Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szent háború az adóhivatal ellen (most éppen Budapesten)

2017. november 15. - Reformer

Csak azért emelem ki ezt az aspektust, mert kívülről nézve igen mulatságos ez az egész.

Sokat elárul a szcientológiáról, hogy történetének leghosszabb és legtöbb erőforrást felemésztő "kereszteshadjárata" az amerikai adóhivatallal folytatott, 26 évg tartó "háború" volt.

A Kisalföld cikke foglalkozott a témával még 2009-ben:

Évekig nem fizetett adót az Egyesült Államokban

Egy, a baden-württembergi Alkotmányvédelmi Hivatal által jegyzett tanulmány szerint az Egyesült Államok szövetségi adóhatósága (IRS) 1957-ben adta meg a Szcientológiai Szervezeteknek az egyházaknak járó adómentességet, melyet azonban 1967-ben a következő indoklással meg is szüntetett: „A szcientológiai egyház vezetősége profitál annak közhasznú státuszából, miközben tevékenységük kereskedelmi, és az egyházalapító L. Ron Hubbard anyagi érdekeit szolgálja."

Az „egyház" erre válaszul nyilvánosan közölte, hogy nem ért egyet a döntéssel és nem szándékozik figyelembe venni azt. A következő 26 évben így egyáltalán nem fizetett adót a szervezet amerikai szárnya. A német Alkotmányvédelmi Hivatal 1997-ben kikutatta, hogy a szervezet – egy részleteiben ma sem teljesen ismert, az USA adóhatóságaival kötött megegyezés nyomán – 1993-ban visszakapta a közhasznú státuszát.

A rákövetkező években a nemzetbiztonságiak főként internetes forrásokból rájöttek, hogy a Szcientológiai Egyház óriási nyomást gyakorolt az Egyesült Államok adóhatóságaira, melynek nyomán az megváltoztatta a döntést.

Az eltelt 26 év alatt a szcientológusok az IRS-t és munkatársait 126 millió dollárra perelték, 2600 bírói eljárást kezdeményezve, miközben magándetektívekkel figyeltették az adóhatóságok alkalmazottait és vezetőit, emberi gyengeségeik után kutatva, a „Freedom" nevű újságjukban pedig az „IRS szenzációs bűncselekményeiről" számoltak be – derül ki szintén a fent idézett nemzetbiztonsági jelentésből.

Míg más vallás az általuk szentnek tartott földért vagy jobb esetben a nyomor és a szegénység felszámolásáért és az emberek lelki üdvéért indultak harcba, a tetteikből ítélve ők az adómentesség kiharcolását és megvédését tekintik egyik legfontosabb "egyházi" céljuknak.

Az önkéntes lelkész programjaikra vagy az egyéb karitatív célzatú kirakattevékenységeikre pár tucat embert tudnak mozgósítani (jó esetben), de amikor a pénzről és adófizetésről van szó, mindjárt képesek minden valamirevaló szcientológust ráállítani arra, hogy folyamatosan többszázan tüntessenek, panaszleveleket írogassanak, csak erről szóló weboldalakat szerkesszenek, Brüsszelben lobbizzanak stb.

Érdekes prioritásaik vannak, az biztos.

Két nappal ezelőtt beadtak egy kiáltványt is a dossziéik legfoglalása miatt, itt olvasható el az egyház weboldalán.

Ezt vizionálják benne:

Ami ma még a szcientológus vallású magyar állampolgárok jogainak figyelmen kívül hagyása, az holnap a recski munkatáborok újranyitása lehet.

Tegnap pedig több száz panaszlevelet is beadtak az (forrás: cikk az egyház weboldalán):

A razzia óta a szcientológus közösség tagjai folyamatosan békésen demonstrálnak, azt követelve, hogy a hatóságok tartsák tiszteletben a számos nemzetközi egyezményben is lefektetett alapvető emberi jogokat. A mai akció során egy szcientológus küldöttség kiáltványában felszólította az adóhivatalt, hogy hagyjon fel a kettős mérce alkalmazásával és a vallási diszkriminációval. Ezután átnyújtották annak a sok száz panaszlevélnek a másolatát, amelyet hivatalos úton is eljuttattak az adóhivatalnak.

“Addig fogjuk folytatni a tiltakozást, amíg az alapvető jogainkat el nem ismerik, és amíg a hatóságok nem hagynak fel egy vallásos közösség megbélyegzésével és a hatalmukkal való visszaéléssel.” – nyilatkozta Vojtilla Tímea a hívek nevében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr9013270139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása