Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Kapcsolatmegszakítás - avagy a családok szétverése

2008. április 11. - Reformer
A szcientológia talán egyik legkártékonyabb gyakorlata a kapcsolatmegszakítás.

Mit is jelent ez? Az egyház így adja elő, a szokásos álszent módon a hivatalos weboldalon:

Egy Szcientológusnak gondot okozhat az auditálása vagy képzése során szellemi fejlődésében, ha kapcsolatban áll valakivel, aki elnyomó személy vagy ellenséges a Szcientológiával vagy annak tanaival szemben. A Szcientológiával elért minden szellemi fejlődése könnyen elveszhet, mert egy ellenséges személy leértékeli őt. Azért, hogy megoldja ezt, vagy az Egyházról szóló igaz adatokkal “kezeli”, vagy legvégső megoldásképpen, amikor már minden kezelési kísérlet kudarcba fulladt, “megszakítja” kapcsolatát vagy megszünteti a kommunikációt azzal a személlyel.

A “kapcsolatmegszakítás” és a “kezelés” kifejezések – ahogy L. Ron Hubbard meghatározta őket – a következőket jelentik:

“A kezelés szó többnyire a helyzet elsimítását jelenti egy másik személlyel azáltal, hogy alkalmazzuk a kommunikációs technológiát.

A kapcsolatmegszakítás szó meghatározása: az egyén által hozott öndeterminált döntés arról, hogy nem lesz kapcsolatban egy másik személlyel. Ez a kommunikációs vonal elvágását jelenti. A kezelés vagy kapcsolatmegszakítás alapelve minden csoportban létezik, a miénk sem különbözik ettől.

A személy, aki szakít, egyszerűen azt a jogát gyakorolja, amelyben eldönti, hogy kommunikál vagy nem kommunikál egy bizonyos személlyel. Ez az ember legalapvetőbb jogainak egyike. “A kommunikáció azonban kétirányú áramlás – mutatott rá L. Ron Hubbard – Ha az embernek joga van a kommunikációhoz, akkor joga kell hogy legyen ahhoz is, hogy a másiktól származó kommunikációt ne fogadja. A kommunikációhoz való jog ez utóbbi folyománya adja meg jogunkat a magánélethez.”

A kezelés vagy szakítás módszerével a Szcientológusok tulajdonképpen nem tesznek mást, mint amit bármely társadalom vagy csoport tett évezredeken keresztül.


A gyakorlatban ennek az irányelvnek sok család már áldozatául esett - ugyanis egyáltalán nem arról van szó, hogy önként, magától eldönti ezt valaki, hanem arról, hogy az egyház kényszeríti arra, hogy szakítsa meg a kapcsolatot barátaival, családtagjaival, ha szcientológus akar maradni.

Ugyanis főbűnnek számít a szcientológián belül, ha valaki kapcsolatban marad "elnyomó" személyekkel és nem szakítja meg! (Egyébként egy elnyomó internetes kommunikációinak olvasása is kapcsolattartásnak számít, ezért nincsenek szcientológus hozzászólók a szcientológus weboldalakon, csak az OSA önkéntesei, illetve a még nem igazán szcientológus hozzászólók (pld. Bolgárka a remalom.blog.hu-n).

Megtörtént esetek:

http://askthescientologist.blogspot.com/2008/04/scientology-disconnection-control-those.html

Idézet:
Van egy közeli barátom, Jack-nek hívják. Hosszú évekre csaknem megszakadt vele a kapcsolatom, mert a "titkos" szcientológia bázison dolgozott, a kaliforniai Hemet közelében. Amikor például telefonon hívott, nem tudott túl sok mindent mondani, mert lehallgatták. A bejövő és kimenő leveleket pedig felbontották és elolvasták.

Amikor elege lett ebből, eljött onnan - így a szcientológia egyház "ellensége" lett. Nem sokkal ezután találkoztunk, végre tudtunk szabadon beszélgetni - fantasztikus volt!

Most figyeljetek. Jack-et nem csinált abból problémát, hogy én még mindig aktív szcientológus vagyok. Nem "gátolta a haladásom". Nem okozott nekem semmiféle problémát. Nagyon örültem, hogy újra szoros kapcsolatban vagyunk. Semmi nem indokolta a kapcsolatmegszakítás szükségességét. A hivatalos szcientológia álláspont szerint (ld. fent) nem is kellett megszakítanom vele a kapcsolatot. Ez önkéntes alapon megy elvileg, és nekem nem volt gondom Jack miatt - tehát minden rendben van, igaz?

Hát nem!

Amikor a szcientológia egyház rájött, hogy kapcsolatban vagyok Jack-kel, akkor azt követelték, hogy azonnal szakítsam meg vele a kapcsolatot. Ultimátumot kaptam: vagy szakítok Jack-kel, vagy én is "ellenséggé" leszek nyilvánítva, amit miatt elvesztem a barátaim, a munkám (szcientológus cégnél dolgoztam) és nem vehetek részt semmiféle egyházi tevékenységben.

