Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

A Drogmentes Magyarországért?

2008. április 14. - Reformer
Frissítés (2017.06.22): az érintett tartalomszolgáltatóhoz benyújtott panaszára CENZÚRÁZVA.
Ez a blogbejegyzés a Drogmentes Magyarországért Maratonok nevű civil szerveződésről fog szólni.

Elöljáróban leszögezném a következőket (előre cáfolom a vádakat):
- nem szedek és nem is szedtem drogokat
- egyetlen drogdealer sem fizet ezért a bejegyzésért, sőt semmiféle anyagi érdekeltségem sincs a drogok terjedésében
- gyógyszerekkel/gyógyszergyártókkal is ugyanez a helyzet
- nem vagyok bigottan vallásellenes
- nem kívánok jóindulatú kezdeményezéseknek ártani

Akit bővebben érdekel a mozgalom tevékenysége, itt utánanézhet: http://www.drogmentes.hu

Az természetesen nem kérdés, hogy a drogmentességet propagálni kell, és a megelőzés, a felvilágosítás pedig ezerszer fontosabb, mint a már kialakult probléma kezelése. A sport felé orientálás is rendkívül fontos.

De.

Egyetlen egy probléma van. A szcientológia baljós árnyéka rávetül az egész mozgalomra, és így a gyönyörű főcél mellé bekerül egy teljesen elítélendő cél is: a szcientológia egyház rossz hírének oldása és társadalmi elfogadtatása.

Különösen akkor válik nyugtalanítóvá a dolog, amikor megnézzük a védnöklistát itt: VÉDNÖKÖK.

Dr. Bakanek György, Gálvölgyi János, Janics Natasa, Martinek János, Sipos Péter (IHM) és LETILTVA, aki egyben a szcientológia legnagyobb magyarországi anyagi támogatója is, és még sokan mások.


Én természetesen nem szeretném, ha a gyerekeim drogfüggővé válnak. De azt sem, hogy szcientológussá.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr53424477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xenovics 2008.04.14. 07:41:06

Egy dolog nem világos: ha üldözik, és zaklatják a volt Sea Org tagokat, akkor hogy lehet az, hogy ezekben a kiemelt poziciókban is volt SO tagokat találunk?

Kerek 2008.04.14. 08:15:04

Bár lényegtelen, de Varga Xénia emlékeim szerint akkor még nem volt az OSA feje, F. Miklóssal együtt indult kb. a "pályafutása".

Dr. Kix 2008.04.14. 08:48:15

És ott van Beleznay Endre, színész is. Gyakorló szcientológus.

Reformer 2008.04.14. 09:34:53

Xenovics: azokat üldözik, akik az egyház ellen fordulnak, és azokat zaklatják, akik nem fizetik ki a "tartozásukat" az egyház felé (az összes benn végzett képzés ára)

Maraton egyébként alulról szerveződött, de az egyháznak sem rossz, hogy olyan emberek vezetik, akikről mindent tudnak (ld. adatkezelési bejegyzés)

vénróka 2008.04.14. 09:38:36

Xenovics, a volt Sea Org tagokat nem üldözik. Az üldözés lényege az, hogy ellenség vagy-e vagy nem. Ha jársz rendezvényekre, tanfolyamokra, csöpögteted a pénzt, gyakran látják az arcodat, akkor a fedélzeten vagy, ahogy kiváló tengerészünk, Hubbard mondaná.

Szóval az, hogy kilépsz a Sea Orgból nem rontja a státuszodat olyan nagy mértékben, mintha bemennél a Mokkába és bemutatnád az OT anyagokat.

A Drogmentes munkatársai egyébként pont Hubbard egy írására cáfolnák rá. Ahogy Reformer korábbi posztjából is láthattátok, aki kilép a Sea Orgból, az "degradált lény", tehát nem képes éveken át ekkora mozgalmas szervezni. De úgy látszik mégis.

Mint korábban is mondtam, a drogmentes maraton egy remek mozgalom lenne az Egyház nélkül és a költő, aki megalapította, nem azt tervezte, hogy az OSA fogja egy sunyi PR projektre használni a maratont. Sajnos ma már ez a helyzet.

PR-érzékének megfelelően az egyház eleinte nem ismerte fel, mekkora lehetőség ez. A maratonosok éveken át panaszkodtak, hogy egyház nem érti és nem ismeri el őket.

