Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Reakciók a TASZ-jelentésre (a szcientológusoké is)

2015. február 18. - Reformer

Először a legjobb - az RTL Klub híradójában volt róla egy szegmens, itt megnézhető: RTL Híradó - TASZ: Szcientológia szivárog be az iskolákba.

Reagált a KLIK is:

Budapest, 2015. február 16., hétfő (MTI) - A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a tankerületeket naprakész információkkal látja el a szcientológiai egyház és társszervezeteinek működéséről és módszereiről – közölte a Klik a Társaság a Szabadságjogokért hétfői közlésére reagálva.

Az MTI kérdésére kifejtették: a tankerületek és az intézmények a vonatkozó jogszabályi előírásokat követve előzetesen szűrik az iskolákban megszervezendő prevenciós eseményeket és az előadásokat tartó szervezeteket.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatkérésen alapuló jelentést tett közzé, amely szerint a szcientológusok, a drogterápia "álarca alatt", állami támogatással folytathattak tevékenységet iskolások körében. Erről a szervezet hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A TASZ közérdekű adatkéréssel fordult a Klebersberg Inézményfenntartó Központhoz, hogy arról tájékozódjon, van-e nyoma a szcientológia egyházhoz közel álló szervezetek és az iskolák közötti együttműködésnek. Azt írták: a válaszból az derült ki, hogy több dokumentálható esetben a szcientológusok állami támogatással folytathattak tevékenységet iskolások körében, vagy más módon működtek együtt a tankerületekkel.
Jelentésük szerint a szcientológia egyház tagjai több olyan szervezetet hoztak létre, amely "áltudományos módszerekkel drogterápiának vagy drogprevenciónak álcázott marketingtevékenységet" végez az egyház befolyásának növeléséért.
- MTI -

Megszólalt az "egyház" is:

1. Nyilatkoztak az MTI-nek:

Lényeg: nem értjük az egészet, nem mi voltunk, de azért szólunk a jogászoknak

Szcientológia Vallási Egyesület: nem végzünk hittérítést állami iskolákban

Budapest, 2015. február 16., hétfő (MTI) - A Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület közlése szerint nem végeznek hittérítő tevékenységet állami iskolákban. Az egyesület ezt arra reagálva tudatta hétfőn az MTI-vel, hogy előzőleg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arról adott ki közleményt: közérdekű adatkérésen alapuló jelentést tett közzé, amely szerint a szcientológusok, a drogterápia "álarca alatt", állami támogatással folytathattak tevékenységet iskolások körében.

A Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület közölte: "értetlenül állnak a vádaskodások előtt", és jogi képviselőjükkel felveszik a kapcsolatot. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelentésben szereplő civil szervezetek az egyháztól független szervezetként működnek, nagyobbrészt azok a szcientológusok és más vallás követői működtetik, "akik felvállalták a felelősséget, hogy a társadalom jobbításán dolgozzanak és egy drogmentes élet üzenetét közvetítsék". Ezt a tevékenységet a Nemzetközi Szcientológia Egyház és magyarországi szervezetei "felvilágosító anyagokkal" támogatják, amelyek a drogokról és káros hatásaikról szólnak - írták, hangsúlyozva, hogy a drogokról szóló füzetek nem utalnak vallásos tanításokra. 

Hozzátették: "a cikkben szereplő szervezetek nevében nem tudunk nyilatkozni, hogy hol és milyen tevékenységeket végeznek, illetve kivel tartanak kapcsolatot".

2. ... és megjelentettek egy cikket is sunyiban, amelyben a szokásos személyeskedős, támadd-be-a-támadót mintát követik: mi vagyunk a jófiúk, ezért aki minket bírál, az egy drogos bűnöző

Aki akarja itt elolvashatja:

http://www.harmonet.hu/kultura-_-utazas/68678-drogmentes-magyarorszagert-maraton.html

A Maraton ügyvezetője, Németh Gergő szerint: 

"Felháborító az egész jelentés úgy, ahogy van. De tisztázzunk valamit már az elején. Az egész jelentés legfőbb érve »ellenünk« az, hogy kapcsolatban állunk a Szcientológia Egyházzal. Úgy állítja be az egészet, mintha ez valami rejtélyes összeesküvés lenne. A szcientológusok csinálják az ország legjelentősebb drogmegelőzési kampányát és ebben nincs semmi titok, mindenki tud erről, aki valamennyire otthon van a drogprevenció területén."

Ehhez képes a Maraton weboldalán, a Kik vagyunk menüpontra kattintás után megjelenő hosszú bemutató szövegben egyetlen egyszer sem szerepel a szcientológia szó...

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr507185321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert79 2015.02.18. 10:44:16

Kis nyomozás kell hozzá, hogy kiderüljön az Impresszumban szereplő név Kasza Krisztián, aki aktív szcientológus. Igen, nem szerepel, s csak az unatkozóak fognak jobban rákeresni, ami miatt is elég gerinctelen az egész, holott egyértelmű mi folyik.

Reformer 2015.02.18. 12:11:53

@norbert79: Kasza Krisztián egyébként a nagy jedi mester és feketeöves szcientológus, Della-wan-Kasza Tamás fia...

Ammonia73 2015.02.18. 12:41:43

Továbbra is csak azt tudom ajánlani a Klik-nek, hogy tanulmányozza a Drogmentes Maraton Forrásleveleit
data.hu/get/5038401/Drogmentes_Maraton_forraslevelek.pdf

norbert79 2015.02.18. 13:39:46

@Reformer: Köszi... Tudtam, hogy ismerős volt a név, de nem hittem volna, hogy apja-fia.

Rózsabogár 2015.02.18. 20:40:31

Apa szépen bevezette a társaságba, mint anno a hajadonokat volt szokás. Már vagy egy éve masszívan egyengeti a "karrierjét" és úgy tűnik, Jedi Junior a kijelölt nyomvonalon még túl is szárnyalhatja majd a Másztert. Már most rendesen el van szállva magától.

Rózsabogár 2015.02.19. 00:27:28

@norbert79: Le a kalappal,jó, hogy kiderült! Nemrégiben Gáspár Katalin ( Lélekpillangó ) is kikérte magának, hogy összefüggésbe hozzák velük... Teljesen hülyének néznek mindenkit. Érdemes rápillantani egyébként, hogy amúgy a Fb-on nyilvánosan hogyan ajnározzák egymást.

vittore 2015.02.19. 12:53:42

Annak ellenére, hogy a hideg is kiráz a Sciktől és módszereiktől,érdekelne, hogy mennyire akarnak valóban segíteni és mennyire szól a toborzásról. Van erről valami sztori? Vagy menjek el próbadrogosnak (nem merek) és majd kiderül?

Reformer 2015.02.19. 13:35:27

@vittore: nyilván akarnak segíteni is, de az elsődleges célja a Maratonnak a szcientológia megítélésének javítása, de nem a tagtobozás - ez inkább ilyen goodwill túra annak érdekében, hogy pozitív dolgokat asszociáljanak a szci-vel. Legalábbis az alapszabályként funkcionáló forráslevelekből ez jön le.

Rózsabogár 2015.02.20. 22:57:58

Nem ide tartozik, de: MVM SIKER-NAP Arnold Schwarzeneggerrel?! Mit tudtok erről?

fajanka 2015.02.21. 12:22:30

Most én vagyok a teljesen hülye, vagy mi van?
"A Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület közölte: "értetlenül állnak a vádaskodások előtt", és jogi képviselőjükkel felveszik a kapcsolatot. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelentésben szereplő civil szervezetek az egyháztól független szervezetként működnek, nagyobbrészt azok a szcientológusok és más vallás követői működtetik, "akik felvállalták a felelősséget..."
Tehát, ha szcientológusok működtetik, akkor nem szcientológus szervezet.
süti beállítások módosítása