Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Anderson Cooper 360 a szcientológiáról a CNN-en, az első rész

2010. március 31. - Reformer

A Magyar Nemzet online felületén megjelent egy összefoglaló cikk a témáról:

Szcientológusbotrány: mindennapos a verés, a fojtogatás 
2010. március 31. 14:30 

KNL 

Botrány az amerikai szcientológusoknál: négy az egyházat elhagyó felső vezető állt a nyilvánosság elé, azt állítják, a legfőbb vezér, David Miscavige sorozatosan verte őket és más hittársaikat egyaránt.

Marty Rathbun, az egyik szakadár 2004-ben elégelte meg az egyházat, 27 éves tagság után lépett ki. „Nem vagyok szent. Nem mondom, hogy én bűntelen vagyok. De soha nem viselkedtem úgy, mint ő (Miscavige)” – mondja.

Rathbun és három társa azt állítja, a fizikai erőszak – a verés, a rugdosás, a fojtogatás – mindennapos esemény volt az egyház vezetésében. A szcientológusok természetesen hevesen tagadják a vádakat. Tommy Davis, az egyház szóvivője egyenesen azt nyilatkozta, valójában Rathbun a felelős az erőszakhullámért, ezért vált meg tőle a szervezet hat évvel ezelőtt. Abban tehát mindkét fél megegyezik, hogy történt bántalmazás, a rendőrséget mégsem hívta senki. 

Rathbun a hierarchia legmagasabb rangú tagja, aki nyíltan az egyház ellen fordul. Ő volt a „főfelügyelő”, és a Sea Organisation (az egyház vezető papi rendje) köreibe is bebocsátást nyert, melynek tagjai a szervezet elkerített főhadiszállásán élnek. A mindennapi élethez hozzátartozik a különféle egyenruhák viselése, a több millió évre szóló fogadalmak – és a verés. Rathbun szerint Mike Rindernek, az egyház akkori szóvivőjének jutott a legtöbb a pofonokból. „Egy 2000-es találkozón Miscavige egyszerűen az asztalhoz szorította, és elkezdte püfölni a fejét. Aztán majdnem megfojtotta, végül pedig a földre hajította. Hetekig láttuk a nyomokat a nyakán” – emlékszik Rathbun. 

Rinder egy 2007-es BBC-interjúban tagadta, hogy valaha ilyesmi történt volna. Hamarosan ezt követően azonban elhagyta az egyházat, és elismerte, Rathbun igazat beszélt. Most azt állítja, az egyház vezetője legalább ötvenszer erőszakoskodott vele. Jeff Hawkins egykori marketingigazgató is hasonló történeteket mesél: „Reklámtanácskozáson vettünk részt. Miscavige hirtelen fogta magát, felugrott a tárgyalóasztalra, és rám vetette magát. Arcon vágott, majd a földre kerültünk”. 

Hawkins ugyanabban az évben, 2005-ben hagyta el a szervezetet, mint Tom DeVocht, a szcientológusok építésze. Ő sem tudta tovább elviselni a vezér erőszakos természetét. „David (Miscavige) kérdezett tőlem valamit. Nem figyeltem oda. Erre hirtelen behúzott egyet, és a földre lökött. Rengeteg ember volt körülöttünk. Olyan ez, mintha a pápa ütlegelné a beosztottjait.” 

Rathbun, Hawkins, Rinder és DeVocht nem csupán a szcientológiától váltak meg: mind a négyen ezzel együtt a feleségüket is elvesztették. A korábbi asszonyok továbbra is komoly pozíciókban maradtak az egyházon belül. Mind a négyen beszéltek a CNN-en, egybehangzóan állítva: a vádak csupán csalódott férjük kitalációi, az erőszak, amiről beszélnek, pedig sosem történt meg – elvégre ők igazán észrevették volna. „Sosem láttam rajta egyetlen karcolást sem” – mondja Jennifer Linson, DeVocht exneje. „Sosem beszélt negatívan Miscavige-ről, épp ellenkezőleg, állandóan vezetői kvalitásait méltatta” – így Hawkins volt felesége.

Nem csupán a feleségek, de több száz hívő is a vezetés mellé állt, levelekkel, vallomásokkal és e-mailekkel bombázva a CNN-t, Miscagive-et támogatva és a négyest pocskondiázva. A hivatalos álláspont leginkább Rathbunt igyekszik besározni, azt állítva, ő verte rendszeresen a beosztottjait, ezért kellett távoznia a szcientológusok közül. DeVocht milliókat herdált el az egyház pénzéből, Rinder szintén erőszakoskodott az alatta lévőkkel, Hawkins pedig még szcientológiaellenes megmozdulásokon is részt vett – így szól a hivatalos verzió. „Ez a négy személy hozzászokott a hazudozáshoz, így egyáltalán nem lep meg, hogy most együtt igyekeznek fellépni ellenünk” – nyilatkozta Davis. Hawkins megérti a hívők reakcióját. „Senki nem fog mondani semmit – mondta a CNN-nek. – Hasonló helyzetben én is befogtam volna a számat.” 

„Olyan ez, mint a megvert feleségek ügye – fogalmaz Rathbun. – Veszekedés hangjai verik fel az éjszakát. Kijön a rendőrség, és megkérdezik: mi ez a sok zúzódás? Leestem a lépcsőn, válaszolja. Megvédi a férjét, pedig ő tehet a kínjáról.”

(CNN)

Az adás pedig itt nézhető meg, a Magyar Nemzet cikkében nem szereplő információkat még hozzáteszem:

1/A. rész


Rathbun beszél a pozíciójáról (Miscavige helyettese - Inspector General - és mindenese volt), és arról, hogy Miscavige úgy bánt az embereivel, mintha rabszolgák lennének.

Az 1/B. egy 10 másodperces átvezetés.

1/C. 

Röviden bemutatja az egyházat (L. Ron Hubbard sci-fi író alapította, aki 1986-ban meghalt, azóta David Miscavige a vezető. Idézi az egyház célját stb., szerintük 10 millió tagjuk van).

Idézik az amerikai vallási hovatartozási felmérés eredményét - 2001-ben 55,000 ember vallotta magát szcientológusnak, míg 2008-ban már csak 25,000. Említi a francia pert, több mint 1 millió dolláros bírságot és a felfüggesztett börtönbüntetéseket,  amelyet csalásért kaptak a francia egyház vezetői.

Utána áttér az amerikai helyzetre (1993-ban elnyert adómentesség, pszichiátriaellenesség, hírességek megkörnyékezése - Travolta, Cruise).

Rathbun következik, aki Tom Cruise auditora volt, elmondja ismét az erőszakkal kapcsolatos vádjait. Tommy Davis, a szóvivő persze tagad mindent és Rathbunt vádolja azzal, hogy erőszakos volt.

1/D.

Anderson Cooper ismét hangsúlyozza, hogy nem a filozófiáról vagy a hittételekről van most szó, hanem volt vezetők állításairól, akik szerint a bántalmazás és erőszakos viselkedés kultúrája jellemző az egyház felső vezetésére.

Lemegy újra a rövid Rathbun-interjú, majd a Sea Org és a szcientológia nemzetközi központjának bemutatása következik. 

Vissza Rathbunhoz, aki elmeséli, hogy verte meg Miscavige Mike Rindert, az egyház volt szóvivőjét, aki azóta otthagyta az egyházat. Rinder (bár nem jelent meg a kamerák előtt), de üzenetében megerősítette Rathbun vádjait, és kijelentette, hogy kb. 50 (!) alkalommal kapott kisebb-nagyobb verést.

Tommy "Láblövés" Davis érkezik, aki csak az ügyvédje jelenlétében hajlandó interjút adni (az ártatlan, igaztalanul vádolt emberekre és szervezetekre jellemző módon). A Keresztapa IV. castingján azonnal megkapná a maffia jogászának szerepét, ha leadná ennek az interjúnak a felvételét.

Elmondja, hogy MINDENKI hazudik, Miscavige SOHA SENKIRE nem emelt kezet. 

Megtudjuk a narrátortól, hogy Miscavige nem fogadta el a meghívást a műsorba. Viszont küldött egy rakás írásos tanúvallást, amely az ő igazát erősíti. 

Tommy folytatja az esti mesét arról, hogy csak Rinder és Rathbun viselkedtek erőszakosan (hoppá, mégiscsak verekedett valaki!), ezért is lettek kirúgva. Rathbun ezt is nem tagadja, de hozzáteszi, hogy Miscavige nyomására tette ezt.

Tom DeVocht (ex-főépítész) és Jeff Hawkins (ex-marketingvezető) is elmondják saját élményeiket a Miscavige által kiosztott pofonokról.

Ezt követték a "Desperate Ex-Wives" - a négy megszólaló volt felesége. Ugyanazt a (valószínűleg begyakorolt) szöveget nyomták - ismerték a férjüket, soha nem látták fizikai bántalmazás nyomát rajtuk.

Jenny Linson, Tom DeVocht exfelesége (Miscavige mostani fő kedvence) arról beszélt, hogy abban az időben, amíg Rathbun verte az embereket, Miscavige nem is tartózkodott a nemzetközi központban, így nem is tudott róla.

Anderson Cooper megkérdezte, hogy van-e telefonja az egyháznak.

Kissé el is gurult Jenny Linson gyógyszere, mert be is szólt neki, hogy ez bunkó és sértő megjegyzés volt (priceless). Ilyenkor persze előjön a leereszkedő arrogancia, és rögtön le is ugatta a "wogot". Rathbun is megkapta a magáét tőle - "erőszakos pszichopata volt". Jó nagy láblövés volt ez is, mert azt is megtudtuk, hogy ilyen emberek igen magas pozíciókba tudnak kerülni az "egyházban".

Norman Starkey, LRH hagyatékának kezelője következik. Egy, az inkvizítorokra jellemző fanatikus kirohanással áll ki Miscavige mellett, majd belekeveredik egy pápás-pedofil papos hasonlatba, majd pedig kijelenti, hogy amit Rathbun csinál, az "nem OK".

Anderson Cooper ismét elmondja, hogy várják a műsorba Miscavige-t, aki azonban Tommy Davisen keresztül megüzente, hogy nem kíván megjelenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr651885561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása