Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Pszichológus leszek - Wilhelm Wundt, a szcientológusok vesszőparipája

2023. február 12. - Reformer

Pszichológusi tanulmányok megkezdésekor óhatatlanul felötlött bennem az, amit a szcientológiában a pszichológiáról tanultam. Rengetegszer hallottam odabenn a szcientológia hivatalos álláspontját erről.

Kíváncsian vártam, hogy hogyan lesz a pszichológia megalapítása, annak alapítójának gondolt Wilhelm Wundttal együtt az egyetemi oktatás keretein belül bemutatva.

wilhelm_wundt.jpgWilhelm Wundt (1832-1920)

A szcientológusok szerint ez történt:

... a német pszichológus, Wilhelm Wundt feltárta a „tapasztalati” pszichológiát diákjainak a Lipcsei Egyetemen 1879-ben. Wundt kijelentette, hogy a lélek „energiapazarlás” és az ember egyszerűen egy állat.

Forrás: szcientológus kiadvány - Szentségtelen támadás: pszichiátria kontra vallás

 

Két szcientológus is megemlékezik online erről - ebből ízelítőt kaphatunk, hogy miket hallanak ott benn:

Mi a tréningjeink alapjául nem pszichológiát tanítunk, hiszen az az 1600-as évek végén már megszűnt létezni. Nem tudom tudtad-e, de a pszichológia a Keresztény Egyház alkalmazott vallási filozófiája volt.

Az utolsó kaput pedig Bismarc tette be, amikor is Wundt professzort megkérte, hogy alakítsa át a pszichológiát lélektelen lélektannak. Legyen az ember állat, hogy a porosz keresztény katonák hajlandóak legyenek a háborúban embert ölni. Ha nem hiszed el, amit mondok, akkor esetleg emlékezhetsz, hogy az iskolában is porosz módszert használnak, hogy engedelmes felnőtté váljanak az emberek. Ha nem szeretted az iskolát, akkor láthatod, hogy a pszichológia jelenlegi formájában kudarcot vallott.

Forrás: Képes beszámoló a 47. Kasza napról

Erre mit lehet mondani? A pszichológia nem szűnt meg az 1600-as évek végén (nem is létezett akkor), "Keresztény Egyház" mint olyan, nem létezik, Bismarck (nem Bismarc...) 1879-ben, a pszichológia megalapításakor a már 8 éve létező Német Birodalom kancellárja volt. A porosz keresztény katonák már az 1700-as évek óta nagyon is hajlandóak voltak embert ölni pszichológiai továbbképzés nélkül is (a szintén keresztény dánokkal, svédekkel, osztrákokkal, lengyelekkel, franciákkal stb. vívott számtalan háború során). A poroszos stílusú oktatással összekötni a témát pedig irreleváns.

Van egy másik jóember (doktori címmel!) is, aki a magyarországi szcientológia egyház hivatalos közösségi oldalán ezt írta:

1879-ben Wundt, a lipcsei egyetem tanára „tudományosan” kijelentette, hogy az embernek nincs lelke. Nem több, mint egy fejlettebb állat. Ezzel elindította a modern pszichológiát. A pszichiátria jelenleg is ebben a szellemben működik. Ez az elmélet szemben áll minden vallás, minden egyház legalapvetőbb tanításával. És egy csoport azóta is azon dolgozik, hogy a vallást, az egyházakat eltüntesse a civilizációnkból. Mostanra ez majdnem sikerült.

Forrás: Szcientológia Neked - Megtévesztett generáció 

Szóval ez volt az útravaló - egyértelmű, hogy a pszichológiával (és az azzal egy kalap alá vett pszichiátriával) szemben a materalizmus az alapvető vád, a lélek létezésének teljes elvetése.

És.... egyáltalán nem meglepő módon, a való életben egyáltalán nem így van oktatva!

Az egyik alapkönyvnek tekintett Atkinson-féle "Pszichológia" c. könyv így definiálja a pszichológiát:

atkinson_hilgard_pszichologia_730332208537995.jpg

A pszichológia valójában a viselkedés és a mentális folyamatok tudományos igényű vizsgálata.

...

A modern pszichológia gyökerei az időszámításunk előtti IV. és V. századba nyúlnak vissza. Már a nagy görög filozófusok, Szókratész, Platón és Arisztotelész is felvetették a lelki élet alapvető kérdéseit: Mi a tudat? Az emberek vajon alapvetően racionálisak vagy irracionálisak? Létezik-e szabad választás? Ezek a kérdések ugyanolyan fontosak ma, mint kétezer évvel ezelőtt; a lélekkel és a mentális folyamatokkal, tehát ugyanazokkal a jelenségekkel foglalkoznak, mint a mai kognitív pszichológia.

Wundtról pedig így ír ugyanez a könyv:

Noha a filozófusok és a tudósok mindig is érdeklődtek a test és a lélek működése iránt, a tudományos pszichológia megszületéséről mégis csak a XIX. század második felétől beszélhetünk, amikor Wilhelm Wundt 1879-ben létrehozta az első hivatalos pszichológiai laboratóriumot a Lipcsei Egyetemen, Németországban. A kezdetek mögött az az alapgondolat húzódott meg, hogy a tudat és a viselkedés - akárcsak a bolygók, a vegyületek és az emberi szervek - tudományos elemzés tárgyai lehetnek. Wundt kutatásai elsősorban az érzékszervi rendszerekkel foglalkoztak, különösen a látással; de ő és munkatársai a figyelmet, az érzelmet és az emlékezetet szintén tanulmányozták.

Egyáltalán nincs kihangsúlyozva a kötelező materialista nézőpont, és az általam olvasott többi szakirodalomban sem.

(folytatása következik)

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr9418047452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása