifugális erő") az szektás és agymosott (ahogyan exscn írta). A mantra célja, hogy elhagyd a mantrát (a hasonlatomban "elhagyja a pályáját és "kiröpül" onnan") és ne legyél szektás és agymosott, hanem szabad ember.

Warlimont 2010.09.15. 16:53:29

Kalman, ne videozz, gondolkozz. Próbáld meg.
süti beállítások módosítása