Tények, tapasztalatok, vélemények és hírek a szcientológia egyházról

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Szcientológia: objektíven és szubjektíven

Sajtóközleményben reagált a szcientológia egyház a Fókusz-riportra

2019. június 28. - Reformer

Ezt sikerült a PR-lángelméknek összehozni:

2019. június 28., péntek 14:27

A Szcientológia Egyház Központi Szervezet közleménye
Budapest, 2019. június 28., péntek (OS)

Az RTL Klub Fókusz és az objektív tájékoztatás alkonya

Igen szomorú, hogy a tegnapi Fókusz felült egy olyan személynek, aki pénzt keres abból, hogy önmagát "áldozatnak" mutatja be.

A kiugrott egyháztagok megnyilvánulásai egy jól ismert jelenségcsoport, amelyről Bryan R. Wilson, az angliai Oxfordi Egyetem professzora 1990-ben a következőket írta:

"A hitehagyottnak általában szüksége van önigazolásra és arra törekszik, hogy helyre hozza a saját múltját azáltal, hogy kifogást talál egykori hovatartozására és hibáztatja azokat, akik korábban a legközelebbi társai voltak. A hitehagyott gyakran elsajátítja azt a készséget, hogy hogyan találjon ki »viszályokkal teli történeteket«, amellyel el tudja magyarázni hogyan manipulálták, csalással, kényszerítéssel és megtévesztéssel vették rá arra, hogy csatlakozzon és maradjon egy szervezetben, amelyet most otthagy és elítél. A sajtó néha szenzációt csinál a hitehagyottakból, akik arra törekednek, hogy a történeteiket és tapasztalataikat eladják az újságoknak és ezáltal nyereségre tegyenek szert."

A Fókusz nem beszélt arról, hogy szcientológusok szervezik hazánk egyik legnagyobb drog-felvilágosító programját, a Drogmentes Magyarországért Maratont, valamint egyházunk jótékonysági munkájáról, pedig azzal egy jobb világ megteremtéséhez járulhatnának hozzá.

Egyházunk nyitva áll minden érdeklődő előtt, aki kíváncsi arra a vallásra, amely valódi tudást nyújt az életről és ahol el lehet érni a szellemi szabadságot.

http://hu.scientology.tv

Kiadó: Szcientológia Egyház Központi Szervezet

A szokásos érdemi cáfolat nélküli karaktergyilkosság; pont úgy, ahogy Hubbard előírta nekik.

A lényeg:

1. Mint ahogy az a közlemény kiadói nagyon jól tudják (és ahogy meg is írta a könyvében Diána), amikor az állítólagosan létező Clear állapothoz közeledve egyre rosszabb állapotba került szellemileg és fizikailag, sokszor jelezte, hogy baj van - írásban, telefonon, személyesen. Mégsem foglalkozott vele senki és a sorsára hagyták. Soha nem próbálták meg tisztázni vagy helyrehozni a hibájukat, és amikor visszakérte a pénzét, ott is csak a szokásos lelki terrorral próbálkoztak... ezek után lehitehagyottazni meg idézőjeles áldozatnak nevezni egyszerűen gusztustalan.

2. A pénzkeresési "vád" meg a képmutatás teteje egy olyan "egyháztól", ahol százmilliókba kerül a megváltás, és egymilliárd dollár készpénztartalékkal rendelkezik nemzetközi szinten, és pár éve nyitott meg egy 3-3,5 milliárdba kerülő központot Budapesten...

3. Úgy látszik, most már Hubbardtól se tudnak idézni, csak valami kilóra megvett vallástudóstól... Hát mi történik itt kérem? :)

4. A Drogmentes Maratont kár volt felhozni, idén szinte semmit sem csináltak, lásd itt:

Véget ért az idei Drogmentes Maraton

5. Az állítólagos jótékonysági munkájuknál már nem is fárasztották magukat azzal, hogy legalább 1 konkrét dolgot leírjanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivszcn.blog.hu/api/trackback/id/tr8114916626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Damiel 2019.06.29. 06:31:58

Kedves Reformer!
PR lángelmékről még ironikus formában sem beszélhetünk, hisz egy fia önálló gondolat vagy a kreativitás halvány sziporkája sincs benne.
Mindazonáltal ez a reakció számomra sok mindent alárul, ami azért némi mosolyt csal az arcomra. Végülis csak egy fő műsoridőben egy országosan vetített csatorna igencsak nézett programjában hangzottak el a szci számára felettébb kínos dolgok. Namármost, ehhez képest egy meglehetősen súlytalan, a semmitmondó kliséket tartalmazó, jószerivel senki által nem olvasott együgyű sajtóközlemény volt a válaszlépés. Olyan mintha az Egri vár védői a török tüzérek által kilőtt ágyúgolyót lepkehálóval próbálnák befogni. Minek tudható ez be? Talán lassan már fel sem borzolja a kedélyeket az egyházban az általános közutálat, ami körbeveszi őket? Már nem oszt-szoroz, hogy milyen a kapcsolatuk a külvilággal, mert már régóta csak a belterjes önámítás működik anélkül, hogy számottevő mennyiségű új arc jelenne meg az ajtóban? Nincs már sem idő, energia, pénz valami épeszű PR lépésre?
Hát, feleim! Én csak az agónia jelét vélem felfedezni ebben!

ui: A drogmentes maraton felemlegetésén pedig hangosan nyerítettem. Igazi veretes szcientológusokra jellemző totális láblövés. Tényleg ez az alapjaiban hazug és megbukott próbálkozás az, amit fel kellett tűzni az ernyedten lógó zászlóra? Ennyire nincs más? :-)

Bögreőr 2019.06.29. 09:56:21

"A Fókusz nem beszélt arról, hogy szcientológusok szervezik hazánk egyik legnagyobb drog-felvilágosító programját,"

Ugye erről a tényről magának a programnak a hivatalos honlapján se esik egy büdös szó se! :-)

Igen, ez az iromány egyszerre gusztustalan és nevetséges!

