Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A szcientológia egyház üzleti modellje, III. rész

2009. május 07. - Reformer

(folytatás)

 

A direkt adományok megjelenése

1984-ben nagy bajban volt az egyház - egy igen nagy nyilvánosságot kapott kártérítési per volt folyamatban Portlandban, amelynek elvesztése súlyos érvágást jelentett volna az egyháznak. 

Miscavige, aki akkor már szilárdan kezében tartotta a hatalmat (miközben az egyre szenilisebb és egyre furcsábban viselkedő Hubbard egy eldugott kaliforniai ranchon bujkált), mestere nyomdokaiba lépve kitalálta a megoldást: vezessünk be egy új adományozási rendszert az egyházban, amelyet az egyházhoz hivatalosan nem kötődő offshore non-profit szervezet adminisztrál majd - és ahová szükség esetén ki lehet gyorsan menteni az egyház vagyonát, ha esetleg elvesztik a kártérítési pert. 

Megalapította hát pár stróman segítségével a Szcientológusok Nemzetközi Szövetségét (International Association of Scientologists, IAS), amelyet a Holland-Antillákon jegyeztek be. 

Kialakította a tagsági szinteket, a szintekről bővebben itt. A pénzek felhasználásáról azóta is ő dönt, semmiféle kimutatást nem láthatnak erről a tagok.

Ezután "küldöttek" jelentek meg a világ minden táján és tájékoztatták a szcientológusokat, hogy a pszichiáterek el akarják söpörni az egyházat és mindenkinek legalább életreszóló tagságot kell váltani (5000 USD), hogy legyen elég pénz az ügyvédekre és a támadást ellensúlyozandó reklámakciókra.

Az ötlet bejött, elkezdett dőlni a pénz az alaposan megijesztett hívőktől - pár év alatt több mint százmillió dollár folyt be. 

Az IAS-adományok az egyik legkedveltebb bevételi forrása Miscavige-nek, hiszen

- nem kell semmit adni cserébe
- elszámolni sem kell vele
- ő dönt a felhasználásáról, más nem nyúlhat hozzá
- az adományozók aláírnak egy nyilatkozatot, hogy tudomásul veszik - az IAS-adomány nem visszatéríthető

A Super Power-épület

Az IAS sikere láttán jött az ötlet - egy hasonló, új célra indított kampány további dollármilliókat hozhat, hiszen arra különállóan lehetne adományokat gyűjteni.

Elindult tehát a Super Power-épület kampány 1995-ben.

A témát kiveséztem már két bejegyzésben:

A Super Power-épület
Adományozási szintek

A lényeg: 90 millió dollár az épület költségvetése, 142 millió dollárt összeszedtek már rá (ezt a szcientológusok elől persze elhallgatják), de 14 éve nem tudják befejezni. A helyzet egyértelmű - amíg nincs kész az épület, lehet rá pénzt gyűjteni. Tehát 52 millió dollár tiszta haszon van csak ezen a projecten eddig!

 

Az ideális org kampány

Ez 2003-ban indult el, hogy betöltsön egy piaci rést az egyházban: az IAS és a Super Power nemzetközi célokra fordítja az adományokat, és valamit ki kellett találni egy, a helyi célokra beszedhető pénzekre is.

Jött az ötlet - vetessünk épületet a helyi szci szervezeteknek a helyi szci-kkel. De ha már lehúzás, akkor legyen többrétegű, szóval ezekkel egészült ki az alapötlet.

- a helyiek által összedobott pénzből megvett épület a nemzetközi egyház tulajdonába kerül

- a nemzetközi egyház által kijelölt cég renoválja (a helyiek fizetik a teljes felújítást és berendezést), és csak a nemzetközi egyházon keresztül lehet az összes berendezési tárgyat beszerezni (erre is ráteszik a sápot). Továbbá a berendezési tárgyak mind prémiumkategóriás termékek, amikre nagy árrést tehet a nemzetközi központ (piaci áron számlázza tovább a helyieknek). 

- ha bármekkora mértékben ki kell egészíteni a költségvetést nemzetközi forrásokból (pld. IAS-pénzekből), akkor azt részletfizetéssel, de kamatostul bevasalja a helyi egyházon a nemzetközi

 

A könyvtárkampány

Ez 2007-ben indult, amikor megjelentek az "Alapok" névre keresztelt újrakiadott és átírt Hubbard-könyvek.

Erről már volt szó részletesen itt:

Könyvtárkampány

A lényeg a következő: 130 millió dollárba került a Föld minden könyvtárába eljuttatni egy 18 könyves "Alapok" szettet. 

Természetesen a szcientológusoknak az adományozásra szánt példányokat listaáron kellett kifizetni (mivel házon belül készülnek, nincs túl sok bérköltség és eleve sokkal drágábbak a piaci áraknál, ezen durva profit volt már).

A könyvek nem nagyon jutottak el a könyvtárakba (ld. előző bejegyzés), a pénzt azonban beszedték. 

Tehát a lehúzás rétegei:

- a hívők fizették meg a könyvtárak "tiszteletpéldányait"
- a teljes árat fizették meg, amin eleve óriási a haszonkulcs (50 dollár önköltség mellett 450 dollár volt a szettár, tehát szettenként 400 dollár volt a tiszta haszon)
- a könyvek a könyvtárak kb. 5-10%-ba jutottak el

Az összköltség (szállítási + gyártási + promóció) együtt max. 20 millió dollár volt, tehát 110 millió dollár profitja volt a nemzetközi egyháznak csak ezen a körön.

 

Egyéb kampányok

Természetesen ezen kívül vannak még kisebb jelentőségű adománygyűjtő kampányok, amelyek hasonló elveken működnek, mind külön kasszán operál:

- pszichiátriaellenes harc
- az ún. "Szcientológia Önkéntes Lelkészek"
- az Út a boldogsághoz füzetek osztogatása (itt is teljes árat fizetnek az adományozók a kiosztandó füzetekért)
- stb.
 

Szóval, ahogy a régi vicc mondja:

Egy horgász arra lesz figyelmes, hogy Miscavige egy aranyhalat pucol a folyóparton. 

Odarohan hozzá és közben kiabál:  - Maga szerencsétlen, nem kellett volna megölni ezt az aranyhalat, kérhettett volna tőle három dolgot! 

Miscavige lakonikusan válaszol: - MÁR KÉRTEM!

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr51108689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glezmen 2009.05.07. 20:03:37

dobbenet...
de azt nem ertem, miert nem lehet ezellen lepni? teljesen nyilvanvalo hogy brutalis hasznot huznak mindenbol, de csak azert mert ettyaz, mar nyugodtan megtehetik es zsebrevaghatjak?

sTormy 2009.05.07. 20:56:47

Érdekes, hogy az ilyen posztok alá senki nem szól be, hogy mi eztet nem érthessük, mer hitetlenek vagyunk...

glezmen 2009.05.07. 21:05:16

miert, az is lehet hogy OT 9-es szinten megtudhatod, hogy valami szupertitkos okbol gyujtogetik a dollarmilliardokat, mondjuk ebbol epitenek urhajot mert jovore jon a csunyagonosz Xenu es ezzel menekul majd el elole minden agymosott zombi :D

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.05.07. 21:08:00

Megérdemlik a "hívők" ha ilyesmire rá lehet venni őket. Tényleg elképesztő marha az emberiség..

fedélzeti kompót 2009.05.07. 21:53:00

Xenu kénköves nyelvéért nem lehet a pénzbeszedéssel foglalkozó szervezeteket elszámoltatni és megadóztatni, ha már engem lehet. Ezt tényleg nem értem, lehet azért mert hitetlen vagyok.

glezmen 2009.05.07. 22:09:52

@fedélzeti kompót: alapitsunk vallast :)
hany ember is kell hozza? osszeszedunk annyit, aztan majd jol zsebrevagjuk a penzt :)
csinalunk mondjuk egy szoftverfejleszto vallalatot, ami vallasi szolgaltataskent (persze nem csak hivek szamara, hiszen nyitott szellemisegu egyhaz vagyunk vagy mi :D) szoftvereket keszit es arusit megrendelesre :)

peca1000 2009.05.07. 22:10:25

Ezen kívül, az összes kereszténységre épülö egyház üzleti vállalkozás. Még a történelmi egyházak is.

prometheus_X 2009.05.07. 22:43:06

@peca1000: Ezért jó pogánynak lenni. Jó eséllyel max a boltos húz le amikor felszerelést veszel, de igazából a legtöbb amit használunk, bőven jó (sőt, ez az ajánlott) ha otthon készül el, vagy maximum 1-2 olyan dolog van, amit úgy kell elkészíttetni mesteremberrel. Hogy mi a kötelező, azt pedig a kovenek maguk döntik el, de a legtöbb koven által kijelölt kötelező felszerelés ára se lépi túl összesen a 10e Ft-ot (és akkor abba már extra anyagok is vannak bőven).

Bocs. Ez nem az a blog, de ha már vallás, ez is egy példa.

prometheus_X 2009.05.07. 22:46:33

Reformer Te meg egy vadállat vagy... komolyan nem értem, hogy lehet ennyi savat a szcire okádva nyugodtan aludni. Megy?

Fideszes 2009.05.08. 00:18:34

@prometheus_X:

talán azért alszik nyugodtan, mert igaz amit ír?
te még hiszel nekik?

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.05.08. 00:26:03

Én nem értek a valláshoz, de lassan kezdem tisztelni a baptistákat. Ha földrengés, vagy bármilyen katasztrófa van, akkor ők az elsők, ha nem az egyetlenek, akik rögtön mennek segíteni. A többi meg kussol, mert nehogy már költeni kelljen. Persze amikor temetés van, akkor a harangozásnak is külön tarifája van. Mindenhol ez a lehúzás megy.

Tényleg, szientológuséknak lehet utalni 1 %-ot? Gondolom kiemelten közhasznúak. :)

lacipapa68 2009.05.08. 00:40:59

Nagy az Isten állatkertje.Sokan elférnek benne.Amíg ilyen sok marha rakja a pénzt ebbe az "egyház"-ba,addig nem kell semmin sem csodálkozni.

Lodogi Pascal (törölt) 2009.05.08. 07:25:25

Ez az egyházalapítás bennem is felmerült.
Bár inkább olyan célzattal hogy felhívja a társadalom és a törvényhozók figyelmét az ilyen anomáliákra.
Tehát arra gondoltam hogy alapítani valami tök blődli egyházat valami tök gyerekes hittételekkel mondjuk a repülő rózsaszín sündisznót imádják.
Ez az "egyház" aztán szépen csinálna mindenféle gazdasági tevékenységet aminek az ellenértéke ugye "adomány" lenne.
Kiváncsi lennék hogy a törvényhozók mit tudnának kezdeni vele, és akkor előállni azzal hogy bocsi a többi egyház is így működik és a repülő rózsaszín sündisznó sennivel sem gyerekesebb mint xenu vagy bármi más.

Lodogi Pascal (törölt) 2009.05.08. 07:28:41

A kolléga ötlete sem rossz a szoftverfejesztő egyház.
Imádnánk a szent biteket vagy az órajelet.
Valami jó kis ima:
Processzor ki az alaplapon vagy
szenteltesség meg a te órajeled
... stb

Lodogi Pascal (törölt) 2009.05.08. 07:29:33

Van jobb:

Miatyánk Microsoft, aki a merevlemezen vagy,
szenteltessék meg a te Windows-od,
jöjjön el a te frissítésed,
legyen meg a te javítókészleted,
miképpen a Windows-on,
azonképpen az Office-ban is.
Mindennapi e-mailünket add meg nekünk ma,
és bocsásd meg a mi kalózmásolatainkat,
miképpen mi is megbocsátunk a telefontársaságnak.
És ne vigy minket a BSA-hoz,
de szabadíts meg a Linuxtól,
mert tiéd a Dos, a Windows, az Office,
most 2000-ben, és mindörökké,
ENTER.

Teker 2009.05.08. 08:03:20

gyerekek, lépjetek a tettek mezejére, nekem műár bent van a fővárosi bíróságon az egyházalapítás iránti kérelmem ;) igaz, buddhista tanokra épül, de majd találunk benne valami jó kis pénzszivattyút :D

amúgy igen, a szciknek lehet utalni 1+1%-ot az adóból, egyet az egyháznak a másikat meg valamelyik szci alapítványnak.

prométeusz: reformernek miért kéne félnie? talán majd a zóték messziről tüdőgyulladást posztulálnak rá? :D

nina2000 2009.05.08. 09:13:16

Lépjetek be az én 1dbházamba az a neve, hogy KORRUPTIVITY, igazi hungaricum...de tényleg....becsszó csak értelmes célokra költöm a pénzeteket PL: qrvák,narkó,könyvek,néhány csónak, taktikai atomfegyver ( pszicomókusok támadása ellen) néha használ6ják a hívők is a fent leírt játékszerekt....de ha most, elkezded mantrázni mindennap 50x napközben azt, hogy KORRUPTIVITY KORRUPTIVITY ....akkor előbb utóbb szerencséd lesz ....ezután a váratlan öröm után, természtesen járulékot kell fizetni az egydarabházamnak ..... :))))

Büdös paraszt 2009.05.08. 09:26:04

teljesen nyilvánvaló, hogy minden szcientológus tökidióta

drkovax 2009.05.08. 10:48:10

@peca1000: És ebből tartanak fenn öregotthont, kórházat, iskolát, ingyenkonyhát, stb.
Mint a szci ?

égafater 2009.05.08. 11:02:08

amíg lószar van, addig veréb is van, és vicaverza.

Nightqueen 2009.05.08. 11:10:58

Sajnos sok a tökhülye ember, akit meg lehet vezetni, és állítja, hogy az neki így jó. Eladósodik, annyira adományoz, elhidegül a családjától, amikor meg segítség kéne, az is szabályok közé van szorítva... szánalomra méltó.

Warlimont 2009.05.08. 14:06:46

Lodogi Pascal!

"...az ellenértéke ugye "adomány" lenne.
Kiváncsi lennék hogy a törvényhozók mit tudnának kezdeni vele, és akkor előállni azzal hogy bocsi a többi egyház is így működik és a repülő rózsaszín sündisznó sennivel sem gyerekesebb mint xenu vagy bármi más."


És miután megpróbálnának megfogni az adócsalás miatt, nagy krokodilkönnyekkel telezokognád a médiát, hogy téged mennyire meggyaláztak a hitedben. Na és persze nagy pénzeket próbálnál szerezni az államtól különféle személyiségjogi pereskedések kapcsán, mert téged úgy megsértettek.

Warlimont 2009.05.08. 14:17:30

"A kolléga ötlete sem rossz a szoftverfejesztő egyház.
Imádnánk a szent biteket vagy az órajelet."


Erre lehetne építeni! Valami olyasmi kéne, hogy az Isten valami központi nagy server, aminek mi emberek, a WiFi-n működő munkaállomásai vagyunk. Amikor megszületünk, az valójában installálás, a gyermekkori fejlődés valójában software-ek telepítésének a sorozata, és 18-20 éves korra épül fel a teljes oprendszer.
A halál pedig nem más, mint lekapcsolódás a HÁLÓZATról.

Egy nagy közös akarat mozgat tehát mindegyikünket, és hogy egyre tökéletesebbek legyünk, egyre újabb software-eket kell fejleszteni. Már dolgozunk a 1.2 verzión. Egy-egy verzió regisztrációjának érvényességi ideje 1 év, aki nem fizet be a következő frissítésre, annak lejár a software-e és egyszerűen meg fog szűnni létezni!!

Tehát a bankszámlaszámunk: .....

Egy igazi bizniszszektának kell ellenségkép is, ezek legyenek a fogorvosok, mert a fúrójukkal elbarmolják a fogakban lévő láthatatlan, de létfontosságú optikai kábeleket, és közben ártó vírusokat telepítenek a jól működő oprendszerekre. És lyukas fog nincs is, ezt csak ők, és a fúrógyártó maffia találta ki!!

csipinymous 2009.05.08. 14:39:27

@Warlimont: Basszus! Fekszem a röhögéstől és folynak a könnyeim! :-DD
De, azért megrendeltem a 1.2 frissítést és utaltam egy kis pénzt, hogy Korzikán nyaralhass! :-DD
Föld alá a fogorvosokkal!

Lynn Mainchín 2009.05.08. 15:15:52

@Warlimont: a többiek forduljanak el, mert most éppen 5.7_beta szintű tudást fogok kiszivárogtatni.

Gondolkoztál-e már azon hogy a fogfájásnak mennyire nincs értelme? Semmit nem lehet vele kezdeni, teljesen fölöslegesen jelzi a szervezet hogy rossz a fogad hiszen ugysem tudsz ellene tenni amikor már fáj.
Véletlen lenne? NEM.
Ez bizony Dentrix, a Nagyon Gonosz Galaktikus Szuvasító műve! Ő az, aki a fogfájósok panaszaiból merít erőt és a fogorvosok egytől egyig az ő emberei. Kezelés (khm.) címén tényleg vírusokat telepítenek a jól működő oprendszerekbe, csakúgy mint 327 millió évvel ezelőtt amikor még Dentrix annyira erős volt hogy a fogakba ültetett hidrogémbombák segítségével bárkinek szuvasította a fogait, mert ő gonosz. Már mondtam. Annyira gonosz, hogy mindenki megőrült a fogfájástól, tébolyában izekre szaggatta magát, leteleportált a Földre és elkezdett fosszilizálódni. (Dinócsontvázak? Piha! Nem, azok mind az őseink.) Ez a mítosz ma is él, hát ki ne emlékezne gyerekkorából a Fogtündérre? Ugye! A rémképet fokozza hogy a magyar fog szó egyben a jövő időt is jelenti. Dentrix sötét világuralmát. Vagy valami hasonló.

