Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A CCHR elnöke hirdette az igét a TV2-n

2012. december 18. - Reformer

Előzmények:

CCHR-témájú bejegyzések

Dobos János a ma reggeli Mokkában:

http://tv2.hu/musoraink/mokka/120054_pszichiater_kezelte_a_gyilkos_anyat.html

Ezúton is szeretnék gratulálni a műsor szerkesztőinek és a műsort vezető riporternek, hogy sikerült ezt a viszonylag összetett témát a szcientológia "egyház" demagóg megközelítése mentén átbeszélni.

Már csak az hiányzott belőle, hogy Dobos János meglengesse a kamera előtt az OPNI bezárásáért kapott plecsnijét.

Ez a probléma korántsem annyira fekete-fehér, mind a CCHR láttatni szeretné, és csak a teljesség kedvéért jegyzem meg, hogy Hubbard "megoldása" az elmebetegségre sem hatékonyabb egy centivel sem, sőt... elég, ha csak annyit mondunk: Lisa McPherson.

És talán egyszer majd eljutnak oda a tényfeltáró riporterek, hogy rákérdeznek erre a névre, amikor Dobos János és hitüzlettársai az alternatív "terápiájuk" létjogosultságára és sikerességére utalgatnak.

A pszichiátriai gyógymódok és kezelések sikeressége olyan, amilyen. Ezt nem az én dolgom elemezni. De az 100%, hogy a szcientológia egyáltalán nem jelent valós alternatívát.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr1004971980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krüger 2012.12.18. 22:58:53

Ezen az alapon azt is be lehet "bizonyítani," hogy a kemoterápia okozza a rákot, hiszen a rákban elhunytak többsége kapott kemoterápiát. Undorító demagógia.

Ammonia73 2012.12.22. 13:36:47

Ref!
"fekete-fehér, mind a CCHR láttatni szeretné"
"mind" = mint :)

Egyébként meg...mintha már lett volna arról szó régebben valamelyik poszt kapcsán, hogy a tv2-nél dolgozik is szci emberke (talán a tv2 "hangja")...vagy rosszul emlékeszem?

Niro 2012.12.22. 14:21:11

@Ammónia73: Nagyon jól emlékszel. Valószínű ő suttogta be a műsorba. Biztos még nem fizetett elég milliót ahhoz, hogy rájöjjön csak lehúzzák. Annyira nem fizet jól a tv2, hogy már 10 millánál álljon a számlája:-)

Nemazalényeg 2012.12.29. 05:54:45

Kedves Reformer!

Remélem, hogy olvasói közt van pár ember, akinél most sikerült elhiteltelenítenie saját magát. Végülis ezzel a poszttal kimondta, hogy:
1.Önnek ha nem is az a dolga, de elemezte a szcientológia vallást és most azt állítja, hogy az 100%-ig szar.
2. Önnek nem dolga a pszichiátria elemzése, de a tényeket figyelembe véve, hogy hány ember halt meg, vagy csak vált még életképtelenebbé pszichiátriai kezelés miatt, és hogy hány gyereket gyógyszereznek be olyan "betegségek" miatt, ami általában az amúgy igazán egyéncentrikus (nem a jelenlegi nagyonszuper társadalompárti) oktatás alatt jön elő, és hogy az sajnos függőséget okoz, de nem lesz tőle életképesebb az a gyerek, szóval ha ezeket mind figyelembe vesszük, akkor Ön erre annyit mond, a pszichiátriai kezelés olyan, amilyen. (keressenek rá a pszichiátriára, vizsgálják meg az ellenzőket, és a pártolókat)
Gratulálok, kedves Bónyi úr, ön bemutatta, hogy kell objektíven megvizsgálni valamit. Végülés említhetünk egy csomó halálesetet szcientológiai kezelés alatt is, ilyen például a Lisa McPherson, meg a Lisa McPherson, meg a Lisa McPherson, és hogy ki ne felejtsem, van még a Lisa McPherson.

Ön a létezésével azt a médiát támogatja, ami megpróbál például egy drogmentes maratont csupán azért elhitelteleníteni, mert a mögött szcientológusok állnak, nem figyelembe véve azokat az eredményeket, amit szorgos munkával elérnek a drogmegelőzés területén, mindeközben nem bemutatva egy szcientológia mentes másik eredményeket elérő szervezetet, pedig biztos teli van az ország más drogmegelőző kampányokkal, amik sikereket érnek el.

Én nem mondanám magam szcientológusnak, de odamentem, megvizsgáltam, tanultam, és láttam az eredményeket mind csoport mind egyén és mind az emberiség szintjén, olyan eredményeket, amik jobbá és élhetőbbé teszik a földet.

Érdekli, hogy látom én a szcientológiát?

Kezdem a rosszal: Hasonlít a szabadkőművesek és annak összes kisebb nagyobb szektájához abban, hogy vannak olyan szintek a szervezeten belül, melyek olyan információkat adnak, amikről az alacsonyabb szinteken lévők nem tudhatnak. Ennyi a rossz. A szabadkőműveseknél ez 33 szint.

Ami nem lenne, ha Ön és a jelenlegi hatalom nem lenne: Családtól való elszakítás. Én megvizsgáltam, hogy milyen esetben kell megszakítania a kapcsolatot egy szcientológusnak a nem szcientológus családtagjaival, és ez mind olyan eset, amikor a családtagok nem akarják, hogy a rokonuk szcientológus legyen, és ellenségesek a szcientológiával kapcsolatban. Nos nem a szcientológia okozza az ellenségeskedést, hanem a propaganda, és például maga. Maga félelmet gerjeszt az emberekben, és majd amikor a gyereke vagy unokája arról tanul az iskolában, hogy miért élt át az ember ekkora szörnyűségeket valaha, akkor a válasz az lesz, hogy azért, mert féltek az újtól, féltek attól, hogy változtassanak a sorsukon, de a jelenlegi világunk azért oly sokszínű, változatos, tudatos és szép, mert az apáink döntéseit már nem a félelem uralta és a miénket se már! Csak úgy mondom, hogy most ez következik, ha van szcientológia, ha nincs.

Ami jó: Segít az emberek minden napjain azáltal, hogy működőképes technikákat tanít az élet minden területén. Segít az embereknek megszabadulni pszichés problémájuktól. Segít abban, hogy a társadalmunk drogmentes legyen. Segít abban, hogy a jelenlegi hatalom hitelét veszítse, és más alternatívát válasszanak az emberek (pedig ez a jelenlegi hatalom olyan jó hozzánk, csak korlátoz, korlátoz, még tovább korlátoz, még végül semmid sem marad, Önnek se Bónyai úr, támogassuk hát azzal, hogy romboljuk azt, ami az egyének létrehozó képességeit javítja, mindezt úgy, hogy képességével nem olyat épít, ami aztán mindent egy gombnyomásra elpusztíthat, ilyen ugye nem kell a korlátozó, rabszolgatartó hatalomnak, )

A szcientológia pénzügyei: Nem tetszik, rohadtul nem tetszik, hogy ennyibe kerülnek a szolgáltatások, hogy közben nem élnek jó anyagi helyzetben a munkatársaik, de ezek a munkatársak, és maga a szcientológia egyház egy olyan környezetben terjeszkedik, amelyben 100%-ig el van ítélve, mert a környezetet uralmuk alatt tartók nem akarják, hogy a rabszolgájukból szabadon gondolkodó embereket hozzon létre bármelyik szervezet, hogy aztán ezek az emberek meghozhassák azt a teljesen ésszerű döntést, hogy hátat fordítsanak annak a népesség kb 2%-nak (David Icke kutatásai szerint, amerikában a Rotshild Cionisták száma mindössze 2%), akik jelenleg minden erejükkel azon vannak, hogy Önt, engem, és mindenkit még tovább korlátozzanak, 100%-ig kontrolláljanak. Tehát egy olyan környezetben, ahol a pénz irányít, ahhoz hogy valaki hosszútávon bármilyen sikereket is elérhessen, ahhoz sok pénzre lesz szüksége. Ezért van hát, hogy a szcientológia egyházban nyújtott szolgáltatásokért fizetni kell, néha nagyon is sokat. Ha ez nem így lenne, akkor semmilyen hatást nem gyakorolhatna a környezetére.

Én nem mondom, hogy a szcientológia tökéletes, vannak hibái, és sajnos az Ön életében ezek a hibák dominálnak. Ön képes minden ésszerű és igaz tanítását a szcientológia egyháznak nem figyelembe venni néhány hiba miatt. Ön nem akarja, hogy az emberek hibát kövessenek el azzal, hogy szcientológusok lesznek, holott ami magának hiba volt másnak megváltás.
Kívánok Önnek és az olvasóknak egy csodás, pozitív 2013-at!

