Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Budapesti Képességfejlesztők, okosleszel.hu, okosteszt.hu

2024. június 03. - Reformer

Egy fogyasztóvédelmi figyelmeztetés következik:

A Budapesti Képességfejlesztők (FB: https://www.facebook.com/Kepessegfejlesztok/, Tiktok: pesti.kepessegfejlesztok), az okosteszt.hu és az okosleszel.hu a Szcientológia Egyház egyik fiókszervezete által üzemeltetett weboldalak, amely az adatkezelési tájékoztatóra kattintva ki is derül.

okosteszt.jpg


Ezeken a weboldalakon az Oxfordi Képességtesztet lehet kitölteni. Mindenkit óva intek ettől a "személyiségteszttől". Nagyon leegyszerűsítve, egy személyiségtesztnél két fontos tulajdonságot kell nézni: 1) a validitást (érvényességet) - ez azt mutatja meg, hogy az adott mérőeszköz valóban azt méri-e, amire létrehozták 2) a reliabilitást (megbízhatóságot) - ez azt mutatja meg, hogy az eszközünk mennyire konzisztensen méri, amit mérni kívánunk vele.

Az Oxfordi Képességteszt ("OCA") érvényességét és megbízhatóságát semmilyen publikált tudományos kutatás nem támasztja alá, sem az angol eredetijét, se a magyar fordításét. Ez szakmai szempontból egy úgynevezett "magazintesztnek" minősül, az eredményének semmilyen tudományos vagy diagnosztikai értéke nincsen, legfeljebb önszórakoztatásra használható.

Egyetlen tudományos kutatás említi, az pedig ezt találta magáról a tesztről:

Az OCA részletes elemzése során az derült ki, hogy az OCA-t a Johnson Temperament Analysisből (JTA), egy alig dokumentált érvényességű pszichológiai tesztből származtatták, úgy, hogy annak kérdéseit átfogalmazták, a pontozás során használt súlyozásokat lemásolták, és tesztnormáit némi változtatással átalakították.

Szóval ez (is) plágium a szcientológiában.

Tehát aki ezt használja, egy plagizált, ellenőrizetlen és teszteletlen módon átalakított és megbuherált pszichológiai tesztelt tölt ki, amelynek az 1941-es (!) eredetije egyébként sincs már használatban, hanem csak egy modernizált, átdolgozott verzió érhető el abból (a Taylor-Johnson Temperament Analysis, T-JTA).

Legyünk igazán okosak, és kerüljük el messze ezt a tesztet!

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr9218420449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása