Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Gyereknevelés szcientológus módra

2009. január 13. - Reformer

Úgy gondoltam, eljött az ideje ez a témát körbejárni.

 

Korábban már volt róla említés, de most összefoglalom a témát. Amúgy Hubbard elég rossz apa volt, bővebben itt.

Kifejezetten a gyereknevelésről 1 szcientológia könyv szól, a Gyerekdianetika (Child Dianetics). Magyarul sosem jelent meg, angolul meg már nem elérhető. Így a szcientológusok a Hubbard-féle általános alapelveket használják a gyereknevelés során, valamint az egymástól és a Sea Orgosoktól (az elit szerzetesrend) ellesett praktikákat. Ezeket pontokba szedve összefoglalom: 

1. Az ember egy halhatatlan, többtrilliárd éves szellemi lény

A szcientológia egyik leginkább sulykolt alapelve („a tech működik” utáni második helyezett). Azért ez áll az első helyen, mert ebből rengeteg olyan dolog következik és rengeteg olyan elv keletkezik a közösségen belül, amelyek döntően meghatározzák egy szcientológus gondolkodásmódját.

Halhatatlan szellemi lényként a szülő fogalma más értelmet nyer: akik világra hozták a mostani testemet. Egy szcientológus elméjében leépül a család jelentősége, a szüleire is szép lassan máshogy néz. A későbbiekben tárgyalt pénzügyi nyomás tényezője rejtve belopakodik ebbe a viszonyba: a nem-szcientológus szülők nehezen értik meg, miért költ a gyerek rengeteg pénzt az egyházra, miért nem foglalkozik már annyit az unokákkal (ha vannak), miért foglalt szinte minden hétvégéje, miért mesél otthon mindenféle furcsa összeesküvésekről a pszichiáterekkel a középpontban. A viszony hűvösebbre fordul, amit a médiában előkerülő szcientológiával kapcsolatos rémtörténetek csak fokoznak. Az sem segít, hogy a szcientológusokat általában irritálják a hétköznapi problémákkal, a politikával stb. kapcsolatos beszédtémák – hiszen nekik egy egész világot kell megmenteni és különben is, csak a szcientológia fogja megoldani az ország és a bolygó problémáit, a politikusok sosem!

Az igazi szülő-gyerek viszonyból átalakul; a szcientológusnak egyre inkább csak a teljes szabadsághoz vezető úton megjelenő akadálynak tűnnek a szülei, ha problémáznak a szcientológia miatt. Viszont a várható örökség, esetleg a szülei megszerezhető pénze egyfajta számító, pénzügyi érdekből jó kapcsolatot fenntartó szerepbe viszi a szcientológust.

Ennek fényében a kapcsolatmegszakítás is elfogadhatóvá válik a szemében – hiszen csak a testét hozták világra, és most pedig akadályozzák, hogy szabaddá váljon szellemileg. Kényelmesebb, olcsóbb és egyszerűbb faképnél hagyni az öregeket/testvért/gyereket stb. (ráadásul az etika tiszt is ezt sugallta az egyházban), mint azzal bajlódni, hogy megnyugtassa őket és elmagyarázza az értetlen fejüknek a szcientológia fontosságát és értékét. Ugyanis ha aktívan kapcsolatban van valakivel, aki ellenséges a szcientológiával, akkor nem mehet szolgáltatásra – ez az egyház szabálya. Vagy kezelnie kell a helyzetet, vagy szakít. A szakítás sokszor egyszerűbb, kevésbé problémás, ezért saját önös érdeküket, mint szellemi lények, érvényesítik.

A gyereknevelés - itt elég tarka a kép, de a gyerekvállalás a szcientológusok jó részénél nem divatos. Van nem kevés kivétel, de ha belegondolunk, hogy ha valaki komolyan gondolja, a teljes szabadságért fel kell vállalni a teljes elkötelezettséget – a Hídon való haladás meglehetősen költséges (a pénzt ugye „valahonnan” el kell vonni), valamint az egyház igényt tart a szabadidőre (önkéntes lelkész program stb.), így a gyereknevelés bizony háttérbe szorul.

A konkrét, mindennapi nevelési feladatok során a „halhatatlan szellemi lény alapelv” jelentkezik, a „kis felnőtt” hozzáállás elég elterjedt. A szcientológus világképet plántálják a gyerekbe a nevelés során – a „veszélyes környezetet”, a gyilkos pszichiátereket és azt, hogy „ne támogassa az alacsony statisztikát”. A hagyományos oktatás jelentősége háttérbe szorul (mert ugye nem használják Hubbard tanulási technológiáját), illetve a gyereket inkább a szcientológia képzések felé orientálják. Vannak kifejezetten gyerekeknek készült tanfolyamok (pld. „Gyerek kommunikációs tanfolyam”, „Hogyan tanuld meg?” stb.), a hithű szcientológus ezekre járatja gyerekét.

2. A „csere” szerepe

A csere speciális fogalom a szcientológiában, Hubbard így ír erről: 

 

A csere nem más, mint valamit valamiért. A bűnöző csere nem más, mint hogy a bűnöző semmit sem ad azért, amit másvalakitől kap.

...

A bűnöző, akár lopásról, akár fenyegetésrõl, akár csalásról van szó, abban gondolkodik, hogy kapjon valamit anélkül, hogy bármit adna érte. Ez nyilvánvaló.

...

Amikor hagyod, hogy a személy semmit ne adjon cserébe valamiért, akkor valójában bűnelkövetésre bátorítod. Ne lepődj meg azon, hogy a szociális támogatásból élő kerületek tele vannak rablással és gyilkossággal. Az ottani emberek semmit nem adnak cserébe valamiért. Amikor a cserét nem alkalmazzák, az egész társadalmi egyensúly felbillen.

...

A csere egyensúlyának felbomlása nagyon sok esetben a gyermekpszichológiából származik, amely szerint a gyerekek nem járulnak hozzá, és nem engedik nekik, hogy hozzájáruljanak. Ez az, amitől először úrrá lesz rajta az az érzés, hogy lekötelezettje a szüleinek, és aztán tinédzser éveiben lázadásban tör ki. 

Az olyan gyerekek mellett, akiknek megengedik, hogy segítsenek (nem jópofaságból, hanem ténylegesen), a hasonló korú, semmihez hozzá nem járuló gyerekek dühöngő őrülteknek néznek ki! Az a modern idők kegyetlen szadizmusa, hogy ily módon rombolják le az elkövetkezendõ nemzedéket. Ne gondold, hogy ez nem szándékos! Megvizsgáltam azoknak a szülőknek az OCA-it [szcientológus személyiségteszt - Reformer], akik ezt csinálják!

Így a megalapozási tisztnek [a HR-es munkatárs elnevezése a szciben - Reformer]  néha nagyon sok dolga lesz az olyan emberrel, akit ebben az életében egy teljesen kicsavarodott cserével neveltek fel! Belenevelt bűnözéssel van dolga! 

Ezen persze el lehetne vitatkozni, hogy van-e benne valami, vagy baromság, de az tény, hogy az általam ismert szcientológus szülők többsége ezt úgy értelmezi, hogy a gyerekkel éreztetni kell, hogy őt most itt eltartják, és ezért neki meg KELL dolgoznia. Attól rettegnek, hogy bűnözőt csinálnak a gyerekből (mert ugye Ron azt mondta ...), ha csak úgy vesznek neki ezt-azt, ezért elég komplex módon próbálják a "cserét egyensúlyozgatni". 

 

3. A család is csak egy szervezet

Ezt többnyire egymástól lesik el. Clearwaterben (az egyház nemzetközi központja van itt) például van egy arra szakosodott cég, amelyik szervezési táblát gyárt családoknak. A szervezési tábla Hubbard egyik, haditengerészeti karrierjéből származó mániája. A lényege, hogy egy bonyolult ábrán kell ábrázolni az alá- és fölérendeltségi viszonyokat és van egy főparancsnok, akinek a szava szent. A családra is ráhúzzák a ún. hétosztályos szervezési táblát, van pld. családi PR-felelős (általában a feleség), a gyerek a mosogatás-felelős, a férj a pénzügyi vezető stb. Ez messze nem minden szci családnál van így, csak a fanatikusabbjánál. 

4. A Gyerekek c. szcientológia füzetecske tanításai 

A gyerek egy kis felnőtt:

 

 

 

 

 

 

Talán nem kell ecsetelni, hogy ez a gyereknevelés során mihez vezet.

A "pszichológusok" ezen a téren is megkapják a magukét:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Kapcsolatmegszakítás

Erről már volt szó a blogon itt.

6. A Sea Orgosoktól ellesett dolgok

Az egyháznak kétféle munkatársa van: vannak a Sea Org tagok, ők az elit, egy bizonyos szint feletti szervezeteknek csak Sea Org tagok lehetnek a munkatársa. A Sea Orgról már sok szó esett ezen a blogon, így most azokat nem ismétlem el, annyit mondanék csak ezzel a témával kapcsolatosan: a Sea Org tagoknak tilos 1995 v. 1996 óta gyereket vállalni. Ha egy nő Sea Org tagként teherbe esik, két választása van: abortusz vagy azonnal kirúgják.

A „gyerekek a Sea Orgban” témáról (a 1996 előtti állapotok) oldalakat lehetne írni, itt csak a lényegi pontokat emelném ki. A Sea Orgos szülők ugye napi 14-20 órát dolgoznak, hétvégén is, maximum kéthetente van egy szabadnapjuk. Amikor még vállalhattak gyereket, akkor sem volt semmi idejük nevelni, max. napi 20-30 perc maradt rá A Sea Orgnak saját bölcsődéi és óvodái voltak, ahová többnyire az olyanok kerültek, akik minden más poszton megbuktak. A pszichológia és a pedagógia 100%-ban el volt vetve, tehát maradtak a hubbardi módszerek.

Ezenkívül mind a mai napig igen elterjedt jelenség a kiskorúak ugyanolyan időbeosztásban történő dolgoztatása, mint a gyerekeké.

Rengeteg dokumentált eset található a gyerekekkel kapcsolatos visszaélésekről itt és itt: taxexemptchildabuse.net

7. "Gyóntatás" (bűnök után faggatózás) gyerekekre szabva

Külön gyerekekre szabott E-méteres vallatás is van, itt megnézhető az angol eredeti.

8. Egyéb megfigyelések

- Szcientológus szülők előszeretettel terjesztik a frissen született gyermekükről, hogy "előző életében biztos valami OT volt" és figyelik, hogy a gyerek nem mond valami olyan dolgot (amint tud beszélni), ami előző életi emlékekre utal.

- szintén szokás 14 v. 18 évesen a Sea Orgba adni a gyereket (bár vannak szcientológus szülők, akik ragaszkodnak a felsőoktatáshoz)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr49875733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gatto Negro (törölt) 2009.01.14. 18:23:23

"Ha a körülöttünk lévő világra fordítanánk a figyelmünket, ahelyett, hogy olyan könyvekre figyelnénk, amiket valakik mások könyveinek elolvasása után agyaltak ki, akkor kiderülne, hogy ezek az alapelvek mennyire félrevezetőek." Hát nekem úgy tűnik, hogy ez tökéletesen illik a szcientológiára (is). Végül is Hubbard is pontosan ezt csinálta és az eredmény is ez lett.

AnonHun · http://www.freeforum.hu/anonymous 2009.01.14. 18:38:00

Basszus nekem is ez volt az első gondolatom ahogy odaértem :D:D Mintha magáról írna E/3-ban.

Dr. Kix 2009.01.15. 07:57:23

Megtudtuk azt is, hogyha Karácsonykor ajándékot adsz egy kisgyereknek, akkor abból a gyerekből rablógyilkos lesz.

Továbbá, hogy a "pszichók" gyerekei mind aberráltak és bűnözők.

Hát igen, okos ember volt ez a megélhetési vallásalapító. Köszönjük, LRH!

Gatto Negro (törölt) 2009.01.15. 18:41:04

Én inkább gonosznak nevezném megélhetési vallásalapítónkat.

ThufirHawat 2009.01.16. 10:10:58

Amint hazaértem, szétszedem a gyerek Lego várát. Nehogymá elbizza magát a pulya! Holnaptól meg megy a gyárba melózni, ha enni akar! 5 évesen igazán hozzájárulhatna a családi működéséhez...
Kösz, LRH!

anyós 2009.01.16. 13:01:52

Sajnos, közvetlen tapasztalataink vannak a gyerekekkel való bánásmódról. A lányunk férje ld."boszikedvese" olyan bigott pszichomókus, ami kész elmebaj. A családjában ő a vezéregyéniség, az eredeti családjában az "elsőszülött" akinek el nem vitatható jogokat adott Hubbard és az ő egyháza. Csak ne az én unokáim szenvednének tőle. Amit itt a gyerekekkel kapcsolatosan a szci egyház előír, ő a kis kísérleti nyulakon mind beveti. A többi fórumokon már leírtam, itt nem ismétlem. Elrettentő!!!

Valerijov 2009.01.16. 16:42:56

@anyós: mely fórumokra tetszik gondolni, én elolvasnám

anonim én 2009.01.17. 12:25:40

erről:
"A csere nem más, mint valamit valamiért. A bűnöző csere nem más, mint hogy a bűnöző semmit sem ad azért, amit másvalakitől kap."
eszembe jutott a gyengeelméjű, aki a lehúzott egy koldust 80 forintra, hogy tudjon "alapok"-at venni. Persze megmagyarázta valami olyannal, hogy "megértést adott neki cserébe", vagy ilyesmi.
A hubbard-tech csak a saját koordinátarendszerében, a saját értelmezési tartományában működik. Példa: Az összes "upstat" menne a levesbe, ha elbuknák az adómentességüket, és ugyanabban a gazdasági feltételekkel kellene megállniuk, mint a lenézett wogoknak.
Azt mondják, a csere valamit valamiért. Az ő értelmezésükben ez így néz ki: -vedd el ami kell, és ismételgesd addig, hogy "adtam érte cserébe valamit", amíg te magad is el nem hiszed.

ThufirHawat 2009.01.19. 11:48:13

"A csere nem más, mint valamit valamiért. A bűnöző csere nem más, mint hogy a bűnöző semmit sem ad azért, amit másvalakitől kap."

Én úgy gondolom, a Föld egy kazalnyi országa biztosít nekik (egyébként méreg drága) jogi környezetet, utakat és egyéb infrastruktúrát ingyen, hogy tehessék, amit akarnak. Ugyanezekért a dolgokért mi, egyszerű népek havonta fizetünk is, ami részemről rendben is van. Ők meg...?

Az egyházak adómentessége (bármely egyházé, és most lehet fikázni) szerintem, és úgy tűnik szerintük is, bűncselekmény. Végre egyetértünk valamiben a nagy LRH-val! Azért ez nem semmi...

al Dajjal 2009.01.19. 15:58:36

Most én vagyok a hülye vagy akkor az egyháznak való adakozás is bűnözői csere?

Gatto Negro (törölt) 2009.01.20. 22:42:49

Al Dajjal! A szcidióták rögtön rávágnák, hogy ez a kivétel, ami erősíti a szabályt.

anyós 2009.01.21. 12:03:32

Gondolkoztam azon, hogy a különböző fórumokon leírtakon kívül van-e további információm. Hála Reformernek,valamennyire sikerült rendszereznem a történéseket és szeretném megosztani veletek.

Az egyik történés a lányom és az én kapcsolatom, a másik az unokák sorsa.

A lányom a mai napig odáig jutott el,hogy a legenyhébb kifejezései: " a nő, aki az anyámnak neveznek", "a vén boszorkány anyám találta ki az egészet".Az ellenséggé nyilvánítás megtörtént, a különféle auditok kapcsán valószínű, olyan rejtett ellentétek derültek ki a vallatásainál, amit szándékosan felerősítve az sulykolták bele, hogy az anyja tehet minden kudarcáról, és akadálya a boldogulásának. Az öröklésvággyal kapcsolatosan teljesen döbbenetes élményeink vannak. A nyáron a fülem hallatára jelentette ki, hogy a legjobb úton haladnak a milliós örökség felé, a "kedves" blogján hangot ad annak a reményének, hogy a vérnyomáscsökkentő és az alkohol hamar meghozza a várt eredményt, illetve a napokban a "kedves gyermekünk" közölte az apjával, hogy ezt a versenyt úgy is ők nyerik, hiszen az apja 60 éves. Iszonyat fog el, ha a gyerekem lelkivilágára gondolok. És ez egyértelműen a szcientológia és a mellette lévő droid hatása. Képzeljétek el, olyan gyerek volt, aki rendszeresen összeszedte a kóbor kismacskákat az utcán. Amikor a két kisgyerekével már külön lakott, egy elgázolt ó-német juhászkutyát vitt fel a lakásába, az apját kérte meg, hogy állatorvoshoz vigyék és újsághirdetésben kereste meg a gazdát. Macskát tartott és óvó szeretettel gondozták az újszülött kismacskákat. Ma a lányom azt közli, hogy nem érdekel, hogy hány dögöt tartotok a pénzetekből,mert azunokáim is szeretik az állatokat és két kutya és két cica él velünk.

A gyerekek életében nem volt olyan momentum,ami ne lett volna stresszforrás. Addig, amíg a gyerekek gyakran voltak nálunk,minden fajta élelmiszert megettek. A tökfőzeléktől a bablevesig, hús és zöldségételekig mindent, válogatás nélkül. Az evéssel való stresszelés többrétű volt, ahogy azt le tudom szűrni. Először az, hogy az az étel, amit eléd tesznek, azt az utolsó morzsáig meg kell enned. Ha az asztalnál olyan történik, ami a droidnak nem felel meg,pl. leeszed magad, nem szereted éppen azt az ételt, nem eszed meg a kijelölt időre, akkor elzavarnak az asztaltól és étlen-szomjan lehet menni lefeküdni. Ha nem kelsz fel időben, és nem gondoskodtál magadról, akkor reggeli és tízórai nélkül mész iskolába. Ha az anyád elfelejtette befizetni az iskolai étkezést, egy hónapig nem eszel. Ugye milyen szép? Időbe telik, mire elfelejti a gyerek és visszamegyünk a régi kerékvágásba.

A másik a teljesítménykényszer, ami vonatkozik az iskolára, és a vezérürü által kiszabott családi munkákra is, pl. mosogatás, vasalás, takarítás, szórólapozással, jegyek árusításával pénzkeresés. Módszeresen igyekezett a gyerek önértékelését és önbecsülését aláásni azzal, hogy semmi nem elég, dícséretet legfeljebb a saját agyon sztárolt gyermek kaphat, a másik kettő nem. És ezt az anyával is elfogadtatja, hogy az ő két gyermekét dresszírozni kell, mert "neveletlenek". Ha a saját gyermek megunja a játkot, a mostoha gyermeknek akkor is el kell pakolnia, ha ő még játszana, amint ez az általunk küldött játékkal Mikulás környékén történt és a kisfiú a nagypapának panaszolta el telefonon.

A harmadik a szcientológiával való lelki fertőzés. Igen, a gyermeket beléptetik a szervezetbe, mint a szcientológia tanuló tagját és tanfolyamokra járatják. Egy 8-10 éves gyerek elég nehezen boldogul a magyar technokrata oktatási rendszerben is, mert olyan feladatmeghatározások és kifejezések szerepelnek a könyvekben aminek megfejtése több diplomával is nehéz. ezek mellé a gyerek érthetetlen szavakkal és kifejezésekkel megtűzdelt tanulástechnikát hallgat a szülő áldásos szcí kötödése miatt, a nyaralás helyett.

A "csere" sulykolása is jelen van a gyerek gondolataiban. szinte minden nap megkérdezi, hogy nem okoz-e az gondot, hogy ő itt van és pénzt kell rá költeni, és neki kellene saját magáról gondoskodni.

A kis tudatához és értelméhez igazodva a magyar családjog szülői és gyámi kötelezettségeiről kezdtünk el vele beszélgetni mert ezek feltételekhez nem köthetők. Sajnos, a családjog csak a gyám esetében írja elő a folyamatos számonkérést, pedig ha a szülőknek is lenne ilyen kötelességük, kevesebb szomorú és kiszolgáltatott gyerek lenne ebben a felfordult világban.

anyós 2009.01.21. 13:11:00

Folytatás:
Ja, és amit még elfelejtettem, a folyamatos testi és lelki bántalmazás. Elég volt elmélázni a tankönyv fölött, hogy a droid kézéllel üsse tarkón a gyerekeket, amiről mind a kettő panaszkodott. A kislánynak a hozzánk megérkezése után napokig az volt a kérdése, "ugye én nem vagyok egy tróger, semmirekellő gyerek?" És a kicsi fiú még ott van. A nővére eljött, megvédi-e valaki?Az, hogy nem csak a gyerekeket bántalmazza,valószínű, mert a gyerek szerint sokat sírt az anyja.

Előszeretettel dicsekszik azzal, hogy a kicsi lányt beiratta a zeneiskolába, Csak éppen olyan óra beosztásban egyezett meg, ami a gyerek iskolai balett óráival ütközött. Ez utána az állandó durva elmarasztalásra adott okot, magam is szem és fültanúja voltam, hogy a mostoha jelenlétében az anyja marta le minősíthetetlen hangnemben a gyereket, szintén az időbeosztás következményeként. A probléma a szcientológia mellett, ha egy beteg, gonosz személyiséggel párosul.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.01.23. 14:53:44

Off:

'Egy 8-10 éves gyerek elég nehezen boldogul a magyar technokrata oktatási rendszerben is, mert olyan feladatmeghatározások és kifejezések szerepelnek a könyvekben aminek megfejtése több diplomával is nehéz'

Cáfolnám. Anyós, szerinted mindenki tanuljon szociológusnak?

anyós 2009.01.23. 15:14:05

Még véletlenül sem a matematikára gondolltam. Mikor láttál egy általános 4.-es irodalom, nyelvtan, vagy környezetismeret munkafüzetet?

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.01.25. 20:49:06

Arra gondoltál, hogy értelmes magyarázat helyett tele vannak a könyvek tudományosnak hangzó bullshittel?

Egyébként régen láttam 4. osztályos könyvet, kb 15 éve, amikor a tanárnéni azt mondta :)

wog33 2009.08.09. 19:03:39

@anyós:
Kedves Nagymama!
Mély részvétemet kívánom! :(
Én már olvastam a Rémálom oldalt, sőt, másnak is ajánlottam. De amitt Ön itt ír, még durvább. Ezen az egészen annyira ki vagyok bukva, hogy nem tudom megfelelően kommentálni sem...
Ezen akadt fenn leginkább a szemem:
"A "csere" sulykolása is jelen van a gyerek gondolataiban. szinte minden nap megkérdezi, hogy nem okoz-e az gondot, hogy ő itt van és pénzt kell rá költeni, és neki kellene saját magáról gondoskodni." Milyen lelkivilága lehet a gyerekeknek, milyen önképük lehet?

Hihetetlen felelőtlenségnek tartom 18 év alatti gyerekek bármiyen szektába való befűzését! A gyerek még nem tud dönteni, és megy, ahová parancsolják :(

Nagyon együttérzek, tessék elhinni, és ennél többet segíteni sajnos nem tudok, nem tudunk, el nem tudom képzelni, mit tennék hasonló helyzetben :(
süti beállítások módosítása