Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Lenkei doktor beszervezte Nemerét és Tihanyi Tóth Csabát...

2009. február 03. - Reformer

... az irodalmi pályázatának zsűrijébe. 

 

Itt elolvasható a kiírás.

A cél nemes, sőt még örülnék is neki - hiszen alig hangzik el olyan mondat a hírműsorokban, amelyben ne lenne benne az, hogy "válság", "bedőlt", "munkanélküliség", "devizahitelesek" stb.

Azért csak feltételes az öröm, mert nem kizárt, hogy itt is a Maraton-féle taktika érvényesül - L. Ron Hubbard nevének szalonképessé tétele folyik a háttérben, miközben az előtérben egy nemes cél kerül a zászlóra. (Zárójelben még annyit, hogy Nemerének ez már harmadik, áttételesen a szcientológiához köthető megmozdulása. Tihanyi Tóth Csaba pedig a magyar szcientológia egyház volt szóvivőjének, Tihanyi Tóth Kingának a testvére).

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr73919442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joco74 2009.02.03. 08:47:33

Tudtam...tudtam tudtam,hogy Nemerével nincs minden rendben...

Anonymous · http://wearelegion.blog.hu/ 2009.02.03. 09:46:23

Érthető, és logikus Nemerétől. Egy időben Danikenre (vagy hogy írják) volt nagyon rápörögve, most talált magának egy új prófétát.

stefan75 2009.02.03. 14:42:09

Szerintem is régóta dolgoznak már Nemerén. Sikerült elérniük, hogy az internetet, mint forrást teljesen elvesse, meg hogy a nevét adja a CCHR-hez. Mostanában meg már Hubbardról nevez el ezt-azt a regényeiben. Szomorú...

Reformer 2009.02.03. 15:04:34

@stefan75: én csak a Patkányemberről tudok, amit egy prominens szcientológus
(azóta bebukott) könyvkiadója (MediaNox) adott ki és megrendelésre készült, mint antipszichiátriai regény. Van újabb is?

Gatto Negro (törölt) 2009.02.03. 17:43:03

@Reformer: Van egy, az a címe Időhajó (a járgány neve Hubbard). Én nem olvastam, de itt van róla egy kritika:
www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4628 gagyi mint a legtöbb Nemere már vagy 15 éve. Egyébként ennek a kiadója adja ki Hubbard sci-fi borzalmait is.

stefan75 2009.02.03. 18:59:39

@Reformer: Az Időhajóban az időgépet nevezte el LRH-ról. Ahogy Gatto Negro már írta is :)

Reformer 2009.02.03. 20:20:02

@Gatto Negro & stefan75: atyaég... egy világ dőlt össze bennem. A korai Nemere könyveket még szerettem...

Gatto Negro (törölt) 2009.02.03. 20:30:19

@Reformer: A koraiakat még én is, de már legalább 10 éve nem írt normális könyvet.

stefan75 2009.02.03. 20:31:49

Semmi nem tart örökké. De a korai könyvei tényleg jók voltak.

Valerijov 2009.02.04. 19:43:45

miket tud meg az ember, döbbenet.

Fekete Sámuel 2009.02.04. 22:18:48

A szcientológiába különböző mélységekben lehet belemenni. Azt nem hinném, hogy Nemere nagy örömmel tanulná végig az Alapokat, aztán ragasztana zacskót a SeaOrg-ban napi tizenhat órán át.

sertésmájkrém 2009.02.05. 10:05:14

Srácok, az idő megszépíti a dolgokat, de az az igazság, hogy Nemere mindig is szar volt.
Ráadásul rengeteget plagizált. A 90es évekbeli ufós és ebből mutált hülyeségei után egyáltalán nem csoda hogy most a szcikkel érzi jól magát.

Retexis 2009.02.05. 12:33:17

Nemere írásai kb. Hubbard szintjén mozognak. Zsák a foltját.

stefan75 2009.02.05. 14:49:10

@sertésmájkrém: Voltak neki jó könyvei, és írni még most is tud, inkább a fantázia kopott ki belőle. Bár a női néven kiadott regényeit egyes nőismerőseim továbbra is falják...

Erős a gyanúm, hogy Hubbard a mennyiséggel tudta őt lenyűgözni.

Gatto Negro (törölt) 2009.02.05. 17:59:08

@stefan75: igazad van. Nemerénél a minőséget már rég a mennyiség váltotta fel. Túl van az ötszázadik könyvén és semmi jelét nem adja annak, hogy le akarna állni.

Fekete Sámuel 2009.02.07. 23:47:32

1) Nemere egészen világosan és konkrétan megfogalmazta, hogy élete végéig írni fog.

2) Nemere olyan minőséget és mennyiséget tett le az elmúlt évtizedekben az asztalra, ami a No.1. magyar sci-fi íróvá emeli akkor is.

3) Nemere, ha az USÁ-ban születik, asimovi magasságokba kerülhetett volna.

4) Kizárt, hogy egy jelenleg szűk rétegkönyvvel hubit akarnák népszerűsíteni. Szerintem itt elég világos, hogy Nemere magánakciójáról van szó.

5) Nemere ateista, és az ateistáknak mind nagyon fáj a halál közelgő tudata. Hiányzik nekik Isten, a vallás és a túlvilág. A szci ezt megadhatja talán Nemerének - anélkül, hogy keresztek előtt kellene imádkoznia, amitől irtózik annak ellenére, hogy sokáig lengyel felesége volt.

6) A szci egy mérnöki vallás! Vallás, mérnkököknek. Sci-fi íróknak. Reálértelmiségieknek. Technokratáknak. Ezért nekik, ha elfogulatlanul képesek megítélni, be is jön.

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2009.02.08. 10:46:34

@Pszientológus:
"Nemere olyan minőséget és mennyiséget tett le az elmúlt évtizedekben az asztalra, ami a No.1. magyar sci-fi íróvá emeli akkor is."

- Magam nem olvasam a könyveit, csak a kritikákat. Sajnos azok annyira lehúzzák, hogy nincs is kedvem elkezdeni olvasni.

"Nemere ateista, és az ateistáknak mind nagyon fáj a halál közelgő tudata. Hiányzik nekik Isten, a vallás és a túlvilág. A szci ezt megadhatja talán Nemerének - anélkül, hogy keresztek előtt kellene imádkoznia, amitől irtózik annak ellenére, hogy sokáig lengyel felesége volt."

- Ebben lehet hogy igazad van. A Szci annyira nagyvonalúan kezeli Istent, hogy az elvileg kompatibilis minden más hittel. Persze az OT szintek erre is rácáfolnak.

"A szci egy mérnöki vallás! Vallás, mérnkököknek."

- Egy mérnök hozzászokott ahoz, hogy minden mérési eredmény és kísérlet dokumentálva van. A Szci ezzel szemben inkább ál-tudományos. Nem kell kiefjtenem miért, ezerszer átbeszeltuk már.

Gatto Negro (törölt) 2009.02.08. 12:52:11

@Pszientológus:
"Nemere ha Amerikában születik asimovi magasságokba kerülhetett volna"
1. Nemere Magyarországon is kerülhetett volna asimovi magasságokba, ha a mennyiség helyett a minőségre koncentrál.
2. Aláírom, hogy mennyiség alapján lehet No.1. sci-fi író, de ez minden.
3. Asimovnál vannak jobb sci-fi írók Amerikában, (R. Heinlein, Orson Scott-Card, Frederik Pohl, Larry Niven stb. a sor hosszú). Nemere ezek szintjét már nem üti meg.
4. Nemere életművének csak töredéke sci-fi (nézd meg a honlapját, ha nem hiszed). Sok könyve innen-onnan összeollózott "tényfeltáró irodalom" amihez az utóbbi időben már forrásjelzést sem adott. Így bárki tud könyvet írni.

Fekete Sámuel 2009.02.09. 06:31:41

@Gatto Negro: 1. Nemere a minőségre is koncentrált, ahogy Asimov is, és el is érte azt a szintet. A különbség annyi, hogy Asimovnak milliárdos olvasótábora volt, Nemerének pedig néhányszor tízmilliós.

2. Minőségben is jó... az egész életművét nézd.

3. Heinleintől valahogy mindig hányingerem volt, nem tudom megmondani, hogy miért, talán a művei áthatóan komcsi jellege miatt. Frederik Pohl irományai szarok, szerintem belőle csak azért lett valaki, mert bejöttek az írásai a többi komcsinak. Az űrrepülőgép elleni pamfletjét, amit magyar fordításban a rendszerváltás előtti galaktika is lehozott, pedig nem fogom neki megbocsátani soha, soha, soha. Orson se tetszik annyira, szerintem nem Asimov. Asimov életműve ugyanis egy aduász, egy megismételhetetlen remek.

4. Köszönöm a felvilágosítást, szerintem jobban ismerem az életművét nálad. A Triton-gyilkosságok óta nekem akkor is ő a magyar Asimov (vagy Asimov az usák Nemere :-) ).

Gatto Negro (törölt) 2009.02.09. 19:17:58

@Pszientológus:
1. Csak azért írtam pont ezeket a neveket, mert nagy hirtelen ezek jutottak az eszembe, jópárat azért hagytam ki, mert tisztán fantasyírót nem akartam belekeverni.

2. Asimov életműve tényleg aduász volt a maga idejében, de engem a végén az idegbaj kerülgetett attól, hogy mindenbe belekeverte a Robotika Három Törvényét. Fölösleges volt szinte az egész életművét egy szálra felfűzni (szerintem). Nekem legjobban az Alapítvány trilógia jött be tőle, meg az a pár magyarul hozzáférhető Azazel novella.

3. Azért azt ne feledjük, hogy a scifi bár Európában gyökerezik, azért igazából Amerikában lett az ami lett. Arról meg egyikünk se tehet, hogy Magyarország nem Amerika.

4. Megszámoltam: pontosan 36 Nemere scifi van idehaza, úgyhogy van némi rálátásom a munkásságára (a nem fantasztikusakról nem vezetek nyilvántartást). Az utolsó az Elveszettek, de azt csak azért vettem meg, mert egy sorozat része. A "Borzalom" azonban kivágta nálam a biztosítékot, teljesen kiábrándultam a "Mesterből". Ettől függetlenül egy könyvet még megveszek tőle, de nem írom ide a címét, mert ez nem a reklám helye. Talán kitalálod melyik az (ha akarod;)

5. Heinlein művei csak annyire "komcsi jellegűek" mint Nemere regényei (főleg a későbbiek). Szerintem pl. a Starship Troopers éppen nem komcsi (nem is engedték megjelenni a rendszerváltás előtt). Heinleinnel nekem az a bajom, hogy nem tudja rendesen befejezni a könyveit, egypárnak igencsak összecsapott a vége.

6. Az űrrepülőgép elleni pamfletnek utánanézek, így hirtelenjében nem tudok hozzászólni. (Tudnál valami címet írni, hogy könnyebben megtaláljam. Előre is köszönöm!)

7. Nem attól lesz valaki jó író, hogy hány millióan olvassák a könyveit (hogy utálatos is legyek: erre az egyik legjobb példa pont Hubbard), attól legfeljebb sikeres és/vagy gazdag író lesz.

8. Ízlésbeli dolgokról meg teljesen fölösleges vitázni, Neked Asimov és Nemere tetszik, nekem jobban bejön Scott-Card és Raymond E. Feist. Hála az égnek, mindketten el vagyunk látva olvasnivalóval:)

sertésmájkrém 2009.02.10. 09:19:35

@Pszientológus: Egy normális mérnöknek max ideig-óráig jön be a szci. Egy mérnöknek régen rossz, ha szci módra kezd gondolkodni, viselkedni.
Ez inkább bölcsész irány, elméletben minden kétség legyőzhető, figyelmen kívül lehet hagyni a nyilvánvaló magyarázatokat is. Egy mérnöknek a gyakorlatban kell prezentálnia a tudását. Sokáig nem hülyítheti magát.

Fekete Sámuel 2009.02.10. 10:35:09

@sertésmájkrém: Yeah. Viszont sok szempontból műx a szci. A mérnöki jelleg pedig inkább csak egy irányvonal, egy hozzáállás. Viszont áttűnik a könyveken, egyáltalán nincs bölcsész jellegük. A szci könyveket egy technikai doksi jelleg jön át.

@Gatto Negro:

1: Ok

2: Nem a robotika három törvénye az egyetlen szál, amire az alapítvány-birodalom-robot sorozat épül. Számos ilyen momentum van. Ez egy gigantikus vízió egy lehetséges jövőről.

Egyébként a Halhatatlanság Halála lazán csatolódik az egészhez. Annyira lazán, hogy a Mester nem tréfált, és tízmillió évet ugrott végig... nem vicc... feltétlenül olvasd el...

Amúgy Asimov is számos más könyvet is írt, például krimiket vagy tudományos ismeretterjesztő műveket is. Az egyetlen író volt, akinek a Dewey-féle könyvtári osztályozás rendszerében a 10 főcsoportból 9-ben volt műve.

3: Igen!

4: Ok, Nemere bácsinak a régi könyvei jobbak, ez a tény tény nekem, persze :-)

5: Ok, ez igaz. Alapvetően nem a pol vonal zavart Heinleinben, de nem tudom megmondani, hogy mi. Talán a világait ábrázolja olyan rémisztően, hogy a mű is rémisztő lesz tőle. Tehát nem egy rémisztő világot ábrázoló jó mű lesz, hanem egy rémisztő világot ábrázoló rémisztő mű. Én ilyennek érzem Heinleint.

6: Valamelyik galaktikában volt, összesen ennyire emlékszem belőle. Úgy 1987 körül olvashattam a városi könyvtárban, ahova talán együtt jártunk Kix-szel :-) . Az alapvonala az volt, hogy az űrrepülőgép egy katonai eszköz, egy űrfegyver, és ezért gonosz, imperialista.

7: Igaz, nekem Richard A. Knaak is nagyon bejött fantasy vonalról, pedig őrá úgy kellett rákeresnem az interneten.

8: Igen :-)

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2009.02.10. 20:48:13

@Pszientológus:
"A szci könyveket egy technikai doksi jelleg jön át."

- Szerintem meg max. egy olyan szakdolgozat, amit a bíráló visszadob azzal, hogy nincs forrásmunka, eredetkutatás és bizonyítás. Vagyis nem mérnöki munka.

Füstkarikagyáros 2009.02.10. 23:56:42

"A szci egy mérnöki vallás! Vallás, mérnkököknek."

:DDD Elkezdtem olvasni a Dianetikát, borzalom... Az első egyenlettel az 53. oldalon találkoztam: PV = ID^x. Mivel az x-et elfelejtette a szerző definiálni, és a szójegyzékben sem találtam, kénytelen voltam abbahagyni, nehogy a meg nem értett szó teljesen összezavarjon. Ki tudnál segíteni, Pszientológus?

Jah, mérnök vagyok, matematikát heti 8-9 órában tanultam középiskolában, az egyetemen pedig 4 félév volt csak az analízis (plusz 2 félév algebra, 2 félév valószínűségszámítás, 1 félév mat. logika, meg a doktori képzésben egy kis approximáció-elmélet). Szóval ne kímélj! ;)

"Ha létezik olyan vallás, mely megállja helyét a modern tudományos igényekkel szemben is, akkor az a buddhizmus."
Ezt tudod, ki mondta?

Fekete Sámuel 2009.02.11. 02:53:34

@AnonHun: Ja, az igaz. De a visszadobott szakdoli és mérnöki jellegű. Amúgy a hasonlatod jobban áll, mint hinnéd. Tudod-e, hogy ki a bíráló?

@Füstkarikagyáros: ja, az az egyenlet nekem se tetszett. :-) Véleményem szerint a szövegkörnyezetnek az felel meg a legjobban, ha x logaritmusa pozitív. :-) Ez tehát annyit jelent, hogy minél magasabb dinamikán hatsz, annál okozóbb vagy.

Nem tudom, hogy ki mondta, viszont nagyon érdekel :-)

Füstkarikagyáros 2009.02.11. 17:30:18

Hát ebből nem tudtam meg, mi az x... A válasz Albert Einstein.

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2009.02.12. 02:41:41

@Pszientológus:
"Tudod-e, hogy ki a bíráló?"

- Szerintem a pszichológia képviselőire gondolsz. Ők "dobták vissza" először a Dianetikát.
süti beállítások módosítása