Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

AC 360 a szcientológiáról a CNN-en, második rész

2010. március 31. - Reformer

Előzmény:

AC 360 a szcientológiáról a CNN-en, első rész

2/A.


Rövid bevezető és összefoglaló, Jeff Hawkins és Tom DeVocht meséli Miscavige erőszakos akcióiról. Tommy Davis szerint ezek az emberek összejöttek, egyeztették a hazugságaikat, és ezután fordultak a médiához.

2/B.

 


A tegnapi adás rövid összefoglalója után új interjúk jönnek. Jeff Hawkins a tőle megszokott ékesszólással és bölcsességgel igen jól összefoglalja a lényeget, és DM felelősségét. Tom DeVocht, Amy Scobee (a Hollywood-i szcientológia hírességek központjában dolgozott) és Steve Hall (író volt az egyházban) következnek, megerősítik Rathbun és a többiek állításait.

Tommy Davis következik ismét. Előkerül a pár évvel ezelőtti BBC-interjú, ahol Rinder (akkor még az egyház szóvivőjeként) igen határozottan tagadta a veréseket. Most viszont Rinder azt nyilatkozta, hogy akkor bizony hazudott, mert nem akarta elveszteni az állását és az egyházat.

Jeff Hawkins jön, kimondja a lényeget - az egyháztagok hite szerint csak az egyházon keresztül vezet út a megváltáshoz, így Miscavige élet-halál ura az ő felfogásuk szerint, ezért nem mernek ellene fellépni és rávallani.

Ismét az exfeleségek jönnek, az előző részben elhangzott állításokat ismétlik (együtt voltak sok-sok éven át, nem látták rajtuk soha bántalmazás nyomait, soha nem beszéltek nekik ilyenekről stb.).

Jeff Hawkins jön, elismeri, hogy tényleg nem beszélt erről, mert akkor azonnal vagy kirúgták volna, vagy pedig egy másik kontinensre helyezték volna át. Rathbun még hozzáteszi, hogy ha valaki 27 évet szán az életéből valamire, és a főnök kezében van az egész jövője, akkor nyilván nem fog senkinek erről beszélni.

Most jön a legjobb rész:

Anderson Cooper megismétli, hogy meghívták Miscavige-t, de ő nem akart eljönni. Kaptak tegnap egy levelet az egyház egyik ügyvédjétől, hogy nem mondja ezt többet, mert egyáltalán nem igaz.

Erre bevágott egy tavaly júliusi interjút Tommy Davisszel, aki kb. ezt mondja a kérdésre, hogy miért nem jön Miscavige a műsorba:

"Ne vicceljen, nincs neki ilyenekre ideje, egy nemzetközi vallás elsőszámú vezetőjéről beszélünk; és nem is akar az általa eltávolított emberek alaptalan vádjaival foglalkozni."

1:0 Anderson Coopernek.

Anderson Cooper megismétli, hogy VÁRJÁK Miscavige-t a műsorba.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr261885588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomlov 2010.03.31. 23:55:31

Hát én nem igazán értem, kit izgat ez a verekedés.
Jellemző amerikai primitívség, hogy ezen lovagolnak, mintha ez csak valami bulvár érdekesség lenne.
Szerintem kurvára nem ez a lényeg.
Miért nem beszélnek ezek a kiugrott vezetők inkább arról, mekkora egy átverés/rablás az egyház, úgy ahogy van ?
Miért nem a tönkrement egzisztenciákról, szétesett családokról, öngyilkosságokról beszélnek ?
Például arról, hogy miként kerül 2 millió ( ! ) Ft-ba az az előadáscsomag, aminek rabszolgamunkával, filléres alapanyagokból előállított jogdíjmentes bekerülési költsége nem lehet több néhány 10 ezer Ft-nál ?
Vagy akár maga a Sea Org, úgy ahogy van. Az is megér egy misét.
Vagy Xenu.
Esetleg nem elég PC cikizni a "hitvallást" ?
Miért nem mennek rá a nyilvánvaló ellentmondásra a világ megváltása, a magasztos célok, blabla, és kőkemény pénzügyi valóság között ? Annyira egyszerű lenne kinyírni ezt az egészet, ha a lényegről beszélnének ekkora nyilvánosság előtt.
Mert ezzel csak reklámot csinálnak nekik.

Azt gondolom, a blog közönségének java része valami módon csalódott a sciben, és ez nem az volt, hogy verekednek -e a górék, már bocs.

Plejádok 2010.04.01. 08:34:23

Én el sem tudom képzelni, - ha ilyen dolgok nem történnének és ilyen hírek, nem lengnék körül az egyházat, valamint elérhetőbb áron lenne a megasabb szintű szolgáltatásuk -, mekkora követő tábora lenne a szcientológiának.

norbert79 2010.04.01. 08:44:19

Nekem nagyon tetszik az interjú-sorozat! Mondjuk felkaptam a fejem a második napon leadott interjúkban megszólaló Mark Rathburn feleségének egyik mondatára: "Mindig tudtam mikor törte el a csuklóját..." (eredeti szöveg: "...every time he broke a wrist..."). Na most akkor volt fizikai erőszak, vagy mi volt olyan nehéz munka, ami miatt Marknak a csuklóját kellet törnie?

norbert79 2010.04.01. 08:45:09

@tomlov: Az a probléma, hogy ahhoz, hogy a CNN relatíve elfoglatlanul beszélhessen, a te általad felsorolt dolgokat nem lehet csak egy műsorban megvitatni. Maga a fizikai erőszak ténye kiugró, s ne feledd, a CNN-t nagyon sok amerikai nézi, legfelsőbb szinteken is. Ha már el lehet ezzel érni, hogy politikai szinten is komolyabban felfigyeljenek az 'egyházra', s annak visszaságaira, a kezdethez maga a fizikai erőszak feltárása nagyon jó alap. (tudom, tudom, politikusok is benne vannak, de mondom, CNN-t az elnök is néz feltételezem, s nem biztos, hogy Petersburg Times-ot is). RPF is jó téma lehetett volna, de azt nehezebb lett volna okosabban feltárni.

"Miért nem beszélnek ezek a kiugrott vezetők inkább arról, mekkora egy átverés/rablás az egyház, úgy ahogy van ?" - Nem lehetséges csak úgy objektíven bemutatni.

"Miért nem a tönkrement egzisztenciákról, szétesett családokról, öngyilkosságokról beszélnek ?" - Rég lerágott téma, mindenki azzal érvelne, hogy ahol jogi eljárást kellett indítani, megtették, vizsgálati eredmények meg elérhetőek. Nem érdekli a politikust, bármilyen fura.

"Például arról, hogy miként kerül 2 millió ( ! ) Ft-ba az az előadáscsomag, aminek rabszolgamunkával, filléres alapanyagokból előállított jogdíjmentes bekerülési költsége nem lehet több néhány 10 ezer Ft-nál ?" - Üzletpolitika, mit foglalkozzon egy politikus ezzel?

"Vagy akár maga a Sea Org, úgy ahogy van. Az is megér egy misét. Vagy Xenu. Esetleg nem elég PC cikizni a "hitvallást" ?" Ez már egy politikus szemében kimerítené a vallási üldözés fogalmát.

"Miért nem mennek rá a nyilvánvaló ellentmondásra a világ megváltása, a magasztos célok, blabla, és kőkemény pénzügyi valóság között ? Annyira egyszerű lenne kinyírni ezt az egészet, ha a lényegről beszélnének ekkora nyilvánosság előtt." Vallás belső működése, miért szóljanak bele?

CNN okos, nagyon jó dologra világított rá. Nem elég persze bemutatni mindent, de jó kezdés megmutatni, hogy mekkora egy nagy rohadt alma van a burok alatt.

Ronni 2010.04.01. 19:27:12

@tomlov: Szerintem fontos, fejtől bűzlik a hal, és ha egy magát elitnek kikiáltó egyház vezetése megengedi magának hogy igy vislekedjen azokkal akik ki vannak neki szolgáltatva az mindent elárul. Nem véleteln hogy a kiszolgáltatottakkal való bánásmód jelemzi hogy valaki megyire etikus vagy etikátlan.
Ez a .....Miscavige egy tökéletees pszichopata, az egyháznak reménye sincs a túlélésre ha marad az élen. Nyilván nem fogok krokodil könnyeket hullajtani, de örömmel látom hogy egyre több áldozat szólal meg.

