Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Perli a volt vezetőt a szcientológia

2012. február 10. - Reformer

Előzmények:

E-mail 12000 szcientológusnak

Az "egyház" pert indított titoktartási megállapodás megsértése miatt Debbie Cook ellen (lásd a belinkelt bejegyzést), és 300.000 dollárt kártérítést követel.

Az eredeti megállapodás itt megtekinthető. A lényege az, hogy 11 (!) oldalas, megígéri benne, hogy soha nem beszél semmiről, ami ott történt, soha nem kritizálja az "egyházat", és ezzel kapcsolatban lemond a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogáról is. Az is benne van, hogy brutális pénzbüntetést fizet minden egyes megszegésért (pld. 100.000 dollárt minden egyes, a szcientológiát kritizáló esetleges internetes fórumon történő hozzászólásért).

Tegnap volt az első meghallgatás.

Ennek összefoglalóját az alábbi angol források alapján készítettem:
Tampa Bay Times cikk
Village Voice élő tudósításösszefoglaló

1) Az "egyházat" 5 ügyvéd képviselte.

2) A képviselőjük próbálta egy egyszerű szerződésszegési ügyként pozicionálni a témát, illetve ebbe az irányba vinni az ügyet, kevés sikerrel.

3) Debbie Cook azzal érvelt, hogy bármit aláírt volna, hogy elszabadulhasson onnan, mert olyan lelki terrornak és fizikai bántalmazásoknak volt kitéve a szcientológia nemzetközi központjában, ahol dolgozott. Szerinte egyébként sem sértette meg a megállapodást, mert nem a szerződésben tiltott módon kritizálta az egyházat. 

4) Ezekről számolt be: 
- látta, hogy az egyik munkatársat büntetésből két órán keresztül ütötték-verték, majd 30 percig nyalatták (nyelvvel!) vele a fürdőszoba padlóját
- DM (David Miscavige, az "egyház" első embere) arra utasította egyik végrehajtó emberét, hogy törje el Debbie Cook egyik ujját (végül nem törték el, csak hátrahajlították)
- volt olyan büntetési tétel, hogy jéghideg tóba dobták az embereket
- DM nem volt a "bázison" és telefonon hívta, hogy hogyan áll a kijelölt teendőivel. Nem volt elégedett a haladással, és beküldött hozzá két markos Sea Org tagot, akik bevitték az elnyomó személyeknek kialakított helyiségbe (az ablakokon vastag rács volt, hogy ne lehessen kiszökni, az egyetlen kijáratnál pedig biztonsági őrök álltak). Nyár volt és rettenetes forróság, DM pedig kikapcsoltatta a légkondit két hétig. Több mint 100 "alulteljesítő" vezetővel volt összezárva, matracokon aludtak a hangyáktól hemzsegő padlón és moslékszerű ételeket ehettek. Kb. 2 hónapig tartották itt fogva.
- Elmesélt egy itt megtörtént esetet is. DM meg volt győződve arról, hogy két férfi felsővezető homoszexuális viszonyt folytat (Marc Yager és Guillame Lesevre). Mivel tagadták, DM megverette őket a többiekkel, végül pedig "beismerték". Ez már Debbie Cooknak is sok volt, és nyíltan nekiment DM-nek. DM erre megvádolta Debbiet, hogy biztos leszbikus, azért védi őket. Debbiet ekkor egy szemeteskukába rakatta, és az ott lévő több mint száz emberre bízta, hogy csikarják ki belőle a beismerő vallomást. 12 órán át tartott a tortúra, ennek keretében a nyakába raktak egy "leszbika" feliratú táblát, vízzel locsolták, ordítottak vele és többször is felpofozták, de nem tört meg.

5) 2007 májusában szabadult innen, ekkor DM Clearwaterbe küldte egy rendezvény szervezését segíteni. Itt a férjével megszökött, de az "egyház" felkutatta és visszavitték Clearwaterbe. Utána 24 órás felügyelet alatt volt, végül elengedték, miután aláírta a drákói titoktartásit. Öngyilkossági gondolatai is voltak már, vallotta eskü alatt.

6) Ezekkel a kényszert akarta érzékeltetni, illetve a lelkiállapotát amikor aláírta. 

 

Ha ennek csak a fele igaz, akkor már nagyon súlyos a helyzet.

Valamint azt sem értem, hogy miért jó az "egyháznak" az, hogy ezek a vallomások jegyzőkönyvekbe kerülnek, szabadon hozzáférhetővé válnak, valamint a média is tudósít ezekről? Az egyház mindenképpen csak veszíthet itt. Bár igazából örülök neki, mert ezekkel a láblövésekkel csak gyorsítják az összeomlás folyamatát.

