Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A New York Times-cikk

2010. március 08. - Reformer

The New York Times

New York Times, a világ egyik talán egyik leghitelesebb napilapja, szombaton lehozott egy cikket a szcientológia egyház falain belül elkövetett visszaélésekről. (Képek, fotók, videók és a cikk a linken.)

A cikk röviden összefoglalva:

A történet elsősorban Christie King Collbran-ról és férjéről, Chrisről szól. 13 évig voltak az egyház elitjénak, a Sea Organization-nek a tagjai. Pályafutásuk az egymilliárd évre szóló szerződés aláírásával kezdődött. Amikor otthagyták a Sea Orgot, akkor pedig egy hosszas folyamat során alá mindenféle, hazugságokat tartalmazó "vallomásokat" kellett aláírniuk. Távozásukkor többezer dolláros számlát kaptak a munkatársként elvégzett tanfolyamok és auditálások után, valamint családtagjaik és barátaik is megszakították velük a kapcsolatot.

Az egyháztól nemrég kilépett, ám magukat továbbra is szcientológusnak valló volt tagok Mark "Marty" Rathbun vezetésével pedig egyfajta reformációt szeretnének elindítani az egyházból belül. Állításaik szerint az egyház elnöke, David Miscavige fizikailag bántalmazta és bántalmazza beosztottjait; az egyházban pedig abortuszra beszélik rá a teherbe eső Sea Org tagokat (a Sea Org tagok nem vállalhatnak gyereket); minimális vagy semmi fizetésért rengeteget dolgoztatják a munkatársakat, kevés alvásidőt hagyva nekik; a távozni munkatársakat pedig a többiektől elszigetelve, állandó felügyelet alatt tartják.

A cikk megemlíti Paul Haggis távozását is.

Tommy Davis, az egyház szóvivője hozta a szokásos formáját: lehazugozta a kilépett tagokat, és azt állította, hogy soha nem látott módon terjeszkedik az egyház, és ezt is azt bizonyítja, hogy "jobb így nélkülük".

Christie Collbran (33) története:

Szcientológus családban született. 8-9 éves lehetett, amikor elvégezte első tanfolyamát, a Gyerek Kommunikációs Tanfolyamot.

Ezt 10 évesen (!) a Méregtelenítő Program követte.

16 éves volt, amikor betoborozták a Sea Orgba. Itt találkozott leendő férjével, Chris-szel. Később a johannesburgi "ideális org" építését felügyelték. Szembesültek azzal, hogy hazugság a nagy terjeszkedés, hiszen az "ideális org" munkatársaként 17 dollárt kerestek hetente. 

Tommy Davis és a számok - szerinte 8000 Sea Org tag van a világon, és 12000 szcientológus lakik Clearwaterben és környékén. A tagok számára azt mondta: "milliós nagyságrendű az USA-ban és milliós nagyságrendű a világ USA-n kívüli részében). Arra nem tudott mit mondani, hogy az American Religious Identification Survey szerint 2001-ben 55.000, 2008-ban pedig 25.000 amerikai vallotta magát szcientológusnak.

Amikor a Collbran-házaspár el akarta hagyni a Sea Orgot, szétválasztották őket (az egyiket Los Angeles-be küldték, a másik maradt Dél-Afrikában), és nem beszélhettek egymással. Nem nagyon akarták őket elengedni, így inkább együttműködést színleltek, és így ismét együtt lehettek. Ekkor Christie direkt teherbe esett, hogy kirúgják őket.

Collbranék később csatlakoztak a Marty Rathbun-féle "független szcientológus" mozgalomhoz. Ekkor az egyház nyomást gyakorolt Christie szcientológus szülei, akik meg is szakították a lányukkal a kapcsolatot (az anyja a levelében "sunyi kígyónak" nevezte a lányát).

Tommy Davis azt mondta erre, hogy nincs olyan, hogy "független" szcientológus - ez a "vallás" nem gyakorolható az egyházon kívül.

A sors iróniája, hogy a házaspár az átélt viszontagságok ellenére válik, mert Chris nem akar a szcientológiával egyáltalán foglalkozni, míg Christie a független szcientológusok táborát akarja erősíteni.

Visszhangok

Számos újság és hírportál átvette a cikket, pár példa:

Scotsman.com
Gawker
Village Voice

Más média

Ausztráliában az ABC "Four Corners" c. műsora készített egy 45 perces dokut az egyházban tapasztalható visszaélésekről (összefoglaló holnap). 

Valamint a Battlefield Earth, L. Ron Hubbard egyik sci-fijének filmadaptációja "megnyerte" az egyik Arany Málnát - az évtized legrosszabb filmje lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr851819299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PassageInTime 2010.03.08. 16:36:17

Reformer tokeletesen osszefoglalta a hetveget.

2010.03.08. 17:00:06

Láttam LRH filmjét, kb. 9-10 éve adták az HBO-n. Sokkal rosszabb annál, mint amit bárki gondolna...

PassageInTime 2010.03.08. 17:47:50

En LRH nelkul sem szerettem soha a sci-fi-t...
real-time dolgok jobban megfognak.

anonim én 2010.03.08. 20:55:22

Az a film annyira ócska volt, hogy kb. a tizedik percnél kinyomtam. Pedig fogalmam se volt a hátteréről.(valamelyik magyar csatornán adták késő este)

Pirx_cadet 2010.03.08. 22:03:22

A film alapjául szolgáló könyv anno nagyon tetszett. A filmet kegyetlenül elszúrtak. Valahol a D múvik alatt.

teddybear01 2010.03.09. 00:26:11

@Pirx_cadet: Mind a könyv, mind pedig a film kegyetlenül rossz.

A könyvet egy olyan grafomániás technikai analfabéta írta, hogy csak fogtam a fejem, a filmet meg hiába forgatták Travolta főszereplésével , tényleg málnás.

Ezer éves Harrier vadászokkal, képzetlen pilótákkal győzni!! Hát akkora baromság...

teddybear01 2010.03.09. 00:27:39

Na mi van? Hol a hozzászólásom?

exscn · http://exscn.net 2010.03.09. 09:47:23

Olvasgattam Marty Rathbun blogját, de pont ugyanazt az agymosó baromságot nyomja, mint az egyház.

Szerintem ez a Marty Rathbun ugyanakkora gazember, mint DM.
Ugyanúgy szellemi börtönben tartja a követőit. Megmondja, mit szabad olvasni és mit nem, nehogy rájöjjenek, hogy mi a valóság és elhagyják. Szegény Christie Collbran is beszopta Marty dumáját.

Szeka 2010.03.09. 16:45:15

Előre is elnézést, kicsit offtopic leszek, de mivel régóta olvasom a blogot - igaz eddig read-only módban - gondoltam talán mást is érinthet az alábbi pár infó:
az elmúlt pár napban kétszer is kerestek erről az egyébként svájci számról: +41 24 590-92-32. Mivel nincs semmi racionális oka hogy onnan hívjanak, nem vettem fel, viszont a második hívás után beírtam a számot a google-ba és a legelső találatból (egy fórumból) két dolog derült ki: nagyjából egész Európából panaszkodnak emberek hogy folyamatosan hívásokat kapnak innen, illetve hogy a hívó a szcientológia egyház. (Volt akit azzal kerestek meg hogy kitöltött náluk egy személyiségtesztet, amire az illető emlékszik is, de az 20 éve volt...). Mivel ezen a bizonyos fórumon több magyar komment is volt, gondoltam talán itt is érdekes lehet kik a "titokzatos" hívók.

Apró adalék: pár héttel korábban egy magyar mobilszámról hívtak, ott az illető a Dianetika központ nevében jelentkezett be, hogy valamikor szolgáltatást vásároltam tőlük... Mondanom sem kell, semmi ilyesmire nem emlékszem. Viszont arra emlékszem hogy 7-8 évvel ezelőtt állást kerestem és kapcsolatba kerültem egy fejvadászcéggel, amiről csak évek múltán derült ki hogy erősen köthető a szcientológiához. Lehet paranoid vagyok, de azután a hívás után valahogy összekötöttem ezt a két tényt, amihez most harmadikként ezek szerint hozzáadhatom hogy azóta egy svájci adatbázisba is bekerültek az adataim...

Ammonia73 2010.03.09. 20:52:28

Engem nem akarnak felhívni?
Én úgy szeretném...szívesen beszélgetnék...érdeklődnék, kérdezősködnék, stb....végtelenül kedves és kíváncsi ember vagyok ám :)
...hadd menjen a telefonszámlájuk. :D

al Dajjal 2010.03.10. 15:38:56

@Ammónia73: "...hadd menjen a telefonszámlájuk. :D"
Igen, s esetlegesen a tiéd is, ha véletlenül olyan a díjcsomagod, hogy egy külföldről érkező hívásért neked is számlázhatnak.

Gatto Negro 2010.03.12. 23:03:49

A Battlefield Earth 2000-ben vagy 2001-ben kapott Arany Málnát...Méghozzá mindjárt hét kategóriában. És csak azért nem kapta meg mind a nyolcban, mert Madonna ismét hozta a formáját. (Legrosszabb női főszereplő "A második legjobb dolog" című filmben:))

Egyébként a Háború a Földön tényleg nagyon vacak...könyvnek is és filmnek is...Tiszta szerencse, hogy nem az egész sztorit forgatták le...A forgatókönyvíró is csak addig bírta elolvasni, mint én...kb. az első kötet kétharmadáig.;)

bIasius 2011.06.16. 01:51:59

Nekem a könyv nagyon tetszett, a film meg egyenesen szar.
süti beállítások módosítása