Ha ezt most elolvastad, jelentkezzél Warlimontnál etikára, hogy szépen elfelejthesd ezt a történetet. Most írt nnekem korzikáról, össze kéne gyűjtenem sürgősen 63 millió $-t a következő yachtjára.

csipinymous 2009.05.08. 15:45:00

@Lynn Mainchín:
Sikerjelentés 1.2 frissítéssel!

Ma, Mutyiházi Istvánnéval (6767 Ócsa, Kerekes u.24/b, szem szám.: 2 6666 777, szem.ig.szám: JH 777 6666, te.: +36 66 666 777) beszélgettem és erősen arra gondoltam, hogy kínáljon meg egy cigarettával ami, elsegíti vírusok elleni immunitásomat!
Anna néni, egy hirtelen mozdulattal előrántotta kézzel sodort Mahorkáját, és megkínált!
Tudtam, hogy hatással vagyok rá és ezt csak is az 1.2 köszönhetem!
Bár, minden nap megkínál mert, tudja, hogy már cigire sincs pénzem. De, ma valahogy másképpen!
Sikerült! Tudtam, hogy képes vagyok és nagyon okozó!
Ám, ne feledkezzünk meg arról, hogy a Mutyiházi család blend-a-med! Akiket majd egyszer deportálni fogunk!

Warlimont 2009.05.09. 00:20:27

Kedves Barátunk!

Szeretnénk újabb csapást mérni a fogorvosokra, akik rémtetteiről naponta kapunk tudomásjelentéseket. Foghúzások, fogtömések, gyökérkezelések, értelmetlenül kihullott fogak és hömpölygő vér jelzi ezen gonosztevők útját, akik napról napra többünk software-ébe helyezik el ártó kódjukat.

Meghirdetjük tehát a "Ne habozz, HABOZZ!!" fogkrémakciót, melynek célja, hogy tegyük clear-ré a szájunkat, és tovább tökéletesítsük a software-ünket. Ez egy szép, nagy és izgalmas játék, ami csak a te részvételeddel lehet sikeres.

Mit kell tenned? A gonosz fogorvosok a fogukhoz verik a garast, mi csak azért se tegyük, és hogy a kísértés csíráját is elfojtsuk, meg kell szabadulni a garasainktól! Küldjétek el nekünk, ez a legbiztosabb. Az összeset és még ma!

Közeleg a nap, amikor elkészül az új software, és megérthetjük a Hálózat valódi működését!

anonim én 2009.05.09. 13:54:19

Bár szerencsére nincs személyes tapasztalatom a fogorvosok rémtetteivel kapcsolatban, de másoktól elegendő adatot kaptam, ezért úgy gondolom, megérdemlik, hogy 5000Ft-al támogassam az ellenük folyó harcot.

kalman 2009.05.11. 15:04:23

SZiasztok, ha valakit érdekelne

(ingyen) az OT1-OT8 anyaga, azokan a link:
(torrent):

thepiratebay.org/torrent/4100797/Scientology_OT_levels

Lehet, hogy ennek nem egy "egyszerű kis" kommentnek kéne lennie, de ha anafeb is hozzájárul, és ha legális:$
akkor egy új bejegyzés is lehetne belőle, ha nem legális (nem tudom) akkor
bocs :D
bár lehet hogy én vagyok lemaradva, és mindenkinek már megvan :S
De inkább kétszer legyen ez fent, mint egyszersem.
Szóval aki jókat akar nevetni, és nem fél, hogy tüdőgyulladást kap, mert ezt elolvassa, annak halyrá:)
Jah, és seedeljétek majd légyszi.
Megspóroltatok több mint 20 millió HUF -tot, ja de persze ez esetfüggő, szal több,de persze ez csal OT8 .. amikor OT15 is létezik... szóval számolgassatok csak :D
köszi
üdv.

jonni 2009.05.11. 16:54:39

Üdv Reformer!
Van aktuális infód a magyar Ideális ...-ról, és a Freewindsről?
Mostanában csend van a témában.
(Vagy nem?)

Reformer 2009.05.11. 21:59:06

@jonni: Van. Nem történik effektíve semmi. Az "ideális org" a Puskin u. 4-ben azóta is ott áll üresen.

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2009.05.12. 00:17:42

@kalman:
Írja is az egyik arc, hogy most megspórolhatok 250.000$-t :)

Valerijov 2009.05.12. 10:29:14

@Reformer: és az Almási téri szabadidőközpont? állítólag azt is a szcik vették meg, erről tudsz valamit?

Reformer 2009.05.12. 13:49:21

@Valerijov: azt nem a szcik vették meg tudtommal.
süti beállítások módosítása