Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Április 24, a kettős győzelem (?) napja

2012. április 27. - Reformer

Meglepő fordulat állt be két ügyben is április 24-én: mindkettő érdemi, a szcientológiára nézve súlyos következmények nélkül lezárult.

1. Debbie Cook kontra Nemzetközi Szcientológia Egyház

Erről az ügyről volt már szó korábban itt. Röviden a következő történt: január 1-én Debbie Cook, az "egyház" nemzetközi floridai központjának volt vezetője kiküldött egy köremailt kb. 12000 szcientológusnak, melyben bírálta a túlságosan is pénzközpontúvá vált jelenlegi vezetést. Válaszul egy többszázezer dolláros kártérítési pert akasztottak a nyakába a titoktartási nyilatkozatának megsértésére hivatkozva. Az első tárgyaláson Debbie Cook elkezdte kiteregetni a szennyest, majd ügyvédje révén rengeteg adatot kért be az "egyháztól". 

Április 24-én a felek azonban peren kívül megegyeztek (forrás); a megállapodás alapján az "egyház" eláll a követeléseitől, Debbie Cook pedig vállalta, hogy soha többet nem kritizálja az "egyházat", és bizalmas információkat, "üzleti titkokat" nem fog kiadni. Azt is aláírta, hogy mindennemű kapcsolatot megszüntet olyanokkal, akit támadják az "egyházat", és a jövőben sem keresi társaságukat. A megállapodás értelmében az "egyház" ezért pénzt nem fizet.

Mit lehet ehhez hozzáfűzni? Vannak, akik szerint valójában kapott egy talicska pénzt ezért a megállapodásért (viccelődve azt is mondhatnák, hogy hithű szcientológusként azt tette, amit Hubbard tett volna - mindenkit átvert és lelépett a pénzzel).

Szerintem pénzt valószínűleg nem kapott, egyszerűen csak kiszámolta, hogy mennyibe kerülne neki tovább folytatni a harcot. Ehhez fontos tudni, hogy a Marty Rathbun vezette független szcientológusok és maga Debbie Cook is gyűjtött adományokat az ügyvédi költségekre, és a Marty honlapján megjelent elszámolás szerint csak abból a pénzből 10600 dollár ment el az ügyvédre, azaz cirka 2,5 millió forint. Mindez úgy, hogy az ügyvéd olcsón vállalta és volt eddig összesen egy tárgyalás. Az "egyház" pedig mestere az időhúzásnak a jogi arénában. Ráadásul Debbie Cook a cikk szerint egészségügyi problémákkal is küszködik, szóval esélyes, hogy bölcsebben látta elfogadni ezt a kiutat.

Az mindenesetre mindenképpen pozitívumként értékelhető, hogy Debbie Cook eskü alatt tett tanúvallomása megmaradt az utókornak.

 

2. Jan Eastgate - szexuális zaklatás eltussolása

Rövid összefoglaló (forrás): Jan Eastgate, aki most a Nemzetközi Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért elnöke (a szcientológia pszichiátriaellenes szervezet), 1985-ben lebeszélt egy 11 éves szcientológus lányt és az édesanyját arról, hogy feljelentsék a gyereket molesztáló szintén szcientológus nevelőapát és így ne essen csorba az "egyház" jóhírén (mintha számítana...). A nevelőapa azonban 2001-ben feladta magát a rendőrségen. Mindez Ausztráliában történt.

Tavaly májusban került elő az ügy, amikor is az egyházból kilépett lány és az édesanyja feljelentést tettek a rendőrségen Eastgate ellen, Nick Xenophon ausztrál szenátor segítségével.

Az ügyészség azonban április 24-én úgy döntött, hogy ejti a vádakat, mert nem láttak reményt arra, hogy a meglévő bizonyítékok alapján el lehet majd ítélni Eastgate-et. A rendőrség szóvivője pedig nehezményezte, hogy szerintük Xenophon szenátor "politikai eszközként" kívánta használni a rendőrséget az ügyben.

Ennyi a hír. Amennyire a fórumhozzászólásokból ki tudtam venni, az ügy egyébként nem évült még el. Ha jól értettem, akkor a bizonyíték az anya és a lánya tanúvallomásai. Valahol érthető az ausztrál ügyészség lépése, de azért jó lett volna, ha előveszik a képmutató szcientológust és felhívják a figyelmet erre a gyakorlatra.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr374476447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ammonia73 2012.04.27. 13:17:06

És mi lett azzal a kérdőívvel, amit az egyház kapott Debbie Cook ügyében? Válaszoltak a kérdésekre?

