Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Kapcsolatmegszakítás - reakció és egy kérés

2017. szeptember 03. - Reformer

Figyelmesen elolvastam, amit írtatok a kapcsolatmegszakításról a blogotokon.

A következő a válaszom, illetve felvetéseim:

 

1) Azt végiggondoltátok, hogy ezzel tulajdonképpen mit mondtok?

A Szcientológiából nyert összes szellemi fejlődés elveszhet amiatt, hogy valakit folyamatosan leértékel egy ellenséges személy, aki nem akar mást, csak kárt okozni az illetőnek.

Azt állítja a szcientológia, hogy Hubbard által hátrahagyott Hídon végighaladva el lehet jutni a teljes szellemi szabadságig és a teljes okozóságig az élet felett. Egy olyan hitrendszer, amely pár kemény kérdéstől vagy kritikus beszólástól összeomlik, az nagyon gyenge hit vagy rossz módszer lehet, amely következésképpen ezt a végeredményt semmiképpen sem produkálhatja. Abban gondolom egyetértünk, hogy az igaz hit páncéljáról minden kritika lepattan, és ez nem okoz lelki törést annak, akinek erős a hite.

Ha pedig önfejlesztő módszerként tekintünk rá, ahol a teljes híd OT VIII-ig kb. 130-150 millió forintba kerül), akkor egy nagyon rossz ár/érték arányú szolgáltatás ez, mert hiába a 8-9 számjegyű befektetés, ha egyetlen kritikus ismerősünk minden nyereségtől megfoszthat minket.

 

2) Végig szélsőséges példákat hoztok fel, konkrétan ezt írva:

Nem igaz az a hamis beállítás, amely áthatja a másik blog-ot, hogy az egyház utasítja erre a hívet. Ilyet mi nem tapasztaltunk, ez saját döntés, ha valaki ott akarja hagyni azt, aki pokollá teszi az életét.

...

Végigolvasva a posztjukat, a másik blog gyakorlatilag azt kéri, hogy parancsoljuk meg tagjainknak, hogy maradjanak együtt olyan emberekkel, akik ellenségesek velük, kritizálják őket, és akiket nem tudtak normális kommunikációval kezelni. Ez hajmeresztő képtelenség, még nem-Szcientológus nézőpontból is. Kinek lenne ez jó?

Az általam ismert esetekben nem élnek együtt már az érintettek, és szó sincs arról, hogy pokollá teszik az életüket. Egyszerűen olyan családtagok, akik kifejezték aggályaikat a szcientológiával kapcsolatban. Az általatok idézgetett erkölcsi kódexekkel ellentétben a szcientológus családtag egyáltalán nem tolerálta az ő hozzáállásukat, hanem inkább - az egyházra és Hubbard irányelveire hivatkozva - megszakította a kapcsolatot.

 

3) Az a hozzáállás jön át, amit eddig sajnos az egyháztól tapasztaltam - leírjátok ugyanazt harmincadjára, leereszkedve megpaskolgatjátok a fejünket, idéztek Hubbardtól egy csomó szépet és jót, de NEM ÉRTITEK, HOGY MI A PROBLÉMA.

Ti hiába gondoljátok, hogy korrektül és helyesen jártok el, toleránsak és becsületesek vagytok, ha az érintett károsultak mást tapasztalnak, és azt és úgy élik meg, hogy az egyház szétveri a családjukat. Akivel nem áll szóba a fia, azt nem hatja meg és nem különösebben, hogy más családokban állítólag harmóniában élnek együtt a szcientológus és nem szcientológus családtagok.

Sajnálom, de amíg ezen nem tudtok túllépni, és nem vagytok hajlandóak érdemben foglalkozni a problémákkal, addig marad ilyen rossz a megítélésetek. Főleg ezért rossz, nem más okból. Ezzel szembe kell néznetek, és önkritikát gyakorolni, és szabályozást változtatni.

Igenis az okozza a problémát, hogy ELŐÍRJÁTOK a szcientológiában való haladáshoz a PTS-helyzetek kezelését, amellyel gyakorlatilag utasításban adjátok a kapcsolatmegszakítást. Mert az az eredménye. Amíg a Hubbard-féle irányelvek ezt nem törlitek el, folyamatos magyarázkodásra kényszerültök. Mert ez a probléma valódi oka.

És végezetül - ezt írtátok:

A másik blog követeli "L. Ron Hubbard szabályozása" megszüntetését. Ennek sok értelme nincs. Egyszerűen egy alapvető emberi jog gyakorlása, nem az alapítónk által előírt dolog. Ez alaposan ki lett fejtve feljebb.

Egyrészt nem követeltem, ha kérdeztem, hogy van-e terv a megszüntetésre. Másrészt önmagatok cáfoljátok meg, mert pont ti idézitek Hubbard irányelvét a kapcsolatmegszakításról, tehát van mégiscsak egy ilyen "dolog", amit előír a szcientológia alapítója. Miért tagadjátok le azt, amit ti írtok a bekezdés elején?

 

A kérés

És végül, mivel ezt írtátok:

Az egyház mindig is segít a kapcsolati problémák kezelésében, még a nem-Szcientológus félnek is, ha konstruktívan keresnek minket. Nagyon sok példánk van arra, milyen jól lehet kezelni az ilyen problémákat. Persze beismerjük, hogy történtek a múltban elrontott dolgok, ez nem újdonság, és mi keményen dolgozunk azon, hogy kijavítsuk ezeket.

...

Ha bármilyen konkrét történet van, az egyház minden missziója és szervezete (ezt tudjuk személyes tapasztalatból) szívesen segít, ahogyan eddig is. Mi örülünk annak, ha ilyen konkrét esetre felhívják a figyelmünket és az érdekelt felek megkeresnek minket.

Ha tényleg őszinte a segítségnyújtási szándékotok, a következőket tegyétek meg.

Itt van 3+1 konkrét történet - négy, a múltban elrontott dolog, aminek keményen dolgozhattok a kijavításán.

Mondjuk 1 héten belül (azaz szeptember 10-ig) ha ezeket elintézitek a jószándék jeleként, akkor tudni fogom, hogy nem csak azt írtátok, amit hallani akarunk, hanem komolyan is gondoljátok. Nem lehetetlen dolgokat kérek, teljesen a hatalmatokatban áll elintézni egy héten belül ezeket, ha van rá hajlandóság.

Ezzel bebizonyíthatják, hogy ez mind igaz, amit írtatok:

Nincs olyan irányelv a Szcientológiában, ami megköveteli az Egyház tagjaitól, hogy bárkivel is megszakítsák a kapcsolatot, főleg nem olyan családtagokkal és barátokkal, akiknek egyszerűen csak más meggyőződésük van. Éppen ellenkezőleg, a Szcientológia erkölcsi kódexe megköveteli, hogy a szcientológusok tartsák tiszteletben mások vallásos hitét. Az Egyház támogatja a kitűnő kapcsolatot a családtagokkal,

...

Az egyház toleranciát hirdet a más vallások és nézőpontokkal kapcsolatban, és ez átitatja a teljes közösségünket. 

Ha három + egy kifogást kapunk vissza, az is elég sokatmondó lesz.

1) Cherrish apjának engedjétek meg, hogy kapcsolatban lehessen a lányával. Nem élnek együtt, Cherrish pedig egy jóindulatú, kedves ember, nem hinném, hogy bárkinek "pokollá tenné az életét", ahogy fogalmaztatok. Hívja fel a lányát, vagy írjon neki e-mailt.

2) Az egyik legnagyobb adományozótokat elnyomó személlyé deklaráltátok, miután OT VII-ig eljutott és az orgban is magas pozíciót töltött be. Tudjátok, hogy kiről van szó. A két nevelt lánya ezután megszakította vele és egész családjukkal a kapcsolatot. Itt sincs szó együttélésről, mert az egyik lány Sea Org tag Koppenhágában v. Los Angelesben, a másik tudtommal Svájcban él. Beszéljetek velük, hogy álljanak szóba az apjukkal (akit ti is ismertek és tudjátok, hogy egy rendkívül jóindulatú és toleráns ember), a nem-szcientológus nagyszülőkkel stb.

3) Egy ez friss történet. Három KD monogramú fiútestvér, kettő szcientológus, egy nem. A család szétesett a szcientológia miatt, kapcsolatmegszakítás lett a vége. Jó lenne, ha segítenétek ezt helyrehozni.3Nálatok a labda.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr4612800432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.03. 16:49:38

Azt hiszem, Reformer, ezzel a blogbejegyzéssel minden ex-szcientológus kívánságát foglaltad össze, de megértjük, hogy kilúgozott és kondicionált elmével, önálló gondolatok nélkül szcientológust próbáló feladat élni és szabadon választani! ;) Remélem, hogy egy nap felfogják a lényeget: mi nem velejéig romlott bűnözők vagyunk, és nem háborúzni akarunk! ;)

büdös zokni 2017.09.03. 17:04:05

Ez a sztori egyre furcsább. Gyakorlatilag elnyomó személyekkel kommunikálnak. Melyik irányelv teszi ezt lehetővé? Ki adhat erre engedélyt? Hogy nem kapnak ezért egy ellenség kondit és sec checket saját költségen? Ez azt jelenti, hogy internetes formában a kapcsolatmegszakitást is ki lehet kerülni? Vagy egyszerűen csak kezd széthullani az etikai rendszerük? Vagy már tényleg ekkora a kétségbeesés?
Megannyi kérdés...

norbert79 2017.09.03. 17:06:00

Oké, ez merészebb volt mint számítottam. Mindig meg tudsz lepni Ref...

2017.09.03. 17:21:53

@büdös zokni:

Névtelenül írja a blogot, többes számban, gmail-es e-mail címmel.
Nem biztos, hogy az "egyház" nem koppint az orrára ezért a partizánakcióért, ha megtalálják.. ;)
De az is lehet, hogy végső kétségbeesés: túl sok időt töltött Reformer blogján a gyerek, és most inog a lába alatt a szcibe vetett hit, és az ellenblogjával inkább önmagát szeretné meggyőzni... miről is?

2017.09.03. 18:11:12

Nagyon jó ez a poszt, Ref! Jól tetted hogy kérted ezeket a végén, hiszen pontosan így gyakorolhatják a "Az Egyház támogatja a kitűnő kapcsolatot a családtagokkal..." elméletüket. Akár szci az illető, akár nem, én mindenképpen örülök ha helyrejönnek a kapcsolatok. Bár szerintem le fognak rázni valami olyasmivel hogy ezt az egyének maguk választották és nincs nekik ráhatásuk, vagy ilyesmi. De ne legyen igazam...!

2017.09.03. 18:35:39

@Bgisi:

A legdurvább az, amikor emberek halálát okozta az az érzéketlen, elmagányosodott, szeretettelen közeg, amiben szcientológusként próbáltak túlélni egy napot... család, társ és barátok nélkül.
Személyesen ismertem kettőt közülük, és igenis a szcik ráhatására döntöttek "szabad akaratukból" a szakítás mellett, aztán végül belehaltak a bűntudatba...

büdös zokni 2017.09.03. 19:08:50

Amúgy igen, ez a poszt tényleg jó visszavágás. Most bizonyithatnak.
Már látom is magam előtt, ahogy az illető besomfordál az etikára és közli, hogy egy elnyomó épp azt kéri tőle, hogy függesszük már fel kicsit a kapcsolatmegszakitást... LOL

büdös zokni 2017.09.03. 20:11:02

@mindless and simple: Egyrészt a válasz számunkra nagyon is meggyőző lesz, igy vagy úgy... :-)
Másrészt a szcik sem szarhatják le, hiszen rengeteg irányelv létezik, amik alapján ez az "ellenblog" és ez a párbeszéd nem is létezhetne. Még csak nem is olvashatnák ezt a blogot. A magam részéről vonakodom elhinni, hogy valaki ennyire hülye legyen és igy vágja el magát a hidon való haladástól, inkább gondolom, hogy az OSA által irányitott akció ez. Nyilván azért létezik az ellenblog, mert nem szarják le.
Persze értem, hogyan értetted, de akkor is.

norbert79 2017.09.04. 09:11:09

Közben nemzetközi fronton újabb kiugrás történt Nyíri Péter személyében (Sea Org): tonyortega.org/2017/09/02/louis-theroux-isnt-the-first-who-tried-to-find-scientologys-positive-side-and-failed/ - lásd alsó cikk.

norbert79 2017.09.04. 09:16:43

Még valami: ahogy elnézem most, hogy a labda nagyon szépen visszapattant a blogíró ölébe hirtelen nagy lett a csend. Sajnos következtetést ebből levonni még nem lehet, de a hirtelen csend sokatmondó. Nekem legalábbis ez tűnt fel...

Reformer 2017.09.04. 10:32:05

@norbert79: lesz róla cikk, ismerem személyesen, ő volt az egyik, aki segített kijutni Clearwaterbe nekem 1997-ben...

Damiel 2017.09.04. 17:36:43

@Reformer:
Van/lesz magyar ex-scn fórum?

Reformer 2017.09.04. 17:39:25

@Damiel: nincs, de ha van rá igény, tud lenni...

Damiel 2017.09.04. 18:26:40

@Reformer:
Te látod, hogy mekkora az aktivitás a blogodon, így ebből fel is tudod mérni, hogy hány embert érdekelne. Bár nem párhuzamos a két adat, de akkor is. Ja, és számolhatsz újabb és újabb "menekültekkel", akik keresik a kapcsolatot...

norbert79 2017.09.05. 09:10:56

@Reformer: Türelmetlenül várom. Ref, amúgy zajlik valami a háttérben ami miatt ekkora a csend? Nagyon gyorsan elcsendesedett a kommunikáció, vagy tényleg csak partizánakció lett volna?

norbert79 2017.09.05. 09:11:39

@norbert79: Bocs, tényleg türelmetlenül várom!

Reformer 2017.09.05. 11:24:22

@norbert79: azóta nincs semmi, közvetlenül nem kerestek meg, a háttérben nem zajlik semmi.

2017.09.05. 11:32:25

Szeretném megkérdezni az itt jelenlévőktől, hogy ezt hogyan lehet értelmezni?

"A Szcientológiából nyert összes szellemi fejlődés elveszhet amiatt, hogy valakit folyamatosan leértékel egy ellenséges személy, aki nem akar mást, csak kárt okozni az illetőnek."

Ref itt kérdezett is Zorro-tól, de hogy van erre valamiféle irányelv? Mikor én "bent" voltam ('91-'96), semmilyen erre vonatkozó infót nem látta, nem olvastam. De ahogy látom, Ref is meglepődött rajta - esetleg azóta hoztak új policy-t ezzel kapcsolatban (bár nem hiszem, mert ami nem LRH az meg nem standard, ugyebár). Mert azt én is furcsállnám, ha "leértékelnek" párszor egy szcit, majd az OT4 -ről visszaugrik a kezdeti pozícióba, és kezdheti a csilliárdos befizetéseket auditálásra. Mert őszintén szólva, ez így szerintem nagyon gáz, és a "Tech" teljes kudarca.

Horvath Zoltan 2017.09.06. 13:56:49

Ref hatalmas a "levél" nagyon komolyat írtál, csak így tovább remélem észhez térnek valamikor.
Továbbra is lelkes tag maradok a blogodon.Hajrá, kitartást a másik oldalnak meg némi észt és reális gondolkozást kívánok.
Horváth Zoltán

Ammonia73 2017.09.06. 20:13:54

Írtak végre néhány posztot. :)
Reméljük, továbbra is olvassák majd a blogodat és írogatnak az embereknek ilyen "nem is úgy van az, ahogy amott írják, de amúgy mégis, de meg tudjuk magyarázni, de inkább mégsem, mert mi nem olvashatjuk el Ron apánk olyan irományait, ami után mi is azt mondanánk, hogy lelépünk"

Ammonia73 2017.09.06. 20:16:05

típusú szövegeket. :)
(véletlenül elküldtem a vége nélkül, de csak azért, mert megzavart az ezen a blogon rettenetes mértékben áradó enthéta, bocsi)
süti beállítások módosítása