Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

"A szeretetre és az ember megbecsülésére épül"

2012. március 05. - Reformer

Sok szeretettel küldeném a Borsnak a Debbie Cook-ról szóló előző bejegyzéseket, valamint Jeff Hawkins "Hamis álmok" könyvét. Abból kiderül, hogy a szcientológia mennyire épül a szeretetre és mások megbecsülésére.

Ez a pozitív hangvételű cikk jelent meg a Bors Online felületén:

 

Szcientológusnak neveli a lányát Beleznay

Erős a kezdés:

Hiába sikeresek és népszerűek, még nekik is szükségük van a hit erejére. E heti sorozatunkból néhány érdekes vallást és az azokat követő hírességeket ismerhetnek meg. Az első rész a szcientológia egyházról szól.

Vallási egyesület már szerencsére.

Talán a világ legtöbbször támadott vallása a szcientológia, mégis rengeteg híresség él az L. Ron Hubbard által alapított tanok szerint. A világsztárok közül messze a leghíresebb követőnek számít Tom Cruise. A Mission Impossible főszereplője feleségét, Katie Holmest is rávette, hogy a szcientológia tanai szerint éljen. A színésznő közös gyermeküknek is úgy adott életet, ahogy azt a vallásuk elvárja: vajúdás közben a fájdalom ellenére egyetlen hangot sem hallatott, később pedig megette a méhlepényt.

Hazánkban is akadnak követői a sokak szerint megosztó tanoknak, közülük a leghíresebb Kasuba L. Szilárd, Danny Blue és Beleznay Endre. A színész a kilencvenes évek elején végezte el az első tanfolyamát. 

Annyira sok szcientológus híresség azért nincs. Arról nem is beszélve, hogy ebből a háromból egyik sem számít akkora celebnek, max. a C- vagy a D-listára férnének fel Magyarországon.

– Római katolikusnak kereszteltek, a szcientológia pedig azért tetszett meg, mert nagyon komoly tudásanyag áll mögötte. Érettségi után pár évvel azon gondolkodtunk az egyik barátommal, hogy a vallásoknak miért nincsen kapcsolatuk a valós élettel, miért nincsen gyakorlati alkalmazásuk. Aztán kiderült számomra, hogy a szcientológia ugyanazt a kulturális hagyományt folytatja, mint a taoizmus vagy a buddhizmus, de gyakorlati eszközökre fordítja le. Benne van a keleti vallások szépsége, meg a nyugati természettudományok gyakorlatiassága. A szeretetre és az ember megbecsülésére épül – magyarázta Beleznay. A színész a gyermekét is hasonló elvek szerint neveli. 

Komoly tudásanyag, szépség, gyakorlatiasság, szeretet, megbecsülés... Kíváncsi lennék Beleznay úr reakciójára, amikor szembesítenék Miscavige viselt dolgaival.

– Vannak szülőtovábbképző tanfolyamok, amelyek által baráti viszonyt tudtam kialakítani a tizenöt éves lányommal. Nincsenek vele harcaim, pedig a tinédzserek mindig lázadnak. Ez a gyerekkora miatt alakult így, mert egész kis kora óta úgy neveltük, hogy ő egy teljes szellemi lény, csak még nem fejlődött ki a teste – mondta lapunknak a büszke apuka. 

Nincsenek harcok... persze, ezt most tuti el is hittem. Ez a szellemi lényes ("nagy lény kis testben" stb.) nevelési módszer azért annyira nem vicces a gyerekeknek többnyire, ld. az Ex-Scientology Kids weboldalon található sztorikat a szcientológus gyerekek mindennapjairól.

Beleznay szerint nem véletlen, hogy rengeteg világsztár választotta a szcientológiát. 

– Segít a karrierépítésben, mert a legtöbb akadályt mi magunk rakjuk magunk elé az életben. Erre gyakorlati megoldásokat nyújt a szcientológia. A másik ok pedig az, hogy amikor a művészek alkotnak, isteni, teremtői szinten működnek. Ennek megértésében, felfogásában is sokat segít ez a vallás – árulta el Beleznay Endre. 

A "Csíííz" és a "Szeszélyes" c. műsorokban valóban sokat megmutatott ebből az isteni, teremtői szintű működésből.

Persze ha az ember arca nem fér el a képernyőn és az egója akkora, hogy be se fér a stúdióba, akkor biztos szeretni fogja azt a "vallást", aki (fél)istenként tiszteli.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr114289910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Kix 2012.03.05. 19:12:58

Megfelelő mennyiségű készpénz ellenében a Bors/Blikk/NapiÁsz/stb olyan cikket hoz le, amilyet csak akarsz. Sajnos.

Persze ettől függetlenül elég baj, hogy pont azok olvassák az ilyen újságokat, akik nem feltétlen a legfelvértezettebbek a szci ellen.

Satan Panonski 2012.03.05. 23:43:59

"Aztán kiderült számomra, hogy a szcientológia ugyanazt a kulturális hagyományt folytatja, mint a taoizmus vagy a buddhizmus, de gyakorlati eszközökre fordítja le."
És nem rohad le ilyenkor az ég, és senki nem vág ennek a mitugrász, semmirekellő fajankónak a pofájára a taoista zen-bikacsökkel egy jó nagyot...
Aki meg Borsot/Blikket/Lófaszt olvas, az meg is érdemli.
Elnézést, indulatos alkat vagyok.

vizsla_barat 2012.03.06. 00:05:22

A mehlepeny borssal volt elkeszitve?

Ammonia73 2012.03.06. 08:53:47

"Sok szeretettel küldeném a Borsnak a Debbie Cook-ról szóló előző bejegyzéseket, valamint Jeff Hawkins "Hamis álmok" könyvét."

Ez azt jelenti, hogy írtál a Borsnak és elküldted ezeket? Mit reagáltak? :)

Gatto Negro 2012.03.06. 10:08:50

Csak nyugalom, hölgyeim és uraim! A kommentelők bőségesen ellensúlyozták a cikk pozitív hangvételét.
És egy szci se dugta oda az orrát, hogy az észt ossza. Bár az a bobojsza nevű illető egy kicsit gyanús...
Úgyhogy nem volt ez azért olyan rossz.

Ammonia73 2012.03.06. 16:59:19

Azért...ha már tanfolyamokra jut pénz, csinálhatnának valamit a Bodza sárga fogaival is...:X

Dr. A. Nordenholz 2012.03.06. 19:54:12

Ebben szerintetek mi a pozitív?
"vajúdás közben a fájdalom ellenére egyetlen hangot sem hallatott, később pedig megette a méhlepényt."
Bárki, aki ezt olvassa, azt gondolja, ezek hülyék, és milyen gusztustalanságot művelnek. Miközben ez nincs is így:D
Szóval ez megalapozza a cikk hangvételét.

"sokak szerint megosztó tanok" ez sem pozitív

"amikor a művészek alkotnak, isteni, teremtői szinten működnek." mondja Beleznay. Az átlagember erről is azt gondolja, hogy baromság. A hívők meg, tudjuk, szép számmal vannak, ezt egyenesen istenkáromlásnak veszik.

A többi pozitív dolgot Beleznay mondja, nem a cikkíró. De a fentiek tükrében a cikk inkább negatív, mint pozitív, szóval nyugi.

keng 2012.03.06. 22:27:56

megette a méhlepényt? ez tuti kamu...

bot23 2012.03.06. 22:41:00

Váljék egészségére, egye csak.! A Tom Cr. seggét is kinyalná a pénze miatt! Szegény csaj, fél éve azt hittem megjött az esze, amikor arról cikkeztek, hogy otthagyta a férjét.Megérdemli a sorsát, a kislánya az a kis elkényeztetett, hisztérika is már most kihasználja öt. SZEGÉNY!!

Ammonia73 2012.03.08. 12:06:05

Egyébként még mindig "szcientológia egyház" van a címükben s nem egyesület. Ezt nem ellenőrzi senki sem? Vagy most március végéig még megtarthatják?

keng 2012.03.08. 19:46:06

@bot23: látom kicsit készen vagy bot :-)

bot23 2012.03.08. 22:21:51

@keng: Nem kicsit vagyok készen, hanem nagyon! Telis-tele van a hócipőm, az egész szci-vel, de most feladtam, olvasgatom a blogot, de a gyermekem és az új sok éve szcis társa sajnos meggyőzhetetlen és pedig azokat a dolgokat tapasztalom, amiket mások is leírtak már? Én nem várom a világ végét, csak, hogy a szcis lila köd felszálljon a fejükből!! :(
süti beállítások módosítása