Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A Hubbard-komplexus

2009. április 19. - Reformer

Van egy jelenség, ami már szcientológus koromban is feltűnt.

 

Nem kevés olyan prominens szcientológus van, aki átvette Hubbard legfontosabb jellemvonásait, méghozzá ezeket:

- Kitalált vagy erősen kiszínezett történeteket előadni, melyek a főhőseként az illető szinte csodákat tett.

- Más által elvégzett kutatásokat, más cselekedeit sajátunknak feltüntetni.

- Egy emberrel folytatott 5 perces beszélgetést több éves, mindenre kiterjedő kutatásnak beállítani.

- Önmagunkat a saját magunk által létrehozott cég v. vállalat "forrásának" vagy "alapítójának" kinevezve, az operatív irányítást idő előtt átadva nagymennyiségű, mindent leszabályozó irányelvhegyek írásában látni a továbblépést.

- Kényszeres mikromenedzsment.

- Minden alkalmazottról szinte már rögeszmésen azt feltételezni, hogy biztos azért nem teljesítenek a mi elvásárainknak megfelelően, mert vaj van a fülük mögött / bűnöket követnek el (sikkasztanak, lopnak vagy folyamatosan lógnak munkaidőben) és csak ilyen okokat keresni.

- Az adózási jogszabályok "flexibilis" kezelése saját ideológia alapján - "az a lényeg, hogy törvénybe ne ütközzön (vagy ne legyen könnyen bizonyítható)". 

 

Példák (megtörtént esetek):

- Lenkei a honlapján mindenféle, általa elvégzett "kutatásokra" hivatkozik. Azonban ezeket sosem publikálta, sosem idézi a megállapításokat, tehát valószínűleg kamu.

- Szcientológus előadó új embereknek: "Amikor fiatal voltam, egyszer megvártam az osztályt terrorizáló erős gyerekek vezérét (amikor egyedül volt) és megvertem, majd sorba a többit külön. Utána rend lett."  - ez valójában Hubbard egyik sztorija, amit az egyik irányelvében ír le, valószínűleg szintén eleve kamu.

- Nem egy WISE-os cégvezetőt ismerek, aki átvette Hubbard írásainak formátumát, ami ez:

HUBBARD KOMMUNIKÁCIÓS IRODA
Saint Hill Manor, East Grinstead, Sussex

HCO-IRÁNYLEVÉL, 1956. márc. 2.

A BELSŐ KOMMUNIKÁCIÓKRÓL

(szöveg)

L. Ron Hubbard
Alapító

 

Ez így nézett ki a cégnél (kitalált cégnevet adtam meg):

ARANYSAS KFT.
1033 Budapest, Nagyrét u. 113.

ARANYSAS IRÁNYLEVÉL, 2002. SZEPT 5.

 

A BELSŐ KOMMUNIKÁCIÓKRÓL

(szöveg)

Arany Csaba
Alapító

- A magyar egyház egyik mostani vezetője azt a sztorit terjesztette magáról, hogy a taxissztrájk idején taxis volt, és pont ott volt, amikor a Horváth Balázs kiállt a nép elé. Ekkor az egyik taxis felemelt egy Uzit, de ő lefogta, ezért nem robbant ki a polgárháború. 

- Volt olyan cégvezető, aki 1) szándékosan külföldre járt auditálni (ahol nincs egyházként bejegyezve a szcientológia) és céges költségnek elszámolta az ott kapott számlát 2) ha beküldött embert az egyházba (pld. valamelyik alkalmazottját berendelte képzésre), az az után kapott jutalék SZJA és TB köteles elvileg. Ezt úgy oldotta meg, hogy külső munkatársként az offshore cégét adta meg és annak a számlájára utaltatta a jutalékot.

- Egy értékesítő mesélte nekem, hogy amikor a WISE cégnél 2 hétig lefelé ment a bevételi statisztikája, a tulajdonos etikai bíróság elé állította és e-méteres interjút rendelt el a "bűnei" kiderítésére.

- Cégtulajdonos mesél arról, amikor indult a cég, előadja, hogy annakidején ő volt a harcsa/kutyatáp stb. "király" - így hívták. Google, újságok utánanéz, persze semmi nyoma ennek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr951074554

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: dolgok 2009.04.20. 09:00:17

ÓtéJárt nállunk eggy kiugrott piarista, ami nem aszt jelenti, hogy sokat piál, hanem, hogy komunikációs szakenber, eszt a Ferenctől tuggyuk, és azér nem lett gongya a kiugrásból, mer mosmár óté, ami ojan, mint ami például a Jézusnak is van, hogy csak ráné…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sTormy 2009.04.19. 19:19:33

Tényleg meglepő még, hogy ezek az emberek hazudnak?

Telepito · http://telepito.dolgok.com 2009.04.19. 19:21:10

@sTormy: Az lenne meglepő, ha igazat mondanának! Az egész csak a pénzről szól!

falatkenyér 2009.04.19. 19:34:19

Rohadjanak meg!Parasztvakítás az egész szcientilógia!

Elnyomó 2009.04.19. 19:41:08

Ez a kutyatáp király véletlenül nem a D. Feri? Ő tényleg kutyatáp király VOLT, amíg a szcientológiát be nem vezették. Utána kezdett a cége mélyrepülésbe, mára kénytelen volt eladni azt az alkalmazottainak (akik szerencsére nem szcientológusok).

summarygloss 2009.04.19. 19:44:25

Akkor hadd gyarapítsam az elmebetegek leírását. Egy internetes fejlesztő "cégnél" (egy sci faszi) dolgoztam 9 hónapot. A fenti agybaj szinte minden tünetét felvonultatta.

- Előadott egy történetet, amiben ő Tokióban megakadályozta egy helyi kisgyerek megverését.
- Amíg ott dolgoztam, 6 milliós adóhártalékot halmozott fel, a céget magánkölcsönökből tartotta fenn, a holos bevételeket elherdálta, a beszállítóknak nem fizetett.
- A munkaidőm 90%-át az tette ki, hogy a feljeyzéseire válaszfeljegyzéseket irogattam.
- Kötelezővé tette, hogy elmenjek az alapképzésre.
- Amikor már nyakig szarban volt, és nem tudott fizetni a könyvelőjének, kitalálta, hogy szerinte a nőnek bűntudata van, azért reklamál folyton a pénzéért. Mondanom sem kell, a könyvelő elhajtotta a picsába.

Mivel agya nem volt a nagy pofájához, a wise-ből is kivágták. A sci okosság benyalása nem helyettesítheti az önálló gondolkodás képességét.

Dr.Hook 2009.04.19. 20:00:53

A szci. nem parasztvakítás, annál sokkal durvább, de mi is valójában, egy rendszerszervező társasjáték, ahol Te vagy a bábu. Csomagolása hibátlan: ha nem állsz közénk, kudarc orientált vagy,soha nem jön tiszta formájában a megkeresés, MLM. a klasszikus álca,- én csak jót akarok neked- típusú okosságokkal,nem annyira egyszerű kibújni, mint sokan gondolnák. Jól szituált majmok nyomják, nem feltétlen rossz stílusban, életveszélyesek egyébként, nagyon okosan le lehet őket szerelni, de az alábecsülést, mint stratégiát nem javallanám.

WToma · http://lazalom.blog.hu 2009.04.19. 20:16:24

Azért ezek nem csak a szcientológusokra lehetnek jellemzőek:

- Az állítólag elvégzett, de sohasem publikált kutatások minden önjelölt világmegváltó feltaláló/csodadoktor repertoárjának szerves részét képzik.

- Ki nem szokott néha nagyot mondani? Vannak, akik még nagyobbat mondanak :)

- A levél forma, amit mutattál, szerintem teljesen átlagos, bár nem értek a formalevelek lélektanához.

- Az adózási szabályokhoz pedig Magyarországon szinte mindenki maximális rugalmassággal áll hozzá :)

csipinymous 2009.04.19. 20:24:25

A volt cégemnél is ilyenek történtek! A wise-pasi (tanácsadó, vagy mi a szösz)is mindenkiben hibát látott amit, feltétlenül kezeltetnie kellett a tanfolyamokkal (ezeket a képzéseket, tesztek előztek meg).
Majd jött, a bűvös szervezeti tábla (Hubbard módra illetve, technikára) és szétszedték a céget, apró darabokra! Elszeparálták az embereket egymástól. Bekameráztak és mikrofonoztak minden helységet. Ha, valaki többet dumált a kollégájával akkor, megjelent a munkaügyi osztály vezetése (egy személyben mert, az osztályon egyedül dolgozott :-D)! Rosszabb esetben maga a wise-pasi, sarkában a cégvezető.
A legtöbb osztályon egy vagy, két ember dolgozott! :-D Na, ja a kis cég esete amelyik mamutként próbál viselkedni, a wise tanácsokra!
Ám, a pénz csak nem akart jönni! Egyre szarabb lett a helyzet. Elkezdődött a kontraszelekció (rosszabb értelemben)!
Rengeteg embert küldtek el vagy, lehetetlenítették el, a munkájában, hogy maguktól távozzanak! Az újak, pedig kivétel nélkül az egyháztól jöttek! Igaz, hogy szakmai képzettségük nem volt de, az mellékes volt a vezetésnek. Folyamatosan hangoztatták -Csak olyanokkal tudunk együtt dolgozni akikben, megbízunk! Bla-bla-bla...stb.!
Óh, ha tudták volna, hogy a munkaügyis még a cégvezetőről és nejéről is tudomásjelentéseket körmölt, a wise-pasival együtt! :-D
Olvastam egy párat (milyen gonosz voltam és ezek mennyire ostobák) mert, az asztalukon hagyták (néha nap).
Biztonsági szolgálatunk volt! :-DD
Mindenkit figyeltek!
A wise-pasinak voltak (csütörtökön reggelente a népgyűlésen) falrengető sikertörténetei, természetes csak magáról beszélt! A cégügyeket mindenek mögé helyezte!
Éjjel-nappal a cégvezetőt kísérgette! Helyette kérdezett, válaszolt intézkedett!
Szerencsétlen ember (tulaj), meg sem mert szólalni. Csak a feje volt folyamatosan vörös, és a híres szcientológus vigyor az arcán maradt! Láttam, hogy kínlódik!
Majd, a wise-pasitól hallottunk egy történetet, a gyógyszergyártók visszaéléseiről a pszichiáterekkel közösen! Elvesztette egy családtagját (félrekezelték) de, ö megmentette a gyerekeit!
Majd észrevettem, hogy az összes szcientológus kollégának volt egy ilyen tragédiája (története) amiből, hősként szállt szembe az orvosokkal! De, minden esetben meghalt valaki! :-DD

Rókakígyó 2009.04.19. 20:29:18

@WToma: Maximálisan egyetértek Tomával. Nem csak a szci hazudik, csal adót vagy ir formalevelet. Egyetlen példát sem kell szerintem ezügyben emlitenem:)

A magyar állam, a teljes gazdaság rendkivül ügyesen használja ezeket a technikákat, vajon mennyi jutalékot kellett a szci-nek fizetni érte:)

Pszichológiailag minden egyes ember külön megverése a másik bandából csak egy dolgot eredményezhet: ők majd együtt fognak megverni.

2009.04.19. 20:45:14

"...Ekkor az egyik taxis felemelt egy Uzit, de ő lefogta, ezért nem robbant ki a polgárháború."

Azta!
Ez de kemény!
Ha nem fogta volna le, akkor lehet, hogy végbe ment volna a rendszerváltás.
Persze akkor az illető egyházi vezető nem lett volna hős.

xfm 2009.04.19. 20:47:53

A szci már a padláson van! :D :D :D :D

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.04.19. 21:02:50

"A magyar egyház egyik mostani vezetője azt a sztorit terjesztette magáról, hogy a taxissztrájk idején taxis volt, és pont ott volt, amikor a Horváth Balázs kiállt a nép elé. Ekkor az egyik taxis felemelt egy Uzit, de ő lefogta, ezért nem robbant ki a polgárháború. "

Ez a nap vicce :))

The Great Destroyer 2009.04.19. 21:11:06

Hubbard egy ZS kategóriás sci-fi író volt, (asszem egyszer olvastam is tőle valamit a sci előtti időkből), viszont elég durván tisztában volt az átlagemberek lélektanával.
Szerencsére az internet néhány éven belül kinyírja ezt az egész őrültséget és idővel talán az összes idióta szektát/egyházat...

kicsihobbit 2009.04.19. 21:47:39

Az unokatesóm is költött ilyen kamu történeteket magáról. Aztán később be kellett vinni a zártra, mert a hangok azt mondták, vagdossa össze magát. Aztán az apja, aki szci, kihozta a diliből, mert a pszichiáterek csak rosszat akarnak. Az unokatesóm jelenleg főállású drogos, néha olyan skizoid rohamai vannak, hogy mentők viszik el... de nyilván a pszichiáterek a gonosz ufók. Biztos csak azért van, mert nem szed elég vitamint!

Majdnem 2009.04.19. 21:56:43

a francba már ... a fül mögött valami van, vaj a fejen van ... kicsit hasonlóan elnagyoló gesztus elhibázni, mint a cintológusok félismeretei

zsoci 2009.04.19. 22:16:40

Amatőrök vagytok! Én már évek óta dolgozom egy olyan cégnél ahhol a tulaj nagy sci rajongó ( szerencsére nem tag, ahhoz sóher ) . Lehet remekül kezelni, csak kellen utána kell olvasni, hogy tudd előre a várható lépéseket. Mindenki ellen a saját fegyverével.

Egyébként a leírás teljes jó. Persze más is tesz ilyet, de a együttes megjelenés a stílus tipikus.

A csúcs a szervezési tábla. Na az az igazi káosz maga !

vita-min 2009.04.19. 22:21:16

Ezek a különböző egyházak, társaságok, ideológiai összejövetelek sok esetben adott személyiségzavarok gyűjtőhelyei. Hasonló hiányokkal, fájdalmakkal kérdésekkel küzdő emberek találnak bennük "választ", vagy egyszerűen hülyék, fanatikusak, betegek és ott jól érzik magukat, mert végre nem utasítják el őket.
A bejegyzés is ezt taglalja, a beképzelt, de valójában beteg sci nyomorultakat, akiket ezer másik nyomorult követ a semmibe, a baromságaikat hallgatva, ész nélkül, kritika nélkül, megszállottan. Tipikusan vak vezet világtalant. Persze elvannak, csak gyűjtik a többi hülyét maguk köré.

Majdnem 2009.04.19. 23:18:58

ezek nélkül a gyűjtőhelyek nélkül több lenne a dühöngő őrűlt, agressziv ... öngyilkos ... kel az ilyen manapság is

Salesman 2009.04.19. 23:58:39

Nagyon nagyon érdekelne melyik az cég ahol az értékesítő dolgozott,

gunfight · http://topcomment.blog.hu 2009.04.20. 02:15:13

mia szci lényege, ők mitmondanak, ha vegigcsinalod, superman leszel, vagy mit? szal mit hisz el az, aki elhiszi?

lilike13 2009.04.20. 07:18:05

A szcientológusok beköltöztek a Római partra egy szállodába, a Nánási út elején, ki vannak táblázva, telefonszám, mehetsz a recepcióra ingyenes Hubbard kazettáért, aztán kettesével járkálnak a parton, és lepkehálóval fogdossák az embereket, hogy mindenféle kérdéseket tegyenek fel nekik, felírják a válaszokat, mint a kamu alapítványok adománygyûjtôi, vajon mi célból?

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2009.04.20. 12:41:40

@gunfight: Ez egy fokozatos dolog. Eleinte jobb kommunikációt, az emberek jobb megértését, több sikert ígérnek. Később a Clear szintnél jön a tökéletes egészség, memória és a folyamatos jókedv/lelkesedés. Végül az OT szinteken az Univerzum teljes megértése, az anyagi világ feletti uralom, telepátia, testenkívüliség, energianyalábok, tehát gyakorlatilag azt mondják Superman leszel.

Olvasd el a sikerjelentéseiket:
objektivszcn.blog.hu/2009/01/05/mukodj_avagy_a_kognitiv_disszonancia_rulez

@lilike13: Természetesen a toborzás miatt :) Stressz-tesztjük nincs?

nyíregyházi betti 2009.04.20. 18:26:58

Munkanélküliként ’92-ben csekélyke járadékomból vásároltam meg LRH önelemzős könyvét melyet a Minerva könyvkiadó adott ki. Addig úgy tudtam, hogy ez az egyház nincs jelen Magyarországon. Hátha segít a munkahelykeresésben! –gondoltam, amikor a felfedeztem a könyvesboltban ezt a művet. A szöveget otthon elolvastam, de a teszteket nem végeztem el. Egyszerűen hülyeségnek, időpocséklásnak és pénzkidobásnak tartottam ezt az egész eszmerendszert. Annyi érdekes dolog van a világon, miért éppen ezzel foglalkozzak?

Szerintem szabadon hihet mindenki bármit, ha nem akarja másokra erőltetni. Később, átlag média fogyasztóként hallottam jót/rosszat a szcientológiáról, láttam őket az utcán és határozottan elhárítottam udvarias közeledésüket, közömbös maradtam irántuk.

A cégemnél egy ideje egyes vezetők antidemokratikus viselkedéséből azt a következtetést vontam le, hogy három fiatal főnököm esetleg a szci hatása alá kerülhetett. De miután egyetlen oxford tesztet sem kellett kitöltenem, elvetettem ezt a teóriát. Egy olyan külföldi tulajdonban lévő multi alkalmazottja vagyok ugyanis, ahol tudomásom szerint az anyaországban nem igazán kedvelik őket. Különben is, egy nagyáruházban az üzleti érdek is azt kívánja, hogy világnézeti alapon ne kötelezzék el magukat, hiszen így meglehetősen csökkenthet a potenciális vásárlók száma. (Majd tíz éve dolgozom ott és az utóbbi kb. másfél évet leszámítva soha nem merült fel bennem, hogy bármely ideológia, politikai irányvonal stb. hatással lenne a munkahelyi légkörre.)
Mindezek után igencsak meglepődtem, amikor már nemcsak az eladótérben találkoztam lépten-nyomon a szórólapjaikkal, (ezeket a vásárlók is elhelyezhették) hanem a saját szememmel láttam, hogy a vevők időnként az áruház területére belépve mindjárt egy e-métert is alkalmazó dianetikus könyvárussal találják szembe magukat… és csak ezután találkoznak velünk eladókkal.

Az áruházvezetés szerint fizetnek a helyért, tehát a dolog rendben van. Azóta kénytelen voltam jó néhány mókus és hivatalos honlapot átnézni, mert még mindig úgy tűnik, hogy cégemnél valami nem stimmel ezen a téren. A fenti blog bejegyzés néhány megállapítása is ezt erősítette meg bennem, ezért vettem a bátorságot, hogy megírjam ezt a kommentet. Lehet, hogy esetleg a szcientológia egyház szépen lassan beszivárog a vállalatunkhoz?

Kíváncsi volnék a véleményetekre: elképzelhető, hogy a munkahelyem veszélyben van, vagy csak a munkahelyvesztéstől való félelem miatt minden ok nélkül aggódom?

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2009.04.21. 10:12:15

@nyíregyházi betti: Amit írtál nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vezetőség átvette a Hubbard tech-et. Nem tudom milyen beosztásban dolgozol, de ha min. középvezetőként, akkor már találkoznod kellett volna a "szervezési táblával" és biztos hogy elküldtek volna valamilyen szci tanfolyamra.

Ha szeretnéd hogy utánanézzünk, akkor tudnunk kéne min. a cég nevét ahol dolgozol. Persze csak akkor hogyha ezzel nem kompromittálod magad. Elég sokan olvassák ezt a blogot mindkét oldalról...
süti beállítások módosítása