Az egyház így éri el, hogy a tagjai minél nehezebben tudják meg az igazságot.

http://www.scientologydisconnection.com/

1. .... miután elszöktem a Sea Orgból és elnyomónak nyilvánítottak, az apám, nagynénim és a nagybácsim (mind szcientológusok) megszakították velem a kapcsolatot. 17 éve nem beszéltünk egymással és nem is találkoztam velük.

2. ... amikor úgy döntöttem, hogy elhagyom a Sea Orgot, a feleségem elvált tőlem és kapcsolatmegszakításra is rákényszerítették. Mialatt épp az elmenetelt intéztük, csak egy arra kijelölt harmadik személy jelenlétében beszélhetett velem, nehogy meggondolja magát. Ő azóta is a Sea Orgban van, 8 éve semmi kapcsolatom nincs vele.

3. ... 17 év szcientológiával való foglalkozás után elnyomó személlyé nyilvánítottak, mert  megtaláltam az igazságot az interneten. Miután erre a bátyám rájött, küldött egy emailt, hogy megszakítja velem a kapcsolatot.

4. ... 1984 és 2001 között voltam szcientológus, utána kiléptem és elnyomó személlyé nyilvánítottak. Az egyház a 82 éves (szcientológus) apámat is zaklatta ez miatt. Őt ez eléggé felkavarta és gyanakvó lett velem kapcsolatban.

5. ... 2004-ben elnyomó személlyé nyilvánítottak, az édesanyám azóta nem beszél velem. Most is a szcientológia egyház tagja.

6. ... egy jóbarátomat elnyomó személlyé nyilvánították. Több mint 20 éve ismerem és tudom, hogy hamis vádak alapján tették ezt. Mivel én emiatt nem akartam vele megszakítani a kapcsolatot, engem is elnyomó személlyé nyilvánítottak.

Az Anonymous akciója - Operation Reconnect

2008. április 12-én azaz holnap lesz az a nap, amikor az Anonymous világszerte tüntetéseket szervez a szcientológia egyházi szervezetei előtt - a meghívott szónokok pedig a kapcsolatmegszakítás áldozatai lesznek.

Itt van az erről szóló videófelhívás:



A magyar fordítás:

http://wiki.costruth.com/trans/index.php/Operation_Reconnect_Video_Hungarian


A magyar szcientológia egyház reakciója

Mi a budapesti szcientológia egyház (másnéven: budapesti org) reakciója? Az elnyomás konfrontálása és szétzúzása? (ez az elnyomók kezelésére hivatott tanfolyam neve) Cáfolat? Esetleg bocsánatkérés?

Nem.

Április 12-én zárva lesz az org, és 1) délelőtt indul a Duna Plázától a Drogmentes Magyarországért Maraton (jó messze a Blahától, ahol az org mostani irodái vannak), 2) délután pedig ideális org konferencia lesz Csepelen, ahol minden szcientológusnak elvileg kötelező a megjelenés.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr15421188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luxon 2008.04.11. 13:30:32

Minden destruktív szekta előszeretettel használja a disconnected eljárást; csak máshogyan hívják.

vuk 2008.04.11. 14:18:31

Reformer: van ám más módszerük is...
Ismerek olyan személyt, aki nem tagja a szektának, de a volt barátja ogosborz. Na ez az orgosborz megpróbálta a barátját a családtól elszakítani, gondolom nősülni akart, és új tagot, egyúttal feleséget akart magának...két legyet egycsapásra ..
nem sikerült neki..

Grege 2008.04.11. 17:07:23

a borz is valami szakszó, vagy csak úgy odatetted az orgos mögé? :o)

vuk 2008.04.11. 17:13:44

csak úgy oda.:-D

Tatuka 2008.04.11. 17:22:42

Orgosborz.
Jól rímel a torkosborzra. :)

xy 2008.04.11. 17:22:59

Üdv!

Nem tud valaki valami listát azon magyarországi cégekről ahol jelentősebb a szcientológus jelenlét, ahol kihatással lehetnek ott dolgozókra is? Én google-ztam, de nem találtam semmi részletest. Aki tud linket, írja be ide legyen szíves, de lehetne egy blog-bejegyzés erről is.

sz.csabii 2008.04.11. 17:41:51

reformer
picit lassú voltam... :)

xy 2008.04.11. 17:43:44

Köszönöm szépen!

Google kevésbé volt barátom. :)

xy 2008.04.11. 18:00:47

Megnéztem linkeket, de pl. antiszcientologia.hu oldalon nem említik euronicsot, pedig hát annak vezetője szcientológuss, és ebből Én feltételezném hogy aki komolyabb pozicíót akar ott elérni, annak szerencsés ha szimpatizál szervezettel. Nem lenne rossz egy olyan lista se, ahova emberek beírhatnák, hol találkoztak ilyen vagy olyan formában szcivel munkahelyeken, hogy aki állást keres adott helyen, az tudja mire számítson ilyen szempontból.

Elnézést hogy az íráshoz tök nem kapcsolódó dologgal jövők elő, abba is hagyom most "flood-olást", remélem hamarosan valamelyik anti-blogon feljön téma.

sz.csabii 2008.04.11. 18:08:02

Igen, sajnos az nincs fent. Viszont a másik két linken igen.

Az ötlet nem rossz...

Reformer 2008.04.11. 18:10:47

sz.csabii: én tudok csinálni ilyen listát, de elég nekem az egyház ellenségnek, nem hiányoznak a mindenféle ügyvédi irodák levelei

Reformer 2008.04.11. 18:13:31

de egyébként iWiW is a barátod - végig kell nézni az iwiwen az ő ismerőseit: www.iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=9936472

Ez a Szcientológia Egyház Budapest profilja.

Majd az ismerősöknél megnézni egyenként, hogy ki vallja magát nyíltan szcientológusnak, a többség odaírja a cége nevét is.

xy 2008.04.11. 18:16:31

Reformer: hogy tudok olyan üzenetet küldeni amit csak Te kapsz meg?

Grege 2008.04.11. 18:20:52

xy: ráklikkelsz a nevére :)

Grege 2008.04.11. 18:21:34

vagy lehet,h az csak bejelentkezett felhasználóknál működik? nem próbáltam még máshogy

xy 2008.04.11. 18:23:06

Valóban. :D De béna vagyok. :(

Csak bejelentkezve lehet, de akkor regisztrálok.

sz.csabiii 2008.04.11. 19:27:01

reformer

Abban igazad van, hogy csak még több ellenséget gyűjtenél sajnos. Viszont, az nagy baj, hogy sok cég a munka közben is térít. Ezért jó, ha minnél többen tudnak a szci árnyékos oldaláról is, mert akkor nem mindenkit tudnak csőbe húzni a munkahelyeken. Talán, bár ma még nagyon nagyon kevesen tudják meg időben mi az a szci. De azt hiszem a Te blogod is azért jött létre, hogy ez megváltozzon. A Claritas is ezért alakult. :)

sz.csabiii 2008.04.11. 19:27:33

Eddig nem voltam bejelentkezve és egyel kevesebb i betűt írtam.. :)

anafeb · http://remalom.blog.hu 2008.04.11. 20:50:09

Több szcientológus cég ügyvédi levélben szólította fel az antiszcientologia.hu gazdáját, hogy ha nem veszi le a cége nevét, feljelenti. Na, ő sem akart peres eljárásokat, inkább levette őket.

sz.csabiii 2008.04.11. 20:52:59

Nem baj, csinálunk egy com ra végződésű oldalt...:) Na azt keresgéljék.. :))))

eerdeklodoo 2008.04.11. 20:56:15

vagy a wikileaks nem jó arra is, hogy felkerüljenek oda a cégekek? gondolom szerkeszthető több nyelven, mint a wikipédia

sz.csabiii 2008.04.11. 20:59:43

Az nem biztos, hiszen ezek közül sok sok tönkremegy...pl. Balusztrád, Food Express stb...
No meg meg is jöhet az esze a tulajnak....

anafeb · http://remalom.blog.hu 2008.04.11. 21:15:58

Reformer tudom, hogy ennél a posztnál off, de hogy áll a fordítás?

Reformer 2008.04.11. 21:56:47

anafeb: frissítettem annál a postnál az állást....

Grege 2008.04.11. 23:04:08

Megnéztem a wiw-es adatlapot, szerencsére nincs közös ismerősünk :)

Tatuka 2008.04.11. 23:10:16

Grege, ez nekem is megfordult a fejemben, én is megnéztem kíváncsiságból, de 0 találat. :-)

Grege 2008.04.12. 00:13:42

átlapoztam az ismerősöket, elsőnek főleg a cégek érdekeltek, volt vagy 40-50 kirakatszervezet, emellett max. 3-4 országosan ismert cég, a dunakanyar autócentrum volt a legnagyobb. viszont meglepően kevés szci van a wiw-en, egy közepes szórakozóhely is legalább kétszer ennyi ismerőst számlál. Vajon azért csak ennyi, mert ez a szám reprezentálja a hívők számát, vagy azért, mert már a wiw-re sem mernek felmenni, nehogy káros dolgokkal találkozzanak?

a másik dolog, hogy fentvan az anonymus is (megtalaltad.uw.hu/) , namost mi értelme a tüntetések alkalmával eltakarni az arcukat, ha utána összeszedik egy csokorba a tagok nevét, arcát, meg úgy általában az adataikat?
süti beállítások módosítása