Nemazalényeg 2012.12.29. 07:32:14

Jóllehet, van akinek új az az infó, hogy a média, a politika olyan erők kezében van, akik látszólag jót akarnak neked, mégis azt érzed, hogy a nyakad körül szorul a hurok. Amikor a politika azt mondja, hogy a szcientológia destruktív, akkor az olyan értelemben destruktív, hogy a tanításai veszélyt jelentenek a jelenlegi társadalomra és a demokráciára, melyben az embernek egyre kevesebb a joga, egyre kevesebb a pénze, és egyre nagyobb a köré szabott korlát. A szcientológia a helyett, hogy nagy erőkkel támadná a jelenlegi rendszert, olyan gyakorlatot folytat, mellyel az emberek képesek lesznek észre venni, hogy nem az a demokrácia, amiben a főáramlású média által közölt elferdített információk alapján dönthet az ember két bábú között, nem az a jó úton járó társadalom, melyben egyre nagyobb a bűnözés, sőt, bűnözés és drogfogyasztás nélkül nem is lenne képes működni, hanem ésszerűségre és etikára tanít. Arra, hogy ne tegyél olyat mással, amit nem tennél magaddal, de ezt már annyi bölcs ember megmondta a múltban, még is, az emberek nem eszerint élnek, a média, az oktatás nem az ésszerűségre nevel, hanem arra, hogy betartsd a szabályokat, és az alapjaiban rossz rendszer fenntartó köve legyél, ne gondolkozz, fogadd el amit mondanak, még akkor is, hogy ha az nem igaz. Hát persze, hogy veszélyt jelent a szcientológia a korrupcióra, az emberek kihasználására, a hazudozó médiára, a hazudozó politikusokra, az etikátlan gyógyszeriparra, az etikátlan élelmiszeriparra és mindenre, aminek működése függ a legfelsőbb hatalom rá kötött madzagától. El kellene ezen gondolkodni, kedves olvasó. Nem azt mondom, hogy az embernek végtelen szabadságra van szüksége, nem azért vagyunk halandó bőrben, hogy istent játszunk, de ezeknek a szabályoknak és korlátoknak van egy ésszerűségi határa. Pl nem deszkázom be a focipályán a kapumat, hogy az ellenfél ne tudjon gólt lőni. A jelenlegi rendszer erről szól, arra törekszik, hogy te ne tudj gólt rúgni. Nem kell ahhoz szcientológia, hogy erre rájöjj, de ha már rájöttél, nem hiszem, hogy az lesz az elsőszámú motivációd, hogy támadd a szcientológiát.

Dr. Kix 2012.12.30. 11:54:04

@neduddki21: Most olvastam. Remélem, lesznek olyan tökösek a belgák, hogy meglépik a dolgot.

Meg azt is, hogy ha Ref. kijött a bejglikómából, akkor kicsit részletesebben beszámol a dologról. :)

És megragadnám az alkalmat arra is, hogy boldog karácsonyt és új évet kívánjak mindenkinek, aki olvassa.

bot23 2012.12.30. 23:16:59

@Nemazalényeg: Tudod olyan embert kritizálsz, aki sok éven keresztül volt szci, és rengeteget tett az akkori biznisz egyházért, majd sok megaláztatás után felszállt nála a lila köd és elmeséli könyvében, meg itt a blogon az ott tapasztaltakat, tanácsokat add és elviseli az ilyen emberek sok negatív véleményét, mint amilyen te is vagy! Nekem van szcis . családtagom, nem kell bemutatni a rendszert és bár nem vagyok rosszindulatú, de ezt a jó pár év viszontagságait szívesen megosztanám veletek, akik csak támadni tudjátok azt az embert aki segíteni próbál !!

krüger 2013.01.01. 12:16:41

@Nemazalényeg: Messze nem a Lisa Mcpherson ügy az egyetlen. Egyáltalán nem.
Nagyon sok olyan ügy, eset van, amikor valaki a szcientológiai kezelések során lett pszichotikus, vagy hogy egy pszichotikuson nem tudtak segíteni, vagy éppen rontottak az állapotán.

Ezen az oldalon például Lisa Mcpherson mellett további 15 áldozatról lehet olvasni.

És ez csak a jéghegy csúcsa. Nagyon sok eset azért nem került napvilágra, mert a szcientológia "egyház" ügyvédjei eltussolták a dolgot, pénzzel és/vagy fenyegetésekkel. Vagy azért, mert senki nem halt meg, a testi-lelki károkozást pedig jogilag nem lehetett bizonyítani.

