Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Harcban a pszichiáterekkel

2008. március 01. - Reformer

Dr. Erőss László és dr. Veér András - sokáig a szcientológia ellenségeinek számítottak. Aztán dr. Erőss egyszercsak átállt, dr. Veér pedig elhunyt.

Megmondom őszintén, a pszichiátria kérdésköre a titkosszolgálatihoz hasonló eszközökkel dolgozó jogi és PR osztályra (OSA) tartozott, így sokat nem tudok a sztori belső hátteréről.

Pár dolog kiszivárgott persze, meg volt-egy két szóbeszéd az egyházon belül, ezeket tudom összefoglalni.

Dr. Veér Andrást a V. Péter vezette CCHR (Citizens Commission on Human Rights, Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, a szcientológia pszichiátriaellenes szabadcsapata) egyik első akciójaként, különösebb előzmények nélkül egyszercsak elkezdte támadni a sajtón keresztül.

Dr. Veér akkor kezdett el utánanézni az egyháznak, majd ellentámadásba lendült. Szerzőtársával, dr. Erőss Lászlóval kiadott pár könyvet. Tudtommal, F. Lajos, az OSA vezetője dr. Erőss átpártolása után leült Veér Andrással és békét kötöttek. Való igaz, utána nem is nagyon támadott minket dr. Veér....

Ezt végképp nem értettem abban az időben. Most akkor mégsem ő volt Belzebúb személyesen vagy mi? Ugyanis nagyon sokszor elhangzott LRH írásaiban és a különféle meetingeken, hogy a pszichiáterek többsége bűnöző, akiket rács mögé kell juttatni. Ha jól emlékszem, a dr. Veér vezette mentálhigiénés intézet költségvetésébe igencsak belekötött a CCHR, és egyéb más, súlyos vádak is elhangzottak. Aztán egyszercsak jó gyerek lett a Veér?

Pár cikk az egyház újságjából:

Veér András a gyerekek bedrogozását pártolja
Veér András kiáll a könnyű drogok liberalizációja mellett
A vallásellenes Veér András által vezetett OPNI lábbal tiporja az emberi jogokat

Dr. Erőss László "megtéréséről" annyit tudok, hogy az egyik Napkeltében egyszercsak adott egy lényegében inkább pozitív, mint semleges interjút. Ez akkor hatalmas győzelemnek volt beállítva, sőt a következő nagyobb szcientológia rendezvényre is eljött és beszédet mondott. Na ennél a pontnál én kijöttem a rendezvényteremből, úgyhogy nem tudok beszámolni róla. Utána eltűnt a térképről.

A következőt hallottam egy viszonylag megbízható forrásból: dr. Erőss megtérésének volt egy erős anyagi indítéka is. Ugyanis az öregnek volt valami titkos szenvedélye (állítólag szerencsejáték és valami fiatal nő is volt a képben), ami ugye sokba került. A könyv kiadásából sokat remélt, valamint a forrásom visszahallotta a tehetősebb szcientológusoktól, hogy dr. Erőss elkezdett kölcsönkérni a rendezvényeken, amikor bemutatták a gazdagabbaknak :) Mondom, ezt csak híresztelés volt, tehát nem tudom, mennyire igaz, mindenesetre ezt hallottam.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr60363488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neduddgi 2008.03.01. 16:58:13

Köszi! Azt sejtettem eddig is, hogy nem úgy ébredt fel egy nap, hogy "basszus, tényleg igazuk van!"...
Veér András esetében amúgy az a kocsigyújtogatás elég meredek volt. Persze Veért se kellett egy kis szájhabzásért meg csúsztatásért a szomszédba küldeni, de ő azért megmaradt a verbalitás szintjén.

mazsi6000 2008.03.01. 21:34:23

Nagyon jó a blog, de úgy érzem, kezd kissé elcsúszni az objektivitása. Ha már ez van a címben, én hanyagolnám a "viszonylag biztos forrásból hallott" dolgokat, meg a blikkes szerencsejáték adósság sztorikat.
Én pl simán el tudom képzelni, hogy rájött a csóka, hogy egyes módszerek jók, használhatóak és nem gyerekestül kiönteni a fürdővizet.
Amúgy szuper a blog, és tetszik, hogy gyakran frissül.

üdv

Tunguska 2008.03.01. 22:58:40

Kérdésem lenne:
Egy nagyon kedves munkatársam már sajnos az egyház tagja. Volt FreeWinds csónakázáson, fordít és elkezdett egy vitaminkúrát is a szaunázással egyetemben.

Látható rajta, hogy fizikailag kezd leépülni, ezt viszont nem ismeri el. Elmondása szerint szellemileg és fizikailag is jobban érzi magát. Ezt rajta kívül senki nem érzi így.

Lehet rajta valahogy segíteni? Amennyiben bármilyen negatív jelzővel illetjük a szcit, magába zárkózik és nem hallgat végig senkit.

Van valami szervezet, vagy valami howto arra hogy kezeljünk egy ilyen szituációt?

Reformer 2008.03.01. 23:30:45

Igen, Veért se kellett félteni, a könyvei se voltak túl tényszerűek... :) A kocsigyújtogatásról nem tudok semmit, de szerintem ahhoz nem volt köze az egyháznak - legalábbis ezt vettem ki az OSA-sok szavaiból.

mazsi6000: köszi az elismerést, az Erőssel kapcsolatban azért írtam, amit írtam, mert kérdés volt, hogy mit hallottam. Hát ezt. Abban igazad van, hogy valószínűleg tényleg látta ő is a jó oldalát a témának, ez is lökött rajta. Ez a sztori sem fekete-fehér, biztos volt ott más motiváció is.

mazsi6000 2008.03.01. 23:35:45

Sajnos én még nem hallottam ilyenről. Általában az intelligensebb embereknek előbb utóbb fel szoktak tünni az egyház visszásságai. Ez hónapokba, de akár évekbe is telhet.

- Én 2.5 évet voltam egyházban munkatárs. A végén már kilógott a lóláb, de a szerződés szerinti időmet azért becsülettel kitöltöttem. Igaz nem pesten voltam, hanem távol a nagy központi szervezetektől, sokkal ésszerűbben mentek a dolgok, nem homlokegyenest szembe az irányelvekkel. Már amikor a központ hagyta. De volt amikor a misszióvezetőnk elküldte az OTL-est a picsába telefonon keresztül. :))-

Szóval leginkább azon múlik mi fog történni hogy az ismerősöd mennyire okos, és mennyire erős egyéniség.

Reformer 2008.03.01. 23:50:10

Tunguska: ez igen nehéz kérdés. Nekem is több évig tartott, míg eljutottam a mostani állapotba.

Én amúgy elsősorban az egyház ellen vagyok - az hogy valaki hisz a szcientológiában és gyakorolja, önmagában nem probléma szerintem, mert javára is válhat, ha a megfelelő módon áll hozzá.

Szerintem az a fontos, hogy ne a hitét támadd és ne kérdőjelezd meg az érzéseit. Ha ő azt mondja, hogy jobban érzi magát testileg és lelkileg, akkor azt rá kell hagyni és elfogadni - talán még örülni is neki, hogy jobban érzi magát. Amúgy könnyen lehet, hogy tényleg boldogabb és hasznára válik.

Őt a saját tájékozatlansága az egyházzal kapcsolatos nyugtalanító adatokkal kapcsolatban és az egyház jelenlegi, a blogban vázolt működése veszélyezteti.

Erről egyébként lehet beszélni vele, miután a fenti pont tiszta - nem szólod le, nem támadod, nem mondod meg neki, hogy nem néz ki jól (még ha úgy is tűnik), ha ő jobban érzi magát. Ez nagyon fontos, rá kell hagyni, amit mond magáról és nem megkérdőjelezni.

A lényeg az, hogy a saját érzelmeid mellőzve, rá kell kérdezni az olyan dolgokra, mint a kapcsolatszakítás, az, hogy el van tiltva a szcientológiát kritizáló oldalakról, a gyerekmunka a Sea Orgban, az anyagok pofátlan árképzése stb. A témát úgy kell felvetni, hogy te mint kívülálló laikus, nem érted, miért van szükség a kapcsolatmegszakításra, a csillagászati árakra stb (az egyház összes baromságára rá lehet kérdezni) és kérj tőle egy logikus magyarázatot. Hagyd, hogy magyarázza, ne szóld le, ne mond, hogy hülyeség - a lényeg az, hogy kifejtse alaposan. Észrevételt, további kérdést, józan érvet be lehet dobni, de soha ne támadd őt a személyében vagy a hitét. Jól irányzott, nem vádló hangú kérdésekkel és logikus érvek felvetésével el lehet érni, hogy miközben nagy hévvel ecseteli, hogy mennyire helyes ez így, közben a lelke mélyén eddig is meghúzódó kétségek erősödnek és el fog ő is bizonytalanodni (mert rájön, miközben magyarázza, hogy mennyire logikus, hogy valójában nem is az). Ezt nem biztos, hogy mondja neked, de legközelebb elkezd kérdezgetni ezekről az orgban, más szcientológusokról stb.

Erre egyrészt őt is előveszik (ami méginkább elbizonytalanítja), másrészt megnyugtató választ nem fog kapni (mert nincs), így szépen elindul az úton kifelé az egyházból.

anafeb · http://www.remalom.blog.hu 2008.03.02. 05:58:48

Tunguska: www.claritas.co.hu, ez a szervezet azért jött létre, hogy segítséget nyújtson vallásos ügyekben.

anafeb · http://www.remalom.blog.hu 2008.03.02. 06:01:37

Valamit elírtam, talán így működik a link: claritas.co.hu/claritas/index.html

Tunguska 2008.03.02. 10:26:50

Kösz mindenkinek!

mazsi6000 2008.03.03. 18:20:24

Mi volt ez a szünet?
Klassz hogy újra van blog.
Folytatódni is fog remélem.
Ha igen, majd lennének felvetéseim.

Reformer 2008.03.03. 18:35:35

Van újra, technikai szünet volt csak. Várom a felvetéseket...

Grege 2008.03.03. 19:08:04

Tunguska: Én is csak egy linkkel tudok hozzájárulni, talán találsz benne használható dolgokat:
www.apologia.hu/religion/adv-parents.html

Nem tudom ezt olvastátok-e, elég megdöbbentő dolgok vannak benne, interjú L.Ron Hubbard fiával a szcientológiáról:
lptr.metacortex.hu/szcientologia/dewolf-interview.pdf

-ez egy pdf dokumentum

Luxon 2008.03.03. 20:00:04

Reformer:Van újra, technikai szünet volt csak... Pedig már a legrosszabbra gondoltam :)

Tunguska 2008.03.03. 22:01:45

Nehéz dolog. Valami olyan dologban kell érvelnem amiben kívülállóként kell állást foglalnom azzal szemben, aki viszont "nyakig" benne van.

www.apologia.hu/religion/adv-parents.html egyébként remekül ir arról, hogyan kell kezelni ezen helyzeteket.

dzsamocsokban 2008.03.04. 09:01:26

Örülök hogy nem szünt meg a blog. Tegnap megilyedtem.
Reformer a Szcientológiábol való kilépésnél egy átlag tagnak, mondjuk aki néhány tanfolyamot végzett a híd elején milyen következményei, feltételei vannak? Mivel próbálják majd visszatartani?
Biztos hogy ezek már valahol le lettek írva, de most szeretném egyben látni.

Neduddgi 2008.03.04. 10:21:44

A sima, mezei publicnak, tehát azoknak, akik nem dolgozói a szervezetnek, semmi következménye vagy feltétele nincs a kilépésnek. Mert hát igazán be se léptek... A győzködés persze megy, próbálják "kezelni" a problémát, és érvelnek annak függvényében, hogy az illető milyen indokokat mond a kilépése okaként. Ha azt, hogy nincs pénze, akkor azzal érvelnek, hogy 1. legyen munkatárs és akkor pénzt is kap + tanulhat, 2. végezzen el egy tanfolyamot, ami után hatékonyabban fog dolgozni és pénzt is keresni. Ha kommunikációs problémája van, akkor arra ajánlanak tanfolyamot, ha pedig nem ért valamit, arra. Ha ellenséges, nos, akkor arra is van megoldás. :o) A lényeg, hogy megpróbáljanak neki eladni egy megoldást. Egyébként barátságos, de határozott hozzáállással simán le lehet zárni velük a további együttműködést. Arra persze lehet számítani, hogy reklámleveleket, hívásokat kap az ember, de ezt simán lehet ignorálni, idővel leszoknak róla. Ha mégse, akkor meg lehet emlékeztetni őket arra, hogy (asszem) 3 sikertelen kommunikáció után abba kell fejezni az ügyet LRH szerint.
A lényeg, hogy egészen addig, amíg nem írsz alá nálunk semmilyen hosszútávú szerződést, simán el lehet felejteni őket. Komolyabb elköteleződésből már nehezebb kiugrani is, szóval érdemes átgondolni, mielőtt hirtelen felindulásból egymillió évre aláír náluk az ember. Vagy bárhol. :o)
De ennél bővebben majd biztos mesél Reformer is.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2008.03.04. 10:37:22

Reformer, legközelebb csinálj egy komm-hidat, mielőtt szünetelteted a blogot, ugyanis az ilyesmi ARK-töréshez (és egyeseknél) MWH-hoz is vezethet ;)

harmatOSA 2008.03.04. 11:28:15

Translator szia !
Kérdés hozzád, a mókusnak kikiáltott oldalakon járkáltam .Nálad találtam egy tanulás alapjai tanfolyást. Kérdés , mennyit változtattok az eredeti tehen? A gyakorlatban beválnak ezek?
Még egy kérdés, nálatok mennyibe kerül a hid?
Kérek választ ha megoldható.Tényleg érdekel....

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2008.03.04. 11:55:14

Hoi,

Mi a változatosság kedvéért a mogyoró mellett az EREDETI techet is be akarjuk gyűjtögetni, legalábbis az interneten fellelhető anyagok erre utalnak következtetni. Például nem hiszem, hogy eredeti PDC-t vagy akár tanulói kalapot találhatsz az egyházban, a neten meg vannak fent ilyenek. Letölteni ezeket meg legális (arról nem is beszélve, hogy a csörcs anyagi érdekei nem sérülnek, én spec soha nem akarnám a mókuscsörcsi anyagot megvenni :DDD)

Szóval vannak eredeti anyagok, meg vannak változtatottak is. Sztem a fonntos az, hogy ezt a kettőt meg lehessen különböztetni, és engem sokkal kevésbé zavar az, ha egy anyag nem eredeti, de tudom róla, mintha eredetinek van kikiáltva, és nem az.

Gyakorlati alkalmazásról nem sokat tudok, mostanában nem foglalkozok "egyéb" techekkel, az LRH féle leköti az időmet.

De zónás auditor 5-10k/óra körül szokott lenni az országban clearig, és ebben az admin nem szokott benne lenni. OT1-3 a legutóbbi infóm szerint 1800 euro, angolul a közelben. Följebb árakat nem tudok. Ez azt jelenti, hogy max 1,5M HUF és OT3 leszel.

harmatOSA 2008.03.04. 13:10:41

no harmatosa@vipmail.hu irj már hol érhetlek el vagy téged vagy egy szabad zónás ellenőrt:) tényleg érdekel.Egyenlőre mail elég, infokat kérnék pontosakat .

Reformer 2008.03.04. 14:07:46

kilépés - a mezei publicnák kb. annyi, mint amit neduddgi írt. Simán le lehet morzsolódni.

Org v. misszió munkatársaknál 2,5 ill. 5 éves szerződések vannak. Ha az lejár és nem hosszabbítod meg, mehetsz isten hírével. Viszont ha nem akarod kitölteni az időd vagy nem hosszabbítod meg, arra lehet számítani, hogy sokan és hosszan fognak győzködni, hogy maradj, mindenféle ügyes módon próbálni lelkileg befolyásolni.

A Sea Orgból eljönni elég problémás (főleg hosszú idő után), kell kapni egy biztonsági ellenőrzést ( ez egy gyóntató auditálás, ahol kiszedik belőled a bűneid) és addig csak fizikai munkát lehet végezni. Ez az auditorhiány miatt hónapokig elhúzódhat. Ezenkívül mindenféle jogi papírt alá kell írni, hogy az egyház belső dolgairól nem beszélsz senkinek, de ha mégis, fizetsz x millió forint kártérítést. Plusz amikor mehetsz, előtte megkapod a számlát az összes addig elvégzett tanfolyamért és auditálásért, amit ki kell majd fizetni.

Általában lesz bőven próbálkozás az érintett Sea Orgosok részéről, hogy maradj - hol kedves, hogy fenyegető hangvételű beszélgetések, valamint kapsz egy hosszú tanulási programot, amelyben végig kell olvasni LRH-nak a felelősségről, a bűnökről és az eltávozni vágyókról írt írásait.

Ez amúgy lelkileg elég megterhelő szokott lenni, ez a saját tapasztalatom legalábbis.

Minél régebb óta vagy ott és minél többet tudsz, annál tovább húzzák az időt, kapod az újabb és újabb tanulnivalót, új auditálást, hátha meg tudnak "menteni".

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2008.03.04. 17:14:41

harmatOSA, ha egy mód van rá, napközben, ICQ-n keress meg (lásd honlap), levelezni nem nagyon érek rá.

szorongó 2008.03.08. 23:20:55

Mennyire igaz az, hogy az OPNI bezárása mögött a szcientológia áll? Most olvastam egy kommentet:

"Az ügy sava-borsa, hogy az OPNI ingatlant egy WISE-tag cég vette meg főhadiszállásnak."

konzervatorium.blog.hu/2008/03/04/working_doctors_szevasztok

Reformer 2008.03.10. 12:23:24

OPNI bezárás: szinte kizárt, hogy WISE-cég vette volna meg, indokok:

1. az egyházat is meglepte a lépés
2. a WISE cégek közül egyik sem elég nagy egy ilyen léptékű ingatlantranzakcióhoz saját erőből
3. nincs az a bank aki egy WISE-cégnek egy ilyen médiafigyelmet kapó ügyre többmilliárdos kölcsönt ad. PR öngyilkosság.

Lost in Clear 2018.08.05. 04:53:55

Az OPNI bezárásáról én is hallottam, hogy esetleg van köze a szcientológia egyházhoz. A helyzet az, hogy az OPNIt viszonylag váratlanul, és igen gyorsan zárták be, és a hivatalos indoklás rendkívül kurta volt, ezért keltette fel sok ember érdeklődését. Kicsit később pár szcientológus pedig azt találta mondani, hogy az OPNI bezárása a magyarországi szcientológia egyik mérföldkövének tekinthető. Lehet hogy azt akarták ezzel mondani, hogy az ő érdemük? Szerény véleményem szerint nem volt közük hozzá, de ők szeretnék ezt hinni.

Reformer 2018.08.05. 10:52:15

@Lost in Clear: nem volt valós közük hozzá, én is úgy tudom, de szeretnek vele dicsekedni.

PTS level III. 2018.08.07. 08:20:28

@Reformer:

Gondolom, hogy azóta az öreg nénit villamos elé rugdosó elmebeteg már az ot-szinteken hasít a totális szellemi szabadság felé, és a fickó a szcientológia magaslatairól tekint le az aberrált wog-világra.
süti beállítások módosítása