"Az Internet az egyház legnagyobb ellensége, a tüzet pedig benzinnel próbálják oltani." - Nyilvánvaló Kapitány

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr874089943

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mostanában elég divatossá vált a leszbikusság 2012.02.12. 23:56:33

17 éves vagyok, és úgy érzem, hogy vonzódok a nőkhöz. Sajnos mostanában elég divatossá vált a leszbikusság, de mióta az eszemet tudom, mindig is vonzódtam a Nőkhöz. Már nagyon sokat olvastam erről a beállítottságról, és hogy mi lehet a háttere, vagy ho...

Trackback: Szórakoztató Valláskritika megosztotta 2012.02.10. 17:19:29

ezt a blogbejegyzést. Tehát a közösségi oldal több tízezres havi aktív olvasójához is eljut. Aki többet is tudni akar tudni az olvassa el ezt a rövid összefoglalót, vagy kattintson rá az oldalra: facebook.com/szorakoztato.vallaskritika   &nb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonViktor 2012.02.10. 13:46:31

Ez olyan szép, sőt gyönyörű! Jó hétvégét mindenkinek!

V.

triarius 2012.02.10. 15:33:38

Azért nem értem ezeket a dolgokat, mert a leírt cselekmények bőven kimerítik az emberrablás, súlyos testi sértés, személyi szabadság korlátozása, és még számos hasonló bűncselekmény tényállását (ezeket az USA-ban nyilván kicsit másként definiálják, de a lényeg ugyanaz). Azt pedig nem lehet szankcionálni, hogy valaki beszámoljon bűncselekményekről, főként ha az ő sérelmére követték el azokat.

Ammonia73 2012.02.10. 16:05:40

Lassan elássák saját magukat...:)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.02.10. 17:16:38

Szórakoztató Valláskritika közösségi oldal megosztotta
www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika

Dr. A. Nordenholz 2012.02.10. 17:24:59

Ez egy jó poszt. Végre valóban lényegi dolgok miatti felszólalást látok:)

Dr. A. Nordenholz 2012.02.10. 17:26:53

@Dr. A. Nordenholz: Ezzel azt akarom mondani, hogy nem az auditálás meg hasonló dolgok miatt kell hőzöngeni, hanem a valódi, jelen esetben bűncselekménybe hajló visszaélések miatt. Remélem, nem fogják tudni eltussolni.

darrenstar 2012.02.10. 17:43:31

finom leszek és nőies: nem sírnám el magam, ha valaki egyszer itthon úgy döntene, hogy felgyújtja a szci központját

Iustizmord 2012.02.10. 18:47:40

@Dr. A. Nordenholz: milyen "bűncselekménybe hajló"? mondjak úgy párat? ami mindenhol bcs?

phaszfej 2012.02.10. 20:18:13

Ezeket az állításokat bizonyítékokkal kellene alátámasztani. Ez így nem sokat ér.

phaszfej 2012.02.10. 20:22:11

A budapesti központjuk bejáratánál a falra kirakott hitvallásukkal semmi baj. Igaz minden szava. Sőt, '96-ban, mikor idejöttek az én lakásomat bérelték első irodaként és teljesen korrektek voltak. Még a könyvüket is ajándékba adták és otthagyták nekem a fénymásolójukat. Úgyhogy rossz tapasztalatom nincs velük, szerintem ezek csak mendemondák.

Dr. A. Nordenholz 2012.02.10. 22:53:29

@Iustizmord: ezek mögött az ügyek mögött lepapírozott szerződések vannak és minden bűncselekményre vonatkozó állítás ellen az egyház felvonultat legalább 10 (hamis) szemtanút, aki megcáfolja az ellene felhozott vádakat. Az egyház elleni FBI nyomozás szép csendben elhalt. Szóval milyen bűncselekményről beszélsz kiskrapek?

Dr. A. Nordenholz 2012.02.10. 23:01:28

Úgy tűnik, a végkifejlet az, hogy az egyház meghátrált, és Debbie megnyerte a pert.
Ez pillanatnyilag max. annyit jelent, hogy Debbie állításai az egyházról még nagyobb nyilvánosságot kaptak.

norbert79 2012.02.10. 23:16:42

@phaszfej: Attól, hogy Hitler meghívott fiatal lányokat a rendezvényeire, s ők jól érezték magukat, attól még a háború zajlott, s simán meghalt több millió ember a keze által.
Ami meg a bizonyítást illeti, s ha tényleg nem trollkodás a célod, szerintem ess neki a Google-nak. Bőven fogsz találni anyagot, ami alátámasztja ezeket az állításokat. Szerintem te nem követted az elmúlt évek eseményeit...

norbert79 2012.02.10. 23:18:23

@Dr. A. Nordenholz: Látod, én jó ideje már, de beszéltem arról, hogy mennyire lenyűgöz az 'egyház' önpusztító folyamata, s bármit csinálnak, csak egyre jobban vágják maguk alatt a fát. Az nyűgözött le, s még most is lenyűgöz, hogy nincsen más egyetlen csoport sem, aki ilyen látványosan tud megsemmisülni, miközben nem veszi észre, hogy végük van...

triarius 2012.02.11. 11:10:47

@phaszfej: Nem ilyen egyszerű a történet.
Ha valakit bántalmaztak, fogva tartottak, mindenféle testi-lelki ártalomnak tettek ki, azt nem biztos, hogy tárgyi bizonyítékokkal könnyen alá lehet támasztani. DE: ilyen esetben az eljárás a következő. A feljelentőt nagyon alaposan kikérdezik. Újra és újra elmondatják vele, hogy mi történt. Keresik a logikátlan, életszerűtlen, ellentmondásos állításokat. Rákérdeznek minden apró részletre, akár hazugságvizsgálót is alkalmaznak. Személyiségprofilt készítenek a feljelentőről, hogy mennyire jellemzi a kóros hazudozás. Azt is megvizsgálják, hogy bepanaszolt ellen volt-e már korábban hasonló panasz. És ha mindezek után úgy döntenek, hogy a panasz életszerű, az már akár bizonyíték is lehet az esküdtszék előtt.

Dr. A. Nordenholz 2012.02.11. 12:40:43

@norbert79: phaszfej szerintem csak viccel.

Dr. A. Nordenholz 2012.02.11. 12:50:16

@triarius:
Ez a per nem a Szcientologista Egyház elleni per volt, triarius. Szóval miért is foglalkoznának a Debbie által felvetett dolgokkal? Debbie megnyerte a pert, nem kell fizetnie az egyháznak, ennyi. Vége.

Dr. A. Nordenholz 2012.02.11. 12:51:02

@triarius: neked is szól: szerintem phaszfej csak viccelt.

GépBalta 2012.02.12. 12:56:41

@norbert79: „Ahogy egyre hosszabbra nyúlik egy online vita, a nácikkal vagy Hitlerrel kapcsolatos párhuzam felmerülésének valószínűsége az egyhez közelít.” (Mike Godwin)

triarius 2012.02.12. 13:53:49

@GépBalta: Én aztán nem vagyok az a fajta, aki minden francba bele akarja keverni a nácikat. Úgyhogy inkább utalnék a kommunistákra: azok is csináltak jó dolgokat, mégis összességében a kommunizmussal mást nem lehet tenni, csak kidobni az ablakon. Így már jó lesz, vagy esetleg erre is van valami idézet?

Dr. A. Nordenholz 2012.02.12. 18:52:14

@triarius: A kommunizmusnál szintén az értelmezéssel, a végrehajtással és a visszaélésekkel van a legnagyobb gond. Ez a gondolat nekem pl. kimondottan szimpatikus: "A kommunizmusban az egyén szabadsága nem kerülhet szembe a közösség szabadságával, egyik sem előbbre való a másiknál, mert egybeesik mindkettő érdeke.":)

triarius 2012.02.12. 19:36:05

@Dr. A. Nordenholz: Na, ez az ami nagyon nem igaz. Nem tudom, te mennyi idős vagy, én elég öreg vagyok ahhoz, hogy életem jelentős részét kommunista rendszerben éltem le. Akkor is sokan mondták, hogy a kommunizmus milyen jó dolog, csak éppen a végrehajtás során elrontják. Ezzel két baj van. Az egyik, hogy senki nem tudta megmondani, hogy jól hogyan kéne csinálni. A másik pedig: ha valamit sehol, senki nem tud jól csinálni, akkor az alkalmazhatatlan, tehát nem is lehet jó.

A fenti idézet nem tudom, kitől származik, de az biztos, hogy nem igaz, hiszen az egyén és a közösség szabadsága és érdeke evidensen ellentmondásban lehet egymással, tehát már eleve rossz a kiindulópont.

Száz szónak is egy a vége: úgy gondolom, hogy a szcientológia úgy, ahogy van, rossz, és ami jó benne, azt máshol is meg lehet találni. Tehát a megtartását semmi nem indokolja. Attól művelje a szcientológiát, akinek ehhez van kedve, de úgy, hogy közben tiszteletben tartja mások szabadságát és az adatvédelmi jogokat.
süti beállítások módosítása