Bgisi 2019.06.29. 10:55:26

"A hitehagyottnak általában [...] kifogást talál egykori hovatartozására és hibáztatja azokat, akik korábban a legközelebbi társai voltak."

Diána egyiket sem teszi. Elmondja a történetét, bár a riport talán kipolírozva mutatja. Nagyon messze áll ez attól, mint amiről Wilson beszél, vagyis hogy mocskolódva szidná a munkatársakat, hibáztatna másokat, vagy efféle. Teljesen normálisan mondta el azt is, hogy az OCA teszt kitöltése után került bele a szcientológiába, ebben semmilyen kifogás nincs.

"...hogyan manipulálták, csalással, kényszerítéssel és megtévesztéssel vették rá arra, hogy csatlakozzon és maradjon egy szervezetben..."

Egyébként pontosan ez történik bent a színfalak mögött, így nem is lehet másról beszélni, amikor ilyesmikről kérdezik! Én magam is éreztem ezt a bőrömön, mikor pl Koppenhágában a CLO EU-ban posztra akartak tenni, én pedig jeleztem hogy le fog járni a turista vízumom ('96-ban). Erre azt válaszolták nem hivatalosan, csak úgy odasúgva-kacsintva, hogy akkor vegyek feleségül egy Dán csajt, mert akkor mint házastárs tovább maradhatok, és ez minden dinamikának jó. Ha ez nem manipuláció, akkor mi? Visszautasítottam, mert helytelennek tartottam, de ha belementem volna, mint ahogyan mások is tették, akkor mi más lett volna mint csalás?

Mikor hazajöttem, másnap ott volt a házunk előtt M. Tamás autóval és egy pesti bérház lakásába vitt, ahol egy munkatársa magával együtt bezárt egy szobába, kivette a kulcsot, majd utasított hogy szerezzek pénzt a visszaútra. Ha ez nem kényszerítés, akkor micsoda? Pénzszerzést színlelve megszöktem, de követtek az utcán, a metróban utólért és bekísért a szcientológia akkori központjába, ami a Semmelweis utcában volt. Később többször is eljöttek és a házunk előtt várakozva figyelték, kijövök-e.

És persze volt, hogy jól éreztem magam én is még az elején, történtek poénos dolgok, mert amúgy akik ott vannak mint >emberek< a legtöbben jószándékúak és fantasztikusak. Csakhogy ha kintről nézem ez olyasmi mintha valaki azt mondaná milyen fantasztikus volt a kommunizmus, mert biztosított szociális lakást és pálinkázhattunk disznóvágás közben, de arról azért hallgasson akiknek elvették a földjét, politikai nézet alapon recskre vitték vagy csak bebörtönözték.

Ezért vélem azt, hogy az egészet egyben kell vizsgálni, nem pedig csak egyetlen momentumot. A megjelent sajtóközlemény is csak azt látja, arra reagál hogy valaki milyen csúnya dolgokat állít róluk, de azt nem vizsgálja, hogy ennek milyen előzményei voltak, a "szervezet" miket is csinált.

Diána nem hitehagyott a szó igazi értelmében, mint ahogyan a többi kilépett tag sem. Nem ez a "hitehagyás", csupán az ő sajátságos kifordított értelmezésükben, mellyel ismét igazolják, hogy a külső mutatás számít csak, és valamit válaszolni kell a bent ragadtaknak.

De még ha "hitehagyás" is volna sem lehetnének rá büszkék hogy ennyien távoznak köreikből - egy józanul gondolkodó főnök azért csak feltenné a kérdést, hogy "hoppá miért is mennek el ennyien"!?

free spirit 2019.06.29. 12:09:58

Hirtelen két dolog jutott eszembe a közleményük kapcsán. Az egyik, amikor B. Mónika nem tudta értelmezni azt az egyszerű kérdést, hogy van-e köze a Drogmentes Maratonnak a szcientológiához. Most maga a központi szervezet válaszolta meg a kérdést (ha esetleg valakinek lettek volna még kétségei). A másik dolog, amitől forog a gyomrom, ez a hitehagyott szöveg. Szerveztek már huszonakárhány tüntetést a vallásszabadság nevében. Egyáltalán a szcientológusok tudják, hogy valójában mit jelent a vallásszabadság? Ha már az emberi jogok élharcosainak is kikiáltották magukat. Mert ha tudnák, hogy mit jelent a vallásszabadság, akkor milyen hitehagyásról beszélünk? Nem kettős mérce ez véletlenül a szci háza táján?
süti beállítások módosítása