Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

168 óra: A Pólus Centerben ront rá a szcientológia a pszichiáterekre

2010. szeptember 04. - Reformer

Forrás: 168 óra online

 

 

Tudatmódosulva

A Pólus Centerben ront rá a szcientológia a pszichiáterekre

 

Szerettük volna megtudni, miért ad helyet a sokak által látogatott Pólus Center egy olyan kiállításnak, amely a pszichiáterek ellen hangol, és előmelegíti a helyet a szcientológiának – de a választ nem tudtuk értékelni.

 

Tényfeltáró, emberi jogi visszaéléseket vizsgáló kiállítás nyílik a Pólus Center bevásárlóközpontban – állt abban a sajtóközleményben, melyet a bevásárlóközpontot üzemeltető Kft. marketingvezetője, Pluhár Éva juttatott el e-mailban a média munkásaihoz.

Szép, hogy egy shopping mall ennyire szívén viseli az emberi jogokat, és missziójának tekinti, hogy a vásárlóközönség figyelmét felhívja eme jogok védelmére – hümget a zsurnaliszta.

Pár mondat után kiderül, hogy a „pszichiátria területén történő, emberi jogi problémákat is feszegető kiállítás”-nak ad otthont a Pólus. Fel is kell nyitni a szemeket, hiszen a marketingvezető ajánlása szerint: „A pszichiátriára a nagyközönség ugyanis még ma is úgy tekint, mint olyan tudományra, amely az emberek mentális problémáira nyújt gyógymódot.”
 

A zsurnaliszta bevallja magának, hogy valószínűleg műveletlen bunkó, de ő is úgy gondolta, hogy ez a pszichiátria szakterülete. „Azonban a terület múltjáról és valódi eredményeiről kevesen tudnak konkrétumokat” – olvassa tovább a közleményben. Na, itt kezd történet gyanússá válni. És nem is kell már sokáig olvasni, hogy kiderüljön:az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány által szervezett kiállítás „a kezdetektől, eredeti dokumentumokon és fényképeken keresztül mutatja be a visszaélések hátterében meghúzódó gazdasági érdekeket.”

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, vagyis a Citizens Commission on Human Rights, röviden CCHR, amely a saját honlapján így mutatkozik be: közhasznú, nemzetközi szervezet, amely a világ 34 országában több mint 130 csoporttal működik. A szervezetet 1969-ben alapította a Szcientológia Egyház és Dr. Thomas Szasz, a New York-i Állami Egyetem nyugalmazott pszichiáter professzora. Ugyanezen honlapon hirdeti megvételre a Pszichiátria: halálipar című DVD-t, ami nem igazán vall objektivitásra az orvostudomány eme ágával szemben.

A megrendelhető DVD a következő kérdésekre ígér leleplező választ: „Hogy lehet az, hogy a világon 17 millió gyermekkel szedetnek tudatbefolyásoló pszichiátriai szereket? Van-e kapcsolat a holokauszt, az etnikai tisztogatás, a terrorizmus és a pszichiátria között? Vannak-e bizonyítottan működőképes gyógymódok a pszichiátria területén? Miért írnak fel a felnőtt lakosságnak olyan tablettákat, amelyek a halálukat okozhatják?”

A szcientológia gyógyszer- és főleg pszichiátriaellenessége közismert, a zsurnaliszta kérdése az, miért fontos a Pólusnak, hogy a szcientológia híveivel vállvetve harcoljon a pszichiáterek ellen. Miért tereli a bevásárlóközpontot látogató tömegeket egy tendenciózusan pszichiátriaellenes kiállításra?

Ha ez lett volna az első alkalom, hogy e vándorkiállítás feltűnik Magyarországon, akkor még gondolhatnánk, megvezették a Pólust, bedőltek az emberi jogokra való nemes hivatkozásnak, és nem jártak utána, kinek a kiállítását is fogadják be. 
De a kiállítás évek óta kereng nálunk, és volt visszhangja is. „A pszichiáterek fűtötték az antiszemitizmust, a rasszizmust, az apartheidet, filmsztárokat öltek meg és még kiscicákat is elektrosokkoltak. Ez derül ki a Szcientológia Egyház egyik szervezetének vándorkiállításán, ami demagógiájával és csúsztatásaival jól felépített előkészítő a szcientológiához” – írja ez év januárjában az Index.hu-n Stöckert Gábor a kiállítást részletesen elemző beszámolójában.

Szóval, miért is népszerűsíti mindezt a Pólus Center? A zsurnaliszta felhívja a marketingvezetőt. Pluhár Éva szerint egyháztól és politikától függetlennek ítélték az esemény, ezért engedtek a szervezők kérésének, hogy a bevásárlóközpontban rendezzék meg a kiállítást. Meg amúgy is véleménynyilvánítási szabadság van.

– Ez egy bizonyos nézőpont, ugyanannyi támogatást kap ez a dolog, mint ahányan ellenzik.

Mely statisztikák alapján mondja, hogy ugyanolyan támogatást kap „ez a dolog”, jelen esetben a szcientológia egyház egyoldalú, csúsztató tálalása a pszichiátriáról?

– Nem a szcientológia egyház, mert az nincsen kihangsúlyozva magán a kiállításon.

Az egyik szervezetéé a kiállítás. Könnyű utána járni.

– Tisztában vagyok vele, de sem a kiállításon, sem egyébként nincsen kihangsúlyozva a szcientológia egyház, A véleménynyilvánítás mellé álltunk ki, nem az egyház mellé.

Akkor hagyjuk most az egyházat. A kiállítás mélyen pszichiátria ellenes, holott ez a terület régóta az orvostudomány bevett ága. A kiállítás szervezői olyan DVD hirdetnek a honlapjukon, mely szerint a pszichiátria halálipar. És erről szól a kiállítás is.


–Ezt az anyagot számos helyen kiállították a világon

Neonácik is gyülekeznek sok helyen, ez indok lenne ahhoz, hogy befogadják őket?

– Az is tény, hogy azok a dolgok, amiket ők felvonultatnak ezen a téren, tehát esetleg tudatmódosíts és ilyen behatások, ezek is léteznek.

Ön szerint a pszichiátria nem gyógykezel, hanem „tudatmódosít”?

– Nem a pszichiátriában, hanem egyébként, tehát maga a kiállítás, amivel foglalkozik, de hogyha felmegy a honlapjára, akkor meg tudja nézni magát a témát, mit ír ezekről a beavatkozásokról.


Felmentem. Ezért nem értem, miért küldték szét reklámként a beharangozót a sajtónak

–Nem reklámként, hanem tájékoztatásként küldtem szét. Vannak olyan tudatmódosító és mindenféle eljárások, amiket több helyen végeztek. Igazság szerint akár irodalomban, akár bárhol ezekről szó van, ezekről szól ez a kiállítás.

Mondana egy példát?

–Az ön e-mailcímére el fogom küldeni a kiállításnak a leírását, és akkor abból ki fogja tudni ezt venni.

A küldeményre hiába vártam. Ekkor sürgető e-mailt írtam. Ismét semmi, napokig. Ezután újból felhívtam a marketingigazgatót. Még nem volt ideje elküldeni, merthogy számos tennivaló van, „pörög ezerrel”, közölte. Majd ismét napokig semmi. Az e-mailben ígért „leírás” helyett az egyik munkatársa jelentkezett telefonon. Vele a fentiekhez hasonló süketek párbeszédét folytattam. Hogy miért ad helyet a sokak által látogatott Pólus Center egy olyan kiállításnak, amely a pszichiáterek ellen hangol, és előmelegíti a helyet a szcientológiának – erre nem érkezett válasz.

 

Kommentár:

az ilyen cikkeknek mindig nagyon örülök. :)

Egyébként Pluhár Éva iwiw-es ismerősei között ott figyel Császár Dalma, a legnagyobb magyar szcientológus üzleti tanácsadó cég, az Admiral & Escorial és a Drogmentes Mararon oszlopos tagja.

A Pólust is üzemeltető Ségécé Kft. már többször is támogatta a Maratont.

A többit már ki lehet találni..

