Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

"A mester" - Film készül egy meg nem nevezett egyházról

2010. június 02. - Reformer

Források:

Origo.hu - Jó csajokat keresnek a vallási filmbe
Stop.hu - Kiderülnek végre a szcientológia titkai?

A hír, a stop.hu-ról átvéve:

Paul Thomas Anderson új filmje egy új vallás kialakulását mutatja be a múlt század ötvenes éveiből. Az egyelőre 124 oldalból álló, nyers forgatókönyv ugyan nem feltétlen nevezi meg a szcientológiai egyházat, de a főhős karaktere nagyon hasonlít L. Ron Hubbard-ra, aki a Szcientológiai Egyház alapítója.

A főszerepet Anderson Philip Seymour Hoffman-nak szánja, így ő alakíthatja majd a történetbeli egyházalapítót. Reese Witherspoon pedig az egyik női főszerep várományosa.

Az egyelőre még cím nélküli filmet várhatóan már júniusban elkezdi forgatni a Vérző olaj ötszörös Oscar-jelölt rendezője.
 

További információk innen.

A forgatókönyvet láthatóan L. Ron Hubbard élete ihlette, a történet központjában a karizmatikus guru (a "Mester") és a fiatal, céltalan és alkoholista Freddie Sutton (Jeremy Renner, a "Bombák földjén" egyik főszereplője játssza) kapcsolata áll, aki idővel a Mester jobbkeze lesz, végül pedig kiábrándul az egészből.

Nincs közvetlen utalás a forgatókönyvben a szcientológiára, de sok a hasonló elem. Pld. a Mester mozgalma, "Az Ok" (The Cause) 1952-ben indul hódító útjára Amerikából.

A Mester feleségét "Mary Sue"-nak hívják, ugyanúgy, mint Hubbard harmadik feleségét, akivel a leghosszabb ideig (és élete végéig) volt együtt.

A végső érv:

L. Ron Hubbard

Philip Seymour Hoffman

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr582050243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirakel 2010.06.02. 14:05:55

Valamelyik hálivúdi milliomos filmesnek lehetne végre bátorsága ahhoz, hogy a szcientológiáról leleplező filmet forgasson. Vajon miért nincs? A kérdés költői.

Ammonia73 2010.06.02. 14:35:42

Elég érdekes ez...hogy egyre többen és többen foglalkoznak a szcientológia leleplezésével...vagy így, vagy úgy...de érdekli az embereket a sötét oldala :)...és ez nekünk csak jó. Gondolom kijön még pár könyv is a témában az elkövetkező években,készül pár tv riport, M. Rathbun is kiábrándul végre normálisan, egyre többen csatlakoznak az anon mozgalomhoz, míg a szcientológia egyre kevesebb és kevesebb embert tud becsábítani...és akit sikerül, mindezek után, azokból nem sok haszna lesz valószínűleg...így pár év múlva már talán sehol sem lesznek...:)

Mirakel 2010.06.02. 16:37:31

Ez nem leleplező film lesz, hanem inkább népszerűsítő szerintem.... Az utóbbival lehet kaszálni szci-körökben, mert nagy reklám, az előbbivel csak bukni lehetne, mivel fél Hollywood szcientológus.

exscn · http://exscn.net 2010.06.02. 16:48:21

@Mirakel: "Az utóbbival lehet kaszálni szci-körökben"

Nem hinném, hogy olyan sokat lehet keresni azon, hogy párszáz vagy párezer szcientológus megnéz egy filmet.

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2010.06.02. 17:12:58

Ennek a két képnek hasonlítani kellene egymásra?
Mindenesetre a feleség nevének egyezése jelez valamit.
Egy botrányfilm többet hozna, sztem, mert hiába van sok szcientológus hollywoodban, azért szerte a világon a botrányfilmekkel jobban be lehet ültetni a nézőket a moziba.

kalman 2010.06.02. 19:23:43

mirakel.

" mert nagy reklám, az előbbivel csak bukni lehetne, mivel fél Hollywood szcientológus. "

Na ezt azért így nem mondanám, főleg, hogy az aki gazdag nem tudja mit csináljon a pénzével, meg próbálják téríteni a szcientológusok, az még nem azt jelenti, hogy ő az is lenne, SŐT vannak, akik azt hiszik magukról hogy azok, de igazából még féluton sincsenek befelé. Azért mert valaki aztmondja, az nem azt jelenti, hogy az is. Értsd úgy, hogy Katie Holmes, Tom felesége is azt mondta anno egy riporternek, hogy ő ezt jó dolognak találja, és h ő az is, DE ha tényleg szci lenne, és tényleg csinálná azt amit egy szcinek kéne, nem ezt mondaná. Nem tudom mennyit fizet be, de ez nem áll párhuzamban az ő lelki fejlettségével, csak a szcientológia mondja ezt.
Ugye értesz?
Persze gazdagabb részeken arat a szci. máshol nem is tudna ...
Igen:)
köszi
Üdv

Buzzword 2010.06.02. 22:33:09

@Mirakel: Egy filmnél nem az számít, hogy a többi rendező/színésznek mi tetszik, hanem hogy a közönség mire ül be. Nem Magyarországról van szó, ahol a művész urak megtekintik egymás mélyenszántó filmjeit aztán megy a hátbaveregetés.
Anderson igencsak szimpatikus rendező, a Vérző olaj örök kedvenc, a Boogie Nights pedig bebizonyította, hogy nem fél neccesebb témákhoz (poresz/ebben az esetben szci) hozzányúlni. A stílusa is köröket ráver a mostanában divatos posztmodern utalásokkal terhelt, ezerszer lerágott csont filmekére.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.06.02. 22:51:41

Kedves blogolvasók!

Ez igen nagyon érdekes! Egyszer megérném már, hogy a Fermat-sejtés radikálisan új bizonyításomról készülne egy pár hétre prolongált filmtörténet!
Üdv,
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.06.02. 23:39:46

Csak egy kérdésem van: ki fogja játszani Tom Cruise-t?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.02. 23:47:16

Én a film címét (The Cause) nem Az Ok-nak, hanem Az Ügy-nek fordítanám.

Szótárilag az ok is oké, de értelmileg nem (szerintem).

Bocs.

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.06.03. 07:11:32

@ifj. Farkas Gyula: Ok, ok, de hogy jön ez most ide? A szcidióták nem feltétlenül matekzsenik. Vagy mégis?

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.06.03. 07:13:08

@kalman: Persze gazdagabb részeken arat a szci. máshol nem is tudna ...

Csak ha a gazdagság idiotizmussal jár, vagy hatalom vággyal. :)

ikri 2010.06.03. 08:45:49

ifj. Farkas Gyula

Én utoljára gimnázium vége felé képzeltem olyasmiket magamról, hogy -majdan!- a Fermat sejtést radikálisan újszerű megközelítéssel bizonyítani tudom. :P

Azért vigyázz csak a megnemértettséggel, kiváló alanya lehetsz általa a szció beetetésnek ;)

Dr. Kix 2010.06.03. 10:41:34

Philip Seymour Hoffman játszott már kellemesen elmebeteg figurákat, kis smink és tökéletes Hubbard lesz. :-) A hanghordozása is hasonló, kis gyakorlással tökélyre tudná fejleszteni.

TellVilmos 2010.06.03. 20:14:50

@ifj. Farkas Gyula: Előtted áll a lehetőség, megcsinálhatod a hőn áhított filmedet Fermat-sejtés-ről. Bár a hozzászólásod kicsit sznobnak tűnik.

Szerintem nagyon is hasznos egy a Szcientológiát reálisan ábrázoló film. Nem árt ha elgondolkodásra késztetik néha az embereket.

Elathes 2010.06.04. 09:03:55

Parádés (Oscar-esős) szereposztás :-)

Rendező/forgatókönyv: Paul Thomas Anderson (5x Oscar-jelölt).
L. Ron Hubbard: Philip Seymour Hoffman (1x Oscar-győztes, 2x Oscar-jelölt).
Marry Sue: Reese Witherspoon (1x Oscar-győztes).
L. Ron Hubbard alkoholista (drogos?) jobbkeze (DeWolf? Quentin? Miscavige?): Jeremy Renner (1x Oscar-jelölt).

Ha ez igaz, garantált a siker (négy "oscaros" egyszerre egy filmben nem minden nap van...). Seymour már önmagában is garancia (lásd pl. a "vallásos" Doubtban Flynn atyát...) Négy Seymourhoz hasonló minőség meg kasszasiker... :D
süti beállítások módosítása