Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Újabb elbukott befolyásszerzési kísérlet

2011. március 10. - Reformer

Forrás:

drogriporter.hu (ez az egyben átvéve)

 

 

Szavazófülkék forradalma a KKB-n

 

 

A szcientológus ostrom ellenére kétharmados többséget szereztek a kormány drogügyi tanácsadó szervében az eddigi drogstratégia mellett kiálló civilek

 

 

A kormány fő drogügyi tanácsadó szerveként működő Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságba (KKB) 2007 óta a civil szervezetek is beválaszthatják a maguk teljes szavazati joggal rendelkező négy képviselőjét, két éves mandátummal. A KKB legutóbbi ülésén jelentette be a kormány azt, hogy elutasítja a nemzeti drogstratégiát és elbocsátotta a nemzeti drogkoordinátort - tiltakozásul a civil képviselők kivonultak a teremből. Mivel a civil képviselők mandátuma idén lejárt, március 3-én a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának Hold utcai épületében 44 civil szervezet képviselői titkos választáson elsöprő, több mint kétharmados többséggel arról döntöttek, hogy az eddigi négy delegált mandátumát további négy évre meghosszabbítják.

 

















Az újraválasztott négy renitens civil (balról jobbra): Gondi János (MADÁSZSZ), Topolánszky Ákos (MADRISZ, korábbi helyettes államtitkár és NDI igazgatóhelyettes), Szemelyácz János (MAT, INDIT) és Sárosi Péter (ÁSZ Egyesület, TASZ)


A választás egyik érdekessége az volt, hogy a szervezetek közül legalább 9, a jelöltek közül pedig legalább 7 a Szcientológiai Egyházhoz köthető: ez a nyomulás azok után nem meglepő, hogy egy szcientológus-ellenes blog korábban kiszivárogtatta az Együtt egy Drogmentes Magyarországért mozgalom azon belső használatra szánt stratégiáját, amely célul tűzte ki, hogy a “józan ész irányába tereli” a magyarországi drogpolitikát és L. Ron Hubbard eszméit terjeszti az országban. A szcientológiai rendezvényeken gyakran szereplő Szomor Katalin korábban már bekerült a parlament kábítószerügyi eseti bizottságába mint szakértő – ezúttal a KKB-t is megpróbálták bevenni, sikertelenül.  

Jelöltjeik között szerepelt Braun Mónika, az Együtt egy Drogmentes Magyarországért Mozgalom vezetője. Ő azonban csak az ötödik helyezést érte el 11 szavazattal – jelentősen lemaradva a 27 szavazatot begyűjtő negyedik helyezettől.

























Középen Braun Mónika, az Együtt Egy Drogmentes Magyarországért Mozgalom vezetője


Egy másik szcientológia-közeli jelölt volt Dr. Lenkei Gábor, akinek a vitamin-vállalkozása ellen többször is hatósági vizsgálat indult és egyes étrendkiegészítőként forgalomba hozott termékeit betiltották. Lenkei lelkesítő beszédet tartott a választás előtt, ebben hízelgő hagnemben kifejtette, mennyire egyetért a kormány azon törekvésével, hogy az elsődleges prevenciót helyezze a drogpolitika középpontjába.

























Lenkei doktor (Dr. Lenkei Vitamin) Balogh Istvánnal (Gyermekrák Alapítvány) trécsel


Sokak számára meglepetésként szolgált, hogy a szcientológiához közeli szervezet jelöltjeként indult az a Balogh István, akit a Gyermekrák Alapítvány elnökeként az APEH sikkasztással és csalással vádolt, mivel a begyűjtött pénznek csupán töredékét költötte a rákos gyerekek gyógyítására. Bár Baloghnak semmi köze a drogterülethez, magabiztos kortesbeszédben győzködte az összegyűlteket. Magabiztossága viszont csak addig tartott, amíg a választás végén kiderült, hogy véletlenül érvénytelenül szavazott: a szavazólap helyett az Internetes szolgáltatáshoz fűződő jelszavát tartalmazó papírt dobta az urnába. A hírt a civilek nagy derültséggel fogadták. 

A nem-szcientológus ellenjelöltek közül a legesélyesebbnek tartott Victorné Erdős Eszter, a ráckeresztúri református rehabilitációs otthon igazgatója, aki korábban a Fidesz által delegált szakértő volt a parlament kábítószerügyi eseti bizottságában, csupán 6 szavazatot kapott.


Az ifjúsági főosztályvezető korábban a Népszabadságnak adott interjúban azt hangsúlyozta, hogy a négy civil képviselő “messze nem fedi le a teljes civil oldalt” – ezzel szemben a civilek ismét demonstratívan kiálltak mellettük. Topolánszky Ákos szerint egyes kormányzati szereplőknek tanulniuk kell ebből az eredményből: a drogstratégia melletti kiállás nem egy szűk “drogliberalizációs holdudvarhoz” köthető, hanem a szakma túlnyomó többsége támogatja. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr682727120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ammonia73 2011.03.10. 17:41:45

Akkor most...
...ugye jól értem, hogy végül egy szci sem került be abból a sokból aki ott tobzódott?

kalman 2011.03.10. 19:56:54

@Ammónia73:

Hát! :) Legalábbis a Cím erre utal:D

szia

keng 2011.03.10. 20:49:47

fúúú pedig jó lett volna ha bekerülnek :P

Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság: ilyen alibi nevet melyik okos talált ki egy szervezetnek?

Ammonia73 2011.03.10. 23:37:12

@keng: pedig szép ez a név szerintem...végül is kell legyen egy bizottság, amely koordinálja, hogyan és milyen mennyiségekben kerüljön elosztásra a cucc. :D
süti beállítások módosítása