Aztán rájöttek, hogy a mozgalom olyan személyeket tud maga mellé állítani és olyan helyekre tud bejutni, olyan elismeréseket tud kapni, amit maga az Egyház soha. És ezért olyan undorító a stratégia.

A támogató cégek és a hírességek tetemes része illetve a tisztviselők nem a szcientológiát támogatják, hanem a drogmentesség eszméjét. Az egyház viszont úgy lobogtatja az eredményeket a rendezvényeken, a magazinokban, a PR beszélgetéseken, mintha őt támogatnák.

Ak imég nem tette meg, még csütörtök 2 óra ELŐTT legyen szíves megnézni a blogomat, jobb oszlop, ajánlott olvasnivalók. Még ma!

xenu 2008.04.14. 09:56:41

Reformer, egyetértek veled, mikor azt írod "Az természetesen nem kérdés, hogy a drogmentességet propagálni kell, és a megelőzés, a felvilágosítás pedig ezerszer fontosabb, mint a már kialakult probléma kezelése."
Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal is, hogy a drogtilalom egy tökéletesen elhibázott stratégia, amely kontraproduktív módon elérhetőbbé, sokkal károsabbá teszi a drogokat, ezzel párhuzamosan pedig az alvilágot látja el elképesztő profittal és teljesen aláássa a hiteles felvilágosítás lehetőségét is.
Nem ismerem részleteiben a sci drogpolitikát, de látván a sci vonzalmat a totalitárius megoldások iránt talán még elvakultabb harcosai a drogháborúnak, mint a hazai jogalkotók és jogalkalmazók, akik viszont kritikátlanul másolják azt az usa stratégiát, amiről 80 éve lehet tudni, hogy teljes csőd.

álljon itt néhány elgondolkodtató mondat egy olyan úrtól, aki széleskörű gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a téma egy bizonyos aspektusáról:
"A nevem Rusty White, 1973-ban kezdtem dolgozni a büntetés-végrahajtásban. 1978-ig Arizonában dolgoztam egy szigorúan őrzött fegyház siralomházában. 1988-89-ben nyom- és drogkereső kutyákkal dolgoztam a börtönben.
A lényeg amit szeretnék, hogy mindenki megértsen, nincs ezen a Földön egy börtön, legyen az bármelyik országban, ahol ne lehetne drogokat találni. Tízméteres falakkal, lövegtornyokkal, a létező legmodernebb technikával, spiclikkel, folyamatos motozással, jogfosztással sem vagyunk képesek távol tartani a drogokat egy teljesen ellenőrzött környezettől. Hogyan várhatjuk, hogy kívül tudjuk tartani a drogokat bármelyik országból?"

S 2008.04.14. 10:00:00

Azon gondolkodtam, hogy össze kellene dobni egy kis pénzt, hogy a blogot mondjuk a Google-ban szponzorált link ként jelenne meg....
Ha valaki rákeres a googleban magyar oldalon, hogy "szcientológia" akkor az első helyen dobja ki!
Mennyibe kerül egy ilyen móka, ez is klikk függő?

Bibircsók 2008.04.14. 10:50:14

"A PageRank egyik sajátossága, hogy számbaveszi az egyes weblapokra mutató linkeket, sőt a hivatkozások minőségét és szövegét is."

Ezt annak kapcsán találtam, amikor az egyház nekiment a xenu.net-nek, ill. a google-nak. Viszont ugyanitt leírták, hogy ez a PageRank átverhető.

Megnéztem, ha gugliban keresi ma valaki a "szcientológiát", anafeb blogját már kiadja az első oldalon.

eerdeklodoo 2008.04.14. 11:08:17

Jól emlékszem, hogy Baráth Árpád próbálkozott már felvilágosítással a drogmaraton kapcsán? Lehetne folytatni, szétküldeni az infót a suliknak. Igazából ez az, amit nem értek. Kis fáradtsággal az iskolák maguk is leszervezhetnének egy futást, előbb megyei szinten, utána lehetne nagyobbat, nem kellene egy ilyen szervezetben megbízni. Na meg arra is kíváncsi lennék, ha a szülőt tájékoztatják, valójában hol is fut a gyereke, hányan mennének el...

Grege 2008.04.14. 11:56:34

A Googlenál nem lehet tuti első helyet vásárolni, mert előfordulhat, hogy egy relevánsabb nem fizetős oldal megelőz egy nem annyira releváns fizetős oldalt. Úgy tudjátok szponzorálni az oldalt, ha kiteszitek a linkjét a saját oldalatokra, még fizetni sem kell :) Ha elég link mutat erre a blogra, akkor kikerül az első találati oldalra.

Sonica 2008.04.14. 13:02:27

Narconon-ék anno az előző cégemmel szembe béreltek irodát a Tűzoltó utcában. Emlékszem, sokszor jöttek át hozzánk, fénymásolni, nyomtatni, akkoriban kezdték (11-12 éve) a működést, és emlékszem, nagyon sokat beszéltek a srácok a szcientológiáról.

Aztán a Szcientológia Egyház egy következő munkahelyemen csinált egy egyhetes kiállítást (8 éve), sosem felejtem el, hogy óránként hívták ránk a rendőröket egy amerikai rákendrollbanda miatt, akik a környéken lakók és dolgozók szerint túl hangosak voltak.

Ezek után egy rokonom és fia került be a gépezetbe, több éven át, voltak Freewindsen is, szóval kijutott nekem bőven a térítésből.

Ezer szerencsém, hogy emiatt a rokon miatt eleve rezisztens vagyok mindenféle vallásra, mlm rendszerre és hülyítésre :D

Alfonzhal 2008.04.14. 16:30:05

Valaki mondja meg, mit keres S. J. a Narconon túra védnökei között. Köszönöm.

wog 2008.04.14. 16:37:31

1. kigyujteni az utvonal terv alapjan a helyszineket
2. irni a polgarmesternek es az iskaolaigazgatoknak

wog 2008.04.14. 16:41:40

Figyelem a szcientologiai egyház NARCONON szervezete idén is megrendezi a DROGMENTES MAGYARORSZÁGÉRT MARATONT. A NARCONON igazi célja a társadalmi problámát kihasználva a szcientologusok toborzása. Az alapítványnak gyujtött pénzek Narconon Alapítvány révén a szcientológia egyház saját szervezetéhez, alapítványához kerül. A rendezvényre a gyanútlan pedagógusok általában kiterelik a település gyerekeit is.
www.drogmentes.hu/index.php?id=122

Az amerikai mintához hasonlóan a '90-es évek közepére megjelentek a Szcientológia Egyházhoz lazán vagy hivatalosan nem kapcsolódó alapítványok is, amelyeknek célja valamilyen társadalmi probléma leküzdése, például a kábítószerezés visszaszorítása (Narconon), vagy a bûnözõk rehabilitálására (Criminon). Ezekben az alapítványokban közös az, hogy mindannyian L. Ron Hubbard módszerét kínálják a probléma megoldására. Azok a szcientológusok, akik ezeknek a szervezeteknek valamelyikében dolgoznak, fizetésük egy részét tanfolyam-kreditekben is kérhetik, így olcsóbban iratkozhatnak be a szintjüknek megfelelõ következõ kurzusra. A mozgalom számos „non” végzõdésû alapítványt üzemeltet, melyek a társadalom normáit be nem tartó embereket kívánják a szcientológia felé terelni. A NARCONON igazi célja a társadalmi problámát kihasználva a szcientologusok toborzása. Az alapítványnak gyujtött pénzek Narconon Alapítvány révén a szcientológia egyház saját szervezetéhez, alapítványához kerül.
Az egyházat a nemzetbiztonsági hivatal a destruktiv szekták közé sorolja :

Az átlag állampolgár az egyházakat elsõsorban humanitárius, karitatív tevékenységet folytató vallási szervezetként azonosítja, amely lelki támaszt, szellemi megtisztulást és egyéb segítséget nyújt számára. Az immáron eltelt 15 év e téren szerzett tapasztalatai azonban azt bizonyítják, hogy a rendszerváltozáskor egyházként bejegyzett, új szemléletmódot képviselõ vallási szervezetek közül némelyek, e nemes célok látszólagos felvállalásával, saját fontosságukat hangsúlyozva csupán a társadalom elismerését kívánják elnyerni annak érdekében, hogy valós érdekeik megvalósításáról eltereljék az emberek figyelmét. A háttérben azonban különleges státusuk védelme alatt, sajátos céljaik megvalósítása érdekében, a politikai és gazdasági hatalomba történõ bejutásra, valamint az önfenntartáson túlmutató gátlástalan üzleti haszonszerzésre törekednek.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tavalyi évkönyvében az egyházra utalva azt írta, hogy egy multinacionális vállalkozásként mûködõ vallási mozgalom tagjai a politikai döntéshozó testületekbe akarnak beépülni, és ebben segítségükre van, hogy a magyarországi egyházügyi törvény túlzottan liberális.

Az NBH a 2001-es évkönyvében pedig így jellemezte õket: „agresszív belsõ elhárító-munkát folytatnak az informátorok kiiktatása érdekében. Befolyásoló tevékenységük tovább erõsödik, miközben a mozgalom egyes missziói a jól mûködõ gazdasági társulásokat célozzák meg.”


Figyelem a szervezet a megjelenõ kritikákat szerzõi jogokra hivatkozva törölteti:
www.caesar.elte.hu/Koz-Hely/fishman.html

sz.csabiii 2008.04.14. 19:38:35

eerdeklodoo
"Jól emlékszem, hogy Baráth Árpád próbálkozott már felvilágosítással a drogmaraton kapcsán? Lehetne folytatni, szétküldeni az infót a suliknak."

A Claritasnak pont ez a célja, dolgoznak rajta.

gyz 2008.04.16. 21:49:15

ezt a Soós Zolit én ismertem olyan 20-21 éves korában. Nagyon rendes srác volt, jó humorú, kiegyensúlyozott. Asszem kung-fuzott is.

Amikor először láttam róla képet, amint szcientológusként drogellenesen kocog, leesett az állam.

Ezért durva ez a szekta, olyanokat is benyelhet, akikről el sem tudná képzelni az ember.

de végül is felnőtt embernek jogában áll hülyének lenni.
Ha viszont 3 méternél közelebb kerülnek a gyerekeimhez, machetével herélem ki az összeset tomkrúzig bezárólag. Hosszú ideig fog tartani, de nemes célnak gondolom :-)

Bibircsók 2008.04.17. 07:40:02

"Ha viszont 3 méternél közelebb kerülnek a gyerekeimhez, machetével herélem ki az összeset tomkrúzig bezárólag. Hosszú ideig fog tartani, de nemes célnak gondolom :-) "

gyz: én is ezért háborgok, hogy bölcsődék és óvodák közelébe mennek az alapítványaikkal...

Paulybird 2008.04.17. 18:34:13

sajna ez egy ilyen világ. A drogprobléma azért is különösen fájdalmas, mert egyszerű lenne a megoldás. Illetve nem is a teljes megoldás, de a probléma enyhítése. Sajna ez egy olyan probléma, amit valószínűleg "megoldani" sosem lehet. De számos jó példa van a világban, hogy állami szabályozással el lehet érni komoly eredményeket. Unalomig elcsépelt péda hollandia, ahol a viszonylag anygmértékű legalizáció mellett csökkent a drogfogyasztás. Fogalmam sincs, mi lehet erre a magyarázat, de az biztos hogy számos probléma viszont egyszerűen megoldódott így. A drogbevételek nagy része így ellenőrzött lett, nem a maffiához csorog a pénz. A drogosok jobban szem előtt vannak, és könynebb segíteni azokon a szerencsétleneken, akik valami cucc függőségében vannak. A fogyasztók pedig nagyobb biztonságban vannak, mert ellenőrzöttebb cuccokkal mérgezhetik magukat.
Ehhez képest ami nálunk van, az majdnem mindnekinek rossz. persze kivéve a feketepiacnak, és az eféle "harcosoknak".
Gondolom mindenki számára egyértelmű, hogy a drogproblémákból leginkább még az effajta harco szervezetek profitálhatnak. "Harcban" legyőzni a problémát eddigi tapasztalatok alapján lehetetlen, de a látványos harcból könnyű népszerűséget, pénzt, híveket, szavazatokat, stbket szerezni.
Biztos lehetne mérsékelni a drogfogyasztást, csak ha kicsit jobban széjjelnézünk, jellemzően azt tapasztaljuk, hogy ott kisebb ez a probléma, ahol színvonalasabb az oktatás, nagyobba létbiztonság, stb stb, szóval csupa olyan tényező, amit nehéz is jó irányba befolyásolni (bár lehetséges), és kurára nem látványos.
Sajnos jelenleg a látszatmegoldás korát éljük...
süti beállítások módosítása