Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológus voltam, pszichológus leszek

2023. január 17. - Reformer

Ez egy személyesebb hangvételű bejegyzés lesz.

A szcientológiához való csatlakozásom egyik fő motívuma (itt pszichológiai szakkifejezésként abban az értelemben használva, hogy „az az ok, amely valamely cselekedetet megindít, vagy irányt szab neki”) az volt, hogy szerettem volna jobban érteni az emberi viselkedést. Amikor még nem tudtam a szcientológia létezéséről, ezért ezt úgy képzeltem megvalósítani, hogy pszichológus leszek. Ebből aztán több okból sem lett semmi (a fő ok természetesen a „pszichókat” [„psychs” – a pszichológusok és pszichiáterek összefoglaló elnevezése a szcientológiában] ellenségként kezelő szcientológia volt).

atkinson_hilgard_pszichologia_730332208537995.jpg

Tavaly úgy döntöttem, hogy visszatérek az eredeti tervhez. Az is motivált ebben, hogy a Clarus Animus Alapítványnál folyó munka szakmai színvonalát így javítani tudom – a szcientológiát nagyon jól és belülről ismerő pszichológusként jobban tudok, tudunk majd segíteni azoknak, akik otthagyják a rendszert és remélhetőleg le lehet majd rövidíteni a lelki felépülés idejét.

Mivel 1996-ban érettségiztem, ezért emelt szintű érettségit kellett tennem egy tárgyból, hogy egyáltalán jelentkezhessek valamelyik levelező képzésre. Ezt sikerült történelemből abszolválni, és fel is vettek a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre. Jelenleg ott folytatom a tanulmányaimat, és a mostani állás szerint a teljes, ötéves képzést végig szeretném csinálni, pszichológus diplomáig. Eddig jól megy; már most, az első félévben több dolog a helyére került a szcientológiával és más dolgokkal kapcsolatban is.

Azt tervezem, hogy a tanultak alapján cikkekben teszek majd összehasonlításokat, illetve egyfajta „emberkísérletként” kezelve dokumentálom majd a haladásomat. Lehet, hogy ezt majd egy külön blogon/felületen teszem.

Bevezetőnek ennyit, nemsokára folytatom az első benyomásokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr9218028164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hamupopóka 2023.01.17. 21:26:17

Szívből gratulálok a sikeres felvételihez és sok sikert kívánok a tanulmányaidhoz. :)

Reformer 2023.01.17. 21:26:40

@hamupopóka: nagyon köszönöm és igyekszem.

Endor 2023.02.17. 19:29:48

De miért egy katolikus egyetemen? A katolikus vallás (mint ahogy a többi is) hasonló téveszme rendszer, mint a szcientológia, csak megszoktuk és toleráljuk őket, és persze meganultak civilizáltan viselkedni, hogy együtt lehessen élni velük. De nehezen tudom elképzelni, hogy teljesen tudományos objektivitással oktassanak, és ne szőjék bele a saját nézőpontjukat.

Reformer 2023.02.17. 19:31:49

@Endor: Budapesten levelező szakon ez volt vagy a Károli Gáspár Református Egyetem. A tananyag és a képzés abszolút világi és tudományos.

Endor 2023.03.09. 11:08:07

Értem. Sok sikert kívánok én is. Azért személyes érintettségük okán egy vallási intézményben a világi tudományos oktatásra hangsúlyt helyezve sem hiszem, hogy ugyanolyan alaposan és elfogulatlanul fogják tárgyalni a vallási téveszmék anyagát. :-) De ezt tudod pótolni más forrásokból is.
Mindenesetre ügyes fordulat, így majd még hatékonyabban tudsz segíteni a szekták áldozatainak.
süti beállítások módosítása