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr432270841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalman 2010.09.04. 14:48:49

Üdv
Szerintem tök egyértelmű, hogy az üzletvezető (Éva) egy szceintológus és, hogy pontosan tudja, hogy nem a "szabad vélemény nyílvánítás jog" miatt akarja ezt csinálni, hanem mert "kedveskedni" akar az egyháznak vagy kinézem, hogy etika kondit kezel, és úgyis volt egy szabad fülke, őket berakja oda, és mindenki jól jár, mi is tudjuk, ők is tudják, de a szegény szerencsétlen látogató meg nem tudja, (Sajnos)
Sok pénz van az emberek nyomorúságában, mi?
Ezek a fránya pszhiók nagy konkurenciát jelentenek a szci eghyáznak nem?
Egyszer fordítva megnézném a dolgot, mondjuk :)
Undorító, ahogy letagajda magát az ügyvezető asszony, miért nem vallja be őszintén, mi is van a háttérben? áá
Üdv

Warlimont 2010.09.04. 17:45:51

A normálisnak fölösleges mondani, az agymosottaknak meg hiába, de azért ismétlésképpen, az "Origins of psychiatry" plakát kapcsán:

Az orvoslás története minden (!!) szakterületen tele van rémítő dolgokkal, eszközökkel és ma már nevetséges vagy riasztó módszerekkel. Elég csak arra gondolni, hogy pl 1850 körülig minden műtéti beavatkozás altatás és érdemi fájdalomcsillapítás nélkül történt. Ezt senki sem élezi ki? A pszichiátria is (!) a semmiből, rengeteg tévúton keresztül jött fel, régi, többszázéves történetekkel azonosítani a jelenkort, a legdurvább hazugság.

Haláltáborok: nézzük csak meg, kik dolgoztak a haláltáborokban. Dr.Mengele antropológus volt és általános orvos, a lágerben pedig ikerkutatással foglalkozott, tehát kvázi genetikus volt. Akkor most az összes mai genetikus és anatómus a holokauszt okozója? :) Az is hülye, aki ilyen következtetést egy pillanatig is komolyan vesz.
A hírhedt Dr.Clauberg (Auschwitz, X.blokk) nőgyógyász volt. Akkor az összes mai nőgyógyász is...? :)

De nézzük, milyen szakterületek nevében folytak kísérletek Auschwitz-ban:
- fagyási sérülések, kihűlés
- genetika
- fertőző betegségek
- gyógyszertan
- nőgyógyászat, meddőség, sterilizáció
- anatómia, antropológia
- sebészet, traumatológia

Ők vettek részt a holokausztban valójában és a táborokban, de ezt sem szabad általánosítani.

A T4 program keretében többek között pszichiátriai betegek tömeges kivégzése is zajlott. Ezt sem pszichiáter vezette, hanem mai szóval családorvos, Dr. Karl Brandt, aki nem mellesleg Hitler háziorvosa volt.

De enyhe iróniával még hozzáteszem:
Hitler másik háziorvosa, Dr. Theodor Morell (alapszakma: nőgyógyászat) mai szóval alternatív gyógyász lett, saját fejlesztésű (honnan is ismerős ez a fajta kutató...)csodaszereivel, vitaminjaival és különféle egyedi kotyvalékaival kuruzsolt.

"Morell apparently never told Hitler (or anyone else) what he was administering, other than to say the preparations contained various vitamins and "natural" ingredients"

Egyik vitamin, bélflóra, nyomelemek kotyvalékát "Multiflor" néven osztotta, főként injekcióval. Hitler belső köre is sarlatánnak tartotta, Göring cinikusan a Birodalom Injekciós Mesterének nevezte.

De a holokauszt és a haláltáborok döntő részt az SS "munkája" volt, az SS vezetője Himmler volt. Agronómusnak tanult. Akkor a mai mezőgazdászok a holokauszt igazi felelősei...? :)

Nem tudom, mitől lett a holokauszt okozója a pszichiátria.

kalman 2010.09.04. 19:05:08

@Warlimont:
Természetesen ez is csak hazugság. Amivel a tömeget meg lehet fogni, egyébként a válasz a kérdésedre az, hogy egy pszcihiátriai bizottság, és Hitler személyes orvosa is az volt, és csúnya gonosz ember volt, aki Hitlert mint egy marionett bábut rángatta.
A válasz ilyen egyszerű és nagyszerű :)
A történet igazságtartalma más kérdés :D
Üdv

Warlimont 2010.09.04. 21:17:19

Kalman:
Mivel elég olvasott vagyok a II.Világháború témakörben, visszakérdezek: hogy hívták Hitler orvosát, aki pszichiáter volt? Nekem (fejből) két orvosa ugrott be, Dr.Brandt és Dr.Morell, egyik sem volt pszichiáter. Ez a kettő volt Hitler belső körének a tagja. Brandt inkább volt orvos, Morell vitamingyártó kuruzsló Hitler mellett.

A német rendszert hátulról irányító pszichiáter bizottságról sincs tudomásom, ha van hozzá link és nevek, szívesen tanulok mindig újakat.
A 30-as évek végén a pszichiátria ott tartott, hogy Freud és társai voltak még a fősodor, döntően zsidók, így a pszichiátria értelemszerűen nem volt nagyon favorizált.
Az, hogy ilyen-olyan SS emberek összefogdosták és kivégezték az elmebetegeket, az nem jelenti azt, hogy az illetők pszichiáterek voltak. Börtönőr és verőember =/= pszichiáter.

Abban pedig ugyancsak biztosak lehetünk, hogy egyik koncentrációs táborban sem működött pszichiátriai szakrendelés, más orvosok annál inkább "praktizáltak".

Egyébként igazad van az ironiával, ennek a hülye kiállításnak kb nulla az igazságtartalma.

Reformer 2010.09.04. 21:25:11

@Warlimont: www.emberijogok.hu/jelentesek/cchr/cchr_14.html

Itt kezdődik a CCHR "kutatómunka" eredménye.

Ő egyébként a "főellenség", az egész teória alapja:

en.wikipedia.org/wiki/Ernst_R%C3%BCdin

Warlimont 2010.09.05. 00:46:42

Ja... Én Hitler háziorvosára gondoltam, mert ez volt a kérdés. Rüdin nem volt Hitler belső környezetének a tagja, de tulajdonképpen még közös fotójuk se nagyon van. Te találtál nem fotosoppolt Hitler-Rüdin, Hess-Rüdin, Göring-Rüdin, Göbbels-Rüdin, Rosenberg-Rüdin, stb. fotókat valahol?

Ezt a nímandot igyekeznek most előrángatni és minden szálak mozgatójaként feltüntetni? :)

Mindegy.

Warlimont 2010.09.05. 00:51:49

Ja, és Rüdint, állítólag minden rosszak okozóját nem is ítélték el a háború után, míg Alfred Rosenberget, a náci rendszer valódi ideológusát az elsők között akasztották fel Nürnbergben.

Sherpa_1 2010.09.05. 09:52:30

Barátaim, csak egy kis adalék, mi-mindent lehet a hitünk nevében:

"A népi érzelmű embereknek szent kötelességük, mindenkinek a maga felekezetén belül, hogy elérjék, hogy az emberek ne csak felszínesen beszéljenek Isten akaratáról, hanem valóban teljesítsék Isten akaratát, és Isten szavát ne lehessen megszentségteleníteni.

Mert Isten akarata adta meg az emberek formáját, lényegüket, képességeiket. Aki az Ő művét megsemmisíti, az háborút folytat az Úr teremtése ellen, az isteni akarat ellen. Ezért hát legyen mindenki tevékeny, ha úgy tetszik, mindenki a saját felekezetében, és tekintse minden ember első és legszentebb kötelességének, hogy szembeszálljon azokkal, akik szóval vagy tettel túllépnek saját vallási közösségük határain és nekirontanak a másiknak.

[...]

Ezért ma is azt gondolom, hogy a Mindenható Teremtő akaratával összhangban cselekszem: azáltal, hogy megvédem magam a zsidókkal szemben, az Úr művéért harcolok."

- Adolf Hitler: Mein Kampf

kalman 2010.09.07. 21:53:59

barikad.hu/node/16927

Lehet ez ida tartozik még:)

üdv
süti beállítások módosítása