Ammonia73 2012.04.27. 13:19:02

"Scn.Hun 2012.03.01. 14:25:22
@Scn.Hun:
A legérdekesebb részletek:
Amennyiben nem tudnak a peres felek megegyezni a tárgyalás időpontjában, úgy a tárgyalás 2012. november 13-án lesz. Ha meg tudnak egyezni korábbi időpontban, akkor lehet korábban is.

Cook és Baumgarten (a férj) a perrel kapcsolatban küldött pár kérdőívet az "egyháznak" amikre 30 napon belül írásban kell válasszolniuk. Ilyeneket kérdeztek:
- Mennyi ideig dolgozott Debbie és a férje az egyháznak és ez idő alatt összesen mennyi fizetést kaptak?
- Mi volt Cook státusza az egyházzak kapcsolatban 2007-től kezdve a jelenig. Pontosan mik voltak a változás időpontjai, mik a bizonyítékok?
- Ha az egyház tagadja, hogy Miscavige-nek kontrollja alatt van az egyház, akkor kik azok a személyek és szervezeti egységek, akik visszautasíthatják hogy Miscavige kontrolálja az egyházat?

stb stb.

Aztán még érdekesebb, hogy a kérdőíven olyan kérdések is vannak amikre az egyháznak igazzal vagy hamissal kell válaszolnia.
Pld.
- Az épület ahol Debbie aláírta a "némító" szerződést biztonsági kerítéssel van körülvéve.
- Debbie minden mozgását biztonsági őröl felügyelték
- Debbie nem hagyhatta és az épületet amíg alá nem írta a szerződést.
- Az épület videó felügyelet alatt áll.
- Nem kérdezték meg Debbietől, hogy akar-e ügyvédet.
- Debbi Cook volt a "Gödörben".
- Debbie nem volt Elnyomóvá Deklarálva 2007-ben.
- Debbie nem volt Elnyomóvá Deklarálva 2008-ban.
...
- Debbie nem volt Elnyomóvá Deklarálva 2012-ben.
- Debbie 20 évig hűséges szcientológus volt.

És a legjobb igaz-hamis állítások:
- A "Gödörbe" zárás, az egyházi vallásgyakorlat része.
- A "Gödörbe" zárás, NEM az egyházi vallásgyakorlat része.

- A pofozás, ütés, verés az egyházi vallásgyakorlat része.
- A pofozás, ütés, verés NEM az egyházi vallásgyakorlat része.

- A kapcsolatmegszakítás, kizárás és kiközösítés az egyházi vallásgyakorlat része.
- A kapcsolatmegszakítás, kizárás és kiközösítés NEM az egyházi vallásgyakorlat része.

- A szcienológus munkatársakat rákényszeríteni arra, hogy felnyalják a nyelvükkel a vécé/fürdőszoba padlóját az egyházi vallásgyakorlat része.
- A szcienológus munkatársakat rákényszeríteni arra, hogy felnyalják a nyelvükkel a vécé/fürdőszoba padlóját NEM az egyházi vallásgyakorlat része.
stb.

Ezek a kérdések azért jók, mert ha azt mondják valamire, hogy nem az egyházi vallásgyakorlat része, akkor el lehet őket ítélni, ha rájuk bizonyítják, hogy megtörténtek.
Ha viszont azt mondják, hogy a vallásgyakorlat része, akkor a bíróság nem sokat tehet, viszont nyilvánosságra kerül, hogy ez is hozzátartozik a szcientológiához."

Egészen pontosan erre gondoltam. Ezzel mi lett?

Reformer 2012.04.27. 15:33:45

@Ammónia73: semmi. az ügy lezárult.

Orbánviktor 2012.04.27. 16:44:29

Amikor belépsz talán az azért is lehet, mert olyan embereket látsz benn, akire felnézel, mint például ez a Debbie. Amikor azok az emberek kilépnek, olyankor könnyen elhiszed/elhitetik veled, hogy te jobb vagy náluk, azért tudsz bent maradni, és amikor kilépsz, akkor megint feltudsz nézni azokra az emberekre, és csak az fáj, hogy mégsem juttál közelebb valamihez, amire vágytál ... :(

Szerintetek, hogy lehet felvenni a kapcsolatot extagokkal?

bot23 2012.04.28. 10:12:25

@Orbánviktor: Igen , nekem legalábbis sikerült! De itt is kérdezhetsz nyugodtan tőlük vagy tőlünk , mert válaszolnak, hacsak nem valami személyes dolog érdekel! De mi is megoszthatjuk veled a hallott dolgokat, ha tudjuk mire vagy kiváncsi! Nekem pl. van 2 kilépett ismerősöm is!

bot23 2012.04.29. 22:42:22

Olvasta valaki a HVG-t, mert valami cikk volt a nem egyházakról, de én is csak hallottam a cikkről, az érdekelne , miről volt szó benne?

bot23 2012.04.30. 21:16:54

@Borcsiii: Köszi a cikket, de azt hittem , hogy ez valami most megjelent írás lehet!

bot23 2012.05.01. 07:56:43

@Muster Mark: Én úgy gondolom, ezt a sok vallást nézve, hogy sok a hiszékeny ember, vagy csak kell az embereknek valami kapaszkodó. Állítólag az én családtagom az üzleti életben akart sikeres lenni, talán gyorsan meggazdagodni, ő állítja, hogy sokat tanult ott és azóta sikeres is. Hát eleinte behúzták egy MLM rendszerű értékesítésbe, az nem ment, de aztán visszatért a saját maga által tanult munkához, amiben előtte is sikeres volt, a szorgalmának köszönhetően és most újra kezdi, de ez nem a szci érdeme csak az auditálások meg a sok hülye tanfolyamaikon, más táplálnak beléjük!
Hát ez van!
Nem drogozik , nem alkoholista és csak reméljük, hogy egyszer talán majd nem lesz már szcientológus sem!!!!!!!!

bot23 2012.05.01. 20:03:36

@Muster Mark: Hát ez sajnos nem így van, mert a társa / aki 8 évvel idősebb, már kb 15 éve szci, és a körülvevő világ is és a barátok sajna mindenki szci.Hogy szabadulhatna, ha egyáltalán akarna, de hát nem is akar super jól érzi magát köztük! HM.... ez ám a mókuskerék!De ..és én ebben bízom, hátha egyszer csak valami isteni sugallat hatására változik az élet. Amíg élünk remélünk!!

Dr. A. Nordenholz 2012.05.06. 14:15:28

@Muster Mark: A szci olyan mint a kőbalta vagy a kőkerék. Elavult. 50 évvel ezelőtt talán forradalminak tűnt. Sőt még 10 évvel ezelőtt is. Aztán jött az internet. Még értelme sincs összehasonlítani azokkal a történelmi és szellemi vonalakkal, amik Ron állításai szerint "nem rendelkeznek a technológiával". Milyen technológiával rendelkezik a szkientologizmus? Hová jutott? Sehová.
A szabdzónáról annyit tudok, hogy Bill Robertson (?) nem volt épelméjű.
Különben elég azon elgondolkodni, hogy egy vallásos társaságnak miért kell tengerészgyalogos egyenruhát viselnie. Nonszensz:) Nincsenek jelen időben, az biztos.
scientology.wikia.com/wiki/Captain_Bill_Robertson

patkó78000 2012.05.07. 20:34:48

Üdv mindenkinek!
Nem éppen ide tartozik, de nem tudom hol írhatnám le az észrevételemet. A hálózat tv műsorán szerepel egy bizonyos doktorshow című műsor amelynek műsorvezetője a hazai sztár szcientológus Beleznai Endre a műsorvezetője.
Ezek szerint van jobb gyógymód mint a vitamin?
Úgy tudom mindenre az a tuti recept. Ez így hogyan egyeztethető össze nála? Netalán kilépett?
Kíváncsian várom a válaszaitokat.

bot23 2012.05.07. 23:17:57

@patkó78000: Szerintem, egy sok éves müsort sugároznak most, mert nem lépett ki az biztos!

Guy_Montag 2012.05.08. 16:43:23

@bot23: honnan tudod, hogy nem lépett ki?

Ammonia73 2012.05.09. 08:47:13

Szerintem a Beleznay fanatikusabb annál, mintsem hogy kilépjen. Ahhoz már valami nagy dolog kéne, ha meg lenne ilyen, arról már hallottunk volna. A felesége meg ha jól tudom, a budai misszió vezetője. Szóval nem olyan egyszerű ez.

bot23 2012.05.09. 21:59:11

@dubai_tennis: Bár válaszoltam a kérdésre , de eltünt az éterben. Mindenesetre Ammónia már megválaszolta helyettem !

bandeirante 2012.05.10. 07:39:28

Tengerésztiszti egyenruha, nem tengerészgyalogosi (a tengerészgyalogosokat csak hagyományból hívják Marine-nek, valójában semmi különösebb közük nincs már a flottához, és az egyenruhájuk sem olyan, mint a tengerészeké).

Ammonia73 2012.05.15. 10:12:08

Úgy tűnik, Lisa Marie Presley szakított a szcientológiával. Még egy dalt is írt erről:
blogs.villagevoice.com/runninscared/2012/05/lisa_marie_presley_says_so_long_to_scientology.php
Szerintem ez a dalszöveg magáért beszél.
És leszedte a szcientológia témájú linkjeit is.

www.youtube.com/watch?v=5vvaQHRNdlw&feature=g-all-u

Ammonia73 2012.05.22. 14:29:56

Ref? Élsz még?
Picit nagyon eltűntél...:)
süti beállítások módosítása