Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Távozz tőlem, gonosz TV!

2008. június 02. - Reformer
Volt még egy érdekes aspektusa a Sea Orgos létnek (az egyház "szerzetesei, akik 1 milliárd évre szóló szerződést írnak alá. Bővebben a Sea Orgról: Sea Orgos bejegyzés #1 és #2.).

Ez pedig a TV-nézés teljes hiánya volt.



Hubbard "kutatásai" során ugyanis rájött, hogy mennyire hátráltatja a terjeszkedést a TV-nézés, ezért az 1970-es évek közepén megtiltotta a TV-zést a Sea Org tagoknak.

Ez mind a mai napig érvényben van.

Ezt írja a nagy gondolkodó:

"A legénység tagjai azért vesztették el érdeklődésüket a posztjaik iránt, mert TV ZOMBIKKÁ váltak, akiket már nem érdekel az élet.

...

Az étkezések alatt a TV-t bámulják - ennek az lett az eredménye, hogy TV ZOMBIKKÁ váltak, akiket a szappanoperák érdekelnek, a saját életük, a barátaik és a munkájuk pedig nem.

...

A TV-vel kapcsolatos kutatásaim már 1962-ben elkezdtem, és már akkor kiderült, hogy katódsugárcső sugárzása minimális mennyiségben ugyan, de radioaktív gammasugarakat is tartalmaz, és ezzel a múltbeli besugárzások restimulálja (felkavarja az eltemetett emléket - Reformer), ami pedig szétszórtságot okoz.

Ennek a számlájára írható a szokatlanul sok betegállományban lévő ember a Clearwater-i szervezeteinkben.

Ha egyáltalán nem nézünk TV-t, akkor ezek a negatív hatások megszűnnek és ha emellett még sportolunk is, akkor az egészségi állapotunk és a kinézetünk nagyot fog javulni, valamint az auditálás (szcientológia terápia - Reformer) során több nyereségünk lesz és tartósabbak lesznek az eredmények."

1957. december 1. AZ EMBER RÉSZEI c. kiadvány:

"...a TV csak egy fény-árnyék minta - egy olyan restimuláló mechanizmus, amelyik felkavarja a reaktív elmédet (kb. tudatalatti - Reformer) és így tudat alatt ismét átéled a rég elfelejtett dolgaid."

A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy senki nem nézett TV-t a Sea Org tagok közül. Ha volt valami pozitív műsor, azt a szcientológusok úgyis felvették és megnéztük később videón.

Boldog tudatlanságban éltünk a világ dolgaival kapcsolatban - amíg be nem vezették a szélessávú internetet :) (Az OSA minden igyekezete ellenére sokan hozzáfértek. A kritikus oldalakat ugyan kerültük, mint ördög a tömjénfüstöt, de egy két index.hu címlapos antiszcientológia cikk azért el-eljutott egy-két emberhez, aminek azért megvolt a hatása.)

A TV-ket (mert pár készülék azért akadt) csak DVD-nézésre használtuk, amikor időnként volt buli.

Utóirat:

A Sea Org lesz a témája a június 14-i tüntetésnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr12500466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gekkóla 2008.06.03. 00:05:40

jó hogy felhoztad Reformer.

Látható, hogy egy Sea Org tag (meglepő módon) pont mitől van eltiltva:
- TV
- Internet

na vajon hol tudhatná meg mi is történik SCI körül, milyen visszaélések történnek Droid-Házban...

davidpeter 2008.06.03. 00:06:34

Azért ez az LRH nem volt hülye gyerek. Én is ismerek pár TV zombit, akinek a valóság végetér a Mónika-shownál és a barátok köztnél. Ha a jelenség indoklása nem is áll annyira stabil lábakon, azért kétségtelen, hogy észrevett valamit a fószer.
Annyi fizikai igazság is van a dologban, hogy röntgent és még talán gammát is köp a CRT és azért ezt nem tudják még a mai TV-k sem tökéletesen szigetelni. Még egy ok, hogy ne nézzünk közelről TV-t!

Anonym Mouse 2008.06.03. 00:46:12

Jujj, az az apróság nem esett le neki hogy a "gamma sugarakat" nem a TV adó sugározza (ha így lenne, minden tornyot be kellett volna tiltania), hanem a TV készülék maga? Nektek sem esett le odabent? Ha DVD-t néztek, a TV készülék ugyanúgy sugároz, nem a műsoron múlik. Vagy a fizika órák kimaradtak, és az atomfizikus barátunk olyan emberekkel akarta magát körülvetetni akik semmihez sem konyítanak? Nem sértésből, még ha úgy is hangzik. Inkább hitetlenkedek...

Persze értem én hogy agymosáso technika ez is, és csak egy potenciális infó- és kitörésforrástól akarta "megóvni" a tájékozatlan híveket.

davidpeter 2008.06.03. 01:25:05

LRH egy szóval sem mondta, hogy a DVD/Video rossz, vagyis ebből nem derül ki. A TV adóról meg pláne nem szólt senki semmit, szóval nem értelek kedves Anon. Szerintem ez az utóbbi csak a szcik saját elgondolása volt, hogy kissé javítsák a saját helyzetüket.
Egyébként akkor ma már mindenki TV-zhet, mert az LCD TV-kel semmi ilyen gáz nincs.

davidpeter 2008.06.03. 01:26:05

SZTOJ!!!
Azt akartam írni, hogy LRH egy szóval sem mondta, hogy a videó/DVD JÓ!
Így éjjel már én is beszélem a hülyeséget...

Gekkóla 2008.06.03. 01:46:34

SZTOJ again :-)
a kérdés nem is annyira az,hogy van-e pl. elektromos szmog, hanem,hogy ezzel megmagyarázni a teljes tiltást...
LCD-nek meg CRT-s sugárzása nincs.

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.06.03. 01:56:02

Hehh :D Én ideális seaorgos lennék :) 4 éve nem néztem tévét. De ha ezen múlik, akkor holnap veszek egy szép nagyot és előfizetek valamelyik digitv-re...

davidpeter 2008.06.03. 02:06:26

Vessetek meg és köpjetek le, legyek én az aljas szci, de ebben a postban én tényleg nem azt látom, hogy az elnyomás egy újabb eszköze, hanem hogy az öreg tényleg ráérzett arra, mekkora butító eszköz a TV. Csak az ő sajátos, akkor már kicsit buggyant módján fogalmazta meg.
Ne mondjuk mindenre zsigerből azt, hogy bruáf, picit nézzük meg azért előtte. Eddig állítom, ez a szci leghasznosabb tanítása, ami hozzám eljutott. Persze módjával kell kezelni, mint minden tabut de valamit kapizsgál...

Szurkapiszka 2008.06.03. 03:02:03

davidpeter: Az emberek többsége néz tévét, mégsem mindenkiből lett beszélgetőshow-kajáló élőhalott. Sokakból az lett, de az nem a tévézés bűnlajstromára írható tény, a TV-nézés csak egy lehetőség a semmittevésre, amit meg tud ragadni az olyan ember, akinek beszűkült az élete. Ha nem lenne tévé, akkor sem mennének el az operába ezek az emberek, és nem futnának maratont passzióból, mert az az egészséges, hanem keresnének más lehetőséget az önbutításra (sarki presszó és társai). Ne mossuk össze az okot és az okozatot. A TV a butító funkciója mellett a tájékoztatás fontos eszköze a megfelelően szelektálni képes emberek számára. Ha azt mondjuk, hogy Hubbard TV-ellenes véleményével "kapizsgált valamit", azzal méretes csúsztatást követünk el. Ennyi erővel mondhatta volna azt is, hogy az újságokra nyomott tinta olyan sugárzó anyagot tartalmaz, amely felkavarja a reaktív elménket, ezért nem ajánlatos az újságolvasás. Aztán lehetne rá helyeselni, hogy nem is rossz ötlet ez, "valamit kapizsgált" Hubbard apó, hiszen mennyi bulvármocsok van, butítják a népet, mindenhol csak a félretájékoztatás és az álhírek...ha nem lenne világos: most épp a szólásszabadságot biztosító alapvető médiumokról beszélünk. Sok ember kezében önbutító eszköz, egyébként pedig fontos információforrás a megfelelő kezekben.

Luxon 2008.06.03. 08:10:04

Boltban sem kötelező kannás bort venni, és ugyanakkor bőven ezer forint alatt is van minőségi bor.

Hát igen magyarán lehet national geographic/discovery -ot is nézni meg "maónika sót" is.

A 'tíví is csak egy eszköz, lehet informálódni, kikapcsolódni, és okosodni illetve butulni. Szabadság bódító lehetősége -> Te döntöd el mit nézel.

Na gondolom ez nem tetszett Hűbárd bátyónak, ezt minden szekta 'vezír rühelli.

Neduddgi 2008.06.03. 08:25:07

Én azt gondolom, hogy mindkettő benne volt. Ha nincs kontroll alatt az információ áramlása, akkor könnyedén "beszivároghat" az ellenség. Viszont azt se felejtsük el, hogy mikor és hol írta ezt LRH. 70-es évek Amerikája... (az amerikaiak ma is a tévéfogyasztók élvonalához tartoznak - meg is látszik rajtuk.)

Retexis 2008.06.03. 08:59:34

Nem a mónikasó hülyíti az embereket, hanem a hülyéknek is csinálnak műsorokat. Jó sokat, mert jó sokan vannak.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.06.03. 09:03:28

Azért ne felejtsük el, hogy a 60-as évek USA-ája milyen szinten volt belemerülve a szappanopera lázba. Konkrétan a szó is akkor alakult ki ugyebár. Lehet, hogy a "nagyfőnök" ezektöl hányt be és ezért találta ki a mesét. Nem volt akkor még Natgeo., meg Discovery.

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2008.06.03. 09:06:27

Hát ebben részben igaza van az öreg szélhámosnak.

j 2008.06.03. 09:09:35

>davidpeter 2008.06.03. 02:06:26
"[...]tényleg nem azt látom, hogy az elnyomás egy újabb eszköze, hanem hogy az öreg tényleg ráérzett arra, mekkora butító eszköz a TV[...]"
Akkor nem tudományosnak látszó módon kellene ezt magyarázni, (analfa-béta-gamma sugárzással), hanem megmondani a frankót, mint Bruce Willis a macskájának az 5. elemben:
"Ne nézd azt a szart, mert elrohad az agyad!"

peca1000 2008.06.03. 09:41:16

Megengedem a TV nézést, és az Internet használatát minden szcientológusnak, ezért cserében csak a tagdíjuk felét kérem. Térjetek át hozzám! :)

ZS 2008.06.03. 09:48:14

J: muhahahaha:D

A szerelő 2008.06.03. 10:34:56

Hasonlóak ehhez az elnyomó, diktatórikus országok viselkedése, ahol szintén korlátozva vannak az információk. Az elkerülhetetlen, hogy semmilyen infó ne juthasson be a szűrők megkerülésével, éppen ezért van kitalálva: "a média hazudik". "A TV zombivá tesz". Ezek féligazságok, amiket sokan gondolkozás nélkül elfogadnak. A sci egyház felől nézve több okot is találhatunk arra, hogy miért hasznos ez nekik. Akkor főleg az lehetett a szempont, hogy minnél többet dolgozzanak, TV-zés közben ez nem lehetséges.

Szurikátáné 2008.06.03. 10:35:23

„a műhasználó beleviszi konkrét egzisztenciális helyzetét, egyedien kondicionált érzékenységét, műveltségét, ízlését, preferenciáit és személyes
előítéleteit, és ily módon egyéni nézőpontja szerint érti meg az eredeti formát” (Umberto Eco: Nyitott mű)

www.mediakutato.hu/cikk/2005_03_osz/02_monika/03.html

Elnézést, hogy alkalmatlankodok. Csak azt szeretném még mondani, hogy LRH sztereotíp és szűk látókörű, a fentiek alapján. Butinkó lukból butinkó szél fú... mégha áltudományos stílusban is íródott. Sőt, akkor pedig főleg...

Az, hogy egy "alkotás" kinek mit jelent, az nem high culture-low culture kérdés Eco szerint, és én ezt logikusnak találom. Ami nekem értékes, az másnak értéktelen is lehet. De ez nem az "alkotás" jellemzője, hanem az én egyéni látásmódom jellemzője az "alkotással" kapcsolatban.

Azoknak a szcientológus blogolóknak pedig, akik azzal próbálják alázni és lenézni a humanoidokat, hogy saját maguk által gyártott szimbólumokkal kommunikálnak - illetve köznyelvben is esetleg kódolható szimbólumokat képzavaruk miatt elferdítve használnak -, hogy ez aztán a butinkóságuk felsőfokú bizonyítványa. Kommunikáció ti. ismereteim alapján csak akkor jön létre, ha a kód dekódolható, az üzenet megérkezik, sőt, egyesek szerint, ha vissza is csatolódik. Ha nem, akkor a végtermék nem üzenet, hanem hablaty. Hovatovább kommunikációs zavar, s ha valaki nem tud kommunikálni, mikor pedig azt próbál, az magára nézve javítandó, orvosolandó állapot.

Gondolatomat lezárandó tehát, én nyávoghatok a macskának ember létemre akár, attól nem tudományos leszek, hanem nevetséges. A macskák számára is...

xenuhablaty 2008.06.03. 11:31:31

Erről a dekódolt belső nyelvről ismerhető fel a szektatag. Kamill, legalább mostantól írhatnál úgy, hogy még a névelőket se lehessen felismerni.:-DDD

Luxon 2008.06.03. 15:01:31

Mongúzfélené: köszönöm hogy ezt így szépen leírtad!
Örülök hogy nem kell megtanulnom, kamillául. :D

Dr. Kix 2008.06.03. 15:39:23

Szurikátáné: Ámen! :)

xenu@space.org 2008.06.03. 17:17:16

Kammillát hiába tiltoma nettől, egyfolytában idejár.
Gyanitom, hogy barátok közt függő is lett...

anonim én 2008.06.03. 18:06:33

A szép az, hogy a szövegben sehol nincs olyan, hogy megtiltja a tévézést, csak leírja a szerinte káros hatásait. A szcík meg úgy kezelik, mint isteni törvényt, fővesztés terhe mellett.
Még szerencse, hogy nem írt olyat egy gyenge pillanatában, hogy a fingás esetleg káros hatású lehet. Elképzelem a sok összeszorított szemű szcít...
Ámbár, lehet hogy a klírek már nem is finganak?

Luxon 2008.06.03. 19:16:58

Nem hát, se fing se szex... :D #) X)
...m'er kháros...

Luxon 2008.06.03. 19:21:42

Mr. Braun: Édes cicuskám, egy kis szex?
Mrs. Braun: Nem tudom értelmezni a kérdést.
Mr. Braun: Akkor fingok egyet!!
Mrs. Braun: Ez a te realitásod!

Anonym Mouse 2008.06.03. 19:39:55

LOL Luxon
és grat, a hosszú kifejtés rulez, maximálisan egyetértek a logikai levezetéssel.

elfelejtette 2008.06.03. 20:32:48

"A TV-vel kapcsolatos kutatásaim már 1962-ben elkezdtem, és már akkor kiderült, hogy katódsugárcső sugárzása minimális mennyiségben ugyan, de radioaktív gammasugarakat is tartalmaz, és ezzel a múltbeli besugárzások restimulálja (felkavarja az eltemetett emléket - Reformer), ami pedig szétszórtságot okoz."

Képzelem, micsoda professzionális kutatás lehetett:

"Jé, tévé, jé bamba néző! Kavar a múltba bele a bétasugár! Nem, a gamma, az kavar, tilsákbe!"

Az usa is megkapta a maga nyomorult lelkű világuralomra áhítozó hitler jelöltjét, még jó, hogy nem jutott komolyabb befolyáshoz.

Capslock 2008.06.03. 21:04:36

Az öreg LRH ezen tézise még a jobbak között van, más kérdés, hogy a teljes tiltás megint egyfajta szélsőség.

Luxon 2008.06.04. 13:39:44

Hát igen mert ma Magyarországon mit lehet hatékonyan betiltani?
Tablettásbor is tilos, mint szakmailag FÚJ-FÚJ, mint jogilag ejnye-bejnye: és még is létezik.

Ettől függetlenül mint egyházat meg lehetne szüntetni és felőlem működhetne mint egyesület. Mondjuk új kategóriában: Magyar Xenu tkkvdsz egyesület.

tkkd = társadalomra különösen káros és veszélyes destruktív szekta.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2008.06.05. 17:22:12

A kevésbé ismert OT2-ben szintén van szó olyan tételekről, amelyek a tévékre utalnak, szóval ezt a "kutatás"-t szerencsére lehet kicsit komolyabban venni.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2008.06.05. 17:35:05

Szurikátáné 2008.06.03. 10:3

:: Kommunikáció ti. ismereteim alapján csak akkor jön létre, ha a kód dekódolható, az üzenet megérkezik

A kommunikáció szci képlete "ok, távolság, hatás" (ez fedi le a kódolást, a kód továbbítódását és a dekódolást), emellett kell még mellé szándék (hogy el akarod küldeni), figyelem (hogy fogadni akarod), duplikáció (hogy azt kapd meg, amit elküldtél) és megértés (hogy a saját rendszeredbe az érkezett adatot be tudd építeni).

Minden decens szci komm tanfolyamon ezt tanítják. ;)

:: sőt, egyesek szerint, ha vissza is csatolódik.

Ezt hívja a szci "nyugtázás"-nak, dettó moinden komm tanfolyamon gyakoroltatják, TR2 néven ;)

CConstantine · http://www.xenu.net 2008.06.05. 22:46:17

TV-ésről tett LRH gondolatok tényleg nem rosszak, sőt, ébresztőek.

Azért nézzük már meg miért is lett igény rá.
még 1980-as években kutatók felismerték, az emberiség túlzott elszaporodásának eredménye az lesz, hogy rengeteg képzett, a régi átlaghoz képest okosabb ember fog élni. A növekedő életszinvonalnak köszönhetően (nem kizárólag dolgozunk, elterjedt kommunikációs lehetőség van,stb.) miatt nem lesz képes rá a világ, hogy elegendően lekössön ennyi embert.
Ennek egyik egyenes következménye, hogy lekötik az emberek magukat. Amúgy valóban a tv kép nézése bizonyos értelemben butít, hajlamossá teszi a lényt a lustaságra, tunyulásra, a tv-zés közbeni evésről nem is szólva.

de ugyan, nem olvastál már újságot reggeli mellett, vagy olvastad kedvenc könyved vacsora alatt, stb?
Annyi mindennel lekötjük magunkat és nem egy dologra figyelünk.

A globalizációval (kinyílt a világ előttünk értelemben) igény is van a tájékozódásra, bizonyos történetek tv-n, filmen keresztüli megélésére.
Pl. ezért néznek sokan (amúgy szellemileg lapos) tv drámákat/sorozatokat.

Na és mert megnéztem az összes 24 részt, vagy a Battlestar Galactica sorozatot, akkor már szellemileg feltétlen leépültem?
btw, mi nem fizetünk a tv-ért, van a 3 csatorna ami az éterből gyün.
Jellemzően inkább letöltök olyan adásokat, ami érdekel.
Egyébként is ez a jövő, lásd IPTV-k.
Ami érdekel, abból akár műsorokat állítasz össze.

TV ártalmas lenne, mikor legtöbb ismerősöm pont természeti és tudományos csatornákat néznek?
Ismerős nem,hogy többek véleménye szerint akárhova kapcsolnak, csak ilyen csatornát bírnak nézni. Egy idő után "kifuttatod" a csim-bumm filmekkel az ilyen igényeid, és nem is akarsz már ilyet igazán nézni.

Fentiek objektív megvizsgálása alapján szerintem egyértelműen kijelenthető - hogy mint minden- a TV is eltúlozva ártalmas, amúgy meg lehetőség értelmes információk, tudás és pozitív élmények szerzésére, megélésére.

Szurikátáné 2008.06.06. 17:10:22

Translator +X+ · www.szabadzona.hu 2008.06.05. 17:35:05

Akkor kellene használni.

Amúgy ez egy igen alap kommunikációs képlet, amit említesz. Shannon-Weaver modell, melyet aztán Lasswell egészített ki a visszacsatolással. 1949-ben, a kezdetekkor. A kommunikációs kutatás kezdetekor. Ez nem szci, ennek köze nincs a szcihez. Hacsak Shannon, Weaver, Dance, Gerbner, Hymes nem szci... Már megint a spanyolviasz...
süti beállítások módosítása