Reformer szia, hogy halad a könyved?

Reformer 2010.04.02. 13:29:37

@Ronni: szia, a könyv sajnos nem halad, a jelenlegi bizonytalan politikai és gazdasági helyzetben elég reménytelennek tűnik kiadatni.
Sajnos időm sem nagyon volt vele foglalkozni, és nem is nagyon lesz már idén túl sok.
Még gondolkozok, hogy mi legyen - az biztos, hogy a blogot folytatom. A könyv nagyon bizonytalanná vált.

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.04.02. 13:34:21

@Reformer: Ezt felettébb sajnálom. Nem lesz mit olvasnom úton Koppenhaga felé... :(

Plejádok 2010.04.02. 13:46:55

@anonymoushun:

Esszem meg a szép nyakadat, hát addig is olvassál LRH könyvet!
:)))

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.04.02. 18:33:57

@Plejádok: :)
Már fejbűűű tom mindegyikben mi van.....

exscn · http://exscn.net 2010.04.03. 21:51:28

@tomlov: Rathbun mostanában is Hubbardhoz hű szcientológusnak vallja magát.

Nem titkolt célja, hogy a kis agresszív törpét eltávolítsa az egyház éléről.

Jelenleg egy hithű független szcientológus mozgalmat vezet. Hónapok óta szervezkednek a neten, hogy kívülről döntsék meg a szcientológia vezetését. Úgy rémlik, hogy valami árnyékkormány-szerűség létrehozását is tervezték.

Mike Rinder is hasonló nézeteket vall és nem mellesleg egykori szóvivőként ismeri a teljes szcientológus PR eszköztárat.

Valószínűleg profi PR-csapdákat eszeltek ki a jelenlegi, kissé korlátolt szóvivő ellen.

Fontos viszont, hogy szerintem nem fogják engedni, hogy maga a szcientológia, mint vallás/szekta ellen forduljon a kampány. Meg vagyok róla győződve, hogy ezt kikötötték már a riportsorozat elején.

Másrészt az USÁ-ban a riporternek is nehéz lenne kikeveredni egy még nagyobb vallásüldözési botrányból.

tomlov 2010.04.04. 19:46:54

Törpe ide, vagy oda, a Sci mint olyan akkor lenne életképes és keresett, ha a tanok egy kis, és a gyakorlat tetemes részét úgy ahogy van kidobnák.
És ezt a Messiásuk miatt lehetetlen lenne megtenni.
Pedig ha ez csak arról szólna, hogy segítsünk egymáson önköltségi alapon, a világ legnagyszerűbb mozgalma lehetne, amit senki sem bántana.
De amíg van ez a rettenetes agymosás, ( minél "képzettebb" valaki, gyakorlatilag annál butább, önálló gondolkodásra képtelen ) illetve a hihetetlen pénzlehúzás ( csak a mai napon 3 különböző mail-t kaptam, hogy adományozzak csak úgy, pedig én már évek óta szakítottam velük ) addig nincs miről beszélni.

Tehát jobb lenne,ha az egész pusztulna. De nem fog. Hihetetlen hülyék az emberek, ennél még sokkal nagyobb baromságokért is adták életüket, nézzétek csak meg a történelmet.
Egy sci számára a támadás nem hogy nem elgondolkodtató, de egyenesen nyugtázása annak, hogy mindent jól csinálnak, hiszen "az ellenség acsarogva támad mivel már érzik a végüket"...

exscn · http://exscn.net 2010.04.04. 23:28:40

@tomlov: Teljesen egyetértek, bár én remélem, hogy a szabad információáramlás révén megszűnik az utánpótlásuk új emberekből és szép lassan kipusztul ez az egész.

Ronni 2010.04.05. 19:37:23

@Reformer: Köszi a választ!Nem lenne jó alternativa az e-book?Bár ennek a technikai részéhez nem értek, de egyszerűbb lenne a terjesztés, nincs nyomdaköltség... stb.
Lehet hogy le vagyok maradva de még nem fedted fel magad?Nem biztos hogy a könyved megjelenhet az után...
Jó munkát a bloghoz, szerintem a látogatottság téged igazol.
süti beállítások módosítása