Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Jason Beghe kéri a róla vezetett dossziékat - precedenst teremthet

2008. április 29. - Reformer
Jason Beghe (ld. előző postok) a következőt írta be a xenu.net fórumába:



Egy héttel ezelőtt felvettem a kapcsolatot a Nemzetközi Hírességek Központja (Szcientológia szervezet ez is) elnöki irodájával és megkértem arra, hogy segítsen hozzájutni a rólam vezetett dossziékhoz. Mivel az elnöktől csak egy ügyes kitérő választ kaptam, ezért utána közvetlenül David Miscavige-hoz fordultam írásban. Ezt megpróbáltam az egyház megfelelő kommunikációs csatornáján továbbítani, de nem engedték.

Mivel a szcientológia egyház nagy gondossággal figyeli az összes szcientológiaellenes weboldalt, így itt jelentetem meg a levelemet, hogy biztos megkapják.

A levél szövege így szól:

Tisztelt Uram!

Ezúton tudatom Önnel azt a hivatalos kérésemet, hogy azonnal juttassák el hozzám az összes preclear, pre-OT (ezek tartalmazzák az auditálási adatokat a Clear előtti, illetve az OT-szintekről - Reformer)  és etikai dossziémat hozzám. Továbbá megkövetelem Önöktől, hogy az összes olyan videofelvételt is juttassák el hozzám, amely auditálási ülésről vagy etikai interjúról készült.

Már nem vagyok a szcientológia egyház tagja, így az egyházhoz tartozó és kapcsolódó szervezeteknek nincs indokuk ezen dossziék további tárolására és fenntartására.

Arra kérem, hogy az első adandó alkalommal küldesse el a kért dossziékat és videofelvételeket a fent megadott címre. A felmerülő adminisztratív, szállítási vagy futárszolgálati költségeket természetesen én állom.

Előre is köszönöm az ügy azonnali kezelését.

Tisztelettel,

Jason Beghe

Miért jó ez?

Mert az USA-ban precedensjog van (egy későbbi eset megítélését nagyban befolyásolja egy hasonló ügyben korábban hozott bírósági ítélet).

Nézzük meg a lehetséges forgatókönyveket.

1. Az egyház szó nélkül kiadja. Erre mások is felbátorodnak és kérik. Ezeket nem adja már ki az egyház, beperelik, a bíróságon pedig nagy hátrányból indul, hiszen ott lesz a Jason Beghe-precedens - már kiadták másnak kérésre.

2. Nem adja ki, Jason Beghe perel és nyer, ezzel precedenst teremt az összes jövőbeli ilyen peres ügyre. Emellett természetesen az egyház megítélése még tovább romlik.

3.
Nem adja ki, Jason Beghe perel és veszít. Médiafelháborodás, az egyház megítélése tovább romlik - ha Jason tovább harcol, akkor kér az ügyben kongresszusi meghallgatást,
az egyház egész adatkezelési rendszerét részletesen elemző cikkek látnak napvilágot = még több ember tartja magát távol a szcientológiától.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr65447138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vuk 2008.04.29. 14:08:33

Miért nem talál Beghe olyan törvényes postai küldést, amit nem lehet nem átvenni?
Nálunk van tértivevényes, meg ajánlott levélküldés, amit a kapónak alá kell írnia, hogy átvette.
Aztán innentől kezdve nem mondhatja, hogy nem érkezett semmiféle levél, mert ott az aláírás. Nem hiszem hogy az USA posta nem ismer valami hasonlót.

Most hogy kiírta a netre, ezzel legföljebb tudatja hogy mit akar, de DM-ék meg mondhatják hogy nem olvassák a fórumot.

divali 2008.04.29. 14:16:58

vuk

tértinek sincs minden esetben értlme. Hallottam olyat- biztosító társaság akarta tagadni az átvett küldményt-, hogy a tárgyláson azt mondta a társaság ügyvédje, hogy igen, átvettek egy felbontatlan borítékot a postástól, de a borítékban nem volt semmi. Innentől kezdve a térti vény csak azt bizonyítja, hogy xy zy-nek küldött valamit, de azt nem, hogy mit, mi volt, avgy mi nem volt a borítékban. (Nem tudom az általam leírtak valódiságtartalmát, de mindenesetre számomra elgondolkodtató)

Elektronikusan, főleg ha csatolt pdf fájl is van, még jobban lehet bizonyítani mostanság, hogy elküldött egy kérvényt valaki (főleg, ha az ügyfélszolgálat erről automatikus visszaigazoló mailt is küld, hogy megkapták a levelt, továbbítják illetékes kollegának...stb).

vuk 2008.04.29. 14:23:44

divali: igazad lehet.
Én mégis elküldeném a helyébe, tudatva velük, hogy a levél egy eredeti példánya letétbe van helyezve, de ehhez már ügyvéd kell...

Sztem több módon is el kellene küldenie..

yx 2008.04.29. 14:25:45

És esetleg megtagadják a tértivevényes levél átvételét, mikor kiderül, hogy ki adta fel! (Az, hogy mi volt a levélben, tanúk bevonásával igazolható sztem!)
És nem küldenek visszaigazolást az email-re, hogy megkapták.. (Automatikus válasz egy kézi vezérlésű egyházban? Minek, ha 100 SO-os is elvégezheti? Ráadásul akkor lesz kit hibáztatni, ha elrontanak valamit! :) )

szepi79 2008.04.29. 14:26:34

4es számú forgatókönyv: kiadnak egy erősen cenzúrázott doksihalmazt (lásd nixon). per, aztán majd kiderül, mi lesz, valszeg azt már nehezebben veszti el az egyház.

divali 2008.04.29. 14:35:27

vuk

igen, a többféle küldés mód a biztosabb

yx

látod, én ebbe bele sem gondoltam, hogy scientológiáék nem biztos, hogy olyan szinten vannak, hogy profi weboldaluk legyen, beérkező levelek automatikus visszaigazolására, ami mellékletekk fogadására is alkalmas, sőt ne adj isten a visszaigazolásba egyben azt is beleírják, hogy megkaptuk az alábbi levelét és idézve a küldött mail. Pedig jobb helyeken ez működik, én azt hittem ez ma már általános...

yx 2008.04.29. 14:37:13

Azt egyébként nem értem, miért nem a dossziéi megsemmisítését kérte JB?! Persze külsős tanúk és saját maga részvételével! A kiadást szerződésre ill. auditorai "személyiségi jogaira" hivatkozva megtagadhatják! :(

yx 2008.04.29. 14:40:22

divali:
Kulcsszó: "jobb helyeken"! Egyébként nem tudom, hogy így vagy úgy működik-e náluk. Ha én lennék DM, én biztos Sea Org tagokkal csináltatnám! :)

vuk 2008.04.29. 14:43:24

Most olvasom a fórumjukon, hogy bejegyzett postát nem fogadnak el.

HCO POLITIKA LEVÉL 1965 II

Basszaki még erre is volt figyelme ronpapának, hogy a törvényes postai küldeményeket nem lehet átvenni.

Ez a szekta törvényen kivülre helyezte magát.

r. 2008.04.29. 14:51:50

5. nézd mán pont tegnap megsemmisítettük meg az egész anyagot, hisz Jason elhagyott minket, mi meg ugye nem vagyunk olyanok, hogy a szeretett nyájukon kívül bárkinek bármilyét cuucát örizgetnénk, még szép. És különben is, ki az a Jason?

Pletyi 2008.04.29. 14:54:56

Nem akarok senkit sem lehervasztani, de ők azt is modhatják, hogy - "Mi már mindent megsemmisitetünk/töröltünk." Aminek persze messze nem kell, hogy igaz legyen. A dolgot egy házkutatás esetén lehetne bizonyitani, annak elrendelésére viszont sokkal súlyossabb ügy szükséges. Az amerikai adatvédelmi szabályok egyébként is jóval szabadossabbak mint az EU-s törvények.

Beghe részéről igazából ( én úgy gondolom ) másról van szó. Valami mást akarhat elérni ezzel, de csak találgatni tudnék, hogy mit.

Walaki 2008.04.29. 14:59:36

Mi a faxra jó ez az egész?

vuk 2008.04.29. 14:59:46

ocmb.xenu.net/ocmb/viewtopic.php?t=27163&postorder=asc

Ez a topik most pörög, és k*rva jó ötleteket hoztak össze.
Mostmár kiváncsi vagyok az eredményekre..

valakinek 2008.04.29. 15:01:43

Arra ecsém, hogyha itthon valaki kérné az adatait, az mit tehetne.

aTony 2008.04.29. 15:08:59

Amerikai jog, hehehe.

Hát, ha Te kiléptél egy szervezettől az összes olyan adatodat, amely nem tartozott a munkádhoz, elkérheted a személyiségi jogod miatt.

"és etikai dossziémat hozzám. Továbbá megkövetelem Önöktől, hogy az összes olyan videofelvételt is juttassák el hozzám, amely auditálási ülésről vagy etikai interjúról készült."
Nem elkérni (mi a f*sznak adják oda?), hanem megtiltatani a felhasználását!!! Esetleg az engedélyezését Tőled mindenképp kérni keljen (ezt engedi az amcsi biróság)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.29. 15:19:40

Ebből azt nem értem, hogy hogy lehet kilépni? Aláírt egy egymilliárd évre szóló nyilakozatot, amivel minden jogot az "egyházra" engedményez.

meeke 2008.04.29. 15:20:47

kedves jason!
attól, hogy szétmentünk, még nem törlöm a házipornós vincsiket, OK? ne félj, nem rakok fel semmit a youpornra.
amúgy várlak vissza, és légyszi ne a szakítósblogon üzengess, hanem vedd a telót és csörgess meg.
sok csúnyát írtál és mondtál rólam. de valahogy érzem, hogy még most is szeretsz.
hozzuk rendbe jason!
ölel és csókol: DM
(nem haragszom rosszfiú, gyere haza, aaannyira szeretlek! érzem, hogy LEHET még tenni valamit ezzel kapcsolatban!)

harmatOSA 2008.04.29. 15:21:30

Érdekel mi lezs a vége, de hogy nem kapja meg arra mérgt lehet venni , szerintem a Beghe is tudja.
Viszont kap a dolog akkora média figyelmet a világban,.... már megérte

Leander 2008.04.29. 15:25:58

Nagyon helyes,hogy példát statuál,go Jason!!!!

komper 2008.04.29. 15:27:59

akarmi is lesz ezzel a konkret esettel, jo latni hogy mar nem sok van hatra az egyhaznak. Kivancsi vagyok mennyi meg.
fel ev? egy ev? Esetleg marad egy kis kemeny mag, ami meg evekig huzza? Mit gondoltok errol?

Leander 2008.04.29. 15:28:56

komper,attól tartok ez a banda rutinos eléggé ahhoz,hogy még jó néhány évig kihúzza:Ssőt,inkább évtizedekig...

yx 2008.04.29. 15:30:50

Before:
1 milliárd éves szerződést a SO tagjai kötnek kizárólag az egyházzal! A "mezei" org munkatársak, a publik és a celebek főképp nem ilyeneket irkásznak alá! JB SO tag volt??

yx 2008.04.29. 15:36:30

komper:
Mit gondolsz, mire ment el az iszonyúan sok pénz, amit auditálás címen beszedtek? Értelmetlen marketingkampányokra? DM flottájára? Biztos sok elment ezekre is (az apróból), de sztem csak egy ingatlanjukat kellene eladniuk Floridában, hogy kifizessék a teljes magyar államadósságot! És nem egy van nekik! Szóval: ha össztűz zúdul rájuk is kitartanak pár évtizedet (évszázadot?) sztem. Sajnos! :(

Bácsi gyössz -e? Hova? Seggemre fótnak! (törölt) · http://youtube.com/watch?v=bdGYo9wN9sU 2008.04.29. 15:37:39

És mégis mit hisz? Hogy törölni fogják? Hát nem! Nem fogják törölni. Semmit nem fognak törölni. Csak KIADNAK EGY NYILATKOZATOT, hogy törölték.

csak nézek ki a fejemből 2008.04.29. 15:39:43

ugyammá
atomot nekik

Bibircsók 2008.04.29. 15:42:11

Ne örüljetek, ennél ők sokkal rutinosabbak, valszeg most is azon pörög az agyuk, hogy mit csináljanak, ez a "nem kaptam meg az üzenetet"-sztori kiváló időhúzó technika.
...és sajnos nem egy-két évbe fog telni kipucolni őket. Miért? Egyszerű. Mert ez egy gazdasági vállalkozás, és mindig lesz egy rakás ember, akinek anyagi érdeke fog fűződni ahhoz, hogy a show tovább folytatódjon. :(

vuk 2008.04.29. 15:44:43

bácsi: az már jó, mert a nyilatkozat után nem használhatják ellene sehol, aztán a seggüket törölhetik vele, ha papíralapú, mert másképp a merevlemez és a Cd is fáj a budin:-)

yx 2008.04.29. 16:02:14

vuk:
Csak egy pici fantáziát! Tudod, mi minden van egy OT5-ről az auditálási dossziéiban? Kezdjük azzal, hogy a dossziék mennyiségileg közelíthetnek egy szekrényre való iratot! És minden benne van! Hogy belestél a Mancika szoknyája alá az óvodában-tól a partiba vágott főiskolai barátnén át a hányszor csaltad meg a feleséged fiúkkal-ig! Mert "kellett" a clear állapothoz, hogy kiauditálják! Elég, ha csak néhány sztori derül ki "ismeretlen forrásból" egy-egy pletykalap hasábjain és vége a hírnevednek, amit évtizedek alatt építettél fel! És akkor még az etika-dossziéd ki sem nyitották a sec-check-ek eredményével..

Mccormic 2008.04.29. 16:06:39

Hogy léphetett ki? amikor ha belép valaki a szientológiai egyházba (ha jól tudom) 10 ezer évre ír alá szerződést.
ha ebben az életében lépett be, akkor az egyház szerint még van pár éve amíg ő tag marad.... nem?

Mc 2008.04.29. 16:09:26

Szinte mindegy is mi lesz a vége:
negatív reklám is reklám. Lássd most mindenki a szinetológusokról beszél

yx 2008.04.29. 16:12:54

Mccormic:
Egymilliárd éves szerződést és csak a Sea Org tagjai!

shoken 2008.04.29. 16:20:17

Sziasztok!

Már régóta olvasgatom a blogot. Nagyon szuper!
Kicsit off, bocs!:

Ma, midőn az iwiwen időztem szembe találkoztam az Etargeten keresztül hirdetett "ingyenes személyiségteszttel". Mi a szösz mondtam magamnak, és már kattintottam is, hogy egy másodperc múlva már olvashassam is kedvenc magyartalan mondatomat:

"Bármi legyen is az Ön problémája,
lehet valamit tenni azzal kapcsolatban!"
A link ez volt : www.lelekelemzo.hu/

Ez csak egy kis apró infómorzsa, de gondoltam megosztom.

b 2008.04.29. 16:22:13

VUK: ez a tertiveveny meg ajanlott a vilag vicce.. hanyszor talaltam ugy tertivevenyes levelet a postaladaban, hogy a tertiveveny is rajta volt..

bunko magyar postasok

sorry az OFF-ert

yx 2008.04.29. 16:25:45

shoken:
És ugye kitöltötted! :) A végén az elérhetőségeid is megadva! :D Ha így tettél, üdvözöllek a Mátrixban, az egyház hamarosan felveszi veled a kapcsolatot!

tbc 2008.04.29. 16:28:57

Addig jó mig beszélnek a szektáról és nem ismeretlenül kerül vmelyik rokonod eléjük. Így mindenki tudhatja, hogy miről is van szó.

shoken 2008.04.29. 16:29:30

yx: Természetesen :) Hiszen a kapcsolatfelvételi pontban biztosítottak arról, hogy "A megadott adatokat adatbázisban nem tároljuk, azok kizárólag a kapcsolatfelvétel célját szolgálják." Muhaha :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.29. 17:21:52

Megmondom őszintén - és ez most nem elsősorban a jelen esetre vonatkozik, hanem nagy általánosságban - én nem tudok szimpatizálni ezekkel az emberekkel. A problémám lényege (ez valamennyire személyes tapasztalat is, de gyakorlatilag minden beszámoló hasonlókat ír), hogy ezek az emberek "aktív" korukban olyan szintü lekezelő (gyakran agresszív) felsőbbrendűséggel viszonyulnak másokhoz, hogy mindenféle - akár későbbi - szimpátia lehetőségét kiölik belölem. Szemrebbenés nélkül tipornak el bárkit, kegyetlenkednek mások, elsősorban persze a náluk gyengébbek felett, gyakorlatilag teljesen elveszítik az emberi mivoltukat. Mindezt a saját családjukon és baráti körükön belül is.
Engem ezután baromira nem tud meghatni, hogy őket mennyire kizsákmányolták, félrevezették, megalázták, stb. Megérdemelték. Mind az összes, kivétel nélkül.

Wiggin 2008.04.29. 17:33:05

yx:
"Csak egy pici fantáziát! Tudod, mi minden van egy OT5-ről az auditálási dossziéiban? Kezdjük azzal, hogy a dossziék mennyiségileg közelíthetnek egy szekrényre való iratot! És minden benne van! Hogy belestél a Mancika szoknyája alá az óvodában-tól a partiba vágott főiskolai barátnén át a hányszor csaltad meg a feleséged fiúkkal-ig! Mert "kellett" a clear állapothoz, hogy kiauditálják! Elég, ha csak néhány sztori derül ki "ismeretlen forrásból" egy-egy pletykalap hasábjain és vége a hírnevednek, amit évtizedek alatt építettél fel! És akkor még az etika-dossziéd ki sem nyitották a sec-check-ek eredményével.."

És ezek az infók nem számítanak gyónási titoknak? Szvsz egy Beghe-féle dühös hírességet nem nagyon lehet azzal megfélemlíteni, hogy kiteregetik a szennyesét, amit hét lakat alatt őriznek, távol a kíváncsiskodó szemektől, ergo ha napvilágot látnak, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy a csörcs megsértette a gyónási titkot...

Leander 2008.04.29. 17:36:26

Before:szerintem ne általánosíts,nem ismered a szci. egyház összes tagját,inkább több együttérzést!Nem tudod hogy hogyan keveredtek bele ebbe...persze mindenki felelős a saját tetteiért,de nem ítélkezhetünk.Sajnos elég sok nem szci. is felsőbbrendűsködik,lekezelő stb.

Pletyi 2008.04.29. 17:46:58

Wigin - nem feltétlenül. Szivárogtatni lehet úgy is, hogy bár sejthető , de nem bizonyitható, hogy a szci -k állnak egy s más kikerült információ mögött. Ha viszont nem bizonyitható, akkor te ezt nyilvánosan nem állithatod, mert ők beperelhetnek rágalmazásért.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.29. 18:28:48

Leander: hadd általánosítsak. Ez a véleményem és kész.

Egyébként a nem sci "felsőbbrendűeket" is utálom.

vuk 2008.04.29. 19:25:37

yx: "Elég, ha csak néhány sztori derül ki "ismeretlen forrásból" egy-egy pletykalap hasábjain és vége a hírnevednek"

Ez főleg a celebekre lehet igaz, mezei orgtagokról nemigen jelenik meg cikk, bár nem tudhatom.

A másik hogy Beghe is sokat tud a sci viselt dolgairól, aztán ő is cikkezhet bárhol.

Most az is lehet egy kérdés hogy Beghe kilépése után, mit lép a sci a bennmaradt sokat tudó tagokkal. Tutti félnek attól, hogy csőstül leléphetnek, és szintén a nyilvánosság elé kerülhet jó pár dolog. Sztem ezt nem fogják engedni, de hogy mit tesznek? . Életre szóló önkéntesen kötelező SP börtön????

davidpeter 2008.04.29. 19:33:47

Szerintem ez most kamu, a fox news ellenére is. De ha nem, akkor sem a papírok visszaszerzése a cél, (azt normálisabban lehetne csinálni, lásd fent) és nem is negatív reklám (akkor egyből a foxon kezdte volna, xenut csak az ellen olvas, vagy akin már nem lehet segíteni). Ennek valahogy nincs értelme...

vuk 2008.04.29. 20:36:55

Van értelme. Jó nagy felhajtást csinál a fájljai körül, és talán elérheti hogy ne jusson eszükbe felhasználni ellene.
Felhasználja a nyilvánosságot.

Neduddgi 2008.04.29. 22:06:01

Hiába no, a legkirályabb dolog mindig belülről bomlasztani. És a legnagyobb halacska mindig az, aki a szalonnás nyársat letéve távozik a tábortűz mellől. Tőlük kell igazán félni, mert tudják, hol a kerti slag... :o) Vajon ilyenkor Miss Kavics hány doboz savlekötőt szed naponta?

Alfonzhal 2008.04.29. 22:11:20

Jó, de gondolkodjatok már reálisan. És ha Jason papáról bármit megír az újság? "Igen, fiúkkal kefélt Jason papa!"

Valszeg a rokonságának nem szci tagjaival régen megszakadt a kapcsolata, a szcikkel most szakadt meg. Barátok detto. Kit érdekel, hogy mi derül ki róla? Szerintem ez érdekli legkevésbé. Mit teregetnek ki róla, hogy adót csalt? Vagy hogy a feleségét? Ugyan. Szerintem ez innen már clear ügy a számára! Odaáll DM elé, és csak annyit szól: viszlát, és kösz a halakat!

yx 2008.04.30. 12:02:51

Before:
Megfigyelésem szerint kétféle munkatárs dolgozik az egyházban. Az egyik az a nyomulós, felsőbbrendű pökhendi, akivel szemben te is, én is joggal érzünk ellenszenvet! És ezek azok az enberek, akik azért lépnek ki (ha egyáltalán), mert nem tudtak elég embert megnyomorítva tetszelegni saját hiúságuknak. De van egy másik típus is: a lúzerek. Ők azok, akik tényleg a világ megmentéséért és nem hatalomvágyból szerződtek és elhiszik azt, amit az egyház mutat PR kampányaiban magáról. Hogy aztán ők végezzék az összes alja-munkát és sodródjanak olyan szituációkba, hogy évekig tartson a lelki és anyagi rehabilitációjuk, ha egyáltalán elszánják magukat a "nagy" lépésre (rácsapják az ajtót a bagázsra). Nem kell őket szánni vagy sajnálni (jobban, mint bármely más szerencsétlent), de utálni sem: bőven megvan a maguk baja és a túloldal már köpködi (SP-vé nyilvánítja) őket.

yx 2008.04.30. 12:12:21

Wiggin:
Pletyi válaszolt helyettem.
vuk:
Nyilván, ha "mezei" sci voltál, nem a Blikkben fognak rólad cikkezni, csak a főnököd, párod, szülőd kap "érdekes" adatokat tartalmazó levelet vagy telefon(oka)t rólad! Jobb?
JB-ről nem tudom, milyen infók lehetnek az egyházban, de egy bizonyos WS-t épp most csuknak le 3 évre adócsalásért, hiába híres színész!
"Elég egy hógolyó a lavinához!" - így elég lehet a hatóság vagy az oknyomozó riporternek egy tipp, hol, kinél kutakodjon, ha eredményeket akar, nem kell egy egész sztorit átadni!

vuk 2008.04.30. 13:58:49

yx: na szal pont azért kell ennek a szektának végleg megszünnie,hogy soha senkit tovább ne molesztáljanak.
Máskülönben ha titkosak a fájlok, akkor ugyebár a scinek sincs joga főnököknek, családnak adatokat csepegtetni hitelrontás végett. És itt le lehet csapni rájuk az adatvédelmi törvénnyel.

és még, honnan tudhatja bárki, hogy igazak-e a sci által közölt "adatok" , és nem csupán kitalált szemétség?
Sokszor leírták már, hogy kényszer alatt inkább mindent bevallanak,-ami nincs azt is -csak hagyják abba a gyötrést.
bonyi..

yx 2008.04.30. 14:23:37

vuk:
Olvastad a legújabb blogbejegyzést Reformertől? objektivszcn.blog.hu/2008/04/30/eltapossuk_a_lazadokat
Úgy tünik, megállapíthatjuk: egy pici, de szemét gárda az egyház (magja), aminek háttere nulla és csak addig futott jól a szekér, amíg nagyobbak (többen) voltak, mint az ellenük szólók. De sikerült annyi becstelenséget felhalmozniuk, hogy megalakuljon a szervezett ellentábor is! Ráadásul ahogy nő a nyomás, egyre több helyen ereszt a gát és kerülnek elő az erővel, fenyegetéssel vagy épp pénzzel hallgatásra birt volt tagok!
40000 aktív tag 40000 elvávozott/eltávolítottal szemben? Ki mit főzött.. :)
(Engem meglepett, hogy ennyi az annyi!)
süti beállítások módosítása