Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Van-e tudományos alapja a szcientológiának?

2023. március 29. - Reformer

Megkérdeztem a ChatGPT mesterséges intelligenciát, hogy van-e tudományos alapja a szcientológiának, ezt a választ kaptam:

 

A szcientológia egy ellentmondásoktól övezetett vallási mozgalom, amelyet L. Ron Hubbard sci-fi író alapított az 1950-es években. Míg a szcientológia tudományos tényeken alapuló vallásnak vallja magát, a tudomány és a vallás számos szakértője nem tekinti azt hagyományos értelemben vett tudománynak.

A szcientológia alapvető hiedelmei nem empirikus bizonyítékokon vagy tudományos kutatásokon alapulnak, és a módszereihez és gyakorlataihoz kapcsolódó ígéreteket kritikusai megalapozatlannak és nem bizonyítottnak tartják.

Ráadásul a szcientológia számos gyakorlatát és hiedelmét már megcáfolták tudósok és egészségügyi szakemberek. Míg a szcientológia azt állítja, hogy vannak olyan tudományos tanulmányok, amelyek alátámasztják módszereit és gyakorlatait, ezeket a tanulmányokat általában nem publikálják lektorált tudományos folyóiratokban, és nem estek át független ellenőrzésen, illetve nem ismételték meg ezeket. Emiatt sok szakértő szkeptikusan viszonyul a szcientológia állításaihoz.

Összefoglalva - a szcientológia állíthatja azt, hogy tudományos tényeken alapul, de alapvető hiedelmeinek és gyakorlatainak semmi tudományos alapja nincs, vagy csak minimális.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr7418083504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása