Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Ez az év is jól kezdődik

2012. január 02. - Reformer

Először is boldog új évet kívánok a blog minden olvasójának!

Izgalmasan kezdődött 2012 a szcientológiaellenes mozgalom szempontjából. Debbie Cook, az egyház központi szolgáltató szervezetének volt vezetője (17 évig vezette "a szcientológia Mekkájának" nevezett clearwateri "Flag" szolgáltató szervezetet) köremailt küldött ki, állítólag 12000 szcientológusnak. Ebben hitet tesz Hubbard mellett és David Miscavige döntéseit kritizálja. A levél úgy van megfogalmazva, hogy megszólítsa a még az egyházban lévőket.

Itt olvasható teljes terjedelmében: a levél Marty Rathbun blogján

Pár érdekesebb dolgot kiemelnék:

- kritizálja a folyamatos és túlzásba vitt adománygyűjtést, és az épületvásárlásokat

- szerinte nem Hubbard szándékaival egyező a szcientológia központi adománygyűjtő szervezetének, a Szcientológusok Nemzetközi Szövetségének (International Association of Scientologists, IAS) létezése és működése

- az IAS több mint 1 milliárd (!) dollárnyi készpénztartalékkal rendelkezik, és csak annak kamataiból finanszíroz meg bizonyos tevékenységeket

- az egyház többi vezetője szép lassan eltűnt, csak Miscavige maradt egyedül

- végül passzív ellenállásra szólítja fel a szcientológusokat: közvetlen adományokat ne adjanak, csak szolgáltatásokra fizessenek

Bár kétlem, hogy komolyabb szakadást fog ez okozni a szcientológiában, de pár embert mindenesetre meg fog ingatni. Debbie Cook ismert arc a szcientológusok között, egyike volt azoknak a vezetőknek, akiket az egész tagság ismert.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr993513293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Warlimont 2012.01.03. 18:17:06

Hello Péter! Végigolvastam a könyvedet, nagyon jó olvasmány volt kívülálló "wog" számára is. Feltehetek pár kérdést a könyv kapcsán?
- Akkor is kiléptél volna az egyesületből, ha nincs az a Koppenhágába nyúló koncepciós per ellened a fordítások, CD lemezek kapcsán?
- Írod, hogy szinte nullán álltál a kilépéskor. Amíg az egyesület tagja voltál, sosem gondoltál a wog irányú továbbtanulásra? Az egyesület ezt tiltotta volna, nem tartottad fontosnak, vagy csak simán nem volt rá időd?
- 10 éven át az egyesület tagjaként nem tűnt fel, hogy a világ egy kicsit sem lett clearebb? Illetve, hogy nem növekszik a szcientológusok száma, mint a tevékenységetek fokmérője? Ez nem befolyásolta a kvázi kirúgásodik töretlennek tűnő lojalitásodat?
- sok helyen írod, hogy rutinos technikával gyűjtöttél adományokat, sőt ez volt az egyik fő profilod. Leírnál, akár egy külön posztban egy fiktív párbeszédet, hogy hogyan zajlik egy ilyen millós rábeszélés?

Külön gratulálok a feleségednek, hogy volt ereje és bátorsága kiállni melletted!

Reformer 2012.01.04. 11:47:32

@Warlimont: a válaszok:

1. ezt nehéz így utólag megmondani. Ha nincs az az ügy, akkor maradtam volna, de idővel biztosan kiléptem volna, mert már elég sok kétségem felhalmozódott addigra. Úgy gondolom, hogy 1-2 évnél tovább nem húztam volna akkor sem, ha nem rúgnak akkor ki.

2. nem gondoltam továbbtanulásra, mert "Ron" lenézte a wog oktatási rendszer, így én is. De ha akartam volna, se tudtam volna egyetemre menni, mert az egész életem munkaidő volt szinte...

3. feltűnt, de csak nagyon lassan építette le a lojalitást. Nagyon akartam abban hinni, hogy végül győzni fogunk. Végül is erre tettem fel az életem, és mindent meg akartam tenni ezért. Nem akartam a kétségeimmel rontani a morált.

4. erre inkább nem oktatnék senkit :) rossz kezekben is nagyon hatékony tud lenni

Átadom a gratulációt Andreának!

keng 2012.01.04. 12:59:31

"- az IAS több mint 1 milliárd (!) dollárnyi készpénztartalékkal rendelkezik, és csak annak kamataiból finanszíroz meg bizonyos tevékenységeket"

kaliforniában jelenleg kb. 4% az alapkamat. ha privát ügyfélként kapnak pl 6%-ot akkor 60 milla évente és 5 milla havonta a kamat.

kiváncsi vagyok mit finanszíroznak ebből a pénzből havonta, ha finanszíroznak egyáltalán

bot23 2012.01.04. 23:30:10

@keng: Bővitik az egyházat, főleg az ingatlan állományt. Náluk van az egy főre jutó legtöbb ingatlan?????? Bár csak már mindegyik üres lenne!!

Muster Mark 2012.01.11. 00:43:28

@Reformer: Tényleg, és az miért kell, hogy folyton deklarálják a nagyobbnál nagyobb győzelmeket? Miközben süt belőle, hogy hazugság?

Ennek így inkább elidegenítő hatása van. Illetve unalmas és még idegesítő is.

Ha DM-nek esze volna, akkor kerülné a számokat (nem kommunikáljuk a negatív statot) és a fontos összefüggésekről beszélne. És nem USA tévéreklám szinten, ahogy szokott, hanem úgy, mint egy megválasztásért kaparó politikus a tévévitán.
süti beállítások módosítása