Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Az amerikai nagykövetség 2023-as jelentése a magyarországi vallásszabadságról

2024. július 22. - Reformer

Felkerült az USA nagykövetségének honlapjára a 2023. évi jelentés a vallásszabadság magyarországi helyzetéről.

A szcientológiára vonatkozó részeket emelném most ki:

A nagykövetség rendszeres kapcsolatot ápolt a különböző vallási közösségek vezetőivelideértve a négy „történelmi” egyházat, a muszlimokat, a Szcientológia Egyházat és azokat a vallási csoportokat is, amelyek 2011-ben elveszítették a bevett egyházi jogállást – annak érdekében, hogy megismerje az aggályaikat, valamint hogy megvitassa velük az egyházügyi törvény, az antiszemitizmus és az muszlimellenes retorika hatásait.

Igen, sajnos ez az egyik következménye annak, hogy 1993-ban legyűrték az amerikai adóhivatalt és teljes adómentességet és vallási elismerést kaptak - a helyi USA nagykövetségnek így foglalkozni kell a problémáikkal.

 A lakosság együttesen kevesebb mint 5%-át kitevő többi vallási csoport közé tartoznak a következők: a görög ortodox egyház, a Hit Gyülekezete (egy pünkösdi csoport), a Szcientológia Egyház, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), az orosz és egyéb ortodox keresztény csoportok, egyéb keresztény felekezetek, a buddhisták, a muszlimok és a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége.

Ez eddig is ismert volt, hogy létszám tekintetében a "futottak még" kategóriába tartoznak.

Az év során a Szcientológia Egyház továbbra is próbálta visszaszerezni a NAIH, a NAV és a Nemzeti Nyomozó Iroda által az előző hat évben tartott házkutatások során lefoglalt vallási iratokat. A házkutatásokra a Szcientológia Egyházzal szemben a személyes adattal való visszaélés bűncselekményének állítólagos elkövetése, valamint az adócsalás gyanúja miatt folytatott vizsgálattal összefüggésben került sor. A Szcientológia Egyház a NAIH által 2021-ben és 2022-ben megvalósított lefoglalással kapcsolatban két eljárást indított az Emberi Jogok Európai Bíróságán, amelyek az év végén még folyamatban voltak. Áprilisban egy magyar bíróság arra kötelezte a NAIH-ot, hogy engedélyezze a Szcientológia Egyház egyik tagja számára az iratokhoz való hozzáférést.

Ez viszont már új információk - ezek szerint elvitték európai szintre a bírósági csatározásokat a NAIH-hal és a NAV-val. Valamint az is kiderül ebből, hogy eddig még nem kapták vissza a lefoglalt "vallási iratokat" (adatgyűjtő dossziékat).

A Szcientológia Egyház ezenkívül arról is beszámolt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében helybenhagyta az alsóbb fokú bíróság azon határozatát, amely szerint a NAIH megsértette a Szcientológia Egyház jogait, amikor azt állította, hogy az Egyház jogellenesen jutott hozzá egy 2017-es buszbaleset áldozatainak és azok családtagjaiknak a személyes adataihoz. A bíróság arra kötelezte a NAIH-ot, hogy fizessen 100 000 Ft-ot (290 USD-t) a szervezetnek, és hogy tegyen közzé a weboldalán egy bocsánatkérést, amit meg is tett.

Érdekes, hogy ez sem volt hír tavaly sehol - még a szcientológusok sem tették közzé... Ezen a beszámolón kívül ennek a bocsánatkérésnek sehol semmi nyoma az interneten.

A Szcientológia Egyház emellett arról számolt be, hogy az egyik tagja feljelentette a NAIH-ot arra hivatkozva, hogy a NAIH egy vizsgálat során bizalmas információkat tartalmazó iratokat osztott meg a NAV-val anélkül, hogy a Szcientológia Egyház adott tagjának személyes adatait törölték volna, annak ellenére, hogy az illető nem volt érintett az adott vizsgálatban.

Ez így önmagában egy félhír, mert csak a feljelentés tényét ismertetni, a megalapozottságot vagy az ügy utóéletét nem.

A Szcientológia Egyház közölte, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal ismét elmulasztotta az eljárást az Egyház budapesti székházára vonatkozó használatbavételi igazolással kapcsolatos kérelem ügyében. A kérelem 2017 óta függőben volt, annak ellenére, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2017-ben úgy rendelkezett, hogy a megyei kormányhivatalnak 2018 márciusáig fel kell dolgoznia a Szcientológia Egyház kérelmét. A Szcientológia Egyház kijelentette, hogy semmilyen magyarázatot nem kapott a folyamatos késedelemre. Egy már meglévő bírósági határozat lehetővé tette a Szcientológia Egyház számára, hogy továbbra is használja az épületet.

Ez az ideális org használatbavételi engedélyének ügye. 2016. július 23-án nyílt meg (8 éve!), és azóta nem kaptak végleges használatbavételi engedélyt. Ezt is jó tudni mindenesetre. 

-

És ezzel a végére is értünk a szcientológiához kapcsolódó részeknek. A jogi ügyeikkel kapcsolatos kisebb újdonságokon kívül más nem derült ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr7718452097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita Kovacs 2024.08.09. 15:36:13

Annak idején, amikor jártunk időnként az egyházba (az "ideálisba"), szokványos volt, hogy le voltak eresztve a redőnyök, mert valami probléma van az engedélyekkel. Ezt mondjuk nem értettem már akkor sem: vagy van engedély, vagy nincs. Ha meg nincs, akkor a lehúzott sötétítők nem számítanak nyilván.

Ügymenetek hossza: annak idején egy ismerősöm megvádolta az egyház, hogy drogdílerkedett (igen, elég humorosan hangzik...), és ezért a befizetett szolgáltatásán nem vehet részt. Persze ez a befizetés után jött elő, a pénzt csak nagy sokára adták vissza. Amikor hivatalos ügyvédi, sőt, rendőri papírt vitt arról, hogy nincs semmilyen "drogdíleri múltja", akkor simán több mint 1 évet ültek rajta, és azt mondták, hogy nem találják... :D Persze itt a karma mint olyan nem számít :)
süti beállítások módosítása