Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Elszomorító fordulat a Masterson-ügyben

2021. január 03. - Reformer
Cikkajánló:

Danny Masterson megfélemlítési ügyeiben a szcientológusok döntenek majd

Az amerikai jogrendszer sajátosságainak és a szcientológusok által fizetett sztárügyvédeknek köszönhetően a nemi erőszakkal vádolt Danny Masterson áldozatai (pontosabban a négyből az a három, aki szcientológus volt) egy szcientológusokból álló (!) választottbíróság előtt kell majd megbeszéljék magával Mastersonnal (az elkövetővel!), hogy miért és hogyan próbálta őket elhallgattatni és megfélemlíteni, hogy ne legyen a nemi erőszakokból büntetőügy.

Elképesztő.

Tony Ortega blogján van egy részletes indoklás is - a lényege ez:

- az érintett (most már ex-)szcientológusok annak idején szerződésben vállalták, hogy örök időkig minden vitás ügyet a szcientológia egyház által kijelölt választottbíróság elé visznek, és nem perelhetik be az egyházat
- a szerződés érvényességét a bíró nem kifogásolta, mert szerinte azzal túllépne hatáskörén és a vallásgyakorlás szabadsága sérülne
- hiába léptek ki a szcientológiából az érintettek, mivel a választottbíróság nem vallási rituálé, ezért nem sérti az ő szabad vallásgyakorlathoz való jogukat a részvételi kötelezettség ebben.

Ahogy a magyar cikk is írja, ez nem érinti Masterson büntetőügyét, az egy külön szálon fut - csak Masterson azon húzásaira vonatkozik, amikkel el próbálta érni, hogy ne jelentsék fel áldozatai a rendőrségen.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr10016370526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása