Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Egy évvel ezelőtt jelent meg „Az én szcientológia sztorim”

2020. március 22. - Reformer

Több hónap előkészítés után 2019. március 21-én megjelent Dudás Diána megindító személyes történetét bemutató könyve, „Az én szcientológia sztorim” címmel. Ennek kapcsán összefoglalnám az azóta történteket, illetve a tanulságokat és következményeket.

Kalandos út vezetett a könyv megjelenéséig, és ezek a kalandok a megjelenést követően is folytatódtak. A nagy bejelentést követően támadás érte a szervert, amelyen a megrendeléseket kezelő weboldalt is tároltuk, és a szcientológusok is harcba indultak a kommentszekcióban és a könyvet bemutató Facebook-hirdetésre reagálva (a szürreális „nem létezik, de hazudik” érvelés indítva).

Reakciók, médiamegjelenések

Az ezt követő összes médiamegjelenést és kritikát ezen az oldalon lehet megtalálni ­­– röviden összefoglalva annyit lehet elmondani, hogy nem-szcientológus forrásokból igen jó kritikákat kapott. Diána főműsoridőben beszélhetett a szcientológiáról és a könyvről az RTL Klub egyik legnézettebb magazinműsorában, a TV2 reggeli műsorában és a Hír TV egyik beszélgetős műsorában. A nyomtatott sajtó részéről a Ripost és a Mandiner készített vele interjút, valamint az online felületek közül az átlátszó.hu-n is megjelent egy hosszabb lélegzetű könyvajánló. Ezenfelül számos blogon és közösségimédia-bejegyzésen is megjelentek hosszabb-rövidebb kritikák és visszajelzések a könyvről.

Egy fontos hiányt is pótolt Diána – fáradhatatlanul dolgozva igen komoly jelenlétet teremtett a közösségi médiában a szcientológia valódi arcát bemutató tartalmaknak, és három hónap alatt igazi ellensúlyt teremtett a szcientológusok PR-csapata által három év alatt összekínlódott számoknak és felületeknek (a teljes tavaly júniusi elemzés itt olvasható).

Amikor tavaly november közepén megjelentünk a „Going Clear - A szcientológia és a hit börtöne” nyilvános vetítésén, az „egyház” két magyarországi vezetője is hirtelen fontosnak tartotta, hogy személyesen is megjelenjen és beszéljen velünk (ekkor már 11 éve megvolt a blog, de ez volt az első alkalom, hogy párbeszédet kezdeményeztek!).

Ami talán a legfontosabb – sok embert felbátorított Diána története, hogy a szcientológiával kapcsolatos panaszaival és sérelmeivel kapcsolatban határozott lépéseket tegyen. Sokkal, de sokkal több megkeresést kaptunk, mint azt megelőzően, és igyekeztünk hatékonyan felvállalni ezen emberek érdekképviseletét. Számos esetben sikerrel is jártunk. Nyilvánvaló okokból a részletekbe nem mehetek bele, de olyan dolgokat el tudtunk érni, amelyeket azelőtt nem tartottam lehetségesnek.

Ennek hatására el is tolódott a hangsúly – időnket és energiánkat inkább a nem nyilvános és nem látványos érdekképviselet és háttérmunka viszi el, amely mellett igyekszünk fenntartani a tájékoztatást is a napi aktualitásokról.

A jövő

Diána története szcientológusként véget ért, de a könyv története még csak most kezd igazán izgalmassá válni. Pár hónapja már kapható az összes nagyobb könyvesbolti hálózatnál (Libri, Líra, Alexandra, TóthÁgas, Anima stb.), és újabb médiamegjelenések vannak előkészületben. Valamint egy nagy bejelentésre is készülünk a könyvvel kapcsolatban, de ez egyelőre még titok…

Egy személyes megjegyzés a végére: óriási változást indított el az életemben ex-szcientológusként és a szcientológia ellen küzdő Clarus Animus Alapítvány képviselőjeként ez az egész történet. Mindamellett, hogy nagyon megérintettek a könyvben leírtak (és ennek következtében mindent megtettem érte, hogy megjelenhessen könyv formájában), nagyon sokat jelentett az a tudat, hogy más is felvállalta arccal-névvel a szcientológia elleni küzdelmet. Ezenfelül személy szerint nagy pluszt és lendületet adott Diána kreativitása, kitartása, őszintesége és akaratereje. Ezúton is szeretnék neki megköszönni mindent!

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr4615543328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása