Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia Magyarországon - interjú

2011. szeptember 16. - Reformer

Interjú dr. Máté-Tóth Andrással a nemrég megjelent könyvéről itt:

http://cotcot.hu/cikk/2011/09/16/szcientologia-magyarorszagon-interju 

Pár kiragadott részlet (kiemelések tőlem):

...’90 után megnyílt az ilyen alternatív tudásokra vonatkozó piac Magyarországon, és ennek egyik eleme volt a hubbardi gondolatrendszer, a Dianetika. De akkor ismerkedhettünk meg az agykontrollal és más hasonló dolgokkal is. Azoknak az embereknek, akik reálértelmiségiek vagy reálérdeklődésűek voltak, nagyon megtetszett a Dianetika könyv, mert nagyon jól tudja kelteni az ismeretterjesztő tudományosság látszatát. Nem tisztem megítélni, hogy milyen ezeknek a műveknek a tudományos értéke, de az tény, hogy ezekre az emberekre nagyon nagy hatással volt ez a fajta beszédmód.

...

... a szcientológia eredetileg egy amerikai szervezet volt, és történetének elején olyan konfliktusokba bonyolódott, melyek eljuttatták a CIA és az FBI látókörébe. Ennek köszönhetően az akkori szakirodalom és a bírósági gyakorlat nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg és igazolt is a szervezettel kapcsolatban. Ekkor kialakult a szervezet kultúrájához nagyon szorosan hozzá tartozó fóbia Amerikában, és valahogy ez az érzékenység jellemző a szervezetre.

...

A másik faktor, hogy a szcientológia egy olyan szervezet, ami nagyon komolyan veszi az üzleti titoktartást. Az egész szervezet kultúrájában az az üzenet van benne, hogyha fizetsz, akkor megtudod a titkot, és minél többet fizetsz, annál komolyabb titkokat tudsz meg. Nagyon sok odaadás és pénz kell tehát ahhoz, ha valaki az utolsó titkot is meg szeretné tudni.

UI:

A könyvről már írtam korábban egy kritikát.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr673231262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

triarius 2011.09.16. 12:16:33

Mindenféle csúsztatás van a szövegekben. Pl. lehet, hogy a szerzőknek nem tisztük megítélni, hogy a Dianetika tanait mennyiben igazolta a tudomány, de megkérdezhettek volna olyanokat, akiknek viszont tisztük a véleményalkotás.

Az is csúsztatás, hogy a McDonalds-ot is kikiáltották bűnszövetkezetnek, mert a McDonalds-ot még hibbantak sem nagyon vádolták olyan dolgokkal, amelyek a szcientológiában meglehetősen gyakran megesnek (mondjuk személyes szabadság korlátozása).

Amúgy tapasztalatom szerint a reálértelmiségiek felülreprezentáltak a legtöbb szektában. Aminek valószínűleg az az oka, hogy hajlamosak digitálisan gondolkodni, vagy 0, vagy 1. Ezért aztán jellemzően vagy kemény ateisták, vagy elszánt szektások (néha ugyanaz a személy váltogatja a két hozzáállást).

Ammonia73 2011.09.16. 12:23:52

Hogy a francba mondhatják még mindig hogy terjeszkednek, amikor már a fél világ rajtuk röhög?
A YouTube tele van olyan videókkal ahol különböző műsorokban rajtuk viccelődnek.
Mint pl. ez is:
www.youtube.com/watch?v=_oAAVyNjzCA&feature=feedlik
A közönség nagyon élvezi a dolgot :)

Ammonia73 2011.09.16. 16:33:37

@triarius: "Ezért aztán jellemzően vagy kemény ateisták, vagy elszánt szektások (néha ugyanaz a személy váltogatja a két hozzáállást)."
Na, ilyet már láttam :)

Dr. A. Nordenholz 2011.09.16. 20:09:19

A cikk írója egyértelműen "lefeküdt" a szcientologia "egyháznak". Objektív hozzáállás mellett nem alakult volna ki a két fél között "kölcsönös bizalom".
Kíváncsi lennék, a "komplex kutatási módszerből" miért hiányoznak a szimplán kilépett tagok és miért olyanokkal készítettek csak interjúkat, akik kisebb vagy nagyobb konfliktus során léptek ki? A könyvet valószzínűleg soha nem fogom megvenni, mert elég sokat tudok az egyházról ahhoz, hogy ilyen könyvből kellene informálódnom. De kik ezek a kilépett tagok?
Ha tanulmányozták az elmúlt 10 év szakirodalmát, akkor belebukkantak-e Lisa MacPherson esetébe? Olvasgatták-e Marty Rathbun blogját? Vették-e a fáradságot, hogy megnézzék az idevágó Anderson Cooper riportot az egyházról? Vagy ez nem tartozik az exploritív tartalomelemés módszerébe?
"A tipikus tagok Magyarországon a társadalom legaktívabb és legbefolyásosabb rétegéhez tartoznak. Nagyon sok közöttük a reálértelmiségi, viszonylag fiatalok, 35-40 éves a tipikus tag. A magyarországi átlagot tekintve a mérsékelten átlagon felüli társadalmi rétegbe tartoznak," ez teljesen hamis kép, Tóth úr! De az egyház nagyon örülhetett, hogy Ön a szócsövükké vált.

"sokkal kevesebb munkával sokkal hatékonyabban tudnak részt venni a piacon, ha ezeket alkalmazzák" valóban így van. Rafinált emberekről van szó, akiknek szemében a profit lebeg, amit majd a szcientologizmusba pumpálhatnak abban a reményben, hogy többet nyernek belőle maguknak. Ez többnyire a jótékony célú adományozásra is igaz, amit szintén a közösségben történő előbbre jutás, kiemelkedés motivál.

"vannak egészen modern vallások, mint például a flying spagetti monster vallása" - sokat elmondott ezzel. Szóval ennek alapján a szcientologizmus is vallás...:D

"A másik, valláshoz hasonló elem, hogy a szcientológia nagyon törekszik arra, hogy szertartásai legyenek, nagyon sok szertartás övezi ennek a szervezetnek a mindennapjait, még olyanok is, amiket ők maguk nem mondanának szertartásnak."
Ezeknek a szertartásoknak a lényege, hogy vallásnak lehessen eladni a szcientológiát. Több mint egy évtized aktív szcientologizálás után nem találkoztam ilyen szertartásokkal. Ezeket amúgy az új embereknek tartják a kizárólag új emberekkel foglakozó 6-os osztály szervezésében. Keresztény papi reverenda mimikriben, bár az OT VIII-as szinten Hubbard maga mondja el, hogy Jézus Krisztus nem létezik, mindössze UFÓ gondolatbeültetés.

"Az embereket pedig borzasztóan idegesíti egy olyan szervezet, ami ilyen jól el tudja adni a titkot." Tóth úr, az embereket nem ez idegesíti, hanem az, amikor rájönnek, hogy @tb@szt@k őket vagy amikor a szülőket el akarják szakítani egymástól vagy a gyerekeiktől, stb. Amikor rájönnek, hogy egy totalitárius szerveződéssel van dolguk, amelyik üzleti alapon működik, a tagokat adósságba hajszolja és gyakorlatilag agymosást gyakorol.

Szégyen, hogy maga és Nagy Gábor Dániel egy ilyen könyvhöz adja a nevét. De szégyen az is, ha engedte magát megvezetni.

Szánjanak rá időt, hogy alaposabban tájékozódnak és helyrehozzák azt a hatalmas hibát, amit vétettek!

Dr. A. Nordenholz 2011.09.16. 20:12:35

@Dr. A. Nordenholz: Helyreigazítás:)

Bocsánat, a cikk írója helyett a könyv íróit kellett volna írnom.

Dr. A. Nordenholz 2011.09.16. 20:14:45

Mégvalami: Ön egyháznak vagy inkább bűnszövetkezetnek nevezne egy olyan szervezetet, amelyikben az emberrablás és a munkatábor és ezek álcázása elfogadott gyakorlat...? Gondolkozzon el ezen!

béla 23 2011.09.17. 08:49:00

@Dr. A. Nordenholz: Ezen nem kell gondolkodni:

BŰNSZÖVETKEZET!!!!!!!!

De, hogy így kizsákmányolja a követőit az a felháborító és közben meg jónak kiáltja ki magát!!

triarius 2011.09.17. 11:16:53

Ezt a Máté-Tóth Andrást valamennyire ismerem, élőben is találkoztam már vele. Egy szélsőségesen liberális nézeteket valló emberről van szó, ami ezen a művén is eléggé átjön.

Ammonia73 2011.09.17. 14:05:45

Ha már könyv...
Érdekel valaki N. Potthoff: A szcientológia labirintusáb@n c. könyv? (pdf)
:)

Jane Smith 2011.09.17. 17:41:29

Ammónia, nekem jöhetne :D egyébként tetszett a videó, amit linkeltél... :DDD

Ammonia73 2011.09.17. 19:37:11

Ok. Küldj egy e-mail cím privátban :)

Szerintem ilyen videókat kellene nézetni a szcientológusokkal. Talán fölfögnák, hogy nem hogy büszkének nincs miért lenniük arra hogy szcientológusok, hanem inkább elbújni kéne szépen csendben és gondolkodni mibe is keveredtek. :)

RelaX 2011.09.18. 18:44:03

Szerintem újra össze kéne ugrani egy Anonymous gang keretében.

Midbár 2011.09.20. 07:52:09

Izraelben 3 botrány is történt az egyébként Tel-Avivon kívül teljesen ismeretlen Sci körül:
1. Nem fizették ki a központi épületük átalakítását (gondolom ideális orgot akartak), ezért 7,6 millió dollárra perelték be őket és érvényesítették a zálogjogot (foreclosure)
2. A főscit letartóztatták gyilkosság gyanújával. Egy jafói arab sejket tett el láb alól, a gyanút pedig szélsőjobbos szervezetekre akarta terelni.
3. Az okt. min. megvonta a működési engedélyt az iskolájuktól.

triarius 2011.09.20. 08:56:35

@Midbár: Tudod, mi a vicces? Hogy Izraelben a szcientológia nem vallás. Ugyanis az izraeli törvények tiltják a vallási térítést, tekintettel az ország zsidó jellegére, ezért ott a szcientológia nem vallásként hirdeti magát. Ecskem-becskem, ha úgy kedvező, vallás vagyok, de ha nem, hát nem... (Nem Izrael az egyetlen ország, ahol a szcientológia nem vallás, ha jól tudom, pl. Mexikóban sem az).

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2011.09.22. 06:57:13

@RelaX: Támogatom, úgyis oly régen nem röhögtem rajtuk szemtől szembe :)
süti beállítások módosítása