Kétségkívül, a legtöbbet a Lisa Mcpherson esetről lehet hallani, aminek leginkább az az oka, hogy az ő esete állatorvosi lóként egyesíti magában a szci károkozó technikáit. De messze nem az egyetlen.

NemNick 2013.01.05. 19:34:43

@Nemazalényeg: Szerintem még olvasgassál egy kicsit utána...

Ammonia73 2013.01.07. 06:53:54

Ref! Mit tudsz erről a titkos bunkerről amiről rajen belinkelt egy cikket? Erről most hallok először.

Reformer 2013.01.07. 15:09:49

@Ammónia73: ez már többször volt téma korábban (nem ezen a blogon), de fogok róla írni bejegyzést

bot23 2013.01.08. 11:23:24

Komoly támadások világ szerte, nálunk meg senki semmit nem tesz ellenük! Valami tehetős milliomos vagy politikus gyereknek kellene közéjük bekerülni, hogy felsőbb szinten itt is utána nézzenek a tevékenységüknek ! Mi kis emberek tehetetlenek vagyunk úgy érzem!

Nemazalényeg 2013.01.15. 01:54:51

@Pyjcb82:

Kedves Lali!

Írtam ide vagy 25 mondatot, de miután elolvastam, rájöttem, hogy nem az a lényeg.

A lényeg, hogy tudatosan cselekedj.

Hogy legyen realitásod arról, hogy mit gondolok tudatosság alatt, olvasd el ezt a könyvet:

Osho - Meditáció - Az első és utolsó lépés a szabadság felé

Nemazalényeg 2013.01.16. 03:12:23

Lali!

A tudomány is megfigyelésen alapul. Igy a dianetika is megfigyelésen alapul. És a dianetika, még ha nagyon hasznos is, időpocsékolás.

De a te időd. Csak, te tévedsz. Nem a dianetika az egyetlen kiút. Sőt.

Továbbá sok mindent nem tudsz még, ha csodálkozol, hogy egy best seller könyv teli van badarsággal.

Olvasd csak el, amit küldtem. Ne legyél szűk látókörű.
sok sikert!

Nemazalényeg 2013.01.17. 02:32:46

Bocs, nem időpocsékolás, de önmagában kevés.

A dianetika egy már létező módszer, amely némi megváltoztatással, és a tudomány köntösét magára öltve jött létre a nyugati társadalom számára, ahol az emberek haljamosak azt hinni, hogy pénzért bármit meg lehet vásárolni, így LRH elérhetővé tette a birkáknak, nesztek vegyétek alapon, és még az akkor tájt igencsak érdekes, elfogadott és fejlődő tudományok miatt, azért mert ráaggadta azt a szót, hogy tudomány, széles körben elterjedhetett. Mivel nem tudomány, ezért a "valódi tudomány" nem fogadta és fogadja el ma se tudománynak, de mégis, nagy sikerét annak köszönheti, hogy tudomány, mert így egy materialista embernek is eladhatod, mint tudomány, majd mutatsz neki egy két trükköt, és máris rá tudod tenni egy hosszú hosszú útra, ez a szcientológia, és hogy végig is tudja járni az adott személy ezt az utat, LRH minden tudást biztosít számára, ami ahhoz szükséges, hogy a kellő pénzt meg tudja teremteni. Közben a munkatársaknak eladja azt az érzést, hogy mint munkatárs óriási dolgot tesz az emberiségnek, ergó kihasználja létünk alapvető elemét, ami nem más, mint segíteni másokon, és ez az érzés olyan erős tud lenni, hogy a logikát teljesen kizárja, amit LRH pontosan tudott, ismerte az emberi elme működését, és kő keményen ki is használta azt. Ez amúgy bármelyik eladással kapcsolatos működő technika leírja, hogy az emberek legtöbbször nem azért vesznek meg valamit, mert az logikus és szükségük van rá, hanem érzelmi alapon, amire ha ott hagyod az embert, miután elvetted a pénzét, hamar rá is jön. Viszont a szcientológia nem hagy ott, így az érzés sem múlik el, így nem tud a munkatárs gondolkodni, mert teljesen az érzelmei hatására csinálja azt amit csinál. De azt sem hagyja el, aki szolgáltatáson van, mert még a végén elhagyja az az érzés, hogy ő valami hihetetlen dolognak a része, azáltal, hogy szcientológus, egyfolytában jobbnál jobb dolgokat tanul, és közben ha tud, halad a hídon az auditálással. De logikuson ő sem tud gondolkodni a szcientológiáról, mert el van neki adva az érzés, hogy amit ott tanul, és csinál, az az igaz, és az az egyetlen kivezető és lehetséges út a számára, és az emberiség számára is. De ez nem így van.

Nem véletlen az, hogy miközben azt mondja a szcientológia, hogy az igaz, ami számodra igaz, nem fogad el más igazat, mint amit a szcientológia tanít. Pl nem engedi, hogy szcientológusként idejöjjek Bónyai oldalára, és megfigyeljem az itteni történéseket. Téged egyből mókusnak nevez, mert valamit máshogy gondolsz, mint maga a szervezet. De közben téged is elvakított LRH a tudományával ( Lali), hiába nem értessz egyet a szervezettel, szentül hiszed, hogy a dianetikában leírt minden szó igaz. És eleve előítélettel vagy minden mással szemben, ami más utat kínálhat az ember számára. A dinatika nem világít rá fontos tényekre. Az elmével vizsgálja az elmét. Az elméddel nem érthetsz meg olyan dolgokat, ami az elméden kívül áll. Ezért nem képes a tudomány rájönni a világegyetem titkára, mert az elméjével próbálja megérteni azt. De az elméjével még csak hogy a saját elméjét sem értheti meg, csak annak működéséről és különböző részeiről lehet fogalma.

Amíg az elméd vezérel, addig komoly károkat okozhatsz. Ahogy én látom, te inkább hasznot akarsz húzni az életből, mint sem megérteni azt. Először meg kellene érteni azt, és utána hasznot húzni belőle. Akkor nem fog az ember kárt okozni magának. Elméjével annál inkább. Egy tiszta elme is befolyásolható, az elme olyan dolgokban lehet 100%-ig biztos, teljes bizonyossággal, amik közben nem is igazak.

Ezért tarom károsnak ezt az oldalt is. Több kárt okoz azzal, hogy a szcientológia ellen van, mint ami kárt a szcientológia tesz egy emberrel.

A szcientológia csupán élősködik az embereken, miközben egy hosszú úton eljuttatja őket a megvilágosodásig, ha egyáltalán eljuttatja őket a 8. dinamikáig. Egy parazita, ami úgy élősködik rajtad, hogy közben nem árt neked, de minél tovább akar élősködni.

Ezért lelassít a hídon, amennyire csak lehet. Tanítja az etikát, holott az etika a 8. dinamikából fakad. Teljesen szükségtelen lenne, ha elöbb tudatossá tenné az embert. De ehelyett azt modnja, csak akkor haladhatsz a hídon a szellemi szabadság felé, ha előbb beteszed az etikátad. De ez a legtöbb esetben faszság.

Ez az oldal pedig azért árt az embereknek, mert élteti azok egóját. A helyett, hogy a saját szellemi fejlődésével foglalkoznának, itt anyáznak, meg okoskodnak, meg itélkeznek, tisztelet a kivételnek.

Bónyai is a helyett, hogy a saját szellemi fejlődésével foglalkozna, leragadt az egójánál, ami arra készteti, hogy hétről hétre szítsa a tüzet, és ártson a szcientológiának. De ezzel saját magának árt, és azoknak az embereknek akik olvassák.

Ez itt akkor lenne értelmes, ha más alternatívát mutatna helyette, de így nem az. De megint tisztelet a kivételnek, mert a kicsit is tudatosabb emberek, ha ide is fáradnak, maximum úgy döntenek, hogy nem a szcientológiát választják, hanem keresnek helyette valami más utat. Nekik ajánlom Oshót, aki nem tudja leírni az élet értelmét, mert azt szavakkal nem lehet leírni, de utat tud mutatni, hogy te is megértsd. De már maga a megértés szó sem írja le azt, ami a lényeg, és a lényeg szó sem. Talán ezért is választottam azt a nevet, hogy nem az a lényeg.

krüger 2013.01.17. 10:48:16

@Nemazalényeg: A dianetikát abreaktív terápia néven kipróbálták, és úgy találták, hogy megbízhatatlan. LRH meg kultuszt csinált belőle - kétségkívül ügyesen csinálta.

Én nem gondolnám, hogy ez az oldal káros. Én szórakozásból olvasom. Soha nem érintett meg a szcientológia, sem engem, sem mást a családomból. És azt se gondolom, hogy több, jobb vagy okosabb lennék másoknál csak azért, mert én nem vagyok szcientológus.

Az alternatívát meg mindenki találja meg maga, nem hiszem, hogy egy ilyen oldalnak a dolga lenne felmutatni. Ha neked az Osho az igazi, akkor rendben van, neked ő a megfelelő választás. Nekem nem szimpatikus - olvastam az életéről. Nem igazán tetszett, hogy 90-valahány Rolls-Royce-t tartott, hogy kúrogatta a tanítványait, hogy prostitúcióból és kábítószer-kereskedelemből származó pénzeket fogadott el, hogy több bűncselekményért körözték, kiröhögte a saját tanítványait, kéjgázzal meg ki még, hogy mivel dobta fel magát, hogy a kereszténységet a leghalálosabb méregnek nevezte - számomra ez hiteltelenné teszi. De lehet, hogy a művek zseniálisak, csak ezek után már nincs kedvem olvasgatni, ráadásul írt vagy 40 kötetet. De ez az én véleményem, biztosan van olyan, akinek Osho nagyon bejön.

gyongyvir 2013.01.17. 11:21:01

@Nemazalényeg: Egyáltalán nem káros ez az oldal. Nem az az üzenete, hogy szard le az "elmédet" (bár én azt sem bánnám), hanem az, hogy óvakodj a szcientológiától, mert undorító, és amennyire csak tud, kihasznál.
Te (és talán Krüger is) úgy gondolja, hogy mindenkinek foglalkoznia kell az "elméje fejlesztésével". Ezzel nem értek egyet, de nyilván mindenki azt gondolja, amit akar. A probléma, hogy elég sokszor úgy adjátok elő, hogy a sok hülye ember miért nem tart veletek, pedig nektek aztán igazatok van, mindenkinek ezzel kellene foglalkoznia.
Gondolkodjatok el rajta, hogy a legtöbb embernek ennél nagyobb problémái vannak, amiket meg kell oldania, és egyrészt nincs ideje és energiája erre, másrészt remélem, hogy a sok embernek nincs is rá szüksége.
Másrészt, ha soha nem kezdtünk volna el foglalkozni ilyesmivel, talán több boldog ember lenne, mint most.

krüger 2013.01.17. 11:39:30

@gyongyvir: Én egy pillanatig se gondolom, hogy mindenkinek foglalkoznia kellene az elméje fejlesztésével. Azt meg egyáltalán nem gondolom, hogy aki nem tart velem, az retardált.

Másrészről azt sem tartom rossz dolognak, ha ez ember elgondolkodik arról, hogy miért van a világon, mi az értelme és a célja az életének, és hogyan tudna valamit fejlődni ezen a területen. Ha azt veszed, hogy az emberek nagy része mennyi időt tölt tévézéssel, fészbukozással, youtubbal meg hasonló értelmes dolgokkal, talán nem is az idő a legfőbb akadály.

Nemazalényeg 2013.01.17. 15:58:17

@krüger: Kétség kívül, vannak kérdéses dolgok Osho életrajzában, de ez megint olyan, hogy van ami igaz van ami nem. Itt megint az jön elő, hogy Osho is káros a irányító hatalom számára, mert képes az embert függetlenné tenni tőle, és szabaddá, ami többek közt azt is jelenti, hogy nem hagyja magát korlátozni, és nyomorba dönteni. Pont ezért nem csoda, hogy voltak lejárató kampányok ellene. De nem ő az egyetlen, akitől tanulni lehet. Nekem tetszettek a kötetei, amiket olvastam, és a meditációs könyve, amit itt idéztem kimondottan jó.

A könyvei nagy részét nem írta, hanem előadásaiból összegyűjtött elbeszélések.

Azt pedig gyöngyvirágnak leszögezném, hogy én nem az elme fejlesztését írtam, hogy szellemi fejlődést. Az két különböző dolog.

Az elmédet azért fejleszted, mondjuk tudással, hogy a mindennapi problémáidat meg tudd oldani. Például megoldod úgy, hogy kezedbe veszed az életed irányítását, felelősséget vállalsz érte, és nem külső körülményeket okolsz a saját helyzetedért.

krüger 2013.01.17. 19:56:14

@Nemazalényeg: Biztos sok minden kitalálás, de az tény, hogy neki volt a legnagyobb Rolls-Royce gyűjteménye a világon (90-valahány darab), mivel erről rengeteg felvétel készült, és saját maga is dicsekedett vele.

Azt is mondta, hogy a gazdagok guruja, és a szegénység nem valódi spirituális erény.

A zsidókról úgy vélekedett, hogy bűneik miatt saját maguknak keresték Hitlert, a homoszexuálisokról azt hirdette, hogy maguknak köszönhetik az AIDS-et, és fizikailag elkülönített helyen kellene őket letelepíteni, tanácsolta az aktív euthanáziát a fogyatékossággal született gyermekek esetében, stb. stb. Biztos sok igaz dolgot is mondott, de ezek után nekem már nincs kedvem foglalkozni vele.

Nemazalényeg 2013.01.17. 21:03:19

@krüger: Én olvastam több könyvét is, és abban ilyen elfuserált ötletek nem voltak. Ha csak ezek az információim lennének, én sem foglalkoznék vele. De mivel könyvei ennél sokkal nagyobb tudatosságra vallanak, néhány könyvét továbbra is szívesen ajánlom.

Tudod esetleg, mikor és melyik könyvében publikált vagy mondott ilyeneket?

Azt valóban olvastam tőle, hogy a szegénység nem spirituális erény, és ezzel egyet is értek.

krüger 2013.01.17. 22:05:46

@Nemazalényeg: Fogalmam sincsen, de mivel - ahogyan te is írtad - a könyvei inkább a mondásainak a lejegyzett verziói, ennek nincs is túlságosan nagy jelentősége. Nyilvánvaló, hogy akik mostanában kiadják a műveit, azok "csak a szépre emlékeznek", és mellőzik azt, ami ma már nem számít szalonképesnek. Ez teljesen ésszerű, miért és idéznék pont azt, ami ma nem eladható? A Churchillről szóló könyvekből is ki szokták hagyni azokat a részeket, amikor Hitlert és Mussolinit dicsérte, pedig nem kevés ilyen mondása volt.

Ettől függetlenül könyvekben, webhelyeken utána lehet járni azoknak a dolgoknak is, amikről ma nem "illik" beszélni.

krüger 2013.01.18. 12:05:45

@Pyjcb82:
"értékes terméke",

Hm, azt miből gondolod, hogy ha valamiért pénzt adnak, az attól még "értékes"?
Mondjuk Bernie Madoff értékes terméket árult? Pedig adtak neki pénzt, nem is keveset.

A kábítószerkereskedőknek rengeteg pénzük van. Tehát akkor a heroin, a kokain, a crack "értékes termékek"? Mert adnak értük pénzt.

Arról is dokumentált esetek vannak, hogy Osho jóváhagyta, sőt ajánlotta nőknek, hogy saját maguk prostitúciójával és kábítószerek árusításával keressék meg azt a pénzt, amit ő elkért a saját értékes termékéért.

Szóval megkérdezném: szerinted amiért pénzt adnak, az szükségszerűen értékes is?

gyongyvir 2013.01.18. 12:59:08

@Pyjcb82: "Ha lesz hasznos információ és fejlemény a "munkám" terén, akkor majd újra jelentkezek - addig lehet nem."
Első értelmes mondatod!

Nemazalényeg 2013.01.18. 13:57:01

Osho LRH-ról, angol. És ez leginkább, úgy hiszem a dianetikára vonatkozik.

Question - Beloved Master, L. Ron Hubbard's work focuses on clearing the mind, Whereas you often speak of dropping the Mind. What is the difference? Please comment.
Osho - Anand Salam, L. Ron Hubbard's work is psychological, it is not spiritual. To clear the mind is a psychological work: to drop the mind is a spiritual revolution. Clearing the mind you remain attached to the mind, and howsoever you clear it, it remains. Even if the glass wall is absolutely transparent and you can see outside as clearly as if you are outside, still you are not outside. The very clear, absolutely transparent glass wall still keeps you imprisoned. You can see the butterflies in the sun, you can see flowers, you can see birds flying in the sky, you can see clouds and the moon and the stars....

tovább: www.messagefrommasters.com/Osho/osho/Osho-on-Ron-Hubbard-Work.html

Nemazalényeg 2013.01.18. 14:26:11

Mindenesetre, ha ránézünk Oshora, és arra, ami hatást gyakorolt, akkor mondhatjuk, hogy az érmének két oldala van. De az igazság egyik oldalon sincs. Az az érmén kívül esik. És azt kell felismerni. Így minden, ami fizikai megnyilvánulás, mint Osho is az, annak két oldala van. Egyszerre van benne a jó és a rossz is. Ez elkerülhetelen. Egyszerre hat jól az emberre, és egyszerre rosszul is. És Oshot, mint útmutatót kell használni ahhoz, hogy ezt megértse az embert, nem kell őt követni, ahogy azt sokan tettét. Nem kell inni minden szavát. Én itt be is fejeztem, ezek az én megfigyeléseim, nem másoké. Az egyik legfontosabb dolog, amit LRH-tól is megfogadtam, az az, hogy a saját megfigyeléseim szerint döntök, és próbálok nem mások véleményére hivatkozni, és a szerint élni.

Egy videót belinkelek az Osho hatásról :)

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QXrrReu_qCs#!

krüger 2013.01.18. 17:59:05

A helyzet az, hogy saját megfigyelései egyikünknek sem lesznek, mert nem voltunk ott. Innentől kezdve arról szól a dolog, hogy kinek hiszünk.

Én is belinkelek egy oldalt:

www.strippingthegurus.com/stgsamplechapters/rajneesh.asp

Nemazalényeg 2013.01.18. 18:41:41

Szerintem senkinek sem kell hinni.

A dolog arról szól, hogy hasznodra válik e másnak a tanítása vagy sem. De ezt csak akkor tudhatod meg, ha megvizsgálod azt amit tanít, nem pedig másnak a véleményére alapozod, hogy az segít e vagy sem. Szóval mondhat nekem akárki akármit Oshoról, meg LRH-ról, amíg én találok mindkettő tanításában olyat, ami a hasznomra válik.

És ehhez nem kell találkoznom velük, és a személyüket megfigyelnem. Neked se kell. Jogodban áll dönteni, de kizárólag mások véleménye, és a látszat miatt dönteni butaság.

2013.01.19. 15:48:17

@Nemazalényeg:

Hanem az a lényeg, hogy a középszerű sci-fi íróból lett vallásapaító: L. Ron Hubbard, 76 billiárd évvel ezelőttre datálta a meséjének a kezdetét....Háháhá :D

Bár 50-es évek elején nem volt internet, de egy utolsó, 10ezer példányszámos amerikai könyvtárban is maximum 5 percet vett volna igénybe Hubbardnak, hogy átfusson egy földtörténeti lexikont, tanulmányt vagy cikket, amiből megtudhatta volna, hogy földünk kb. 4,5 milliárd, galaxisunk kb. 13,5 milliárd éve keletkezett. Bár szakmám szerint jogász vagyok, egy magad fajta álcázott szcientológusnak azt hiszem felesleges lenne a felezési idő, vagy egyéb geológiai bizonyítékok elemzésébe mélyebben belefolynom. Ami tudomány, az úgyis téged cáfol...nem vagy könnyű helyzetben.

Persze ez egészen addig csak egy vicc, amíg ennyire nyilvánvalóan a szellemi fogyatékosokat célozza meg az egyház...

Az azonban már az életet veszélyezteti, amikor a szcientológiai baromságokat az orvostudomány (hangsúlyozom: TUDOMÁNY)ellenében népszerűsítik, mint például, amikor Demecs István a szcientológiai egyházból merített inkompetens vitaminkúrájával Horváth Istvánt az öngyilkosságba hajszolta.

Amúgy a közveszélyes igéid hirdetése közben elrettentő céllal felhívnám a figyelmed a következőkre:

Kuruzslás:

Btk.: 285. § (1) Aki jogosulatlanul, ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet fejt ki, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a kuruzslást az orvosi gyakorlatra jogosultság színlelésével követik el.

Remélem minél hamarabb büntetőjogi felelősségre vonhatóak lesznek a szcientológiai egyház legveszélyesebb igehirdetői: a LELKES BUTÁK!!!

2013.01.19. 16:22:43

@Pyjcb82:

Hűha!

Na, látod?

Te vagy a szcientológiai egyház célközönsége!!!

Majd írj, ha megszerezted azt a bizonyos egymilliót...Várom...

:D

(UI: úgy érzem elérkeztünk arra a pontra, ahol az analfabetizmus már előnyösebb, mint az, ha valaki nyomát tudja hagyni az intellektusa teljes hiányának)
süti beállítások módosítása