Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Új átfogó videó a szcientológiáról

2024. július 17. - Reformer

Felkerült a YouTube-ra egy új, objektivitásra törekvő és áttekintő videó a szcientológiáról. Viszonylag jól körbejárja a témát, igyekszik a másik oldalt is bemutatni. Az észrevételeim megírtam ott megjegyzésként, de a rend kedvéért ide is bemásolom a videó alá.

 

Alapos munka és látszik, hogy próbáltad gondosan körbejárni a témát - ami nem egyszerű egy ilyen komplex és titkolózó szervezetnél.

Pár észrevételem lenne a tartalomhoz:

0. A szcientológia valóban vallásnak mondja magát, és akként is van bejegyezve, az én személyes tapasztalom szerint a szcientológia egy életfilozófia és egy erre ráépülő, életvezetési tanácsadást és terápiát szolgáltató profitorientált szervezet, amelyet pénzügyi okokból és a fogyasztóvédelmi problémák kikerülése érdekében vallási köntösbe öltöztetett az alapítója.

1. Taglétszám: a nemzetközi stimmel, Magyarországon szerintem többen vannak a jelzettnél (1000-2000), a kemény mag viszont valóban csak pár száz fő.

2. Tanítások:

a) A thetán nem a lélek, amely bennük él, hanem szerintük azonos velünk, tehát az ember alapvetően egy spirituális természetű entitás, amely használ egy pszichét (ez náluk az "elme") és egy testet.

b) A "Legfelsőbb Lény" című ködösítés a vallási köntös része, semmi szerepe a mindennapokban a szcientológusoknál. Az a megfejtés, hogy ha végigcsinálod az összes szolgáltatásukat, te is egy kvázi isten leszel. Ez maga a 8. dinamika, a végtelenség - tehát csak egy hajtóerő a végtelen hatalom megszerzésére, azaz valójában NEM hisznek a keresztény fogalmak szerinti Istenben.

c) Az "aranykorszak" tanítások Miscavige revíziói, amellyel újracsomagolja és korrigálja Hubbard anyagait (hogy ne járjon le a 50 éves automatikusan lejáró copyright és tovább lehessen ezekből így pénzt - pl. jogdíjat - csinálni).

d) A Clear ("tisztaság") állapotának definíciója többször is megváltozott. Eleinte valóban azt jelentette, hogy minden trauma ki kell tisztítva (egyébként ez egy nevetséges feltételezés, mert az emberi emlékezet nem így működik), utána viszont kevésbé ambíciózus célokat tűzött ki Hubbard, és most már csak annyit jelent, hogy saját magával kapcsolatban teljesen racionális döntéseket tud hozni (de pl. párkapcsolatban vagy csoportok tekintetében már/még nem, arra vannak az OT-szintek ELVILEG).

3. Státus Magyarországon: valóban vallási egyesület a státusuk, de ugyanúgy adómentesen működhetnek és pár éve ismét jogosultak az egyházaknak járó 1%-ra, tehát de facto sok különbség nincs az előző állapothoz képest, köszönik szépen, termelik a vastag profitot továbbra is adófizetés nélkül.

4. Az E-méter nem úgy működik, mint egy poligráf, mert csak 1 csatornán mér, méghozzá csak a bőrellenállás változását méri.

5. A nemzetközi bázison ("Gold") történt visszaélések és Miscavige túlkapásai elég jól le vannak dokumentálva, ld. pl. Leah Remini sorozatát. Hang- és videofelvétel valóban nincs, de van jópár egybehangzó beszámoló szemtanúktól.

6. OT-szintek teljes költsége: Hugh Urban 2011-es könyve szerint (Urban, Hugh B. (2011). The Church of Scientology: A History of a New Religion. Princeton and Oxford: Princeton University Press.) kb. 400.000 USD minden szcientológia szolgáltatást megcsinálni (ebben nincsenek benne a direkt adományok, csak a szolgáltatások és az tananyagok ára). Ez pedig kb. 140 millió forint mai árfolyamon.

+1 apróság: Travolta már akkor szcientológus lett, amikor Hubbard még élt, nem a vezetőváltás után.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr10018448881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása